Reklama

Reklama

Pojďte pane, budeme si hrát - Série 1

(série)
Animovaný / Komedie / Rodinný
Československo, (1965–1967), 1 h 18 min (Minutáž: 12–15 min)

Epizody(6)

Recenze (6)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Pojďte pane, budeme si hrát" je proslavenou loutkovou sérií (s kreslenými vsuvkami), jež je snad primárně určena pro dětské diváky, ale hlasité obdivovatele nalezne i mezi dospělými. Druhá spolupráce Břetislava Pojara s výtvarníkem Miroslavem Štěpánkem se stala kultovní (neboť pokud něčemu začnou stavět sochy a památníky, potom nejde o nic menšího než o obdivovaný kult) záležitostí (z "kočičí" třídílné série z počátku šedesátých let u toho byli také původce "medvědí" myšlenky a spoluautor scénáře Ivan Urban a dlouholetý Pojarův kameraman Vladimír Malík a Rudolf Deyl mladší se svým dotvářejícím hlasovým projevem). Potkali se u Kolína seznamuje s aktéry i se šibalským uličnictvím toho, jak se to jeví, životem protřelejšího, Jak jeli k vodě v rošťárnách pokračuje, K princeznám se nečuchá karty obou medvědů pak lehce vyrovnává, Jak jedli vtipnou kaši znamená již jisté potrestání uličnictví, Držte si klobouk předznamenává nové životní zkušenosti a Jak šli spát nejenže představuje vyrovnání a "napravení" uličnictví, ale především s ironickou nadsázkou ukončuje ten dětský svět nevinnosti a her. Šest loutkových filmečků osobitým způsobem zachycuje (nejen) podstatu dětských společenství. A ten submisivnější (a pasivnější) je díky tomu donucen k velkým výkonům, a ten dominantnější (a škodolibější) se naopak naučí také solidaritě. Výtvarnou stránku seriálu považuji za přednost, je nadaná hravostí, představivostí a vitalitou. Rozvernost se navíc neobejde ani bez poetického nádechu, a ironie má satirické poznámky ke způsobům civilizované společnosti a k obvyklejším potřebám lidí. Je to rozkošné loutkohraní, nakažlivé svou energií a imaginací. ()

the_weaver 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jde o mimořádně přeceňovaný seriál "večerníčků", reálné hodnocení by mělo být o desítky proc. bodů nižší. Třeba uznat, že autoři experimentují s náročnými osvětovými a na svou dobu pokrokovými tématy jako šikana, manipulace, individuální automobilizmus, doping či svazky partnerů stejného pohlaví, ale občas se dost hledají (vtipná kaše) anebo opakují zdlouhavé gagy (jeli k vodě). Nejsilnější stránkou tak asi je intelektuální nenáročnost, jelikož se to dá pochopit i když má člověk příznaky CoViD-19, tudíž je to skutečně vhodné i pro nejmenší. ()

richie_darko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Československý kinematografický skvost animácie. Už ako dieťa, pozerávajúci na CD, ktoré mi mama kúpila z Českého večerníčka... Dokonca aj teraz ako skoro dospelý človek. Pojďte pane, budeme si hrát je naozaj skvelá nestárnúca rozprávka, ktorú by si mal každý pozrieť. Možno to hovorí za mňa nostalgia, ale príbehy z Kolína sú naozaj to, čo by som očakával od klasických rozprávok. ()

Reklama

Reklama