Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Agent KGB major Valerij Petrovskij (Pierce Brosnan) je odeslán do Anglie, aby vybudoval sídlo v blízkosti americké vojenské základny a přebíral zásilky pro kurýry ze SSSR. John Preston (Michael Caine) je prvotřídní britský lovec špiónů. Jeden z kurýrů, které Petrovskij očekával má střet s celníkem a přijde při něm o život. Preston provádí vlastní šetření případu a zjistí, že mrtvý kurýr u sebe měl součást atomové bomby. Podaří se anglickému agentovi zabránit v provedení atomového útoku v Anglii? (Urania)

(více)

Recenze (54)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jistí naši svalnatější kolegové by tě rádi vzali do cely a trochu si s tebou pohráli s loveckým nožem a kleštěmi." To bývaly časy, kdy sovětští soudruzi jezdili do Anglie montovat jaderný bomby. Stýská se mi po nich. Tahle vzpomínka ale žádnou nostalgii nepřinesla. Přesto jsem se bavil. Třeba u seznamu občanů cestujících z ČSSR - Lisowski, Fastenbaur nebo Lipinskaya. S tím si autoři skutečně dali práci. Přesto jsem odhalil důvod vzniku tohoto snímku. Bond byl totiž původně ruskej agent s povolením chlastat, hrát bowling a vraždit ženy, který měly tu drzost chtít po něm sex. Jako mrtvola však přešel na správnou stranu kapitalismu a dál to už znáte. To jsem ho ale odhalil, Valerije Petrofskyho. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kam Bodie a Doyle nemůžou, nastrčí Prestona, aneb sveřepí šakali forsythovsky vyli na britský měsíc. Motiv porušení čtvrtého protokolu (zákaz nekonvenčního doručení nukleární zbraně k cíli) a špionážní pletichy přinesou zajímavou zápletku, tempo je solidní i přes konformní délky záběrů a akce lehce zraněná zubem času nestačí překážet. Vzboltat', no ne smeshivat' Brosnan i Caine, který má problémy s autoritami, politikařením i rasisty v metru, to podrží až k finále, kdy se vyjasní, jestli studená válka půjde na sporák a kdo má pořád šanci umřít ve vlastní posteli.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Poctivé převedení osobitých thrillerů Fredericka Forsytha zrcadlí poctivou vůli autora scénáře i režiséra co nejlépe dostát postižení atmosféry pozdního komunismu v SSSR i zemích Varšavské smlouvy. Československé reálie přitom ovšem stůňou a umírají na úbytě. Film sám má potřebné technické i herecké kvality a nelze ho zahrnout v žádném případě do tzv. béčkové kategorie. Historický byl už vlastně v době svého uvedení do kin. Etický bonbónek na závěr jednak zachycuje osobité vztahy napříč zpravodajskou komunitou, jednak postihuje její nečetnou menšinu, která neztrácí kontakt se slušností a lidstvím. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Musím souhlasit s Damielem, co se týče jeho názoru na DVD. Skutečně jsem ještě nezažila, aby se u nás film prodával s příšerným polským dabingem... nicméně, zpátky k filmu. Ten je podle mě spíš určený zastáncům žánru Fredericka Forsytha; těm ostatním by se možná mohl zdát lehce zdlouhavý. Co se Brosnana týče, nenazvala bych to nejlepším hereckým výkonem jeho kariéry: ne proto, že by hrál špatně, spíš bych si jen hlavní postavu představovala trochu jinak. Stejně jako v Remingtonu Steelovi i tady mám Brosnan ještě ten nevinný klučičí ksichtík a prostě se k němu role drsňáka na druhé straně barikády moc nehodí. Promiň, Pierci... (ale víš, že tě jinak zbožňuju :-)) ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Slušná atmosférická napínačka, která strukturou děje nezapře knižní předlohu ani jejího autora (Forsyth vždycky uměl), jenž si ke Čtvrtému protokolu ostatně napsal i scénář. Caine standardně dobrý, Brosnan nestandardně záporný a slizký, závěrečná myšlenka povedená. Film mě vlastně nenudil, chválím Schifrinovu hudbu i MacKenzieho režii. Jen jsem nepochopil, proč si ruští špioni-teroristé předávají šifry psané v angličtině. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Vůbec nenudící thriller, který nás uspokojivým tempem dovede až k moc dobrému finiši. Caine jako vždy skvělý, Brosnan úžasný protivník, ruský zabiják v nejlepším.!!! ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Ano, DVD je děs. Jak obraz, tak "bonusy" a dabing. Ten kdo zná originální hlas Michaela Caina, bude jen zírat až uslyší jeho hlas v podání tuším pana Soukupa. Když si ale odečtu všechny neduhy levné DVD verze, tak z toho vyjde kvalitní špionážní film s dobrými herci a patřičnou dávkou napětí, které se stupňuje až do, bohužel podle mne velmi rychle utnutého, konce. Mohu vřele doporučit všem, ale opravdu líbit se to bude asi jen fandům právě špionážních snímků z doby Studené války. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Předloha od Forsytha by nevadila. Akce Michaela Cainea bavily a konec celkem taky, k tomu Brosnan jako záporák. Ale všechny ty promluvy ruskejch zaprděnejch dědků na sněhu, to tam bylo úplně navíc. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ještě než se Pierce Brosnan proslavil jako šarmantní agent 007, zahrál si ruského agenta KGB v zapomenutém špionážním filmu, kde mu jde po krku Michael Caine. Z potencionálního napínáků je spíše dvouhodinová nuda. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Slabé tři hvězdy. Natočené je to sympaticky, kamera, prostředí, výprava, herci, hudba, vše zlaté. Milá britská výslovnost. Ale ten děj je takový nijaký. Jen se dokazuje, že když má román 400 - 500 stran, bývá to často paradoxně na úkor děje a někdy i logiky. Že většinu těch stran tvoří popisy, často zbytečné a nezáživné. Když pak musíte vše převést do filmu, najednou vám hapruje hlavní linka, nejlepší britský špion je chvíli na výsluní, pak zas odvolán, pak zas na výsluní, zatímco sovětský infiltrátor mluví tak dokonale britsky, až si člověk říká, ve kterém gulagu se to naučil. Navíc se ubytuje pobléž americké vojenské letecké základy - a nikdo ho nekontroluje! Asi je v Británii normální že civilisté bydlí poblíž vojenských objektů. A tak bych mohl pokračovat. Pierce Brosnan tady ani nemá šanci rozjet nějaké své charisma. Vždy se objeví na scéně jen na chvíli a většinou jen někde něco převezme či předá dál. Stejně tak v SSSR zdá seproti sobě stojí špičky KGB, a levá ruka neví, co dělá pravá. Nevyrovnaný film, co se stylu vyprávění týče, a nakonec i slabý, pokud jde o příběh samotný. Možná jít o kratší film, tak 80 minut, ale ne roztahaný neúměrmě na dvě hodiny. Asi Forsythovi někdo řekl, že 500stránový román prostě musí být roztahaný do dvou hodin filmu, jinak ho nebudou brát vážně a on nedostane tantiémy. ()

902 10 

všechny recenze uživatele

the fourth protocol je thriller, postizeny klasickymi priznaky herois nesympatikus (michael caine v hlavni roli nestoji za nic), storio predvidatelnus (od pocatku je jasne, jakym smerem se bude film ubirat), zapletkus dementis (zly sovetsky svaz chce s pomoci atomove bomby vyhodit do povetri leteckou zakladnu ve velke britanii a patrne si tim zajistit prevahu v pristim klani otuzilcu) a evilus charismatikus (kazdy fandi pierci brosnanovi v roli agenta kgb s vedomim toho, ze to asi nebude ten pravy a ze pravdepodobne nedozije konce). diagnoza : prumeris typicus (klasicky prumerny thriller, oscilujici mezi lehkym podprumerem a nadprumeren dle nalady). ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Tentokrát se hodlám spíš než poměrně dobře natočenému filmu věnovat DVD, na němž u nás vyšel... DVD, které vyprodukovala firma ZEMS, je doslova výsměchem tomuto videoformátu. Disk neobsahuje české titulky (zato polské ano), takže pro drtivou většinu českých diváků je originální zvuk v DD 5.1 k ničemu a musejí vzít zavděk úděsným stereo dabingem. Obraz vypadá jak okopírovaný z videokazety (zelené odstíny v tmavých pasážích, zrnitost, mechanická poškození, bílé tečky), navíc po prvních 5 minutách v původním širokoúhlém formátu 2,35:1 zničehonic přejde do ořezu 1,33:1. Vrcholem pak je to, že obal jako „Special features“ hrdě označuje Interaktivní menu a Výběr kapitol – žádné opravdové bonusy ale na disku nejsou. To je HUMUS! ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tak toto bol ten podpriemerny film s drsnym Brosnanom ako agentom KGB. A ja som dlho rozmyslal, vedel som, ze film jestvuje, len som nevedel , ako sa volá a kto to natocil. Forsajtovu knihu som necital a film pravom zapadol v podpriemere. Dnes si nan obycajny mainstreamovy divak nespomenie, ti ficia na Avengers, 3. Tchoroch a podobnych blbinach : 35 % ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Dalsi dilko podle predlohy F. Forsytha, tentokrat ale trochu usmevne podane - studena valka, zapletka/konspiracni vysirka neni vubec spatna, nuklearni bomba atd., ani herci nejsou spatni, ani Pierce Brosnan jako zloduch z KGB nevadi, ba prave naopak, pro me je problem tohohle filmu asi hlavne v dobe vyroby/stylizaci (1987), 80. leta sou trochu mrtvej bod, Michael Caine je zrovna v te nemastne neslane fazi, aplikovany sarm ci postupy z Ipcres File / Funeral at Berlin tady uz proste moc nefunguji, preci jen uplynulo 20 let, navic ho oblikli do nadcasove prisernyho ohozu, kde proboha vzali tu bundu??? Trochu to chvilema pusobi jak tv snimek, jako oddechovka fajn, jinak spise slabsi clanek M. Caine spy tvorby, F. Forsyth by si zaslouzil o neco lepsi formu... ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Kvalitní thriller, tak trochu ve stylu bondovek, Pierce Brosnan v záporné roli je slušný, Caine tradičně kvalitní, zrežírováno velice dobře. Trochu slabší než předchozí dvě filmové "Forsythovky", ale stále na dost dobré úrovni ()

andrii 

všechny recenze uživatele

..., a protože byl roztržen, vzbudí soumrak (v) okolí. Oppenheimerovy stoupence donutí soptit na nejvyšší stupeň. ()

Reklama

Reklama