Reklama

Reklama

Shogun Assassin

  • Japonsko 真田幸村の謀略
Trailer

Obsahy(1)

Šílený, paranoidní šógun se rozhodne nechat zlikvidovat elitního samuraje Ogamiho, o kterém se domnívá, že by pro něj mohl být hrozbou. Plán však nevyjde, je zavražděna pouze samurajova manželka Azami. Ogami se tak se svým malým synkem Dajgorem vydává na cestu pomsty proti celému šógunátu, stává se z něj legendární nájemný zabiják Vlk samotář, vrah se synem.
Snímek vznikl pro americký trh sestřihem z prvních dvou dílů japonské samurajské série Vlk samotář a mládě (Lone Wolf and Cub). Kromě nadabování do angličtiny došlo ke zjednodušení zápletky, doplnění voice-overu vyplňujícího mezery v ději a nahrání nové, elektronické hudby. (VanTom)

(více)

Recenze (45)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

342...345 ninjů... Naprostý kult ve všech myslitelných ohledech. Tajemný Lone Wolf se svým synem na cestě za klidem duše (a nebo do zatracení; vyberte si), která je lemována nějakou tou stovkou mrtvol, hektolitry krve a spoustou odpadajících lidských částí. Jedná se o sestřih úvodních dílů volné série o jejich společné cestě. I tak to obsahuje emocionální hloubku, jakou byste tomu na letmý pohled záležitosti nepřiřkli. Jediná, bohužel velká, výtka míří k tomu, že je místy až přespříliš poznat, že se jedná "pouze" o sestřih. Jeden z filmů bez něhož by Tarantino neměl co vykrádat v Kill Billovi. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Japonský exploatační film sedmdesátých let, využívající podobných formálních prostředků jako Lady Snowblood, nicméně po stránce promyšlenosti dialogů, motivací postav a nápaditosti bojových scén bohatší. Film o samurajovi Lone Wolfovi, který se společně se svým synem (který ve voice overu celý film vypráví) vydává na cesty pomsty za zavražděnou manželku, je bohužel jen sestřihem mnohem složitější šestidílné japonské série, ale i tak představuje svéráznou ukázku revange story, ve které jsou zabity desítky (počítaje v to i zabité v minulosti mimo rámec filmu, o kterých mluví synek, už jde o řadu stovek) lidí. Film střídá jednu zvrhle zábavnou scénu plnou krvavých efektů za druhou, přičemž mu stále nedochází nápady a jen samotný kočárek je napěchován zbraněmi. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tím, čím pro mě měla být Lady Snowblood a nebyla, je pro mě Shogun Assasin. Od první do poslední minuty působivé, promyšlené a explicitně vyjádření cesty za pomstou skrze smrt všeho, co stojí v cestě. Brilantní bojová technika hlavní postavy prostupuje celým film. Jeden rázný přesně mířený švih a je hotovo... Vyprávění syna jen dodává příjemný pohled z kočárku, který zní přesně tak dětsky jak má. Přestože exploatační japonské filmy mají svou sílu tak mě SA zatím zaujal nejvíce. Pomohla tomu i dunivě hluboká hudba dotvářející temnější atmosféru stejně jako technické aspekty jako kamera. Na sestříhaném filmu je patrné, že je sesbírán z částí většího, určitě provázanějšího a ještě hlubšího díla, ale i tak funguje velmi dobře. Kdyby byl však ucelenější a lépe ukončený, 5* by bylo jistých. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Povedený sestřih původních dvou dílů "Lone wolfa". Obtížně se hodnotí ve vztahu k jednotlivým dílům, naštěstí jsem Shogun Assasin viděl nejdřív a pak teprve postupně jednotlivé díly. Naprostá bomba a klasika samurajských filmů a ujeté japonské kinematografie. Výborné akční scény - souboje, neuvěřitelně absurdní situace, úžasný komentář malého synka po celý děj filmu, neskutečně charismatický a chladný hlavní hrdina. Osobně ho považuji za vůbec největšího "frajera" akčních filmů všech dob. Výborná vizuální stránka filmu ... prostě naprostý skvost. (V jisté době se dostal na seznam videonasties - zakazovaných filmů pro svoji brutalitu). ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Keby som mal Shogun Assassin hodnotiť ako prehliadku iai a kendžutsu tak bez akýchkoľvek pochybností dostane plný počet. Ja mám však zhodnotiť film. Film, ktorý je síce zaujímavý a správne japonsky krvavý, ale vzhľadom na to, že ide o zostrih niekoľkých filmov dosť nekompaktný, takže vlastne ani nemôže ísť o plnohodnotný film. Zaujímavé je ale spätne zistiť, čo bolo inšpiráciou pre Tarantina keď točil Kill Bill.....niektoré veci sú doslova ukradnuté (kto ste mali možnosť vidieť vystrihnutú scénu z vol. II viete o čom hovorím). ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Osudová a jaksi vnitřně emocemi nabitá výprava za pomstou, která třebaže je velmi přímočará a dějově strohá, ve výsledku nepůsobí nijak primitivně. Možná je to díky cílevědomé a na svou dobu technicky kvalitní režii (výborná kamera, přechody i práce se zvuky) a možná za to může lehounká příměs hry s diváckými očekáváními, každopádně svou zásluhu na vážnosti a vznešenosti nese i charismatický a málomluvný hlavní hrdina. Ona vážnost však nápadně kontrastuje se záměrnou přemírou černohumorné brutality. 8/10 ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Já nevim, mě přišlo, že težký sestříhání několika dílů bylo spíš na škodu, protože sice člověk uvidí jen ty nejhutnější scénky, ale příběh je tady postavenej hodně na okraj a přitom vypadal docela zajímavě a hlavně člověk jen sleduje sled více či méně propojených scén s komentářem kluka, sice to bylo docela dobře vyřešený, ale příběh by chtěl určitě víc rozvést. Nicméně nemůžu se nezmínit o tom, o čem tenhle film hlavně je a to je naprosto geniální zabíjení, sice hlavní hrdina je trošku při těle a tim pádem pomalejší, ale takový neskutečný porcování svých nepřátel katanou sem naposled viděl v Kill Billovi, včetně těch potoků krve, který se během soubojů tvoří až s několika litrovým obsahem a to všechno dělá s totálně kamennou tváři a se synkem v náručí. To mě asi dostávalo úplně nejvíc, když běžel davem nějakých dementních nindžů s pětiletým klukem v náručí a v klídku tam všechny naporcoval a šel zase dál. Ovšem pokud někdo spíš stojí o příběh, tak by asi na tohle moc koukat neměl, ale kdo dá hodně na řezničinu s minimálně dvěma useknutejma rukama a jednou rozseklou hlavou vejpůl za 10 minut, tak ať si pustí tohle. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Je velmi vtipné, že tohle měla B. B. v Kill Billovi jako bed-time story :) A naopak je zajímavé, že brutální slepenina ze seriálu (brutální střihem i obsahem) tak dobře funguje... Jinak.... před Tomisaburem jsem si dokonalého mistra boje s mečem představoval dost jinak než jako obtloustlého tatíka v letech -- ale je to naprosto přesné, a z toho člověka jde hrůza, zejména ve scéně Daigorova výběru nebo odmítnutí podvolit se... ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Kusok, ktory patri medzi filmy ktore doslova tvoria jadro toho co povazujeme za kultove. Nie len koli svojim kvalitam, ale napriklad aj koli tomu ze koli nesmiernej brutalite film dostal ban a bol znova vypusteny az po niekolkych rokoch. Jednoduchy pribeh o pomste, ktory vsak v sebe skryva mnoztvo prvkov, ktore ho posuvaju trochu mimo standartnych samurajskych filmov. Ci uz je to spominana brutalita, nadsadene bojove sceny, alebo kamera a hudba (ci skor zvuky) ktore davaju snimku temny-mrazivy nadych, ktory je vlastny skor hororom. Brilantna choreografia, mnoho skvelych zanrovych vychytavok.....jednoducho vyzivne, stylove a s atmosferou co priam sala z obrazovky. A naviac sa dozviete, aky krasny dokaze byt zvuk striekajucej krvi z cerstvo rozseknutej krcnej tepny :) (10/10) ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Původní sérii o Vlkovi samotáři zatím neznám, takže hodnotím jen tento počin. Příběhově samozřejmě nic nového ani omračujícího, jelikož filmů o pomstě je spousta. Samuraj se synkem prochází krajinou, v patách mají Shogunovy zabijáky, ale jsou smířeni s osudem, a tak smrti se nebojí. Snímek má několik působivých scén, které připomenou klasiku Tenkrát na západě. Asi nejlepší je scéna v lázni, kdy by se atmosféra dala krájet samurajským mečem. Další je moment u studny - obětuje Vlk syna? Vsadit bych si nechtěl... Ta nejdojemnější naopak je, když chce syn přinést zraněnému otci vodu ze řeky. Sympatické gore, kdy gejzír krve co chvíli ohodí kameru, již dnes nešokuje, ale potěší. Namyšlené trio Vládců smrti brzy zjistí, že vždycky je někdo o něco lepší. Slušná kamera, hudba poněkud nevyvážená - místy vytváří úžasné napětí, jinde zas naopak nepříjemně elektronicky kváká. Meče se míhají, hlavy a končetiny létají a Vlk se synem, jako by byli chráněni magií, kráčí vstříc svému osudu... ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

"A cestou otec pozabíjel 232 ninjů...235..." hláškuje malý Daigaro, zatímco jeho otec kosí jednoho nepřítele za druhým. ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Americká verzia prvých troch častí Lone Wolfa (KOZURE OKAMI: KO WO KASHI UDE KASHI TSUKAMATSURU, KOZURE OKAMI: SANZU NO KAWA NO UBAGURUMA a KOZURE OKAMI: SHINIKAZENI MUKAU UBAGURUMA) je iba mixom spomínaných samurajských filmov s Ittom Ogamim a jeho synčekom Daigorom. Pre diváka, ktorý pozná pôvodnú sériu je sledovanie upravenej verzie pod názvom “Shogun Assassin“ iba videoklipovým zážitkom bez ducha originálu. Poprepletané scénky Itta Ogamiho idúceho cestou pekla naprieč krajinou sú iba zlepencom ústrižkov jeho životného príbehu bez hlbšieho zmyslu. Okrem vcelku zaujímavej a pasujúcej novej zvukovej stopy svižne dokresľujúcej súboje zatrateného pomstiteľa Itta Ogamiho, je “Shogun Assassin“ charakteristický a súčasne rozdielny v porovnaní s originálom o alternatívne dialógy. Rovnaké scénky, ale z úst Itta Ogamiho znejú iné slová :) Proste gulášovitý a nesúrodý príbeh snažiaci sa priblížiť exotickosťou bežnému americkému divákovi, ktorý nepozná nič iné, len zhruba americko-taliansku produkciu. Niet divu že gulášovitý, veď ho rozpráva malý synček veľkého otca Daigoro :) Na druhú stranu treba povedať, že ak bude “Shogun Assassin“ tým prvým filmovým zážitkom s Ittom Ogamim v hlavnej úlohe, výsledný dojem by nemal byť pre fanúšika podobných klasických dobrodružných sekačiek na meče (katany) sklamaním. Pozor, ale o to menej môže zaujať pôvodná japonská séria, ku ktorej sa “Shogun Assassin“ môže stať prirodzeným lákadlom. ### “Shogun Assassin“ sa vďaka zobrazeniu násilia a krvavých masakrov na obraze, stal v čase svojho vzniku tŕňom v oku niektorých cenzorov. Na Novom Zélande ho dokonca úplne zakázali, vo Veľkej Británii sa o to pokúsili. V roku 1981, kedy sa v Británii dostáva do miestnych kín verzia v podobe o 2 sekundy orezanom zostrihu, sa cesta filmu iba začala. S časovým odstupom po prepustení filmu do kín prichádza zásluhou distribučného štúdia “Vipco“ čas na nahodenie VHS-ok na britský trh. Umiestnenie filmu na domácom distribučnom trhu cenzorov z BBFC až tak pobúrilo, že začali proti nemu uplatňovať kroky vedúce k zákazu a stiahnutiu z obehu video zábavy. Kópie filmu boli sťahované a distribútori potrestávaní. Stíhanie filmu ale zlyhalo a nikdy sa neprepracovalo až do finále v podobe označenia a pridelenia na zoznam “Video nasties“. Proces cenzorov slávil porážku. “Shogun Assassin“ sa obratom vracia na trh. Oficiálne sa nikdy na neslávne známy zoznam v skutočnosti NEDOSTAL. Po rokoch od prvotných problémov sa štúdio “Vipco“ rozhodlo o znovuvydanie “Shogun Assassin“ v roku 1992 (totožná verzia ako tá, čo bežala v kine). Úplný Uncut prichádza až v roku 1999 zásluhou distribučného štúdia “Horror Video“. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tarantinova inspirace k filmu Kill Bill a zároveň další ze zástupců " videonasties ". Tahle ořezaná verze je sice nasáklá krví o to víc, ale trpí příběh. To nic nemění na tom, že malej Dajgoro měl super sestřih a jeho papínek byl neskutečnej řízek se zatraceně vysokým bodycount(em). ()

anais 

všechny recenze uživatele

V podstatě se nejedná o plnohodnotný film, ale sestřih prvních několika dílů série o Lone Wolfovi. Film tedy poztrácí mnohé podstatné detaily příběhu, takže se může stát, že se divák v příběhu ztratí. O nějaké postavy a jejich motivace tu však nejde. Tento film je založen na opravdu zběsilém střídání akčních sekvencí, které jsou často natočeny s velkou invencí, alespoň mě jako Evropanovi to tak připadá, v zemích východních to ta výjimečně vypadat nemusí. Jako příklad bych uvedl víření rób ninja-gejš. Kdo nechce sledovat tuhle úžasnou sérii krvavých efektů, která má příběh ořezaný na úplnou dřeň, nelze mu než doporučit původní sérii, která je samurajskou tematikou a hutnou hrdinskou story prodchnutá skrz naskrz. To, že shlédnutí je povinnost pro každého fanouška podobných filmů podpořím ještě faktem, že sám Quentin Tarantino se nechal tímto dílkem víc než inspirovat a ztvárnil mnoho akčních scén v Kill Billovi na základě shlédnutí právě Shogun Assassina. (stříkání krve je úplně identické a i některé scény se zdají být podobně snímány) ()

stub 

všechny recenze uživatele

Sestřih prvních třech dílů šestidílné série Lone Wolf & Cub. Režii původní trojice filmů má na svědomí Kenji Misumi (ještě režíroval díl pátý) a je tak našlapaná akcí a dějem, až by si člověk řekl, že další sestřih nepřipadá v úvahu. No, očividně připadal a kupodivu to nedopadlo úplně tragicky. Milovníkům žánru sledování této verze příliš nedoporučuji (navíc není k dispozici v japonštině), mnohem výživnější je pustit si původní trilogii, která má dohromady ca 4 hodiny a o hluchých místech přesto nemůže být ani řeč (pozor také na číslování - na západě se díly 4, 5 a 6 občas uvádějí jako 2, 3 a 4, jakožto pokračování tohoto filmu a nikoli původní trojice). Uznávám však, že se do ca 80 min. (a to ještě v případě uncut verze) podařilo vtěsnat téměř nemožné a docela to funguje. Série jako taková si jistě zaslouží vyšší honocení, sem se však leccos nevejde a střihač očividně hraje o každou vteřinu. ** za příčetný sestřih + * za popularizaci žánru na západě ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

To že ide o podarený zostrih dvoch Japonských samurajských filmov som sa dozvedel až po pozretí tejto snímky. A nie som prekvapený. Ide o vynikajúco nakrútené boje na meče, skvelá kamera a neustále tečúca krv s odseknutých končatín, rôznorodý typ bojovníkov a cit pre detail v každom zábere. No dej mi nedával dokopy ustálenú formu. Čo som samozrejme pochopil keď som zistil že išlo o 2 časti ktorá má každá po hodine a pól. Nesedela mi tam hudba ktorá bola otrasná, nepodobalo sa to na nič Japonské. Išlo o elektronický hnus ktorý bol v Američanmi celkom vymenení . A však aj s tohoto zostrihu ma tieto filmy nesmierne zaujali.. Takmer vo všetkých smeroch to je lepšie ako Lady Snowblood ktorej som dal 5 hviezd čo som však zmenil. štýlovosť, boje, hrdina, nepriatelia to všetko je tu spracované oveľa precíznejšie. čo odseknutá končatina to vytrénované zakončenie samuraja. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Krvý prosáklý příběh o odporu otce samuraje a jeho syna před Šogunem. Otec Ogami je fatalista, takže uznává myšlenku, co se má stát, ať se stane, protože už není co ztratit. Celý příběh ztrastiplné cesty vypráví maličký syn a jeho hlásek tomu dodává větší intenzitu. Společně se prosekávájí skrz těla nepřátel a neslitují se ani na okamžik. Když neměli slitování oni, tak ani my. Sekají se prsty, ruce, nohy, hlavy a krev stříká na několik metrů. Jsou jako dva ztracení vlci, kteří se snaží utéci lovcům. Je tu pěkná symbióza mezi otcem a synem. Tomisaburo Wakayama tu představoval správně zarputilého člověka, který se nenechá zlomit. Příběh je plný soubojů, ale Ogami má vždy nějaké eso v rukávu - jejich vozík skrývá mnoho výhod. Obrazy kamery jsou ikonické a zanechávají pocit stylovosti. Bohužel celý film kazí ušitrhající anglický dabing, který to zbytečně degraduje. Ničilo mě, jak se snažili násilně dabovat postavy a vůbec to neodpovídalo. Výjimečně padnoucí lehce elektronický soundtrack od skladatelů Mark Lindsay, Robert Houston a W. Michael Lewis. ()

Deverant 

všechny recenze uživatele

Sestřih z prvních dvou dílů (většinou z druhého,z prvního je použito asi dvanáct minut) šestidílné série filmů o Lone Wolfovi a jeho synovi jež jsou adaptací známé (v Japonsku) mangy. Vlastně to celé nedává moc smysl, ale body count utěšeně narůstá a výroky jako "They shall pay. With rivers of blood!" jsou opravdu nezapomenutelné. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Nie je velmi čo hodnotiť, kedže ide o zostrihanie prvých troch dielov o "pozemskom démonovi" Oggami Ittó-ovi. Mizerné a niekedy aj prekrútené dialógy stavajú film niekedy až do komedionálnej podoby, v neprospech filmu teda. Hodnotenie: 80% ()

Reklama

Reklama