Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1986 zatkli na Floridě detektivové Wilcox a Brown mladého černocha Bobbyho Earla, na stanici ho zmlátili a obvinili ze znásilnění a vraždy jedenáctileté Joanie. O osm let později se na profesora Paula Armstronga obrátí stará černoška Evangelina. Její vnuk Bobby čeká v cele smrti na popravu a chce, aby se případu ujal. Právník nejprve odmítne, ale po rozhovoru s manželkou si vše rozmyslí. Odletí s rodinou do Miami a pustí se do práce. Navštíví Bobbyho ve vězení, promluví si s místní patoložkou, Bobbyho tehdejším obhájcem a setká se s policisty Wilcoxem a Brownem, který ho varuje, aby dal od případu ruce pryč. Přestože mu Brown tvrdí, že je Bobby vinen, Armstrong odhalí ve vyšetřování i v soudním jednání řadu nedostatků. V atmosféře rostoucí averze mezi Armstrongem a Brownem vyjde najevo, že Bobby byl o rok dříve obviněn z únosu a znásilnění, byl však osvobozen. Prokurátorkou byla tehdy Armstrongova manželka Laurie. Vzápětí se Armstrong dozví, že ve věznici sedí kromě Bobbyho i nebezpečný masový vrah Blair Sullivan, rovněž odsouzený k trestu smrti, který tvrdí, že je vrahem malé Joanie. (TV Nova)

(více)

Recenze (106)

Falko 

všechny recenze uživatele

V case premiery tohto filmu som mal v kine daleko väcsi zazitok, ako dnes pri nejakej tej reprize. V tom obdobi som absolutne netusil scenar filmu a veril som, ze Bobby Earl je nevinny a cely film som drzal palce Seanovi Connerymu. Pokial je Anthony Hopkins zapamätany ako slavny Hannibal Lecter z MLCANIA JAHNIAT (1991), tak pre mna navzdy zostane Ed Harris zafixovany, aj ked vo vedlajsej ale dokonalej ulohe ako psychopat Blair Sullivan prave v tomto filme a to som si v roku 1995 vobec neuvedomil, ze som ho uz videl ako dobraka v Cameronovej PRIEPASTI (1989). Aj na Scarlett Johansson si okrem ZARIKAVACE KONI (1998) skor pamätam z dospelackych postav, ale ze si ona zahrala v tomto filme malu dcerku Seana Conneryho, to som si vsimol az po filme v titulkoch... 28.12.2009 ______ Sean Connery - (Paul Armstrong) +++ Laurence Fishburne - (Šerif Tanny Brown) +++ Blair Underwood - (Bobby Earl) +++ Kate Capshaw - (Laurie Prentiss Armstrong) +++ Ed Harris - (Blair Sullivan) +++ Ruby Dee - (Evangeline) +++ Scarlett Johansson - (Katie Armstrong) +++ Chris Sarandon - (Lyle Morgan) +++ Produkcia: Sean Connery, Arne Glimcher +++ Hudba: James Newton Howard +++ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Do půlky mě to fakt bavilo, a navíc tam hrajou fantastičtí herci, jenže potom film zabředně do klasického trapného finále. Fakt škoda, ale koukat se na to v pohodě dá. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Spoilery. V 90. rokoch Seanovi Conernymu ruplo v mozgových závitoch a ako hlavná hviezda a nejeden raz i ako producent sa podpísal pod viacero na prvý pohľad atraktívnych snímok, ktoré však dopadli dosť nešťastne, na pľace bolo dusno a vládla na ňom napätá atmosféra, nejeden raz sa pretáčalo a prestrihávalo a výsledkom sú divné filmy Vychádzajúce slnko, Pomstitelia, Šaman alebo práve Zabudnutý prípad (Katzenbergova kniha vyšla aj v ČR). Pritom dané filmy sú na prvý pohľad výborné, nič im nechýba, majú skvelé kastingy a parádne, originálne scenáre. Japonsko-americké vzťahy, uprostred džungle objavený liek na rakovinu, neprávom obvinený mladík v príbehu s rasistickým presahom. Viac vecí je na Zabudnutom prípade super: parádna dusná južanská atmosféru rasistických močiarov, mrazivá pachuť desivého zločinu a zaujímavý Ed Harris v kópii Hannibala Lectera. Bohužiaľ, je tu tiež obskúrne kastrovacie finále a smiešne prekombinovaný scenár. Román je o dosť lepší, občas sa v ňom postavy síce taktiež nesprávali logicky, ale oproti filmu je to hotové veľdielo. Film ku koncu zhlúpne dokonca do takej miery, až Conneyho upodozrievam, že sa mu ako šéfovi výroby nepáčil pôvodný koniec a tak musel režisér narýchlo dotočiť novú koncovku, v ktorej nedáva zmysel jednak kastrácia (kto a kedy mu to urobil?) a ani zúfalo ťažkopádne napojenie na hrdinovu manželku. Ono tých zmien oproti knižnej predlohe je veľmi veľa. Napr. v nej vystupuje rozvedený novinár Cowart, vo filme je z neho šťastne ženatý profesor práva Armostrong. Spracovaniu by viac pristala mini-séria a nie iba krátky celovečerák. Takže sa strihalo a strihalo a strihalo. Do filmu sa neprebojovala detektívka, babička má v podstate len cameo, detto Tannyho drsný podriadený. Vo filme chýba legendárna latrína, rovnako tak má oveľa menší priestor nielen Fishburne, ale tiež Harris, čo je ozaj škoda, ak vezmeme do úvahy dominante, uhrančivé výkony oboch pánov. Z Tannyho sa v takejto vykastrovanej (ehm) verzii stal v podstate tak trochu blbec. Samozrejme zápletka je na hrane paródie (hrdina z cely smrti vytiahne mladíka, o ktorom všetci hovoria, že je vinný a akonáhle sa mladík skutočne dostane na slobodu, hrdina pochopí, že je naozaj vinný a zvyšok filmu sa ho pokúša dostať späť do väzenia). Film je oproti knihe lepší azda len v lepšom vystihnutí dusnej atmosféry rasistického kraja plného bažín, močiarov a mŕtvych ramien. Režiséra Glimchera mimochodom spolupráca s Connermy zničila. O 4 roky neskôr natočil okamžite zabudnutú komédiu s Bobom Hoskinsom a Antoniom Banderasom (!) a následne skončil úplne. V románe sa mimochodom Conneryho postava nevolá Armstrong, ale Cowart a je to novinár. ()

movie 

všechny recenze uživatele

V jednom roce si Sean Connery vyprodukoval dva filmy: tento a Vycházející slunce. Ten druhý je nudnější :) ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Kdyby je ten aligátor všechny sežral a jako zákusek si dal někoho ze štábu, šla bych možná s hodnocením výš. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jestli je to přiznání, tak můj zadek je banjo." Po 22. hodinovém výslechu, proloženém mlácením telefonním seznamem, bych se asi taky přiznal. K čemukoli. Proto jsem byl od začátku na straně chudáka Bobbyho a fandil teoretikovi Armstrongovi, aby chytil za koule ty zvířata vydávající se za detektivy. Jenže tady se klame se tělem tak zarputile, že na konci musím konstatovat, že závěrečnými dějovými zvraty film zcela rezignoval na zbytečnost zvanou logika a jediným důvodem vidět ho opakovaně jsou pro mne exhibice skvělého psychopata Sullivana. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Asi tak úvodní hodinu jsem moc nechápal, proč to má tak nízký hodnocení. Sean Connery tam rozmotává jeden starej případ a těžko filmu něco podstatnýho vytknout. Jenže asi po hodině se všechno změní a zbytek stojí dost za hovno. Měl jsem pocit, že najednou koukám na nějaký laciný akční Béčko. Nadějně rozjetej film pohřbil stupidní závěr... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„If that's a confession then my ass is a banjo!“ Profesor Connery se zadkem nápadně připomínajícím strunný hudební nástroj jitří staré rány, aby se dozvěděl pravdu. Potud vše příjemně jede v krimi kolejích skrz krajinu jižanského komfortu, psychopatický „Hannibal“ Harris se překonává a divák se nechává dobrovolně vodit za nos. Násilně naroubované akčně-thrillerové finále však bylo na bližší dentální prohlídku aligátora a byl jsem po něm slovy Seana z Rising Sun (apropo, ten začátek s východem slunce!) very, very okota! Pozor, spoiler o velikosti Floridy! Shoda křestních jmen u herce a postavy vraha je vskutku neotřelým vodítkem.. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Film sa dlho drží, ale ten debilný twist bortí všetko čo sa tak horko ťažko (ale predsa) budovalo. Harris je výborný. 60% ()

sud 

všechny recenze uživatele

I když jsou Sean Connery, Laurence Fishburne a Ed Harris bez výjimky výborní, je to až nečekaně průměrné. 50%. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

V prvni puli je clovek jeste napjaty a zajima se o vyvoj deje, v druhe puli uz lehce usina a finale je mu dosti jedno. Lawrence Fishburne vytecny, Sean Connery toporny. To je asi tak vse, co se da k tomuto prumernemu dilu rici. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Thriller, který má trefné herecké obsazení, nemá nablblou zápletku, umí si vyhrát s napětím a nakonec se nechá vším tím trochu unést. Bavilo mě, jaké rafinované postupy při vyšetřování ohavného zločinu, jakým je znásilnění a zabití nezletilé holčičky, tvůrci zvolili. Film si na tom dal záležet a stejně tak herci nehráli nijak strojeně nebo nevěrohodně. Právě naopak. Snesli všichni ta nejpřísnější měřítka. Ke konci film najednou přestal gradovat. To, co mělo vyústit v něco perfektního sice opravdu v docela poutavé finále vyústilo, ale ta dosavadní propracovanost se vytratila. Najednou to byl takový ten standardní thriller, kterému se dařilo dlouhou dobu vyhýbat schematismu, a který si s rozuzlením moc nevyhrál, ale kterému přesto chyběl jen pomyslný krok k vysokému hodnocení. Herci a režisér na to měli, ale scénář nevyužil všechny možnosti naplno. 60% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Asi nejnapínavější na celém tomto filmu je pro mě hledání důvodů, proč se do něčeho takového nechali obsadit herci takového kalibru jako Connery a Harris. Tento snímek by neobstál ani jako parodie, čestnou výjimku tvoří pouze závěrečný krokodýlí twist, který je skutečně povedenou taškařicí. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Film stojí na hereckých osobnostech (Sean Connery, Ed Harris) a nic nového či dokonce zajímavého nenabízí. Škoda. ()

Reklama

Reklama