Reklama

Reklama

Statečné srdce získá nevěstu

(festivalový název)
  • Indie Dilwale Dulhania Le Jayenge (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Hudební komedie o indické dívce Simran (Kajol), která vyrostla v Londýně, která, ač přísně vychovaná, není nadšena vyhlídkou na dohodnutý sňatek v Indii. Proto přemluví otce, aby ji s jejími spolužačkami ještě před svatbou dovolil výlet po Evropě. Na tutéž dovolenou se také vydává partička mladíků. Největšího vtipálka Raje (Shahrukh Khan) Simran nesnáší, a snad proto je častým objektem jeho žertíků. A co se škádlívá… Po návratu domů se Simran svěří matce, že se zamilovala. Jakmile se to dozví její otec, ihned odjedou do Paňdžábu, kde se začne chystat Simranina svatba. Raj se vydává za nimi a musí vynaložit všechen svůj um, aby obměkčil Simranina otce. (Jezinka)

(více)

Recenze (29)

berg.12 

všechny recenze uživatele

I když zpočátku nevypadá nic moc, jde o příjemnou komedii, z níž jednoznačně lepší je první polovina odehrávající se v exotickém alpském podhůří a romantických řepkových lánech. Shahruk Khan v bavorském kloboučku má vážně ránu, škoda, že do nějakého drindlu neoblékli i Kajol. Dneska by už oba na nějakém tom evropském nádraží jen tak bez problémů nenatáčeli. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Vidět Dilwale Dulhania Le Jayenge na den indické nezávislosti s těmi, kteří odkojeni osmiletým působením týmu kolem Radima Špačka chápou Shah Rhuka jako svého ideálního hrdinu, je nezapomenutelné. ...byla jednou jedna Kajol a ta žila se svou rodinou v Londýně podobně jako rodina Kohoutova pod despotickým vedením Hugo Haase v Posledním muži (1934). Načež se přihodilo, že se uspíšily přípravy k její svatbě a ona si vymohla měsíc cestování po Evropě před tím, než se provdá v domovině svých rodičů. I stalo se, že se na cestách protknul její osud s nevázaným mladíkem SRK. Prožila s ním vše od bouřlivých kanadských žertíků přes první setkání s démonem alkoholu až po kontrolu švýcarskými příslušníky Polizei. Po té se měli rozejít a vrátit se ke svým životům, to ale nebylo možné... Kajol a SRK kralují intenzivně jako komediální duo turistů směřujících do Curychu, ale také jako tajní milenci při tradiční paňdžábské svatbě. Adityovi Choprovi se podařila fantastická kombinace komedie, dramatu, rodinného a akčního filmu v jednom, při jehož sledování se člověk ani na minutu nezastaví a je nadšen vším, co nového zažije. Ke štěstí nechybí ani střet pyšných otců Puriho a Khera a neskutečné herecké ucho, dnešní macho celebrita Johar, kontrastně pak zastoupená nejroztomilejší mladou dámou Pooja Ruparel. Hudební složka sice neoplývá jasně rozpoznatelnými dílčími hity, ale jako celek je velice příjemně poslouchatelná a hlavní melodický motiv se vám zapíše do srdce. Rozhodně nemůžu říct, že by Kajol byla oplácaná nebo naopak, že by Puri poulil oči víc, než si žádala situace (a ta si žádala maximum ;)). Do Kajol jsem zamilovaná už dlouho a má láska se s každým filmem problubuje, SRKa stále ještě objevuju, ale už teď si také velice dobře rozumíme. On je zkrátka velký rozdíl mezi tím sledovat film s předem danou potřebou nějaké sofistikované reflexe, analýzy nebo nějaké osvěty, než-li se jím jen nechat bavit, užít si ho, nechat se jím vtáhnout a vzpomenout si na to, proč Bollywood macht glücklich. Těším se na říjen, program prý chystá samé pecky, ostatně jako vždycky. #festivalbollywoodskehofilmuextra ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Vidět Dilwale Dulhania Le Jayenge znamená vidět nejen Shahrukha Khana v bavorském kloboučku, ale také Anupama Khera v zářivě rudé rádionce a Amrishe Puriho poulícího oči tak, jako by chtěl trumfnout Arnolda Schwarzeneggera v závěru Total Recall. Sám film je víceméně ukázkou bollywoodského průměru, v němž jsou tradiční nešvary viditelnější o něco víc, než tradiční klady a není mi tak úplně jasné, proč se z tohoto debutu Aditya Chopry stal výjimečný komerční megahit, který studio Yash Raj Films dodnes ve svých snímcích okázale cituje a parafrázuje. Možná na domácí diváctvo působí tak magicky ubrečené oči Shahruhka a přirozená krása Kajol, možná to celé táhne ta ikonická scéna shledání v horčičném poli a možná jsou to ty evropské exteriéry v první polovině. Já si z Dilwale Dulhania (...) odnáším hlavně píseň Tujhe Dekha, protože ta už se dlouho před zhlédnutím stala mým koupelnovým evergreenem... :-) ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Tak si po Vánocích můžu odškrtnout zase jeden rest. Byl ten film lepší než jsem čekala, to rozhodně, taky bych neřekla, že by alpská část byla nějak výrazně lepší než druhá půlka. Kajol tedy bývala pěkně při těle, na hlavní hrdinku rozhodně. V Alpách zůstali bez peněz a bez věcí, přesto měla na sobě denně jiný model. Hláška filmu: „Nejsem lotr, jsem Ind.“ Jó, a Karan Johar za mlada. :-))) ()

Snorlax odpad!

všechny recenze uživatele

Ani čtyři stovky let britské kolonizace nezbavily Indy touhy po barevných cetkách, které jim zřejmě dodávají pocit domoviny. To by ještě nebylo nejhorší, za mnohem závažnější prohřešek v boji proti všem možným kýčům bych označila tento superkýč. Zcela stupidní příběh o tom, kterak jeden pidlooký mladík s odulými rty vyráží na cestu Evropou, během níž jen tak náhodou potká jednu dívku, která při zpěvu vydává enormně neluzné zvuky, je dokrmen tradičními indickými filmovými zpěvy a tanečky. Ona ho nejdříve nechce, on ji záhy chce, ona se do něj zamiluje, leč okolnosti v podobě despotického otce jim brání ve štěstí. A tak spolu hopkají, trdlují, občas hovoří hodně lámanou angličtinou a pozpěvují si. Nejzdařilejším úsekem tohoto filmu byly závěrečné titulky, ale čekání na ně se nekonečně táhlo. Kdo se k nim pronudí, je odměněn komickou vložkou v podobě souboje dvou nápadníků hlavní hrdinky. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Khanovi a Kajol to pred kamerou náramne sekne. Tým by som asi zmyslupný komentár ukončil, pretože moje prvé stretnutie s Bollywoodom vo mne zanechalo značne nevyrovnané pocity, kedy som prepínal medzi rôznymi módami, od nadšenia až po momenty, kedy som musel zaliezť radšej pod perinu. Zvyknúť si na trojhodinové dĺžky chce taktiež určitý tréning, je ale škoda, že európske turné tejto dvojice proste ubiehalo rýchlejšie a bolo celkovo zábavnejšie, než druhá polovica, ktorá sa odohráva na jednom pozemku. Piesne mi vážne nič nepovedali a soundtrack si zháňať nebudem, ale jedna pieseň ma zaujala, jej názov mi ale rýchlo vypadol... ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Indický muzikál ve znamení ulítlé choreografie, kýčové romantiky a pestrobarevných hábitů... Ač mi to připadalo místy hodně kýčovité, celkově hodně rozvláčné a dějově nepříliš originální, musím říct, že chvílemi jsem se nakonec bavil i dovedl ocenit ten ojedinělý styl, který (nejen v rámci žánru) ve filmu z jiné zemi nespatřím. Nejvíc mne bavil ten postarší herec, který ztvárnil despotického otce rodiny, s hezky vykutálenýma očima. Určitě bych nebyl proti, kdyby se z příběhu v druhé půli vykloubalo opravdové drama, leč téměř neustálá hudební stylizace mu nedávala možnost příliš vyniknout a závěrečná bitva mi už úplně naznačila, že i linku někde pořád přetrvávajícího rodinného patriocismu je zde téměř nutné brát s jistou nadsázkou. Váhal jsem mezi dvěma a třemi hvězdičkami, ale jelikož to byla moje první zkušenost s Bollywoodem a zřejmě na dlouhou dobu zůstane i jediná, nemusím být zase tolik přísný a ve víru obohacení z poznání další kultury skrze hranou kinematografii přihmouřím oči. 55% (viděno v rámci "Challenge Tour 2020" – 30 dnů se světovou kinematografií) ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Nejdřív se škádlili, pak se zamilovali a hádejte, jak to asi dopadne? Mladá dvojice si svůj vztah vyjasňuje na cestě Švýcarskem a poté na indických řepkových polích. Je to jednoduché, roztomilé a líbezné. Kajol a Khan se skvěle doplňují: ona, jako trochu upjatá kráska – on, jako šibal s dobrým srdcem. Snímek o lásce čelící nepřízni rodiny pobaví humorem a dojme romantikou. Potěší nenápadné lsti, které si dívka vymýšlí, aby nemusela svatební rituály podstupovat s nechtěným ženichem i mladíkovo odhodlání získat dívku čestným způsobem. Finále romantického snímku nemuselo být tolik akční. Nejhorší položkou byl otec dívky, který hrůzostrašně poulil oči, jakoby se mu ještě nedoneslo, že tenhle typ expresivního herectví skončil s němým filmem. KOUSEK DĚJE Pořád jsem si myslela, že se otec ze zapeklité situace, kdy přítelovi slíbil pro jeho syna svoji dceru za manželku - a ona už jaksi není k mání - vykroutí tím, že mu nabídne mladší dceru. Jasně, byla ještě školačka, takže by si ženich musel počkat, ale zároveň už ukázala tak nezávislého ducha, mnohem asertivnějšího, než měla poslušná Simran, že bylo jasné, že by dokázala zmetkovitého ženicha srovnat do latě tak, že by ani nemrkl. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Takým zvláštnym guilty pleasure spôsobom lahodné. Kajol je dychberúca a Shahrukh Khan ešte pred svojou hereckou prvoplánovosťou. Pekné songy, a fajne využité prostredie. Taká tá romanca akú sme videli stokrát a predsa je niečím strašne fajn. Dĺžká nevadí je to tentoraz kupodivu naozaj miestami veľmi vtipné. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Romantika ve velkém. První polovina filmu je o tom, jak se do sebe zamilují, druhá polovina je o tom, jak o savou lásku bojují. Má to tři hodiny, ale vůbec to nevadí. Je to zábavné - Indové ve Švýcarsku vypadají překvapivě skvěle - je to skvělé co do choreografie a vlastně i herecky mě to naprosto nadchlo. Začínám chápat lásku k Bollywoodu. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Příběh je to krásný, někdy vtipný, někdy romantický a někdy dojemný zvláště ke konci, kdy mi po tvářích stékala jedna slza za druhou. Musím ale říct, že některé písně se mým uším zrovna nelíbili a také délka filmu není moc lichotivá, ale herecké duo je skvělé a i příběh docela chytne. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tak uz som videl Statocne srdce s Gibsonom, Statocne srdce ziska nevestu. Jo a do buducnosti chcem vidiet film Statocne srdce ziska vestu : 100 % ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Tento film sa stal filmovou klasikou, inšpiráciou pre svojich nasledovníkov, pozná ho každý, v mnohých filmoch sa objavujú narážky a odkazy na tento film. Príbeh lásky, ktorá aj cez prekážky dôjde k šťastnému koncu. Čo viac si človek môže priať. Polovica filmu v západnom štýle, druhá v čisto indickom. Kopírujú sa scény, mená, prostredie, tento film sa stal legendou. Čo dodať, či už sa niekomu páči či nie, je to klasika, ktorú nikto nemôže opomenúť. Je krásny, vtipný, kúzelný a očarujúci svojou prostotou a naivitou. Milujem ho. ()

misulka03 

všechny recenze uživatele

Americké versus indické romanťárny....ve kterých by se našlo víc kvalit? Přiznávám, že z tohoto hlediska se nijak neliší. Přesto mě ty indické filmy oslovily a já jim to odpouštím, i když v konkrétně v tomto filmu najdete takových "blbostí" a chyb - kdy běží a nemají batoh, potom je zase scéna s ním, padá sníh a zrovna jen jim na hlavu, scény v mini šatech ve sněhu už mi přijdou skutečně moc....a stejně se mi to líbilo resp. první část, která mi přišla skutečně vtipná a zábavná u druhé jsem už spíš trpěla a doufala v dobrý konec. A opět mladičký Khan nezklamal svým hereckým vystoupením, on asi vážně zahraje cokoli i Inda v baorském kloboučku :) ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Pozerať na túto hviezdnu dvojicu mi nikdy nerobilo väčšie potešenie. Je to síce asi posledný film, ktorý je ešte točený v tom klasickom bolly štýle (čo do dĺžky, muzikálnosti, scenáristickej naivite, či hereckého prehrávania), ale získalo si ma to a na pár scén asi tak skoro nezabudnem. "Drahý Bože, neviem sa k Tebe modliť a neviem, čo si želala slečna, čo tu bola predo mnou, ale prosím splň jej to.. dík. tak čáu!" ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Po několika indických filmech, které se mi hodně líbily (př. Dangal), jsem vyzkoušel i tuto poměrně chválenou indickou romantickou „klasiku“. A tentokrát jsem byl hodně zklamán. První problém je značně nesympatický hlavní hrdina, který se chová většinu filmu jak naprostý blbec. Dalším je neustále přítomný totální kýč. Kam se hrabe americký mainstream. Tady je to doslova v každé scéně a přímo to bije do očí. Stokrát omletý příběh, tradiční zpomalovačky s podkresy, naivní dialogy a například i neustále uměle přidávaný vítr, který dokáže najednou vát i z různých stran, aby všem hrdinům v záběru smyslně vlály kadeře. K tomu ta šílená délka a časté hudební čísla s (pro mě) otřesnou choreografií. Po půl hodině jsem to vypnul a nechal si další pokus na další den. Nakonec mi to trvalo čtyři dny, než jsem to dokoukal a hudební čísla jsem využíval k odchodu pro občerstvení. Nicméně jsem to zvládl a občas jsem se přeci jen zasmál, i když nevím, jestli to nebylo na jiných místech, než tvůrci zamýšleli. Za to dám jednu hvězdu a rovnou přidám druhou za nahlédnutí do indické filmové kultury. Sice jsem se s ní hodně minul, ale dá se říct, že to bylo obohacující. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

3,5  Typicky bollywoodsky pestrofarebné, radostné, pobláznené, s výbornými hudobno-tanečnými číslami. Je to ten druh filmu, ktorý je vysoko nákazlivý svojim optimizmom, ktorý vás doslova nabije pozitívnou energiou. A ako to už s bollywoodskou produkciou chodí, treba sa zmieriť s premrštenou dĺžkou filmu, ktorá ten účinok trochu zmierňuje. Ústredná dvojica nemá chybu, tak krásna Kajol (nevesta), ako aj pojašený Shahrukh Khan (statočné srdce), ktorý síce spočiatku svojimi žartíkmi a neustálym šaškovaním (ako taký indický Jackie Chan) trochu lezie na nervy, ale postupne si na neho divák zvykne. No a hrozivý pohľad Amrisha Puriho ma bude ešte dlho prenasledovať, ten vedel oceniť už aj Steven Spielberg, keď herca obsadil do svojho filmu Indiana Jones a Chrám zkázy ako mnícha smrti. Z tých bollywoodskych filmov, ktoré mám doteraz napozerané, je tento jeden z najlepších. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Okouzlující film o sladké první lásce, jež je silná natolik, že nikdo kolem nezůstane jejího vlivu ušetřen a v jejímž jasu v dospělost vykvetou oba krásní zamilovaní, jejichž milost umí zázraky. ()

Reklama

Reklama