Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný hollywoodský režisér Tim Burton (Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward) natočil neotřelý, skutečný příběh o nejhorším režisérovi na světě jménem Ed Wood! Herecká hvězda Johnny Depp ztvárňuje výstředního filmaře, který odmítá dopustit, aby mu zpackané scény a příšerné recenze zavřely dveře do světa šoubyznysu. Společně se svým bizarním hereckým týmem – královnou televizních hororů, obřím švédským zápasníkem a polozapomenutou hollywoodskou legendou Belou Lugosim (Martin Landau ve své oscarové® roli) – Ed posouvá umění pokleslé filmové tvorby na historicky nejnižší úroveň. Fascinující a k popukání vtipný snímek Ed Wood přináší nepřetržitý proud zábavy. (Cinemax)

(více)

Recenze (712)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Co na tom, že Ed neměl ani špetku filmařského talentu - pokud byl ve skutečnosti jenom z poloviny takový nadšenec a dobrák jak ho zahrál Johnny Depp, musí mu prostě každý fandit. Asi tak, jak mu fandil i Tim Burton, protože jinak by o něm nemohl natočit dílo tak kouzelně nadšené (Woodův entuziasmus do natáčení a hledání financí nezná mezí), dekadentní, hrůzostrašné (mechanická chobotnice požírající Bélu Lugosiho, ovšem za absence motoru k pohybu chapadly), ale i romantické ("Víš, ještě jsem to žádné dívce na první schůzce neřekl, ale nechci, abys mě kvůli tomu opustila později - rád nosím ženské šaty" "Jsi teplej?" "Ne" "OK" "OK?" "OK" ":-)"). Popravdě řečeno - docela jsem dostala chuť si některý z Woodových filmů opatřit a podívat se, jaké vlastně jsou Glen or Glenda nebo Plan 9 From Outer Space ve skutečnosti. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Ed Wood nie je dokonalý. V poslednej štvrtine mu mierne dochádzajú baterky. Ale aj tak - pocity, ktoré vo mne vyvoláva každá spomienka naň, podnietená hlavne počúvaním roztomilého soundtracku, predstavujú zážeh tej najväčšej filmovo-fanúšikovskej nadšeneckej iskry. Tým, čím je pre Spielberga Schindler's List, je pre Tima Burtona Ed Wood. A pre mňa - fanúšika aj veľmi zlých filmov - je nakrásnejším vzdaním holdu filmárčine. Každou postavou, každým úšklebkom Johnnyho Deppa, každou kúzelnou a zároveň komickou scénou, ktorú Burton servíruje ako na horskej dráhe. It's a treasure! ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Příběh o "nejhorším režisérovi všech dob" a jeho nejlepších tvůrčích letech, tedy době, která dala vzniknout Woodovým nejznámějším filmům GLEN OR GLENDA, BRIDE OF THE MONSTER a PLAN 9 FROM OUTER SPACE a jejichž natáčení Tim Burton v této biografii kouzelně přibližuje. Výsledek si o to více divák vychutná, pokud nějaký z těchto tří jmenovaných filmů zná a funguje to i zpětně - některé scény z nich jsem měl chuť si po skončení Burtonova snímku znova pustit. Nejvýraznějším aspektem tohoto filmu je jeho dokonalá dobová stylizace, atmosféra Hollywoodu 50-let z filmu jen čiší. Pokud jde o herce, ten největší trumf byl v mých očích tou největší slabinou. Nikdo mi totiž nevymluví, že Depp v některých momentech nechutně přehrával. I role člověka plného entuziasmu, kterým Ed Wood zřejmě byl (mám-li scenáristovi věřit), se dá zahrát střídměji. Zato role Martina Landaua coby Bela Lugosi byla hereckou lahůdkou, tak dobře napsaná role se snad ani nedá skazit :o) Tady byl ten Oscar hodně zasloužený.....Zato Ed Wood si o Oscarech mohl jenom zdát, což ovšem nic nemění na tom, že i díky tomuhle filmu se stal mým oblíbencem a na jeho filmařsky fušerské, ale s láskou dělané fláky, nedám dopustit. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Člověk toho šílence Wooda musí obdivovat....nejen že nosil angorský svetr, ale zasloužil se o rozvoj dnes už klasické třídy béčkového sci-fi hororu:). A Johny Depp ho hraje tak příšerně...:) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Nejhorší film všech dob? Ten příští bude lepší“ Burton udělal pro Wooda přinejmenším tolik, co Wood pro nošení růžových angorových svetrů. Oběma patří má hluboká poklona za nakažlivý entuziasmus. Dostal jsem chuť obvolat příbuzné, vystřihnout z kartonu dekorace, nasprejovat nějaké staré talíře a začít točit. 90% Zajímavé komentáře: POMO, Galadriel, MIMIC, A.Kesher, joker2 ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě totálně minulo, až jsem sám valil oči. O Edovi Woodovi jsem toho věděl dost i předtím a snímek mě spíše navnadil třeba ke shlédnutí Plan 9 from Outer Space. Zaujala mě vizuální stránka, ne tak osudy režiséra s nadšením, avšak bez talentu a schopností, což mě u jakéhokoli umělce zajímá mnohem víc. Můj závěr z tohohle životopisu je "Ed Wood byl mnohem lepším přítelem Bely Lugosiho a manželem své druhé ženy, než režisérem." No to mi řekněte, jaké ohlasy by měl snímek o Zdeňku Troškovi? :-D ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný film, až má člověk po jeho zhlédnutí chuť začít si plnit ty své nereálné sny. Nebo se podívat na nějaký z Edových snímků. Jakkoli nemám Tima Burtona příliš rád, tohle se mu povedlo. Talentovaný Johnny Depp jako netalentovaný režisér ve filmu, z něhož sálá takové nadšení (filmařské, lidské), až je to k neuvěření. Jednoduše krásně pozitivní dílo (a to vypráví v podstatě o dost smutnejch věcech...), které vám náladu určitě nezkazí. 9/10 ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

"Let´s shoot this fucker!" Pozrite sa na dátum môjho komentára. Áno, je to deň, keď som Burtonov majstrštyk videl prvýkrát. Je teda pochopiteľné, že som sa obával (ako v prípade iných velebených a mňa následne sklamávajúcich filmov), či to bude môj "cup of tea". Bol. Skvostne som sa bavil. A Martin Landau tu podáva jeden z najlepších hereckých výkonov, aké som kedy videl. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Měl jsem tu „čest“ pouze s jedním z Edových filmů, Plan 9 from outer Space. Ano, byl hrozný, ale Tim Burton se rozhodl ukázat, že všechno bylo jinak. Dvě hodiny filmového času věnoval kolegovi, který zůstal pouze nepochopen. To neuvěřitelné nadšení, kterým při natáčení svých filmů oplýval, bylo až nakažlivé a z tohoto díla to sálá v každém záběru. (Dle mého) životní výkon Johnnyho Deppa jemuž stačí jenom nefalšované pousmání na producenta a divák mu to sežere se vším všudy, přináší do každého záběru téměř až dětsky neskrývanou radost z vlastní práce. Když pak proběhne legendární rozhovor s Orsonen Wellsem, začne se odvíjet jeden z nejhypnotičtějších, nejdojemnějších a zároveň nejkrásnějších konců filmového nebe. Klobouk dolů Time, klobouk dolů Johnny, odpočívej v pokoji Ede ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nezvyklá biografie asi nejhoršího režiséra všech dob, Edwarda Wooda, Jr. Zřejmě oprávněně označovaného za nejhoršího, protože jen ukázky z natáčení jeho "děl" v tomto filmu mi opravdu utkvěly nadlouho v paměti ("dokonalý" zápas Lugosiho s chobotnicí, UFO zavěšené na provázku). Přesto bych se rád s jeho filmy seznámil na vlastní oči. Co ale na Edovi bylo naprosto odzbrojující, to bylo jeho nadšení. Naprostý nedostatek talentu mu vůbec nevadil a s ohromným entuziasmem se znovu a znovu vrhal do toho kolotoče, který se kolem natáčení každého filmu roztočí. Za to jeho nadšení by si zasloužil být uveden do filmové síně slávy. :) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ed Wood byl nepředstavitelný blázen do filmů. Točil naprosto děsivé filmy, které diváci v té době opovrhovali a až po jeho smrti dostal jak přízvisko "Nejhorší režisér všech dob" tak obdiv nové generace. Což je vcelku paradox. Samozřejmě mu na jeho známosti v Hollywoodu pomohl charismatická a v té době již vyhasínající hvězda Bela Lugosi, kterého v tomto filmu ztvárnil Martin Landau a nakonec za tuto roli vyfasoval oskara za "vedlejší roli" a musím potvrdit fakt, že si ji zasloužil naprosto oprávněně. Dodal Belovi život a chvílemi Vám až vyrazí dech, tak emotivní výkon, jaký on podal. Tim Burton tento film natočil podle sebe a trocha své atmosféry se v něm nezapře, ale musim se přiznat, že chvílemi mi na tom vadila samotná délka a chvílemi nudnější scény, což se samozřejmě ihned po shlédnutí filmu přehlédne, jelikož je člověk uchvácen co si všechno samotný režisér vůbec dovolí. Chobotnice bez motoru je toho zdárným příkladem. --- Policajti přišli ve dne. A teď je noc! - To v napětí divák nepostřehne! ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $18miliónovTržby USA $5,887,457Tržby Celosvetovo $8,200,000║ Burton vo svojom živle, herci sú výborný /80%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Burton v umělecké poloze poněkud nezvyklé, zbavený barev, zcela ponořený do vizí někoho jiného, než je on sám... opravdu jiného? Nelze přehlížet sympatii a empatii, s jakou se Tim noří do světa nejhoršího filmaře všech dob, s jakou nasává jeho obraznost a trasformuje je do svého brilantního a vybroušeného stylu. Jakoby se z woodovského chaosu stával ucelený filmový tvar, jemuž chybí všechen diletantismus "mistrových" patvarů, ale nechybí mu zvláštní nadšení a hluboké zaujetí. Sen, to je vše, oč Burtonovu Woodovi jde a právě tahle svéhlavost, odevzdání se vlastní vizi ať je jakkoli bizarní, představuje v tomto filmu největší Woodův vklad do Továrny na sny. Depp si excentrického blázna vychutnává, do zženštilých manýrů vnáší svůj vrozený exhibicionismus, do Woodova maniakálního zaujetí zase svou schopnost nabít postavu živelností a nadšením. Jednoznačně však stojí ve stínu Martina Landaua, jehož Lugosi je uhrančivý, charismatický, plný magie i lidské zranitelnosti. A právě vztah Wood-Lugosi nakonec vytváří linii, která přehluší všechny ostatní. Takový obraz duševního souznění nenalezneme v žádném další Burtonově filmu. Ač se Ed Wood trochu vymyká z mistrovy filmografie, rozhodně patří mezi jeho nejosobitější díla. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Mnoho lidí se zeptá, kdo je vlastně Ed Wood. Odpověď by pravděpodobně našli v jeho filmech, ale jednodušší bude shlédnutí Burtonova díla s božským Johny Deppem. Trochu nezvyklé téma si Tim Burton vybral pro svůj film, ale využívá ho na maximum. Ed Wood možná byl nejhorší režisér všech dob, ale je nám předveden v rovině, kde nehraje důležitost talent ani kvality. Jde tu hlavně o neutuchající lásku Eda Wooda ke kinematografii, k točení filmů, k psaní a k pojetí filmu jako své výpovědi a svého deníčku, který ale nechce držet pod pokličkou (i když by někdy měl). Vizuálně se dostaneme do Woodových filmů a Burton s vtipným nadhledem ukazuje muže, který byl rozhodně něčím výjimečný. Herecké obsazení je bezchybné a herci své role prožívají přímo úžasně. Mezi všemi pro mě vyniká krom Johnyho Deppa také Jeffrey Jones a Martin Landau. Díky atmosféře a hercům jde o velmi krásný zážitek, který velmi potěší, ale pro mě se nedokáže stát nezapomenutelným a dokonalým. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Scott Alexander, Larry Karaszewski .. Edward D. Wood, Jr. by byl jen další zajímavá postava ze snímků Tima Burtona, jenže tady jde o biografii člověka, který už více než čtvrtstoletí drží ve filmovém řemesle (ne)záviděni hodný titul "Nejhorší režisér všech dob". Naproti tomu se hodí dodat, že Tim Burton je filmový mág a ani v tomto případě rozhodně nezklamal! Ed Wood byl podivín, ale v Hollywoodu přesto nezapadl. Postrádal talent, ale vše vyvažoval přehnanou, odzbrojující snahou a neutuchající radostí nad vlastní prací. Johnny Depp dává jeho postavě nezaměnitelné kouzlo a on sám jednoduše exceluje. To stejné, navíc dvakrát podtržené, lze říct k výkonu Martina Landaua v roli zestárlé hvězdy. Působivá dobová stylizace, atmosféra, dokumentární pohled na neotřelý tvůrčí postup a hudba Howarda Shore jen umocňují kvalitní zážitek. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

K filmům Tima Burtona nepřistupuji s takovým nadšením, ani nevím proč, ale prostě ne. Toto se ale opravdu povedlo. Svou skvělou režií nám představuje svůj pravý opak. Neopomenutelná je i hudba Howarda Shorea, výborná i díky několikerému použití Čajkovského Labutího jezera (ve smutných existenčních scénách o Lugosim). Vincent D'Onofrio v miniroli Orsona Wellese je dechberoucí. Ale i ostatní hrají výborně, resp. místy tak výborně špatně... no, rozumíme si:). Celkově by to bylo za 4*, teda skvěle odvedená mechanická práce, nebýt jednoho vskutku geniálního filmařského vtipu, který je tak neskutečně do očí bijící, až si ho lze nevšimnout... Napovím jen, že se odehraje ve fázi natáčení Plan 9 from Outer Space. Kdo pochopí, nemůže tu pátou hvězdu nedat.:) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Proslulý biografický film Tima Burtona o Edwardu D. Woodovi Jr., jenž získal (zcela právem) přídomek ,,nejhorší režisér všech dob", je směsí Burtonovy režijní geniality, kongeniálních hereckých výkonů (zvláště Martin Landau jako Maďar Bela Lugosi či Bill Murray coby transvestit Bunny...) a neuvěřitelné Burtonovy empatie - ta ,,mezi řádky" naznačovaná duševní propojenost mezi Burtonem a Woodem, ta nepokrytá Burtonova posedlost Woodovou režijní posedlostí, doslova obsese jeho naturelem, ty nezměrné sympatie k tomuto pochybnému (a dnes již polozapomenutému) režisérovi, ta celková adorace jeho osoby a osobnosti, to vše jistě vedlo k tomu, že dnes se na filmy, jako je Plan 9 from Outer Space, Bride of the Monster či Glen or Glenda, jejichž geneze je zobrazena i v tomhle biografickém filmu, vůbec někdo dívá a dokonce je bere vážně - přeceňovaný nadšený diletant Edward D. Wood Jr. točil své paskvily, které dnes právě kvůli Burtonově strhujícímu snímku někteří intelektuálové nekriticky adorují a opěvují... Burton v Ed Woodovi použil velmi šťastně stylizaci Ed Woodových pokleslých děl, celý snímek se nese na této vlně (nepřímo tak ukázal, jak by Ed Woodovské filmy vypadaly, kdyby měl tenhle režisér skutečně talent a nadání) a v rámcové kompozici boří hranici mezi oběma světy - postavy z filmů Ed Wooda jsou nejenom postavami filmu Tima Burtona, ale jedna z nich také celý životopisný film uvozuje... Stylizace k béčkovým filmům, sci-fi a hororům je dotažena k dokonalosti (titulky jakoby převzaty z filmu Plan 9 from Outer Space), skvěle funguje i herecká živelnost Johnnyho Deppa, která dobře kontrastuje s expresivními originálními výkony ,,herců" v Ed Woodovských béčkách. Mizanscéna je opět dokonalá, to je ovšem u Tima Burtona jaksi samozřejmé a při pohledu na dokonalost práce Burtonova štábu ještě více vystupují na povrch směšné Ed Woodovské realizační kiksy, na které Burton dokonce ještě zvlášť upozorňuje (baptističtí mecenáši hrozící se praktik samozvaného režiséra ignorujícího zřítivší se náhrobek, Loba uvízlého v kryptě...). Tenhle film je prostě radost sledovat - jde o oslavu fenoménu zvaného film a oslavu kinematografie obecně, paradoxně na symbolickém příkladu filmového diletanta ... Ed Wood je zřejmě nejlepší filmové dílo režijního génia Tima Burtona a jedno z nejlepších děl vůbec... (pokud ovšem přistoupíte na Burtonova pravidla hry...) a stvoření neobvykle silného biografického mýtu... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Burton Eda Wooda ani trochu nezesměšňuje. Snímek je nacpán úžasnými hereckými výkony. Ne, nebudu vyzdvihovat Deppa, jelikož sice hraje božsky, ale tady je takových výkonů více. Především Landau JE Lugosim. Burtonův Ed Wood je vtipný i dramatický a emocemi nabitý. A co na tom, že je to zidealizované možná až přespříliš. ()

Související novinky

Burton a Waltz mají „velké oči“

Burton a Waltz mají „velké oči“

04.04.2013

A scénář poskytnou Scott Alexander a Larry Karaszewski, kteří stáli za Edem Woodem, objektivně asi nejlepším (a určitě nejuznávanějším) Burtonovým filmem. To je bezesporu dobrá zpráva. Burton si… (více)

Reklama

Reklama