Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vědecký svět zná novou planetu naší sluneční soustavy! Objevena byla díky nečekané gravitaci působící na sondy Eurosecu, evropské agentury pro vesmírný výzkum, zkoumající okolí Slunce. Podle předběžných výpočtů je stejně velká jako Země, pohybuje se identickou rychlostí a nachází se přesně na opačné straně orbitu. Začíná velká špionážní hra o utajení tohoto převratného objevu a ještě větší závod mocností s časem. Ten nakonec vyznívá vítězně pro Eurosec, který také díky ohromné americké finanční podpoře jako první vysílá ke vzdálené planetě svou raketu. Britský astrofyzik John Kane a americký astronaut Glenn Ross na palubě jsou špičkami ve svém oboru, proto je jejich selhání pro všechny velkou záhadou. Mise plánovaná na šest týdnů končí fiaskem již za poloviční dobu, Kane navíc při nepodařeném přistávacím manévru umírá. Neúspěchem zdrcený Ross však brzy odhaluje, že jejich let nebyl sabotáží, jak je zatím všeobecně vnímáno. Pravda je totiž ještě mnohem šílenější. (dopitak)

(více)

Recenze (26)

sochoking 

všechny recenze uživatele

Som presvedčený , že na svoju dobu ju míľovými krokmi presiahlo . Triky boli namakané rovnako , ako i ten nápad . A najväčšia bomba bola , že to je nenormálna prdel ! Pozor, ono to nie je komédia , ale ked sa chlapíci tréningovo vystrelili z lietadla a po pristátí sa vrátili s demižonom vínčiska ... haháááá ... Alebo tréning na centrifuge. Uplná jeba!!! To som skoro spadol z kresla ! Ked nie fanúšikovia sci - fi , tak rozhodne leteckí a iní modelári si prídu u toho na svoje ! ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Dobře natočeno, přičemž obrovským plusem budiž fakt, že tu nefiguruje téměř žádná přihlouplá béčovost a to přestože není podle žádné předlohy (zdravím tě, Vesmírná odyseo), bavili mě herci i dialogy, jež jim byli vetknuty, navíc i základní premisa je dobře zpracovaná, byť ne úplně originální, jen je škoda, že se do ní nepodařilo propašovat trochu hlubších myšlenek, které by se k tématu rozhodně hodili (zdravím tě podruhé, Vesmírná odyseo), nu což, ale i bez nich to funguje. A bez vesmírných chapadlovitých zrůdností s mnoha zuby a lebkolamnými sosáky taky, což je snad i docela škoda, protože scény z vesmíru jsou o řád nudnější, než-li ty planetární. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Napínavý snímek s precizní, až polodokumentární formou přibližuje přípravy na start a odlet rakety. Dnešní divák by pomalejší tempo možná odzíval, mně ale právě přišlo věrohodnější. Výborná žánrová hudba pomáhá budovat tajemnou atmosféru a kamera je rovněž perfektní. Naprosto úžasné jsou ale triky, kdy rok po 2001: Vesmírná odysea už měli diváci laťku pěkně vysoko. Bombastické finále, kdy s cinkotem letí proti kameře ocelová trubka, je dokonalou ukázkou tehdejší pyrotechniky. Herci hrají přirozeně, herečky jsou krásné a nosná myšlenka zajímavá. Závěr mne tedy dostal....jo a přistávání modulu jsem doslova cítil a říkal si, že i tohle mohla být jedna z četných inspirací pro Vetřelce... ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná futuristická vize, ve které se tvůrcům kupodivu lépe vydařilo ztvárnění budoucího života na Zemi (se supermoderními auty a letadly, videotelefonem i se všemi dalšími detaily, které si s přihlédnutím k době vzniku opravdu vychutnáte) nežli scény z kosmu. Film směle řadím k sci-fi peckám, jakými pro mě jsou 451° Fahrenheita, Městečko prokletých či Unearthly Stranger - je to pro tu originální myšlenku (námět), kterou nelze v tomto případě z pochopitelných důvodů představit. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tak nějak nevím. Nápad samotný je úžasný - a docela by mě zajímalo, zda by mohl být možný. Minimálně, co se možnosti existence podobné planety týče. Důraz na technické detaily nejsou rovněž od věci (dokonce některé jejich vize jsou nyní realitou - jako třeba telekonference), ačkoliv některé modely jsou až tak jasně a zřetelně modely, že to křičí z plátna / obrazovky. A pak zde máme příběh, v němž je kdovíproč naroubována a nikam dotažena špionáž, kde dojde k podivné chybě na konci, jež mi zůstává stále nejasná a záhadná, a kde vlastně kromě naplánování a provedení cesty - a jednoho překvapení - se vlastně nic moc dalšího neuděje, postavy nemají nějaký vývoj, neexistuje snaha o další spojení, důkazy, nic. Vše skončí podle mne naprosto nelogicky a narychlo. Ale ten nápad fakt stojí za to, to jo. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Realisticky pojate sci-fi s originalnou pointou. Po trikovej stranke to vyzera stale uchvatne. Vsetky tie modely su detailne spracovane. Najviac ma ale bavilo vykreslenie buducnosti, ktore vyzeralo velmi presvedcivo. Vsetky tie detaily ako auta, budovy, rôzne gadgety ako kamery a videotelefony pôsobili prirodzene. Z dnesneho pohladu taka alternativna verzia reality. No a potom tu je pointa ohladom tej novo objavenej planety, ktora je originalna, ale po kratkom premyslani mi nepripadala prilis uveritelna. Po vsetkej tej snahe o realizmus pôsobi pointa viac ako fikcia ako vedecky realna moznost. Po prezradeni pointy mi uz zvysok filmu pripadal dost nudny. Takze za jedno pozretie to stoji, ale potencial tu bol ovela väcsi. Ale fanusikovia sci-fi typu Star Trek, ktore nie su zalozene na akcii ale na inteligentnej myslienke si film uziju. 6/10. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

No, čekal jsem trochu víc, protože podle dopitakova obsahu byla už předem jasná zápletka a já tak čekal alespoň rozšíření příběhu obou astronautů. Jejich život po přistání ale byla zmařená šance scénáristy, který podle mě selhal. Škoda, od začátku do víc jak poloviny filmu zajímavé (obzvláště futuristické nápady na tu dobu) a slibné. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Priemerná sci-fi klasika.Začiatok filmu je ale dosť nudný.Málo rozvinuté charaktery a herci sa moc nepredviedli.Celý film sa nakrúcal v Portugalsku.Dnes už je to veľká zábava vidieť ako si predstavovali v roku 1969 novú módu v roku 2001,tie roláky a saká.A dokonca videotelefóny,takže neboli ďaleko od pravdy.Ale aj modely aut,budov a iných vecí.Dlhú dobu to bol dosť hodne podceňovaný film.A určite bol inšpirovaný filmom 2001:Vesmírna odysea,ktorý bol urobený o rok skôr. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Za mě docela zklamání. Tak skvělý a originální nápad (a to nejen na svou dobu), ale pojatý tak moc ve stylu tehdejších průměrných vesmírných dobrodružství, až to dost ničí celý jeho potenciál. Natočené je to sice zručně a atmosféru to vytvořit umí, ale příběh je nakonec dost banální, slabý a těžce nepropracovaný. Odmítá to překročit své hranice a být hlubší a vyvinutější, než by nutně muselo být. A fakt je to strašná škoda, protože z toho mohla být naprostá pecka a určitě i jedna z nejvýznamnějších sci-fi své doby (která navíc ani nejede podle žádné předlohy, ale vlastního scénáře!), ale takhle to celé dost zapadlo (a to nejen u nás, ale i v zahraničí) a ani mě to nepřekvapuje. Tohle by bylo pětihvězdičkové snad jen jako epizoda Twilight Zone, na kterou by se to hodilo opravdu ideálně. Ale na stopáži hodinu čtyřicet to předvede opravdu málo. Parrish btw stojí i za třemi epizodami z Twilight Zone, z čehož jedna je pro mě jedna z nejhorších vůbec, ale z těch zbylých dvou jsem byl nadšený a obě ode mě získaly plný počet. Tak jsem byl zvědavý na nějaký jeho z celovečerních filmů, ale soudě podle tohohle je mnohem lepší v té krátké a středometrážní... Jo, a ještě něco, ukvapenější konec jsem snad ještě nikdy nikde neviděl. Tady na mě fakt působil dojem, jako by už scénář byl skoro hotový, ale pak si zničehonic Parrish vzpomněl na to, že tomu jaksi chybí větší konec, tak narychlo splácal nějaký blábol a nacpal spoustu věcí do asi dvou minut... Slabé 3* ()

matrosh 

všechny recenze uživatele

zajímavý scénař, dobré triky, dobré zpracovaní někdo v tom může najít i filozofický přesah, pointa přišla trošku brzo, protože nejlepší na filmu je to váhání, ale i tak velmi dobrý snímek. ()

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Role polovičního Čecha Herberta Loma mě příjemně překvapila, ale žádný větší výkon bohužel neměl šanci předvést. Ovšem film samotný je na svou dobu velmi slušný počin s naprosto úchvatnou zápletkou, díky němuž jsem se ráno jistou dobu probouzel zděšen, že je vše obráceně. I když jsem tušil, co na druhé straně bude, stejně jsem byl překvapen, jak si hrdina se svým údělem poradil. Upřímně, asi bych z takové situace zešílel taky. Skutečně je film na deklarovaný rok výroby naprosto pokrokový, což jsem zatím nezažil, alespoň co se žánru sci-fi týče. Nemůžu tomu dát méně než 100 %. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Poctivé šedesátkové sci-fi, v němž vše zůstalo na půli cesty. Námět je skvělý, bohužel nepříliš rozvinutý. Vztahová rovina je pořádně odfláknutá a největší záhada celého filmu je vyřešena příliš brzy. Díky tomu napětí ve druhé půli znatelně upadá a i když film působí uspěchaným dojmem, začal mě trochu nudit. Moji pozornost držely především perfektně propracované trikové scény a množství futuristických serepetiček, na nichž si někdo dal pořádně záležet. Doppelgänger je příjemné sci-fi ze staré školy, zaslouženě přehlížené a ztracené v davu svých vrstevníků. ()

fefee 

všechny recenze uživatele

Veľmi podarený počin od britskej produkcie, skvelé vizuálne prostredie na tú dobu bravúrne si myslím, záživný dej a zaujímavá pointa, parádne makety no rozhodne zaujímavé sci-fi ktoré stojí za to pozrieť aj po toľkých rokoch. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Objev planety na druhé straně Slunce a příprava výpravy k ní svou realistickou, neemoční procedurálností zaujaly stejně, jako z dnešního pohledu neodolatelný "šedesátkový" futurismus s nádhernými dobovými efekty (= detailními modýlky). Jenomže "hypnoticko-přemýšlivý" vesmírný let víc než co jiného uspával a předlouhé dobírání se pointy bylo doslova k uzoufání, jelikož mně došla z prvního záběru s otočeným nápisem. Divně nejasný, nepovedený závěr pak vybouchnul úplně. ()

p6qwre 

všechny recenze uživatele

Doppelgänger byl distribuován i pod anglickým názvem „Journey to the far side of the sun“. Na nově objevenou planetu v naší sluneční soustavě je poslána raketa se dvěma kosmonauty. Planeta obíhá kolem slunce na úplně stejné oběžné dráze jako Země, zcela stejnou rychlostí - a při pozorování ze Země je vždy v zákrytu za sluncem. Dost dlouho (přes 1/3 filmu) se řeší politické rozhodnutí, kdo tam poletí, kdo to bude platit, kdo chce ukrást projektové materiály, atd. Velký prostor je věnován i výstavbě rakety a tréninku kosmonautů. Velmi zajímavé, skvělé triky. Následuje start, let a přistání. Opět super triky, skvělá hudba, zpomalené záběry - vynikající atmosféra cesty vesmírem. A po přistání už jedno překvapení za druhým. Velmi silné 4* ()

shabazza 

všechny recenze uživatele

Ve své době byl tenhle film určitě pecka. Velmi krásná futuristická vize se zajímavou myšlenkou k zamyšlení, jako třešničkou na dortu :-) ()

FIBO 

všechny recenze uživatele

Film z roku 1969, který je sice tak trochu z ruky, ale i dnešnímu divákovi má co nabídnout. I přes moji značnou nesympatii k této době se mi líbila ústřední myšlenka - planeta, která se nachází oproti zemi schovaná za Sluncem a rotuje stejnou rychlostí tak, že zůstává pro běžného pozorovatele z naší perspektivy neviditelná. Zdlouhavé přípravy (které nutno dodat diváka nenudí!), pohled do zákulisí příprav, výcviku a odletu téměř nabíralo až dokumentární žánr nebýt úvodní politické diskuze a intrik. Zhruba do poslední čtvrtiny filmu naprostá pecka, asi takhle nějak bych si obsahově představoval prequel k Planetě opic z roku (1968). Ze závěru mám rozporuplné pocity. Scénáristicky se mi prostě nelíbil navzdory poměrně poutavé podívané, která ho doprovázela. Závěrem asi tolik, jedná se o film, který určitě stojí za zkouknutí nejen fanouškem sci-fi. ()

Reklama

Reklama