Reklama

Reklama

Dorian Gray

  • Itálie Il dio chiamato Dorian (více)

Obsahy(1)

Aktualizovanou verzi slavného románu Oscara Wildea natočil roku 1970 italský režisér Massimo Dallamano a do titulní role obsadil Helmuta Bergera. Ten se coby začínající model Dorian Gray zamiluje do herečky Sibily Vane (Mariu Liljedahl). Uštěpačný stárnoucí homosexuál Henry Wotton (Herbert Lom) ho však seznámí s malířem Hallwardem (Richard Todd), který zatouží namalovat Grayův obraz. V okamžiku, kdy Hallward práci dokončuje, si Gray přeje, aby to byl jeho obraz, kdo bude místo něj stárnout. (mahler)

(více)

Recenze (2)

pm 

všechny recenze uživatele

Nejde o erotický film, nejde o horor. Jde o nepodařenou adaptaci Oscara Wildea. Na to, že příběh je aktualizován a odehrává se v šedesátých letech, nic světoborného, slabý průměr. Jedinou předností této pohříchu nudné vyprávěnky je Helmut Berger v hlavní roli. Filmografii pravda nemá jeden skvost, ale výborní režiséři (ano, třeba pozdní de Sica) uměli využít jeho kdysi pohledný exteriér, herecký typ i talent a je vážně smutné sledovat ho dnes, a to nemyslím jen jeho zoufalou loňskou návštěvu v talkshow Thomase Gottschalka. Dallamano jej sice neuměl stylizovat ani vést jako Visconti, ale to už bych asi chtěla moc, každopádně na spravení nálady z výše zmíněného pořadu stačilo. ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Moderná adaptácia klasického románu Oscara Wildea “The Picture of Dorian Gray“, spísaného a vydaného už v roku 1890, o rok neskôr následne zrevidovaného diela do konečnej podoby. Dorian Gray – mladý a krásny bohém užívajúci si promiskuity a sexuálnej neviazanosti Londýna v období 60tych rokoch, strieda partnerky ako ponožky. Večne mladý a nestarnúci Dorian nedbá na city druhých, je si vedomý svojej sexuálnej príťažlivosti a milej tváričky, ktorú nemá problém využiť vo svoj prospech pri získavaní nových a nových spoločníc. Pri zdolávaní svojich sexuálnych cieľov, Dorian nestráca silu a šarm, čo sa ale nedá povedať o jeho umeleckom portréte, ktorý pre neho namaľoval jeho priateľ Basil. Sú záhadné zmeny pôvodne krásnej maľby iba krutým žartom niekoho z jeho okolia, skutočným obrazom do duše Doriana, či iba jeho výplodom fantázie? ### IMDb (a teda aj ČSFD) charakterizuje film žánrovým označením “horror“ (ku dňu 14.10.09), v skutočnosti má ale “Dorian Gray“ s hororom pramálo spoločné. Režisér Massimo Dallamano pojal príbeh o Dorianu Grayovi Oscara Wildea, prevažne ako erotickú drámu, ochutenú príležitostne o nejaké tie desivé momenty, prípadne full uncut verziu ešte až o soft-porno zábery. Záverom musím uviesť, že do rúk sa mi dostala iba cut verzia filmu, hodnotená teda tá. ()

Reklama

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

  • Film býval také uváděn pod názvy The Evils of Dorian Gray, The Secret of Dorian Gray nebo Il dio chiamato Dorian (Bůh řečený Dorian). (mahler)

Reklama

Reklama