Reklama

Reklama

Dorian Gray

  • Itálie Il dio chiamato Dorian (více)

Obsahy(1)

Aktualizovanou verzi slavného románu Oscara Wildea natočil roku 1970 italský režisér Massimo Dallamano a do titulní role obsadil Helmuta Bergera. Ten se coby začínající model Dorian Gray zamiluje do herečky Sibily Vane (Mariu Liljedahl). Uštěpačný stárnoucí homosexuál Henry Wotton (Herbert Lom) ho však seznámí s malířem Hallwardem (Richard Todd), který zatouží namalovat Grayův obraz. V okamžiku, kdy Hallward práci dokončuje, si Gray přeje, aby to byl jeho obraz, kdo bude místo něj stárnout. (mahler)

(více)

Recenze (2)

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Moderná adaptácia klasického románu Oscara Wildea “The Picture of Dorian Gray“, spísaného a vydaného už v roku 1890, o rok neskôr následne zrevidovaného diela do konečnej podoby. Dorian Gray – mladý a krásny bohém užívajúci si promiskuity a sexuálnej neviazanosti Londýna v období 60tych rokoch, strieda partnerky ako ponožky. Večne mladý a nestarnúci Dorian nedbá na city druhých, je si vedomý svojej sexuálnej príťažlivosti a milej tváričky, ktorú nemá problém využiť vo svoj prospech pri získavaní nových a nových spoločníc. Pri zdolávaní svojich sexuálnych cieľov, Dorian nestráca silu a šarm, čo sa ale nedá povedať o jeho umeleckom portréte, ktorý pre neho namaľoval jeho priateľ Basil. Sú záhadné zmeny pôvodne krásnej maľby iba krutým žartom niekoho z jeho okolia, skutočným obrazom do duše Doriana, či iba jeho výplodom fantázie? ### IMDb (a teda aj ČSFD) charakterizuje film žánrovým označením “horror“ (ku dňu 14.10.09), v skutočnosti má ale “Dorian Gray“ s hororom pramálo spoločné. Režisér Massimo Dallamano pojal príbeh o Dorianu Grayovi Oscara Wildea, prevažne ako erotickú drámu, ochutenú príležitostne o nejaké tie desivé momenty, prípadne full uncut verziu ešte až o soft-porno zábery. Záverom musím uviesť, že do rúk sa mi dostala iba cut verzia filmu, hodnotená teda tá. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Nejde o erotický film, nejde o horor. Jde o nepodařenou adaptaci Oscara Wildea. Na to, že příběh je aktualizován a odehrává se v šedesátých letech, nic světoborného, slabý průměr. Jedinou předností této pohříchu nudné vyprávěnky je Helmut Berger v hlavní roli. Filmografii pravda nemá jeden skvost, ale výborní režiséři (ano, třeba pozdní de Sica) uměli využít jeho kdysi pohledný exteriér, herecký typ i talent a je vážně smutné sledovat ho dnes, a to nemyslím jen jeho zoufalou loňskou návštěvu v talkshow Thomase Gottschalka. Dallamano jej sice neuměl stylizovat ani vést jako Visconti, ale to už bych asi chtěla moc, každopádně na spravení nálady z výše zmíněného pořadu stačilo. ()

Reklama

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

  • Film býval také uváděn pod názvy The Evils of Dorian Gray, The Secret of Dorian Gray nebo Il dio chiamato Dorian (Bůh řečený Dorian). (mahler)

Reklama

Reklama