Reklama

Reklama

Margot (Anya Taylor-Joy) a Tyler (Nicholas Hoult) se vydávají na rande na pobřežní ostrov v severozápadním Pacifiku, kde mají povečeřet v luxusní restauraci Hawthorn. Tam pro ně a pro další vybrané vzácné hosty připravil samotářský a celosvětově proslulý šéfkuchař Julian Slowik (Ralph Fiennes) opulentní degustační menu. Dále jsou mezi pozvanými tři alkoholem opojení zaměstnanci technologické firmy Bryce (Rob Yang), Soren (Arturo Castro) a Dave (Mark St. Cyr), starší bohatý pár a stálí klienti Anne a Richard (Judith Lightová a Reed Birney). A nakonec renomovaná kritička restaurací Lillian Blomová (Janet McTeerová) se slabošským šéfredaktorem časopisu Tedem (Paul Adelstein) a slavná filmová hvězda středního věku (John Leguizamo) se svou asistentkou Felicity (Aimee Carrerová). Strávníky obsluhuje dokonale oblečený personál v čele s generálkou Elsou (Hong Chauová). Během večeře začíná houstnout atmosféra, jak dochází k odhalování tajemství jednotlivých hostů a šéfkuchař Slowik servíruje jeden nečekaný chod za druhým. S přibývajícími dramatickými a násilnými událostmi Slowik hosty čím dál tím víc znervózňuje, jelikož je stále patrnější, že jeho propracované menu má vyústit v pořádně šokující finále. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (604)

Happens 

všechny recenze uživatele

Sociopat otrávený vařením jídla pro nevděčnou společnost, která ubližuje jeho osobnosti a jeho umění. Nepochopený umělec. Odpadlík ve vysokých patrech smetánky. Hlavní protagonista a antagonista v jednom se pokusí vytvořit nejhlubší pomstu a poslední odkaz dokonalosti v poskytování nejlepších pokrmů. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Ne každému může být styl The Menu po chuti, stejně jako ne každá postava tohoto filmu patřičně docení onen chuťový zážitek, kterého se mu/jí v renomované ostrovní restauraci dostává. A v tom je ta legrace! Tento film nelze brát vážně, není takto koncepčně stavěn. Ale zato je to výborná satira na různé nešvary lidské nátury – honba za prestiží, slepá adorace, falešný pocit úspěchu, samolibá kritičnost, otupělost životem na vysoké noze, nadřazené vystupování… Moc jsem se jednáním všech těch různorodých figurek bavila. Nebyla to čirá parodie a karikatura, ale tak akorát to balancovalo na hraně uvěřitelnosti a šílenosti. Ve výsledku postava Margot (Anya Taylor-Joy) byla jediná nepokřiveně myslící postava, která to všechno označila za to, co to skutečně je - tento zvrácený svět a tuto situaci už dávno nepohání láska, nýbrž posedlost. The Menu bylo naprosto absurdní jízdou… a já se každou tou absurditou, ve které se ukrýval kousek pravdy, královsky bavila. ~(4,3)~ ()

Reklama

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Na trailery k filmům se dívám jen málokdy, protože většinou prozradí víc než by měly. O filmu jsem tedy věděl jen co je napsáno ve zdejším obsahu. Takže jsem neočekával žádný krvavý orgie ale spíš nějakou psycho jízdu.  O to víc jsem byl překvapenej když na nějaký krvavější pasáže došlo. Zároveň jsem ale zklamanej, protože se klidně mohlo přitlačit víc na pilu. Nevím jestli film uspokojí kulinářský gurmány ale fanoušky dobré filmařiny by alespoň částečně zasytit mohl. Slabší 4 hvězdy. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Originální, zábavné, inteligentní, mrazivé, znepokojivé, refrešující a velmi chutné. The Menu je povedená psychologicko-Thrillerová Satira, kterou řadím mezi filmy roku. Spojit film z prostředí gastronomie s Thrillerem je pro mne trefa do černého a potěší i zasazení do top restaurace s Gourmet food. Film si okamžitě upoutal mou pozornost netradičním přístupem i skvělými herci. Anya Taylor Joy tu jen potvrzuje svůj post aktuálně nejlepší mladé herečky současnosti ( opět si krade film pro sebe !!) Nicholas Hoult hraje sice nejméně sympatickou postavu a strašného ubožáka, ale hraje to přesvědčivě a potěší i výborný Ralph Phiennes, který má dost možná nejvýraznější roli od Voldemorta, jde z něj respekt, je tajemný i ostrý. Bavil mě celý experimentální chod menu, s kterým si tvůrci hodně vyhráli. Pro fanouška a diváka z oboru gastronomie a kulinářství je to velmi okouzlující a vyzrálá podívaná s originálními nápady ( Bod varu sice přinesl one shot z jedné hektické noci, ale The Menu posouvá ty hranice ještě dále a lepší film na dané téma jsem neviděl). Jakmile dojde na první šokující ZLOM, tak se přepne do vážnější nálady, kde úsměv lehce mizí ze rtů a přichází mrazení a rozhodně o napětí není nouze. Líbilo se mi, kam to celé směřuje, byť bych si dokázal představit, že by se daná situace mohla vyhrotit explicitněji a víc "urvaná z řetězů", ale vzhledem k námětu jsem spokojen i bez toho. Ve Finále se ukáže, kdo jediný pochopil pravidla a podstatu šéf kuchaře. Výborné, těším se až to uvidím znova. 9/10. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

[65%] Viděno v kině v rámci CSFD projekce. Trailer na tento film mě moc nezaujal, ale nakonec jsem přeci jen vyrazil. Krom toho jsem na CSFD projekci nebyl dlouho, takže tak. A nyní k věci. Jak se mi to vlastně líbilo? No, zpočátku mě prvních asi 20-30 min těžce nebavilo. Pozoroval jsem všelijaká jídla o kterých jsem nikdy neslyšel a celkově mě postavy na začátku nebavily. Jenže pak se to naštěstí začalo rozjíždět, Ralph Fiennes mě jako „Voldemort“ v kuchyni – šéfkuchař začal bavit, a to až do konce. Prostě ujetého psychouše zahrál na výbornou. I ta Anya Taylor-Joy mě docela bavila, zejména ve finále. Ostatní herci tak nějak průměr. Od tohoto snímku jsem nic extra neočekával, říkal jsem si, jak moc to ujeté bylo. Zde to naštěstí bylo pitomé takovým způsobem, že mě to docela i bavilo – myslím tím, že jsem se párkrát zasmál. Krvavé to bylo tak akorát, žádná velká nechuťárna tam nebyla, čekal jsem, že to bude ještě víc, ostřejší, ale neva. Dějově je to takové nemastné, neslané, vlastně mě nic nepřekvapilo, žádné velké zvraty ani nijak působivější pointa na konci. Samozřejmě krom skvělého slovního zúčtování Taylor-Joy vs Fiennes, kdy jí „Voldemort“ připravil konečně pokrm, který jí i chutnal – klasický cheesburger. Jenže měla tak velké oči, že si ho musela nechat zabalit s sebou. Haha. Nicméně, pohoršen z filmu až tak nejsem, pecka to není, a hlavně je škoda, že to nebylo víc postavy a dějem hlubší a trochu inteligentnější. Do takových, když to přeženu slovně Tarantinovek či trochu podobně vzdálených filmů to má hodně daleko. Takže konec vyjde do ztracena. Ale jak říkám, já se bavil, nenudil jsem se teda krom toho zdlouhavého úvodu; zasmál jsem se, a hlavně si film udržel mou pozornost díky šéfkuchaři Fiennesovi. Mé kamarádce se to vedle mě v kině líbilo asi o dost méně, jak mi cestou v dopravě domů se smíchem opakovala, ale co už. Haha. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (20)

  • Na začiatku filmu privádza zákazníkov do reštaurácie Elsa (Hong Chau) a niekoľko kôz. Judášova koza je koza, ktorá sa používa na upokojenie dobytka a iných hospodárskych zvierat pri nakladaní na nákladné autá a pri prevoze na bitúnky. To je narážka na to, že hostia sú dobytok, ktorý je vedený na porážku. (molcan2)
  • Novinový článok v izbe šéfkuchára ukazuje, že kedysi pracoval v reštaurácii Tantalus. Tantalos je meno postavy z gréckeho mýtu. Pozval bohov do svojho domu na večeru, ale oklamal ich, aby jedli guláš z mäsa vlastného syna, ktorého zavraždil a rozštvrtil. Keď si bohovia uvedomili, čo urobil, prekliali Tantala, aby bol vždy hladný, ale aby sa mu všetko jedlo v ústach premenilo na popol a aby bol vždy smädný, ale aby sa mu všetok nápoj vyparil skôr, ako sa ho stihne napiť. Podobne aj kuchár slúžil elite (bohom) a obetoval svoj sen (syna) a teraz preňho všetko jedlo a pitie nemá význam. (molcan2)
  • Šéfkuchár hovorí o chlebe ako o jedle obyčajných ľudí, ale odmieta ho podávať v rámci chlebovej misy. To predznamenáva jeho dôvod na udalosti, v ktorých odsudzuje zákazníkov za to, že sú to bohaté elity bez chuti, ktoré mu zničili radosť z varenia. (molcan2)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Taylor Swift se chystá na režijní debut

Taylor Swift se chystá na režijní debut

11.12.2022

Známá popová zpěvačka Taylor Swift k filmu měla odjakživa blízko. Už zkraje kariéry ve svých písních vyprávěla příběhy, které později zkušení režiséři převáděli do krátkých klipů, nedávno se pak… (více)

Furiosa dorazí až v roce 2024

Furiosa dorazí až v roce 2024

11.09.2021

A je to oficiální. Furiosa, prequel Šíleného Maxe z roku 2015, dorazí místo roku 2023 až v roce 2024. Austrálie si totiž v těchto dnech prochází něčím, čemu se kupodivu jako jedna z mála zemí na… (více)

Reklama

Reklama