Reklama

Reklama

Zlomové okamžiky: 11. září a válka proti terorismu

(seriál)
  • USA Turning Point: 9/11 and the War on Terror
USA, 2021, 5 h 15 min (Minutáž: 59–67 min)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Nekompromisní seriál, který dokumentuje teroristické útoky z 11. září od zrodu Al-Káidy v 80. letech až po ráznou americkou reakci na domácí půdě i v zahraničí. (Netflix)

Recenze (38)

mm13 

všechny recenze uživatele

Skoro až pietne obhliadnutie sa za popisovanými udalosťami, reakciami na nich a dôsledkami siahajúcimi do najprítomnejšej prítomnosti (a ako práve sledujeme, aj ďalšej dlhej budúcnosti). Pietne jednak v rovine osobných tragédií (bez, či s patričným pátosom), tak aj (ešte pietnejšie) v rovine dôveryhodnosti najvyššej americkej politiky. Pritom sa ani len v náznakoch nejedná o "proti-systémový" dokument. Je to triezvy pohľad na to, ako a kam za tých 20 rokov veci dospeli. V rámci hysterickej doby vzácny a krajne sympatický, o fakty sa opierajúci výkon, ktorý spomínanými zastaveniami sa pri konkrétnych tragických osudoch (obete útokov, chlapci nasadení do vojenských operácií) mimovoľne pripomína starú pravdu o hrách (nezodpovednosti) mocných a bezmocnosti (nevedomosti a naivite) nás ostatných. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

To už je 20 let? Mama mia, to to letí... Když se to stalo, tak sem zrovna jel s našima z HK, kde sem si byl koupit svoji pololampový kombo na elektrickou kejtru. To kombo teď leží ve zkušebně, páč je krapet rozbitý :o). Asi každej člověk na Světě, kterej není duševně chorej, jako "náš" prezident si přesně vybaví co zrovna dělal. Podobný "vybavení" má každej čech i při výhře Nagana. No, ale tady se to čechů až zas tak netýkalo a stejně každej ví, páč je to prostě neskutečně důležitej okamžik v dějinách Světa. Dokument dobře sestříhanej, člověk se tady dozví spoustu bizardností jako například tažení do Iráku bez absolutních důkazů a nebo Quantanamo... V pěti hodinách shrnutej jeden obrovskej průser... ()

Reklama

UhLee 

všechny recenze uživatele

NETFLIX dokumentární minisérie - (8,5/10). Každý ví, co se stalo 11. září, ale ne všichni vědí, co tomu předcházelo a jaké to mělo následky, které trvají dodnes. Tento dokument odhaluje poněkud šokující a znepokojivé záběry, které byly pořízeny v onen osudný den, který navždy změnil dějiny USA. Díváme se na to z několika perspektiv a většina z nich je dost sebekritická. Což je pro mě docela překvapivé, protože Američani jsou proslulí svým patriotismem a hrdostí. Během pěti hodinových epizod se podíváme na tuto katastrofu opravdu ze všech úhlů a je už jenom na divákovi, jak si to celé přebere a na jaké straně barikády se ocitne. Já jsem viděl lidi, kteří utrpěli velikou ztrátu a poté jednali v zápalu agrese. Velice autentické, úderné a skličující. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Překvapivě sebekritické, silné fotografie a záběry, které pamětníka, jež tehdy seděl po práci s kolegy "na jednom" a mlčky civěl hodiny na zapnutou telku ve Stodole na Stodolní a zbořil se na žal se všemi, jako ty mrakodrapy, nemůžou nechat netečným. V úvodní kapitole je rekapitulace novodobé historie Afghánistánu, kterou můžeme znát z podrobného, vynikajícího německého dokumentu Afghánistán:40 let války (2020) (ČT2 uvedla nedávno), v dalších dílech vše, co následovalo. Výpovědi, názory, chyby, zbytečné oběti, falešné oběti, sledování společnosti, propírání ambic prezidentů, důsledky a taky kruté úroky další, spláceny utrženými nohami, rukami a životy další generace a ták. Nakolik je co pravda a co politická špína, si člověk udělá názor dle vlastního uvážení. Každopádně dobrý počin, protože tohle by si mohli na Netlixu pustit i zobáci, kteří ještě tehdy nebyli ani v plánu a pro které, logicky, je toto pravěk, nehodný pozornosti, neboť fičí v udržitelnosti, možná v ideologii pro každého stejně a tak podobně. Terorismus pro ně není téma. Řada záběrů je pro silnější nervy, autentické zvukové záznamy telefonických hovorů, pokyny z řídících věží, vzpomínky lidí, kteří se vyhrabali z trosek, údiv a nevěřícné zírání všech jak z ulic NY, tak před televizními obrazovkami. Síla. Analfabetická, sjetá, vyšklebená hadrová hlava, sedící na hromadě kamení se nechala v reále, nikoli v tomto dokumentu, slyšet, že: "Vy máte sice hodinky, ale my máme čas." Hrozivá krása v jednoduchosti, což? S těmito skalními kozojeby si svět ještě užije svoje. Taliban je financován z heroinu, tento prostý fakt dává prostor na další staleté scénáře. Pro holky a tamní inteligenci začala hodně tmavá, dlouhá noc. Nejen na základě aktuálního dění osobně cítím v kostech konec humanismu, vítání i dobré vůle, konec cestování kam se mi zachce, ale taky začátek stavění plotů, zdí, uzavření seskupených států nebo států jednotlivých, prostě takový ten pocit, jestli se definitivně neschýlilo k novým časům. Ale sledujme. Třeba se pletu. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Vysoká míra sebekritiky a celkově reflexe faktu, že Spojené státy, stejně jako každá mocnost, nejsou a nikdy nebyly žádnými svatoušky, dělá z tohoto dokumentu o něco více, než jen poctivou rekapitulaci všeho podstatného. Někdy se tak stávalo cíleně, někdy prostě válka a někdy bohužel zase způsobem, který ukázkově naplňuje význam známého rčení, že cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly. Jako dokumentární doplněk k dramatickému, a tudíž i o kousek záživnějšímu The Looming Tower, dobré. ()

Galerie (26)

Reklama

Reklama