Reklama

Reklama

Perníková chaloupka

(TV film)
  • USA Hansel and Gretel
všechny plakáty

Obsahy(1)

Jeníček s Mařenkou se narodí v chudé rodině, jejíž hlavou je zlá macecha. Když se jednou vrátí hodný otec z trhu - kde prodával dřevo - s prázdnou, macecha v noci rozhodne, že musí Jeníčka s Mařenkou odvést do lesa. Když však otec dlouho nesouhlasí, macecha ho utiší historkou, že je tam najde nějaký šlechtic. To všechno ovšem slyší Jeníček, proto v noci nasbírá kamínky, které bude sypat cestou do lesa, aby se po nich s Mařenkou mohli vrátit. Když je v lese rodiče nechají, obě děti se šťastně vrátí domů. Podruhé, když se macecha rozhodne, že děti odnesou do lesa, Jeníček nestihne nasbírat kamínky a tak se s Mařenkou v lese ztratí. Nakonec narazí na perníkovou chaloupku, kde bydlí na první pohled "hodná" babice, ze které se ovšem brzy vyklube nenasytná "dětijedka". (StrYke)

(více)

Recenze (25)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Od Tima Burtona jsme zvyklí na ledascos a je rozumné šetřit přívlastky typu ujetý, bláznivý nebo podivný. Ale i v rámci Burtonovy tvorby tahle variace na Perníkovou chaloupku vybočuje svou rozpustilou střeleností, vysokou mírou stylizace a zjevnou recesí. Německý pohádkový příběh si s chutí zahráli japonští herci, ženské úlohy si střihli záměrně těžce přehrávající pánové, děti se zjevně skvěle bavily a hraním se moc nezatěžovaly. Nicméně u tak ulítlé záležitosti to ani trochu nevadí. Kulisy jsou minimalistické a snímek dává hned zpočátku najevo, že Burton tentokrát nechce ani trochu strašit, jako spíš klasickou pohádku shodit parodickou taškařicí. V tom podstatném ale naštěstí zůstává Burton věrný klasice. Babě Jaze tentokrát nepomohou ani ninja schopnosti a jako obvykle skončí v peci. Raný Tim Burton v době, kdy si ještě nemohl dovolit točit vysokorozpočtové efektní podívané a peníze nahrazoval nápady... Celkový dojem: 70 %. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavé je srovnat tenhle raný, krásně bizarní Burtonův počin s jeho o téměř čtvrt století pozdější Továrnou na čokoládu. Pěkně na tom vynikne podstata toho, jakým směrem se jako autor za tu dobu posunul - velice podobné téma, v prvním případě stojící čistě na autorově kreativitě a už tehdy nekompromisním vizuálním stylu, ve druhém pak na studiovém rozpočtu a hvězdě Johnnyho Deppa. Nebýt hodně disneyovského konce, který k filmu jakoby nepatřil, nebál bych se absolutního hodnocení, takhle 70% P.S.: Obzvlášť čarodějnice byla skutečně lahůdkově zlomyslná a vtipná. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Napsat o tomto filmu, že je prostě divný, by bylo asi tak výstižné, jako říct o masovém vrahovi, že má osobité názory. Tim Burton si zkrátka zase jednou zašílel a natočil stylizovanou pohádku O Jeníčkovi a Mařence s asijskými herci, s ježibabou, která vypadá jako sestra Ozzyho Osbourna, s kouzelně lacinou atmosférou a s několika vpravdě hororovými okamžiky, z nichž muselo mít nejedno dítě pěkně rušné sny. Ano, mám na mysli především postele s pařáty a také maniakálního perníčkového mužíčka, který trvá na tom, že musí být sněden. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Ze začátku si říkáte, jak mohl takovou zrůdnost natočit Tim Burton? Otřesné kulisy, kterým se ani pomalu kulisy říkat nedá, špatní herci, hrozný hudební podkres... potom po nějaké době to nějak vstřebáte a už si na to všechno zvyknete, nějakou podobnost třeba v postavičkách s Timem spatříte a pak se už trochu i bavíte. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Vypadá to jako od Burtona, ovšem je to tedy neskutečně televizní - a kýčovitě barevné. Přičtěte si k tomu asijský casting, hodně želé a odkaz na kung-fu. Vznikne vám řádně psychedelická pohádka od bratří Grimmů. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Naprosto geniální a vtipná Burtonovka, přijde mi to spíše parodické, ale je to naprosto úžasný začátek tohoto filmového boha a génia. Vše je funkční skvělé a nic tu nebylo zbytečně dlouhé, ale ani mě nepřekvapuje, že se to nelíbí dětem, jenže to pro ně prostě není. ()

Zelilu007 

všechny recenze uživatele

Film je to tak zvláštní a nepopírám že v něčem i jedinečný. Ale nedokážu ho plně ocenit a to díky těm nechutným stavům mého žaludku, po jeho dokoukání. Proste je to na mne, až moc podivný film. ()

Martpod 

všechny recenze uživatele

Do absurdity vyhnaná a burtonovsky správně ujetá adaptace klasického příběhu, přetočená ve směšnou asijskou hororo-frašku. ()

StrYke 

všechny recenze uživatele

Něco jako česká Panna a netvor - děsivá pohádka mého dětství, která bohužel již asi navždy zmizela v píscích času. ()

Tsukikage 

všechny recenze uživatele

Mě to přišlo geniální. Viděl jsem to na tý výstavě, co měl mistr v Praze a musím říct, že jsem se smál. Koho by napadlo dát do klasické německé pohádky Japonce, geniální. Koho by napadlo dát místo všeho jídla různobarevný slizovitý sirup, mňam. Je to můj nejoblíbenější Burtonův film. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Chvíli se to tváří jako pohádka, chvíli jako totální psycho, ale zároveň je to chvílemi docela vtipné, do toho všeho se celé herecké obsazení bůhvíproč skládá z Asiatů, hraje tam divně se do toho hodící hudba a celé se to odehrává v levných kulisách, které tomu ale spolu s tím vším kupodivu vytvářejí docela podmanivou atmosféru. Plus se na ní ještě (pro mě) dost podílí to, že jsem to viděl ve verzi z něčí VHS a možná se to ani v jiné verzi sehnat nedá. Nicméně to ve mě ten dost zvláštní zážitek ještě umocňuje. Je to divný a mě se to prostě líbí, takže jsem schopný do jisté míry odpustit i tu zbytečnou roztahanost jednotlivých scén. Tim Burton v tom sice znát je, ale vidět to bez úvodních titulků, tak bych měl spíš pocit, že Takašimu Itó hráblo, chtěl být "diváčtější" a vypadlo z něj tohle... 4* ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Úžasně obskurní. Nutné hodnotit s vědomím omezeného rozpočtu a televizní stylizace. Spousta humoru vychází z naivního až přehrávajícího výkonu herců (pozor, jde o verzi pohádky s asijskými herci), ale výtvarný styl funguje skvěle (vrcholem je dům, který vyzvrací sám sebe). K vidění na výstavě Tim Burton a jeho svět. ()

VaHo 

všechny recenze uživatele

Viděno na výstavě Tima Burtona v Praze. Je to zajímavé ztvárnění známé pohádky, která se v Burtonově podání stává psychedelickou a místy i hororovou podívanou. Příběh je jednoduchý a přímočarý, jak se dá u pohádky očekávat ale teprve osobitý režisérův přístup z něj dělá něco víc (např. Jeníček s Mařenkou jako Asiati, křiklavá barevnost, odpudivá čarodějnice, která má místo nosu lízátko nebo zkáza chaloupky). Pro TB to byla zřejmě dobrá zkušenost pro jeho pozdějšího Karlíka a jeho továrnu. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Je sice hezké zjistit, že mistrův styl byl vybroušen již tak záhy a je hezké sledovat, že si vystačil opravdu s málem (papundeklové kulisy, tekoucí a stříkající barvy), ale dívat se na to (a ještě tak dlouho!) nedá. Možná je to ale jen moje chyba, že to záměrně strašlivé přehrávání na mne nefunguje jako vtipné? ()

navorski

všechny recenze uživatele

Viděl jsem asi jen dvě třetiny a musím říct, že je to jak z jinýho světa. Těžko věřit, že to nerežíroval nějaký Japonec. Fantazie plná stříkajících a stékajících barev a různých jiných tekutin. Fakt hezký. Běží to v Praze na výstavě "Tim Burton a jeho svět". ()

Adam_Musil 

všechny recenze uživatele

Tima Burtona jsem poznal, jsou zde jeho klasické výtvarné prvky a barevnost z těchto let a vlastně režisérových začátků. Je to velice zvláštní a jednoduché zpracování všem známé středoevropské pohádky, proto mě poněkud zaskočila volba asijských herců, i když macecha mi přišla až "deppovsky" bláznivá. Závěr zpracování bych pak shrnul jako doslova hru s barvami a ve srovnání s pozdějším počinem režiséra "Charlie and the Chocolate Factory" bych tento snímek hodnotil jako více chaotický, ale přihlížím k tomu, že v 80. letech si mohl Burton, jako začínající režisér, sotva něco lepšího dovolit. Snímek přesto hodnotím tak, jak jej hodnotím, protože o veledílo se nejedná. ()

Vilg 

všechny recenze uživatele

Nejnarušenější zpracování, co jsem kdy viděl. Pominu, že veškerý herecký ansámbl jsou Číňani. V momentě, kdy se na scéně objeví ježibába, jde všechno stranou. Všechno. Život, zrak, rozum, všechno. Čtyři za mimořádný zážitek. Je vidět, že Burton se extrémně polidštil. ()

Reklama

Reklama