Reklama

Reklama

Neodeslaný dopis

  • Sovětský svaz Neotpravlennoje pismo (více)

Obsahy(1)

Po úspechu  filmu Žeriavy tiahnu (1957), ktorý v svojej dobe ohúril celý svet svojimi avantgardnými prvkami vo filmovej reči a v neposlednom rade uspel aj na festivale v Cannes, naďalej pokračovala spolupráca medzi režisérom Michailom Kalatozovom a kameramanom Sergejom Urusevskym. Ich nasledujúci film Neodoslaný dopis (1959) je existenciálnou dobrodružnou drámou o osude štyroch geológov, troch mužov a jednej ženy, hľadajúcich diamanty v sibírskej tajge. Radosť z  úspešného nálezu vystrieda katastrofa veľkého požiaru lesa, ktorý ich odreže od jedla aj lodí. Ich jedinou šancou na prežitie je únik k rieke a dopomôcť im k tomu môže už len túžba po živote. Pomalé tempo, precízne riešené dlhé kamerové jazdy či spektakulárna hudba Nikolaia Kryukova dávajú možnosť nielen precítiť psychické stavy postáv, ale aj zachytiť čas a priestor v stáze. Psychologicky bravúrne tu je vykreslená beznádej, strach či sexuálna frustrácia postav, zahraných skvelými hercami, medzi ktorými vyniká talentovaná Taťjana Samojlova. Na prvý pohľad banálny príbeh Valeri Osipova sa vďaka tejto progresívnej forme zapísal do dejín nielen sovietskej kinematografie.
Hypnotický a duchovný rozmer atmosféry Neodoslaného dopisu si všimol aj Andrej Tarkovskij, ktorý sa filmom inšpiroval pri nakrúcaní jeho kultového snímku Stalker (1979). (jaklee)

(více)

Recenze (31)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Když se popasuju s dobovým vyzněním, kde mimo jiné poslední žijící člen výpravy v deliriu vidí ten krásný důl, který jednou na místě nálezu diamantů bude stát, tak zůstává úchvatně natočená výprava do nitra země nikoho. Samotná myšlenka dobrovolné oběti ve prospěch vyššího cíle, pokud se zbaví ideologického balastu, je velmi působivá. Požár lesa vypadá natolik realisticky, že snad kvůli natáčení opravdu zapálili pár hektarů tajgy, a závěrečná mrazivá desetiminutovka na voru zase připomene, co to znamená, když se řekne "zima jak v ruským filmu." Z dnešního pohledu mi asi chybí realističtější psychologická stránka, ale i tak jsem byl okouzlen. Hodně silné čtyři hvězdy. Edit: Po pár letech zvyšuji na pět, protože dojem krásné čistoty filmu za celou tu dobu nevymizel. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Pôsobivá dráma geologickej výpravy, hľadajúcej uprostred sibírskej tajgy perspektívne ložisko diamantov. V súboji s krutou prírodou dostane každý zo štvorice tvrdo zabrať. Expresívne zábery zúfalého hľadania ložiska, množiacich sa konfliktov a najmä zúfalého boja s rozsiahlym lesným požiarom a nefungujúcou vysielačkou. Dokopy umelecky uhrančivé dobrodružstvo o priekopníckych vedeckých prospektoroch, ktorých práca bola sčasti vedecká, sčasti tvrdo robotnícka a z veľkej časti zúfalým bojom o prežitie. Poznámka: Na umeleckej presvedčivosti deja a filmu samotného mal nemalý podiel aj undergroundový spisovateľ Venedikt Vasilijevič Jerofejev, inak takto autor alkoholickej Biblie Moskva-Petušky. Sám sa zúčastnil viacerých geologických expedícií, z účasti ktorých poskytol ako hlavný konzultant filmu režisérovi a aktérom cenné rady. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Francis Coppola v r.1995 financoval renovaci tohoto snímku a uvedení v USA. Čtyři geologové v tajze, v daleké pustině, pomalu končí své práce vyhledávání nalezišť diamantů, vypukne požár lesa, odřízne je od lodí a vybavení. Potraviny docházejí, zima na krku.... ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Strhujuci, nekompromisny a po vizualnej stranke neuveritelne uzasny survival-ta kamera je genialna. Jeden z najlepsich (ak nie najlepsi) ake som videl. Nastastie je tam aj malo komousskeho aj artoveho diktatu, takze to v prvom rade funguje ako paradna zanrovka. 10/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Neodeslaný dopis jsem měl dlouho ve Chci vidět a marně jsem se jej snažil sehnat. Očekávání jsem měl dosti velká a snad i proto pak přišlo spíše zklamání a důsledkem toho hodnocení ve výši 3*. Snímek má velice zvláštní kameru, která mě od začátku "praštila" do očí. Příběh i herecké výkony je nutné pochválit, stejně jako prostředí, v němž se vše odehrává, avšak celkově vzato bych si již reprízu nedal. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Jak říkám, Rusáci tu vznešenou pozemskou všelidskost, složenou z uvědoměle prostých a v posledku hrdinských jednotlivců, prostě umějí. Podstatně jinak a vlastně i podstatně věření hodnějším způsobem než Amíci. Ten jejich fikční svět má velmi osobité kouzlo, což se nejlépe projeví právě u filmů kvalitních a pěkných, které v onom ohledu netlačí na pilu a soustřeďují se na umění. Když do toho zní ještě klasicý ruský způsob mluvy (lhostejno, zda v originále, nebo v kvalitním překladu), je to krásné, holoubku. K vlastním kvalitám Neodeslaného dopisu samotného viz třeba Flego, fragre nebo Foma. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Áno, polovica úspechu je neuveriteľná kamera legendárneho Sergeja Urusevskija. Klasický prírodný survival, kde ani netreba vlkov, úplne stačí odľahlá tajga a nepriazeň počasia. Milostné línie sú trochu nadbytočné, úplne mimo vyznievajú aj reči o oddanosti Sajuzu, keď sú postavy na pokraji vysilenia. Možno aj preto občas vystrkuje rožteky nuda. O tom ale rozhodne tento film nie je. Film by sa dal rozdeliť na tri časti, "klasická" prírodná scenéria, kde dominuje voda, požiar a na koniec sneh. Najviac ma dostala tým pádom podľa vlastných preferencií záverečná pasáž a rozhodne som nečakal, akým nekompromisným spôsobom bude scenár narábať s postavami. ()

classic 

všechny recenze uživatele

V tomto prípade nie je až tak fascinujúce sledovať štyroch hľadačov diamantov v sibírskej ( ruskej ) tajge, ale skôr sa kochať čiernobielou krásnou kryštalickou kamerou, ktorá ich v geniálnych, brilantných sekvenciách sprevádza, v dobrom, aj v zlom. Samozrejme, bez hercov, by to bola nula bodov, ak by tu nevystupovali. Jedna žena a traja muži, sú najprv šťastní a odhodlaní nájsť vytúžené diamanty, to sa im aj podarí, a to po úmornom, vyčerpávajúcom hľadaní, ale príchod kolosálneho požiaru, im zhatí postup vpred, lebo oheň je životu extrémne nebezpečný, do úvahy prichádzajú aj úmrtia, ale nie všetky z príčinu požiaru, ale aj z veľkého vyčerpania... zima a hlad. Režisér Kalatozov a kameraman Urusevskij, je veľmi silná KOMBINÁCIA, niečo na spôsob - Alejandro G. Iñárritu a Emmanuel Lubezki, v minuloročnom The Revenant, nespomínam tento príklad nadarmo, lebo svojim spracovaním, sú si obidva snímky podobné : Prežitie v ťažkých, nehostinných, prírodných podmienkach... Možno úspešní mexickí tvorcovia sa týmto málo známym, diamantovým filmom - inšpirovali ? Ak by to tak bolo, chybu by neurobili ! „Musím sa ich spýtať” . Ak by tu nebolo toľko, tých častých „súdruhov” , že nad nimi - NIET, tak na to som dosť alergický, tak vtedy by som dal za plný počet, 100 % !!! Ale inak, stále sa jedná o bravúrny film... , ktorý pozná málo ľudí... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Čo robí tento film výnimočným nie je len epická symfonická hudba, ale hlavne veľmi osobná kamera využívajúca celý svoj potenciál. Vznikla tak vizuálna smršť, kde sa kamera na jednej strane vyžíva v zobrazovaní nezlomnosti sovietskeho človeka, na strane druhej však dokáže preniknúť do duše a stáva sa veľmi intímnou. Našťasie toho ideologického pátosu je v primeranej miere a dôraz je kladený hlavne na samotnú expedíciu ako takú, nebezpečenstvo v nehostinnej tajge či osobné tragédie. Neodoslaný list je výnimočný film svojim poctivým spracovaním, citom pre gradáciu napätia a vykreslením zúfalého boja človeka o holý život. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Epické, velkolepé, úžasné. Jen jsem žasnul, že je něco takový možný natočit. Je to trochu jako Revenant, i když todle je mnohem, mnohem lepší, velkolepější a působivější. V Revenantovi je toho spoustu jen na efekt. Todle působilo naprosto ryze, skutečně, přitom neskutečně úžasně natočeno. Kalatozov s Urusevskym byli Great Masters. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Kamera Sergeje Urusevského mne zase dostala. Musel jsem neustále obdivovat výtvarnou stránku filmu (na níž má jistě svůj podíl i tajga) dokonce i v drsných scénách umírání jednotlivých hrdinů. Autoři filmu jistě se museli popasovat s dobovým ideologickým rámcem, ale vyřešili to dobře v intencích veršů jednoho klasika: ..." dělník je smrtelný / práce je živá...", takže to nevyznívá tak propagandisticky. Ideologicky však byli jistě limitováni, ale zase si mohli dovolit tu tvůrčí svobodu, že nechali umřít i takové hrdiny, jichž smrt by byla v dobové hollywoodské produkci naprosto nemyslitelná, protože bez hepyendu klesá komerční potenciál. Prostě, ty hranice tvůrčí svobody jsou různé. --- Jinak, přál bych si, aby tento tvůrčí kolektiv natočil nějaký film podle povídek Jacka Londona z dálného Severu. Dovedu si přesdatvit, že tito by třeba takovou Lásku k životu natočili naprosto skvěle a v duchu autorova záměru. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Když si odmyslíme tu nutnou "ideologickou" zabarvenost, která mimochodem neni tak strašná, je tam i dost nenápadný kritiky, tak o čem film je? O tom nikdy to nevzdat, což je samo o sobě dost. Můžeme si myslet, že to je komunistická propaganda, a je to i pravda, ale přesto za tim všim jde o to nevzdávat se. A díky tomu Rusové přežili a přežijou všechno :-), navzdory všem Stalinům, Putinům, církvi, Mongolům atd. I když to někdy musí strašně bolet. Záverečná "plavba" na voru po sibiřskej řece mluví za vše a je ohromně silná. Tohle je jeden z těch filmů, kterej i za několik dnů, tejdnů, v nás pořád rezonuje a inspiruje. Ehm, mně se to tedy tak stalo :-). Rozebírat film snad ani nemá cenu, obrazová stránka u Kalatozova tradičně skvělá, velkým plusem a dalším "hercem" je příroda Sibiře. Ostatní herci spíš expresivní, ale uvěřitelní, prostě dobrý. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Děj, který se odehrává mezi čtyřmi základními prvky. Zpočátku především voda, brzy se však objevuje oheň, který přechází v požár. Pátým elementem je zde drahý kámen. Staří alchymisté považovali diamant (Slunce) jednak za zdroj energie (dodává sílu, vitalizuje, má pozitivní vliv na nervový systém, ale jednak také za považoval za jed. Našim geologům štěstí nepřinesl. Pozn. 1: Kalatozovovy filmy jsou dotykové, sotva co se mě může dotknout víc než "Jeřábi táhnou". Pozn. 2: fragre *****: "Přál bych si, aby tento tvůrčí kolektiv natočil nějaký film podle povídek Jacka Londona z dálného Severu." - co si přát víc? ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Sibiřský napínavý survival, který má bravurně zvládnutou kameru, silnou atmosféru, sympatické postavy, nenudí a celkově je prostě dost povedený. Samozřejmě funguje i krajina Sibiře, ale nejlepší na tom všem je stejně ta kamera, která s každým záběrem přímo čaruje a vytváří tak onu nezapomenutelnou atmosféru, kvůli které se mi tenhle film hodně líbil. A za sebe si myslím, že to do kapsy strčí hromadu podobných amerických filmů, které bohužel ve většině případů nejsou dělány s citem, ale jen pro rychlý výdělek. A teď tu někomu budu znít jako nějaký rusofil, ale já to myslím obecně na Evropu, Asii a Austrálii, protože tam většinou vznikají lepší filmy, než v USA. Aspoň já mám ten pocit. Každopádně Neodeslaný dopis se mi líbil a k té páté hvězdě jsem rozhodně neměl daleko. Silné 4* ()

zette 

všechny recenze uživatele

Kdyz jsem si precetl o cem film je a ze ho reziroval Michail Kalatozov, kteremu jsem dal v minulosti dvakrat pet hvezd... Nemohl jsem se na Neodeslany dopis dockat. A jak uz to tak nekdy byva, nemohu se ubranit zklamani. Tvurci hraji na artovou notu a to az tak, ze jsem to hlavnim hrdinum proste neveril. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Pre mňa dosť rozpačité spracovanie filmu. Na jednej strane naivný námet a nevieryhodnosť postáv, nevieryhodnosť dialógov a myšlienkových pochodov súdruhov a súdružiek, na druhej strane technické spracovanie na relatívnej vyššej úrovni. Aj pre laika musí byť hneď jasné, že títo štyria ľudia, títo štyria hrdinovia sovietskej vlasti majú od geológov asi tak ďaleko ako ja-nemuzikant od filharmockého orchestru, a v podobnom duchu sa nesie aj vieryhodnosť a logickosť celého geologického prieskumu. Vyštudovaní vedci sa radujú pri náleze diamantov ako malé deti - a ako sa tešia, že tým povstane sovietsky priemysel - súvzťažnosť s realitou nulová. Musím ale uznať, že druhá polka či skôr záverečná tretina je vydarenejšia, vykreslená beznádej a boj s prírodou počas putovania sú zachytené veľmi dobre a konečne sa dostaví aj atmosféra, ktorá dovtedy citeľne chýbala. Absolútny záver si ale zaslúžil viac ako len amerikanskij ščastlivyjkonec. ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

V hlavní roli sibiřská krajina... A pro Sibiř já mám z nějakého důvodu slabost. Ve vedlejších rolích pak epická hudba, kamera a krásná Samoljovoá. Tenhle film je poklad, který by si zasloužil víc pozornosti. ()

Reklama

Reklama