Reklama

Reklama

Kde roste červené kapradí

  • USA Where the Red Fern Grows (více)

Obsahy(1)

Příběh plný dobrodružství, přátelství a hrdinství. Jedinečný film pro celou rodinu film je o přátelství chlapce Billy Colemana a jeho dvou věrných psů, na které si musel během prázdnin vydělat tvrdou prací v lese. Billy prožívá se svými psími kamarády mnohá dobrodružství a nebezpečí, například při napadení lesní pumou, díky kterým si uvědomí jaká je skutečná hodnota přátelství, důvěry a hrdinství. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Typický rodinný film ako stvorený na to, aby ste si to pozreli spolu s deťmi, zvlášť ak máte také ako ja, čo vám roky pília uši s tým, aby ste im kúpili psa. Ešte ma nezlomili, ale takéto filmy vždy môžem. Film bol fajn, samozrejme chyby sa našli, ale celkovo prevláda dobrý pocit. Hlavný detský predstaviteľ v uplakaných scénach nebol presvedčivý, ale to by som vzhľadom na jeho vek chcel dosť. Trochu nevierohodne na mňa pôsobila scéna s dolapením medvedíka- "Ducha". To, že ho chlapec pustí, resp. zatají je v silnom kontraste so scénami, kde ich so svojimi psami zabije niekoľko desiatok. V závere som nevedel, či mám ľutovať tých psov alebo tých pekných medvedíkov...70%. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Rodinná dráma s ambíciami rozplakať nejedno detské srdiečko, aspoň u nás doma to tak fungovalo. Nakoniec, hlavne u staršej dcéry, prišli slzy veľké ako hrach.... Melodramatický príbeh tu funguje na základe lásky a vzťahu dieťaťa ku zvieraťu, pričom narozdiel od haldy podobných námetov, sa dejová linka dokázala vyhnúť trápnym, nudným a klišoidným prvkom. Čapica z medvedíka mi pripomenula jeden dobrodružný film, ktorý som videl ako malý, takže mi snímok nevedomky navodil spomienku aj na moje detstvo. Celkom spokojnosť, odporúčam hlavne deťom. 65/100 ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Andělský příběh o psí lásce až za hrob, na němž roste červené kapradí, mě nezklamal ani v remakové podobě. Vadila mi trochu nepřirozená barevnost a uhlazenost, takže jsem moc nevěřil klukovským šarvátkám. Horší bylo, že nezapůsobily ani nejsilnější scény, při nichž lidé, či psi umírají. A není to tím, že si z dětství pamatuji původní příběh. Věřím, že u něho bych měl znovu knedlík v krku. Filmaři zvládli poctivou práci se psy, takže jsem si užíval scény při lovení mývala, při nichž se mi líbilo zpomalení záběru. Celá scéna pak končí symbolickým kácením stromu. Filmaři se naštěstí oprostili od zbytečných štěněcích hrátek a soustředili se na výcvik psů k lovu mývalů, takže kvituji scénu, při níž redbouní dvojka Ann a Dan bezděčně rozpletla mamince svetr. Lyman Dayton, autor i původního scénáře podle námětu Wilsona Rawlse, remake ukočíroval. Začátek mě sice zaskočil, až po delší chvíli jsem pochopil, že hrdina ze 30. let trošku zestárnul a stal se vypravěčem - to, že Kris Kristofferson se narodil v roce 1936, tedy rok po začátku příběhu, kdy Billy Colemanovi je už nějakých cca 12 let, je přehlédnutelné; horší je, že v závěru se vypravěč vůbec neobjevuje. Škoda. Nějak si nedovedu představit Titanic bez stařenky a její vnučky... Hudba většinou dokázala navodit atmosféru 30. let, i když občasná stylizace míst, ale i herců na mě působily rušivě. Přesto lze doporučit jako příjemný rodinný film a dávám (ne)celé 4 **** . ()

Ten Druhy

všechny recenze uživatele

Na tento remake "červeného papradia som natrafil náhodou, keď som si chcel pozrieť pôvodnú verziu z roku 1974, ktorú som videl ešte v detstve. Remake (2003) oproti originálu stráca sugestívnu silu výpovede, trochu aj dojímavosť, ale i rozsah pôvodnej minutáže. Je to opatrný film, ktorý si už netrúfa na názorné zobrazenie niektorých scén pôvodniny. Výrazne skrátená je napríklad scéna šarvátky pumy s loveckými psami, pričom zabitie jedného z nich vyznieva ako nešťastná náhoda a chlapec, ktorý je ich pánom, sa na to všetko prizerá ako nezainteresovaný pozorovateľ. V origináli sa naopak zdôrazňuje obetavosť psov pri záchrane svojho pána. Navyše, detský hrdina v hlavnej roli (J. Ashton) mi bol menej sympatický ako jeho predchodca (S. Petersen), zato Billyho matka, ktorú v remaku hrala Renee Faia mi sympatická bola, avšak dostala málo priestoru. Inak tam, kde sa remake snaží pritlačiť na pílu a zahrať na city diváka, účinok sa nedostaví. Napríklad: keď sa nad hrobmi týčia drevené pomníky s menami mŕtvych psov, červené papradie medzi nimi nevynikne, je len nevýrazným doplnkom. Ale klamal by som, keby som napísal, že ma remake sklamal. Možno preto, že sám seba príliš kontroluje, občas sa mu darí priblížiť k originálu. ()

Panthea 

všechny recenze uživatele

Tento film je ukázkou toho, že pro vznik dobrého filmu není vždy třeba vysokého rozpočtu. Víc znamená silný uvěřitelný příběh a dobré herecké výkony, které dohromady vytvoří emocionální zážitek, který jen tak nevymizí z paměti. Film nevypráví jen o přátelství chlapce a jeho dvou psů, ale především o síle rodiny a dobrých mezilidských vztahů. Krásný film pro malé i velké v jednom z mnoha filmových zpracování. ()

miklaras 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řekla, ten film jsem viděla naposledy v devíti letech a plakala víc, než u bílého Bima a Gora zároveň. Když teď vyšel v levných DVD, zvítězila nostalgie nad zvědavostí. Nekoupím si ho, protože vzpomínky jsou krásná věc a realita někdy nepříjemně zaskočí... ()

han.ci 

všechny recenze uživatele

Já jakožto rozmlsaný divák dojemných psích příběhů ve srovnání s filmem Hačiko nebo Po Tomášovi toto hodnotím průměrem. Děj je takový klasický pohádkový, jak kluk ke psům přišel, ale pak je v hlavní roli lov mývalů a to není tak moc zajímavé. ()

valinka 

všechny recenze uživatele

Nádherný film.Jako všechny filmy kde se objevují psi jsem si ho užívala,smrt obou obrečela.Bohužel původní jsem asi neviděla,zkoušela jsem hledat ke stažení,ale nepovedlo se. ()

peproch 

všechny recenze uživatele

Body dávám jen proto, že se jedná o film vhodný pro sledování s dětmi, kde i smrt dítěte a i psa a konflikt s šikanujícími a mizerné počasí jsou podány tak měkce, že netřeba se obávat. Byl-li toto záměr, pak to tvůrci zvládli uchvatně a je možné mluvit doma o umírajících zvířátkách a nehodách při chlapeckých hrách. Jinak je film slabý ve všech úrovních. Ideální též pro seniory. Téma vzpomínání. ()

Reklama

Reklama