Reklama

Reklama

Recenze (4)

hygienik 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé. Stará Rus zapadá do skupiny veľkofilmov o národných dejinách, aké sa hlavne v 80. rokoch točili vo Východnom bloku. Najviac mi to pripomenulo bulharského Borisa I., ale Rus je zaujímavejšia, dynamickejšia. Oba filmy napriek tomu, že sú drahé, majú smiešnu výpravu a aj exteriérové scény budia dojem štúdiovosti. Nemá zmysel riešiť historickú pravdivosť, lebo tá je divákovi ukradnutá.To, čo z Iznačalnej Rusi robí nadpriemerný film, sú dialógy, kde zaznejú priam všetky možné klišé o tom, akí boli Slovania, kedysi chrabrí, čestní, mali úctu k predkom... Na mňa to zabralo. ()

Reklama

Koly 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se těšil už velmi dlouhou dobu. Ani ne tak kvůli bojovým scénám, spíš mě naprosto dostala úvodní řeč slovanského kněze Goroboie o zvycích a způsobu života starých Rusů. Jde o typické ruské válečné drama, kdy hrdinný ruský lid brání svou zem proti vetřelcům. Tentokrát jsou jimi Chazaři, ale tím hlavním nepřítelem je byzantský císař Justinián, který z Konstantinopole tahá za drátky a snaží se podmanit si ruské kmeny. Nemám co bych filmu vytknul, možná snad v určitých místech ten typicky ruský patos, ale na ten já jsem zvyklý a v podobných filmech mi ani moc nevadí. Od PRASTARÉ RUSI jsem očekával dalšího HERKUSe MANTASe, ale ten je přece jenom o něco lepší, nicméně fanouškům historických dramat vřele tento snímek doporučuju. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Ruský epos o víťaznej historickej epoche Rusov na slovanskom území trpí tradičnými ruskými neduhmi ako teatrálnosť hercov, nevieryhodné (filozofujúce) dialógy, patetizmus k rodnej zemi a pod. Čakal som však niečo epickejšie. Tiež sa mi zdalo, že zlyhával v kulisách a kostýmoch - najmä pri Byzantíncoch. Bojových akciií nie je veľa, ale tie čo sú, ujdú. To, na čom môže táto historická dráma stavať, je charizmatické obsadenie, historické udalosti z iného súdka a rovnako aj celková "dýchajúca" atmosféra. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama