Reklama

Reklama

LEGIE 100 - Slovenská válka

(TV film)

Obsahy(1)

Třebaže výstřely Velké války utichly, o Československo bylo zapotřebí ještě svést poslední zápas... Poslední výstřely první světové války dozněly 11. listopadu 1918 dopoledne, ale pro československé legionáře to zdaleka neplatilo. Maďaři se odmítli smířit s údělem poražené země a nehodlali se vzdát svých nároků na Slovensko, které se mělo stát součástí společného státu Čechů a Slováků. Tíži bojů s Maďary nejprve nesly především dobrovolnické jednotky, neboť ostřílení legionáři se z evropských válčišť teprve přesouvali domů, do nové československé vlasti. Když dorazili, byla válka o Slovensko již v plném proudu. Tehdy poprvé stanuli bok po boku s bývalými vojáky, kteří válku prožili v rakouských uniformách, a tehdy také vznikla skutečná československá armáda. S hercem Jiřím Dvořákem se vypravíme do míst, kde se tenkrát sváděly nejtěžší boje. Potkáme se s potomky tehdejších hrdinů, pro které není slovenská válka jen heslem z učebnice, nýbrž podstatnou kapitolou z rodinné historie. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý dokument, ktorý ma upútal informáciami, o ktorých som ani netušil. Dedinky v okolí ktorých sa často pohybujem - Jasov, Medzev... bojovali legionári s Maďarmi...O nejakých bojoch s Poliakmi i Maďarmi som vedel, ale netušil som , že boli tak roztiahnuté po celom Slovensku a už vôbec nie o tom, že sa boje odohrávali tak blízko môjho rodiska. A mimochodom zistil som, aký odznak som našiel na záhrade môjho domu. Je to práve odznak z čapice legionárov a po tomto dokumente má pre mňa o dosť väčšiu cenu. 80%. ()

Moiseiwitsch 

všechny recenze uživatele

Není nikomu divné, že na Dvořákův dotaz ve vlaku nikdo neodpověděl? Takže tehdy patřilo Slovensko pod Uhry???!!! a Vrábel začal o maďarizaci v 19. století... :) Jinak by bylo zajímavé konfrontovat i druhou stranu, ale to bych už chtěl moc. Pokud se čtou paměti a zápisky legionářů... Bylo by dobré vyslechnout i nějakého maďarského historika - to by se ale někdo i dozvěděl informace, které nechce slyšet. Jinak alespoň, že vzniklo toto - i tak jsem se dozvěděl řadu nových informací, i když trochu chaoticky podaných... např. pozadí - výměna Italů za francouzské velení ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Jak výstižně podotkl průvodce tímto volným seriálem herec Dvořák, mýtus, že československá armáda nikdy nebojovala, je opravdu jen mýtem. Míst jejího nasazení bylo více: Itálie, Srbsko, Francie, Rusko, Polsko, Maďarsko, severní Afrika, Palestina a pochopitelně i Československo. Úroveň těchto zastoupení byla přímo úměrná kvalitě státnosti. Ale ani v tomto ohledu jsme nebyli zvláštní výjimkou. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama