Reklama

Reklama

Atlantida

(festivalový název)
  • Itálie Atlantide
Trailer
Itálie / Francie / USA / Katar, 2021, 100 min

Obsahy(1)

„Vzdal jsem se jakýchkoliv snů,“ říká hrdina filmu, který kromě jiného radikálně promění váš pohled na poetiku benátských lagun. Ve světě mladíků plně oddaných rychlým motorovým člunům opravdu není mnoho perspektivy, jejich soustředění jako by končilo u schopnosti pojmenovat loď po milované dívce. Všednost jejich dní může lákat svou zdánlivou bezstarostností, absence jakékoliv perspektivy ale spíše děsí. Vyhlášený estét Yuri Ancarani ve své dokufikci vyplňuje skutečná místa snovými kvalitami a ukazuje se i jako velmi citlivý pozorovatel, který svůj film vystavěl na interakci se skutečnými lidmi. Postavy jeho Atlantidy jsou možná silácké, film je však portrétuje mimořádně křehce. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (10)

dubinak 

všechny recenze uživatele

Tohle je pro mě taková poměrně kontroverzní záležitost, co se týče hodnocení, protože bych můj vztah k Atlantidě popsala asi jako love/hate, ale troufám si říct, že spíš tam lehce převažuje to hate, s tím, že některé scény mě zase dostaly do kolen. Koukám ale, že nejsem sama a mělo to podobně víc zdejších komentujících uživatelů. Můj nevětší problém asi byl ten, že jsem netušila co čekat a ten styl vyprávění mi vzal celkem dost času, než jsem ho začala akceptovat. Další slabou/silnou stránkou jsou neherci, kteří sice byli autentičtí, nicméně mě štvalo, jak hrajou hrozně. Dalším "problémem" byl ten ryze lyrický styl vyprávění, na který se člověk (jako já) musí připravit.  Nevím, nevím no. Ani s odstupem času nemám jasno. Hodně zvláštní artovka. KVIFF 2022 ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Italská artová odpověď na Rychle a zběsile 3 se čluny místo aut se zajímavou audiovizuální složkou a kupou scén, které bych chtěl vidět znova, a pak taky kupou scén, které už bych nikdy znova vidět nechtěl. Posledních deset minut je ultimátním testem divákovi trpělivosti a film u mě při nich spadl ze 7/10 na 5/10. ()

Reklama

Kulda24 

všechny recenze uživatele

Jako by film tvořili dvě oddělené osobnosti režisérů. V jednu chvíli koukám na audiovizuálně krásné záběry, které jsou dobře kompozičně vystavěné a na druhé straně tu jsou scény, které jakoby do filmu vůbec nepatřily. Tato neustálá změna z super na WTF snižovala hodnocení nejvýrazněji. Co se mi líbilo asi nejvíce byly scény s čluny a hudbou. Film zde navíc většinou i dobře volí barevné rozhraní. Nesedily mi hlavní postavy, ale předpokládám, že byly autenticky zvoleny a proto se jejich neprofesiálnost dá respektovat. Z traileru jsem čekal něco alá drama o mladí typu Gaspara Noého, nicméně se jedná spíše o dokumentární počin začínajících tvůrců, kteří se snažili zobrazit život benátského mládí. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Atlantida bude pro někoho pitomost o nadržených benátských teens, co místo na motorky balí na čluny. Pro jiné půjde největší zážitek letoška. Já nejsem až daleko, ale užil jsem si to. Je třeba to vyhledat na co největším plátně, protože audiovizuálně jde o lahůdku a za hypnotizující finále by se nemusel stydět Gaspar Noe. ()

gulista 

všechny recenze uživatele

Zabudnite na autá. Svoje čaro tu majú morskú hladinu prerezávajúce motorové člny, do ktorých nasadneme spolu s hlavnými predstaviteľmi.. Horkosladká bezstarostnosť. Vzdorovitosť. Nočné Benátky. Neóny. Hlasná hudba. Slnko. Prvé lásky. Voda. Podmanivá reflexia.. Už od prvých minút nastolí Ancarani fyzicky blízku a pohodovú atmosféru ničnerobenia, aby v závere maximálne pohltil a nadchol. 95% ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama