Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Trestanci Royovi prchajícímu z galejí se dostane soucitu v malé hornické vísce. Stařec, který ho vyprostí z okovů a daruje mu oblečení a peníze, od něj oplátkou očekává pomoc. Roy odjíždí do nedalekého městečka ovládaného mocným Redfieldem. Skutečný zdroj Redfieldova bohatství a vlivu spočívá v jeho vykořisťování horníků, kterým nedovoluje opustit osadu a zlato od nich vykupuje hluboko pod cenou. Roye čeká nejprve střetnutí s Redfieldovými společníky, a poté už jako jeho zaměstnance, ve jménu odplaty za dávno spáchanou křivdu, i s Redfieldem samotným. (dopitak)

(více)

Recenze (17)

LiVentura 

všechny recenze uživatele

..skvělá hudba.. Atmosféra s Testim tuhá, takové snímky si on vybíral a do nich se hodil.!! Nadprůměrný spaghetti s klasickým zlosynem, který snad měl v tehdejší filmové Itálii monopol na hraní záporných rolí..?!!! ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Já bych byl s chválením tohoto filmu opatrný. Vlastně vůbec nechápu co je na něm tak vydařeného, že má tak vysoké hodnocení. Nevím, jestli je to španělský příspěvek do tohoto koprodukčního projektu, ale film je natočen jako telenovela. Rádobydramaitické kamerové švenky, zoomy a jiné nešvary známé z debilních seriálů jsou zde značeně rušivým elementem. Zkrátka takový Sergio Leone by stejnou látku možná natočil lépe, jenomže ten je jen jeden a Aldo Florio mu nesahá ani po kotníky a tak je film nezáživný a díky tomu i nepřehledný. Hudba je jen obyčejnou krádeží stylu Ennia Moriconeho a herec hlavní role vypadá jako klon Seana Conneryho s absencí talentu. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zcela průměrná spaghetti westernová záležitost italsko-španělské provenience. Příběhově ani zpracováním mě nedokázal patřičně přinutit k pozornému sledování. Když dva dělají totéž, není to totéž aneb autoři tohoto počinu nejsou Sergio Leone a jeho nejskvostnější westernové klenoty. Souhlasím s tím, že hlavní hrdina je lehce podobný Sean Connerymu. Za pochvalu stojí hudební složka, která má několik povedených motivů. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Tento zcela průměrný, či spíše podprůměrný spaghetti-western, vlastně nic nového nepřináší, je vysloveně eklektický a věští začínající éru úpadku westernu v 70.letech. Diváka se snaží přilákat brutálními scénami mučení a (na svou dobu vzácnými) záběry nahého ženského těla, ale to uspokojí jen primitiva. Neumění režiséra dokládá i to, že nebyl schopen udržet dějový spád a rytmus. I když se nedá říci, že by to byl nudný western, na opakovanou podívanou to určitě není. Bohužel, jsem zklamán. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Možná neprávem zapomenutý titul, ke kterému se příliš nehodí pejorativní označení spagetti western. Důkaz, že i italsko-španělská spolupráce mohla vést k produkci kvalitních westernů. Silná, podmanivá hudba Bruno Nicolaie zcela diktuje tempo i způsob narace (v tomto se zcela vyrovnává legendárnímu Tenkrát na Západě). Objevují se žánrová i typologickocharakterová klišé (přesná střelba, žádost za dávnou křivdu předaná spoluvězněm při útěku, flashbacky, postava telegrafisty, zrádce atd.), ale také silné lightmotivy (způsob, jakým se Roy v okovech osamostatnil, vám zmrazí krev v žilách, Royovo mučení..). Představitel hlavní postavy, italský herec Fabio Testi, je hodně podobný Seanu Connerymu zamlada. Mimochodem, podle IMDB měl Testi kdysi románek s Ursulou Andress (Dr. No, Casino Royale). ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Je jasný, že jde o vykrádačku Fistful of Dollars - příběh je stejný, akorát jedna banda ubyla, hrdina je stejný, akorát o dost vážnější, město je stejné, jenom trošku přestavěné, dokonce některé záběry jsou stejné. Ale film má spoustu plus - zaprvé je ten příběh dost rozšířený o další motivy (boj mexičanů za svobodu, zrada ve vlastních řadách, boj dvou mužů o jednu ženu), akorát k pochopení všeho to chce na konci pozorně sledovat a zapnout mozek, a ani tak není vysvětleno vše. Navíc tenhle film vznikl v době, kdy najít takový western, klasický, ani komedii, ani drsnou napodobeninu Djanga, už bylo těžké. A ke všemu to vůbec nenudí. V hlavní roli se představí Fabio Testi, nic zvláštního, ale určité charisma má, dál je tady skvělý Eduardo Fajardo jako hlavní záporák, herečka Charo Lopez, ta má hlavně za úkol ukázat ňadra, a potom José Calvo, známý z Fistful of Dollars, v téměř stejné roli. Všemu korunuje úžasná hudba Bruna Nicolaie. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Určite jeden z tých lepších spaghetti westernov, do istej miery sa inšpirujúci podstatne známejšími žánrovkami ako Pre hrsť dolárov (tú však vykráda celá plejáda špageťákov) či Sedem statočných (motív s vykorisťovanými Mexikáncami, snažiacimi sa postaviť na odpor svojim utlačovateľom...). Napriek tomu si však Mŕtvi jazdci zaslúžia divácku pozornosť, nakoľko sa tu objavujú štýlové pištoľnícke súboje, solídna zápletka a drsný hlavný hrdina, ktorý má od ukážkového westernového klaďasa, tasiaceho kolt iba v sebeobrane na míľe ďaleko, práve naopak - nerobí mu problém vystreliť ako prvý hoci aj zo zálohy, bodnúť chlapa kudlou od chrbta či guľkou istoty doraziť postreleného súpera... Je to proste typ antihrdinu, boriaceho zidealizované mýty o divokom západe, ktorého protivníci sú ale predsa len o triedu horší než on a človek si ho rýchlo obľúbi... ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Vykradený Sergio Leone i Morricone, ale na druhou stranu to tvůrci přiznávají obsazením stejného herce do podobné role (J. Calvo), hlavní hrdina sice není Eastwood, půlku filmu vejrá do prázdna, ale ve chvíli, kdy zabíjí, je to opravdu tvrďák. U braku se ale na originalitu nikdy nehledělo, a pořád jde o slušný průměr. ()

sadlokan 

všechny recenze uživatele

Asi tak do 1:11 jsem ochoten prohlásit,že je to lepší než Fistful of...Ovšem tam,kde Eastwood bere kramle ,začíná sociální spravedlnost, a ten konec to hodí úplně vřiť. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Pro svůj 50. komentář jsem si jako velký nadšenec westernů vybral tento stylový kousek, natočený v době, kdy už byl westernový žánr v úpadku. Příběhově se vrací do dob úplných počátků spagetti westernů, konkrétně (nejblíže) k Leoneho "Pro pár dolarů". Jedná se nejspíš o poslední opravdu dobrý klasický špageťák. Podstatná míra úspěchu italských westernů spočívala v charismatickém hlavním hrdinovi se schopnostmi vysoce převyšujícími ostatní (většinou šlo o střelbu a inteligenci). To představitel hlavní postavy Fabio Testi splňuje dokonale. Dalším důležitým faktorem byla hudba, která dokázala z dlouhé a asi i jinak nudné scény udělat epickou podívanou. Hudba je opravdu nádherná a je rozmanitější než ve svém vzoru Fistful of Dollars. I příběh je komplikovanější a spletitější, než v Leoneho prvním westernu. Režie je zvládnutá na výbornou, i když Leone byl v tomto ohledu ještě preciznější. Závěrečný souboj, ke kterému příběh směřuje, protkaný flashbacky podpořenými úžasným hudebním motivem, je nejemotivnější moment filmu a možná i celého (sub)žánru. Přiznám se, že jsem měl slzy na krajíčku :) P.S. Ano Fabio Testi vypadá trochu jako Sean Connery, ale rozhodně není bez talentu, naopak je to uznávaný italský herec a říkat, že hudba je sprostá vykrádačka Morriconeho je už naprostý nesmysl. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Spaghetti western v celé své kráse. Drsní muži, dlouhé pohledy, nádherná hudba, přestřelky a spravedlnost. Zde si hlavní roli střihl u nás nijak moc známý Fabio Testi, který se toho zhostil velice bravurně a dá se říci, že je to v podstatě druhý Eastwood. V příběhu jsou dva hodně používané motivy. Pomsta a ochrana vesničanů. A to by nebylo, aby v tom ještě nehrálo roli nějaké to zlato. Atmosféra celého dějství daného žánru je přesně taková jaká má být. Má to své tempo, uhrančivost i ponurou líbeznost. Snímek dnes už krapet pozapomenutý a je to škoda. ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Další z těch lepších špageťáků. Tradičně ovlivněné politikou, její podání se mi tentokrát hodně líbilo. Hrdina lehčí nadprůměr, ostatní postavy jsou ale také více vidět a není to na škodu. Hudba dobrá, založená na Enniovi, ale učit se od mistrů není na škodu. ()

cinemafil 

všechny recenze uživatele

Děj nemá spád. Místy jsem se nudil. Způsob vyprávění je zdlouhavý nezáživný. Herecké výkony na výši žánru. Ano Sergio Leone to není. Hudba silně připomíná Tenkrát na Západě. 3* z úcty k žánru. ()

Reklama

Reklama