Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Léto 1863. Konfederace se dere na sever do Pensylvánie. Odborové divize se srocují, aby jim čelily. Po tři dny se u Gettysburgu střetávají dvě velké armády a osud jednoho národa visí na vlásku. Tento film, natočený na skutečných místech bitvy a plný autentických detailů, vás vtáhne do žáru nejkrvavější bitvy na americké půdě. Historie ožívá na plátně ve skvělých bitvách, stejně jako osobní dilemata, motivace a obavy jejich vůdců. Tom Berenger, Jeff Daniels, Martin Sheen, Stephen Lang, Sam Elliott, Richard Jordan a další hrají klíčové role v tomto velkolepém eposu natočeném podle knihy oceněné Pulitzerovou cenou "Andělé smrti" Michaela Shaary. (Magic Box)

(více)

Recenze (58)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $25miliónovTržby USA $10,769,960Tržby Celosvetovo $-║ veľké sústo /60%/ ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Čtyřhodinový Gettysburg, rozhodující bitva US občanské války - 'bratrovražedné' války o (mimojiné) nadřazenost buď práv jednotlivých států, anebo Unie se středem ve Washingtonu. Prašiví yankeeové versus vidláci z jihu (no, tady spíš ti synové Virginie...). Celé jsem to měl rozdělené na dvě části - první končí obranou Little Round Topu (když na to teď koukám zpětně, tak to je asi úplný vrchol), druhá už se věnuje třetímu a poslednímu dni - finálnímu střetu. Film je to vyčerpávající, nestranný (i když o malinko navrch měl podle mě nakonec Jih), a středem pozornosti je řada generálů, majorů a plukovníků, nikoliv řadových vojáků. Herecky tu vyniká dobrácký Daniels (jako Chamberlain), hvězdný Sheen (Lee), zamyšlený Berenger (Longstreet) a drsný Gorman (Hood). Ta nadstandardní stopáž je nakonec -řekl bych- spíše na škodu (konkrétně mi vadil zdlouhavý a příliš oslavný nástup ke konečnému zúčtování), ale na druhou stranu stihneme hlouběji poznat více vůdčích postav. Ale čekal bych tedy o něco větší seznámení s občanskou válkou celkově - pozornost je skutečně upřena výhradně jen na tuto bitvu. Také mi chvíli zabralo, než jsem se vyznal v tolika tvářích a jménech, která jsou do nás huštěna hned od začátku. Co se akce týče, tady by prospěl vyšší rozpočet, ale ujde to. Každopádně úplný souhlas s komentem Dragonlance, co se dobrovolníků týče. Oceňuji absenci nějakého nadměrného patosu (ono 'bratři na obou stranách' beru, taky to tak bylo). Celkově mám tedy několik výhrad, ale jinak jsem (jako fanoušek tohoto konfliktu) docela spokojený. Na TV produkci se jedná o náležitě velký film, do budoucna ale doufám ještě v něco velkolepějšího a áčkovějšího. 7/10. 'Thus ended the clash at Gettysburg, the biggest and bloodiest battle ever fought on American soil.' ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

V rámci možností historicky přesný film, pokud jde o události, dobovou morálku, a zvyklosti, který si ovšem víc užijou lidi s povědomím o zobrazované bitvě a lidé, kterým něco říkají jména Lee, Meade, Armistead, Buford, Pickett a další a jejich role v bitvě. Film je to svým způsobem dost americký, tedy s hodně patetickými proslovy včetně citování bible apod., většinou je to však udrženo v míře přiměřené autenticitě dobových reálií a morálky. Technická stránka je přiměřená televizní produkci, výprava a kompars jsou však velkorysé a Edelmanova hudba výborná. Pro fanoušky podobných věcí povinnost. A moje oblíbená scéna nakonec. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Filmu lze vytknout ledacos - počínaje rozvleklostí (především) první třetiny a konče některými nepříliš zvládnutými scénami (občas mi připadalo, že u děl stály místo komparzu figuríny). Jenomže je tu parádní soundtrack Randyho Edelmana, spoustu chytrých dialogů (vlastenectví tu má tentokrát své místo a ani jednou se nepřehoupne za hranu snesitelnosti), několik parádních scén (za všechny útok unionistů na bodáky z kopce dolů) a hereckých výkonů, které jsou zárukou nezapomenutelné podívané. Obzvlášť mě zaujal Jeff Daniels, jehož plukovník Chamberlain je jeden z nejsympatičtějších velitelů, kteří se kdy ve filmu objevili. 85%. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľkolepý výpravný film z obdobia vojny Severu proti Juhu, ktorý sa snaží podať najkrvavejšiu bitku, aká sa odohrala na pôde terajšej USA čo najpresnejšie. Musím oceniť hlavne režisérovu snahu o nestrannosť. Skutočne celý film striedavo sledujeme osudy generálov i bežných vojakov na obidvoch stranách a nedá sa povedať, že by sa film venoval viac tej či onej strane. Herecké výkony všetkých zúčastnených sú výborné, ale najviac pozornosti na seba strháva Jeff Daniels, najmä v scéne odrážania nekonečných južanských útokov na kopci. Ako čierny humor pôsobí následná "odmena" od velenia v podobe stráženia najmenej pravdepodobného miesta pre ďalší útok... A čo čert nechcel, hádajte kde južania zaútočili... Na obidvoch stranách sme svedkami príbehov, ktoré hovoria o kamarátoch na opačnej strane a nezmyselnosti toho všetkého. Je to smutné, je to presvedčivé a navyše sa to skutočne stalo. Táto krvavá bitka si vyžiadala 53 000 obetí. Nič lepšie som zatiaľ na túto tému nevidel. Skvelý film. Už by sa patrilo konečne vydať DVD. 100%. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

No to byl zase jednou historický spektákl. Ještě hodinu po skončení mě bolí hlava z neustálého bubnování vojáků a patetické hudby. Brrr. Kam se na Gettysburg hrabe Jackson se svým Návratem krále. Kdyby Gettysburg byl o hodinu kratší - myšleno kratší o tu hodinu významných pohledů, salutování a zhruba polovinu proslovů - tak by to mohl být velice dobrý historický vekofilm. Takto je to jen příšerně natahovaná velkolepá patetická podívaná. Vždyť jen nástup vojáků rebelů k závěrečné bitvě trval přesně 14 minut!!! Na druhou stranu se tomuto filmu nedá upřít obrovskou autentičnost bojových scén a solidní choreografii. Leč zabalenou v tunách patosu a monumentalních záběrů na hrdinné vojáky s americkou vlajkou v rukou. Brrr to bubnování. Po této zkušenosti mě ani nenapadne se ještě kouknout na, podle očitých svědků ještě mnohem patetičtější a natahovanější, Gods and Generals od stejného režiséra. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Škoda tej zbytočnej uťahanosti. Tá by samozrejme nebola na škodu, keby bola chápaná úplne inak. A nie v štýle trápnych rečí, dlhých preslovov a patetických prejavov. Bitka pri Gettysburgu si zasluhuje svoj priestor, no dalo sa to podať aj zaujímavejšie. Tiež by som sa viac zameral na niektoré hlavné postavy. Napríklad formou nejakého zaujímavého flashbacku do ich minulosti a podobne. Lepší priemer. 65/100 ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Filmy z období občasnké války mě moc neberou ale tenhle je celkem povedený se slušně zpracovanými bitvami a plejádou větších i menších hereckých hvězd. Ale šíleně dlouhý. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Patetické? Bezesporu - patos však málokdy překračuje hranici dobrého vkusu, heroismus projevovaný na obou válčících stranách pak působí víceméně věrohodně. Diváka potěší autentické lokace, výstroj, výzbroj a bojová taktika jsou zobrazeny s maximální snahou o přesnost. Podrobný a působivý filmový přepis největší a v mnoha ohledech přelomové bitvy americké občanské války je ozdoben řadou velmi dobrých hereckých výkonů, z nichž vyčnívá především Tom Berenger v roli generála Longstreeta. Zkrátka a dobře - pro milovníky historie vojenství jasná volba. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Úplně v pohodě by se to dalo sestříhat na dvě hodiny a bylo by to nepoměrně lepší. Jakožto odpůrce dělení filmů jsem musel tohle dokoukat napočtvrtý. Zásadní problémy: 1) jakkoli byla bitva o Gettysburg zásadní z hlediska vývoje války, filmově je pramálo vděčná, protože její výsledek byl jasný už od rozestavení vojsk 2) s televizním rozpočtem se těžko rekonstruuje bitva s více než 160000 účastníky, což se ale dá maskovat. Ale né, musíme tu mít panoramatický záběry a velký celky. 3) Výhodou je, že v USA existuje mnoho klubů, kteří se rekonstrukcema této bitvy zabývají a tedy vědí co mají dělat, zahrajou zadarmo a vercajk si v zásadě přinesou sami. Blbý je, že jim ani za boha neuvěříte, že by třeba mohli umřít, protože když během bitvy přelézají dřevěnou ohradu, úplně vidíte jak si dávaj pozor, aby si nezadřeli třísku a nenamohli kyčle. A to mimochodem přesto, že jsou pod plnou palbou. 4) Maxwellovo spoléhání na to, "že každý ví, co má dělat" vyústilo v to, že v davových bitevních scénách občas očividně některý lidi nevědí, co teď a kam se mají otočit. Kdyby to bylo natočeno o deset let později, prabvděpodobně by statisti zvedali během bitvy telefon. 5) ta strašná gentlemanskost, laskavost a úcta k sobě samým (propíchnu chlapa bajonetem a pak ho chytím za ruku a budu mu řikat, že se z toho dostane) je natolik komická, že jsem nabyl dojmu, že občanská válka je vlastně to nejkrásnější, co se lidstvu kdy přihodilo. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Príliš veľa správnych slov v inak veľmi dobre napísaných dialógoch, príliš veľa správnych chlapov (i keď poteší, že na oboch stranách) v inak veľmi dobre vykreslených charakteroch. Všetci sú to vzdelaní gentlemani, idealisti a básnici až to prestáva byť pekné. Suma-sumárum ale nefrustrujúci výlet do histórie - vystihuje dobu aj ideologické jadro konfliktu (o ekonomických záujmoch, ktoré boli určujúcejšie než snaha oslobodiť "darkies" ani zmienka, ale nech, pohybujeme sa medzi vojakmi, nie politikmi), ctí si fakty. Osobne ma ale najviac dostal herecký koncert Toma Berengera a Jeffa Danielsa, ktorých Longstreet a Chamberlain skrátka nemajú chybu (kto by to práve od týchto dvoch, naviac schovanými pod obrovskými bajúzami, očakával?)! Určite hodné aspoň jedného návratu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě je to o té nejameričtější bitvě, takže je tu o obří dávku patosu postaráno, ale díky nestrannosti to tolik nebije do očí. Oceňuji i přehlednost, ačkoliv neškodí, když si člověk tímto tématem nepolíbený něco o Gettysburgu nastuduje. Zejména mapy jsou dobrým tahákem. Vyvedlo se to i herecky, kdy nejvíce zářil Tom Berenger. Trošičku mě zklamal Martin Sheen, jehož generál Lee byl spíše takovým hodným strýčkem, než rozhodným vojenským velitelem. A pak ta stopáž - zkrouhnutí aspoň o hodinu by tomu hodně prospělo. Každopádně asi nejlépe zfilmovaný válečný střet v dějinách kinematografie. 85% ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Neviem to s istotou, ale toto je asi môj najdlhší film, mám taký silný pocit. Neuveriteľné ako ho natiahli. Na tie udalosti, čo sa tam odohrali by stačili dve hodiny, aby si to ľudia vôbec pozreli, takto to odradí väčšinu. Musím sa priznať, že keby som si prečítal nejakú knihu, plus niečo našiel na internete určite by som sa dozvedel o daných udalostiach viac, pretože to veľa informácií neprinieslo. Kamarát mi povedal, že taký film by mal mať ašpiráciu na Oscara, mal by byť niekoľkokrát ocenený, lebo je to neuveriteľné, že sa na to vôbec odhodlali. Sám si to myslím, lebo ak to nie je príťažlivé, je to zabiják času. Beriem to tak, že na začiatku 90. rokov na dĺžku ešte taký ohľad nebrali. Keď pozerám staré filmy všímam si, že ľudia hovoria úplne iným štýlom a väčšina má aj úplne iný prízvuk, inak vyzerajú, samozrejme že vývoj ľudstva pokračuje, napredujeme, niekedy stagnujeme, ale všimol som si, že aj fyziologicky sa generácie líšia aspoň trocha. Preto mi najvierohodnejšie prišiel Martin Sheen ako generál Lee aj svojím vystupovaním, proste z tých všetkých som mu to najviac veril. Celý film mi bili do očí tie americké vlajky s 50 hviezdami, keďže na tú dobu boli nepresné, v tej dobe vlajky federácie vyzerali inak, našťastie konfederačné boli podľa mňa správne. Nerozumiem to zbytočnému prelievaniu krvi, ktoré sa udialo tou vojnou a inými podobnými, nerozumiem prečo zlyhala diplomacia tak fatálne a muselo takýmto spôsobom zomrieť niekoľko stotisíc ľudí. Navyše tá vojenská taktika bola niečo otrasné a slabé, pomalý pochod a streľba z očí do očí s pár metrov, kde väčšina na oboch stranách padla je na dnešnú dobu niečo nepochopiteľné a prosím vás s vojnou ako cťou na mňa nechoďte. Človek, čo neváha druhému zobrať život u mňa nie čestný, nech má na to akýkoľvek dôvod, možno len to ochránenie od trápenia je z nášho pohľadu trocha viac pochopiteľné, ale nie boj blízkych priateľov na život a na smrť ako to bolo tu. Vidím, že tu nie sú pridané zaujímavosti a na imdb.com je ich obrovské množstvo, takže sa budem musieť pričiniť. Inak hodnotím film obstojne, bola tu ukázaná taktika, rozhovory, boje, ktoré sa odohrávali na miestach, ktoré tie boje pamätali, bolo to ako historický vojenský film dobré. Ak by som to mal niekomu odporučiť, skôr by som mu povedal, nech si ušetrí čas, nestojí to za to ak chce byť filmom uchvátený. Na imdb.com je hodnotenie tohto filmu 7.6 a tu na csfd.cz/sk je to 79%, čo je veľmi podobné, pre mňa by to však bolo menej, ale je to zvládnuteľné, nebojte sa. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Čtyř hodinový epos o tatarech, co se střílejí na jedné louce. Tu jejich občanskou válku jsem nikdy nějak moc nechápal, ale budiž. Problém filmu je, že nezasažen tímto konfliktem, už během první hodiny jsem se ztrácel v tom, kdo je kdo, za jakou stranu bojuje a o čem se mluví. Furt stříleli děla a někdo někam přicházel, aby někam naběhl a zase se stáhl. Všichni zarostlí fousáči s klóbrcem do obličeje, aby nešlo nikoho rozeznat. Než film mi to spíše připomínalo televizní záběry z výročního setkání nějakého sdružení "Přátel války Severu proti Jihu" a amatérská fanouškovská rekonstrukce bitvy. A u každého doslova prdu, se ještě navíc pouštěla křečovitá vítězoslavná, dramatická anebo trilkovitá hudba ála 'všechno je to velká sranda, budeme si hrát', která ale budila přinejmenším pobavený úsměv a k tomu, co se pokoušelo odehrávat na obrazovce, absolutně neodpovídala. Touhle dobou už za mnou byla první hodina a já se už těšil na konec. Prdajs, čekali mě ještě tři, v tu chvíli jsem uvažoval, že 'Bitvu o Gettysburg' zařadím mezi tu mizivě malou kategorii filmů, které jsem ani nedokoukal. ~ Načala se druhá hodina, kdy jsem se začal rozkoukávat kdo je na čí straně. Připouštím pomáhala mi v tom skutečnost, že se přivalila lavina keců, které jsem měl sto chutí přeskočit a v několika málo případech jsem se skutečně neudržel. Naštěstí teprve nyní se začalo konečně něco dít, ačkoliv patetických žvástů neustávalo. A tak se táhla i celá třetí hodina. Sinusoida keců vs. plánování spolu s bojovou vřavou. ~ Čtvrtá hodina, hodina vysvobození. Konečně se načrtával konec, ale rádoby filozofické kdáky ne a ne ustát. A tak jsem byl svědkem poslední velké předváděčky. Mít možnost nechat si zvuk, ale vypnout hudbu, udělal bych to. Navíc bylo zřejmé, že se natočilo několik velmi kvalitních záběrů, které byly zařazeny do stopáže opakovaně znovu. Nu a místo toho, aby se film ukončil nějak smysluplně a s grácií, po hlavní bitvě se zase z reproduktorů ozvalo co? No zase jenom snůšky keců. Tedy kdo tohle napsal a schválil... Na úplném konci se mi ještě dostalo představení velících a generálů spolu s jejich zkráceným CV, díky čemuž jsem měl možnost poznat, že po čtyřech hodinách neznám ani čtvrtinu z nich. O celém filmu dost vypovídající skutečnost. ~~~ Ano, pro Američany a jejich relativně krátkou historii to byly časy asi skutečně významné, bohužel já pro tuhle historii moc pochopení nemám. Navíc je snímek naprosto učebnicově-čítankově-encyklopedickou ukázkou filmu, který si setsakra zasloužil sestříhání přinejmenším o jednu celou hodinu. Zkrátit začátek, sestříhat zbytečné ukázky zdlouhavých akcí, vyvarovat se absolutně zbytečných žvástů a mohl to být výborný pohled zpět do historie severní části Ameriky. Jenže tady se někdo neuhlídal, nikdo někomu nedal přes prsty a vzal se námět, který byl válečkem rozválen na neskutečně dlouhé a tenounké těstíčko, ze kterého se upeklo něco bez chuti, co se drolí. Nikdy více v téhle verzi. Třeba to někdy někdo zase natočí, mnohem rozumněji. Zkrátit o hodinu, hodinu a půl a dostalo by to ode mě hvězdičku navíc, takhle prostě nemůžu. () (méně) (více)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Tom Berenger jako jižanský generál Longstreet je výborný (a formu potvrdil později v Miliusových Rough Riders coby Teddy Roosevelt), ale pro Jeffa Danielse to byla životní role- věříme mu každý pohled, každé gesto, každý rozkaz i tu motivační řeč k unaveným vojákům a heroická obrana Little Round Top pod jeho velením je jasným vrcholem celého filmu. A když už se zdálo, že některé scény jsou příliš dlouhé, zachránil to Randy Edelman. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Namet Obcianskej vojny v USA 1981 - 1865 je fajn, ale minutaz 261 minut je sialena. Sranda, ze sa tu objavil aj samotny Lazenby /On Her Majesty Secret Service/. 60 % ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

spolu s filmom Anderssonville , jeden z najlepších filmov o občianskej vojne v Amerike. Juh proti Severu - Sever proti Juhu? Konflikt označujú ho ako "právo na slobodu pre každého", vrátane černochov (dodnes vidíme v rasistických prejavoch o akú "slobodu" išlo). Jednoducho bohatý rozvíjajúci sa priemyselný sever nemal dostatok robotníkov a tak to chcel riešiť aj tým, že robotu ponúkne slobodným otrokom, čo sa nepáčilo južanom, keďže oni ich potrebovali na svvojich bavlníkových a tabakových plantážach (mnjam ručne na hladkých stehnách otrokyne šúľaný viržinsky tabak určite plantážnikovi viac chutil ako "sekane seno" nejakého (Marlborro) - tabakového koncernu ... hihi). A tak pod rúškom "jednotnej únie" a slobody pre všetkých zo strany Severu a túžbou "slobodných štátov bez diktátu Washingtonu" zo strany Juhu sa rozpútala občianska vojna. Ach jo , z občianskych nepokojov a nesúhlasom "diktátu jedného vedenia", vznikajú konflikty dodnes. Snáď si z toho tá naša ÚNIA (európska) zoberie ponaučenie ... veď pre príklady netreba isť 150 rokov dozadu, stačí uprieť pohľad na bývalú "zónu sovietskeho vplyvu". :( Filmu strhávam bod za šialene dlhú stopáž, a miestami patetické "nástupy" vojakov z jednej či druhej strany v oblakoch dymu z kanónov a pušiek. Z hercov zaujal Martin Sheen čoby pološialený generál Lee, ale páčil sa mi aj Berenger so strašne hustou bradou ale do filmovej postavy generála Hooda sa úplne dokonale vžil drsňák Gorman.. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Každému musí byť jasné, o čo Maxwellovi od začiatku išlo. Vojnový epos na oslavu vojaka a človeka, nie vojny. Čo dokumentuje aj silnejšia forma patetizmu, ako by bolo vhodné. Velkoleposť srší z každého rohu a dôraz sa kladie na každú maličkosť. Celé to pôsobí dosť vieryhodne a fajnšmeker vojnových acií si určite príde na svoje. Aj keď sa tu vyskytuje značné množstvo známych hercov, predsalen sú to herci povedal by som 2. línie a od áčkovosti im štipka chýba. A na záver, chápem nutnosť dlhosiahlej stopáže, ale táto bola fakt brutál a divák musí mať výdrž, aby sa dokázal takto dlho sústrediť; mne sa to aj na dvakrát podarilo len-tak-tak. ()

Reklama

Reklama