Reklama

Reklama

Událost

  • Francie L'Événement (více)
Trailer 6

Obsahy(1)

Francie, 1963. Anne je bystrá, mladá studentka, která má před sebou slibnou budoucnost. Když však otěhotní, možnost dokončit studium a vymanit se z omezení plynoucích z jejího sociálního původu se rozplyne. S blížícími se závěrečnými zkouškami a rostoucím břichem se Anne rozhodne jednat, i kdyby měla čelit hanbě a bolesti, i kdyby kvůli tomu měla riskovat vězení... (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 6

Recenze (20)

jakeer 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrá záležitosť. Áno, prvá polovica je slabšia. No film nás od prvého momentu pripravuje na to, že neskôr bude gradovať. A naozaj, tá narastajúca zúfalosť hlavnej hrdinky je divákovi odovzdaná verne. Hoci to je rýdzo ženský film - od režisérky, scenáristky, autorky knižnej predlohy po prakticky všetky relevantné postavy, drsnosť a naturalistickosť niektorých scén má prekvapila. Je to nanajvýš autentický film, ktorý napriek pálčivosti preberanej témy sa nesnaží zbytočne súdiť a moralizovať - hoc vzhľadom na personálne pozadie filmu je jasné, že rozpráva o historických krivdách, ktoré boli na ženách napáchané. Herečka v hlavnej role vynikajúca. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Nesmyslné, přesto stále aktuální téma v podáni, které svým způsobem ničím nevybočuje, což mu však nebrání strhnout. Nemá to sílu 4 měsíců, 3 týdnů a 2 dnů, snad ani mít nemělo. Audrey Diwan si jde svoji vlastní cestou, dokáže být až poetická, aby v patřičných scénách řádně přitvrdila. Nemám na mysli pouze ty potratové, které samozřejmě v hlavě zůstanou, ale například i neustálé odmítání Anne, její propad do beznaděje a uvědomění si, že je na vše sama, jakkoliv se to zdá nemožné. Anamaria Vartolomei je v její roli výborná a snadné to nemá, kamera ji prakticky neopouští. Laurent Tangy s ní tvoří zajímavé kompozice, dalo by se napsat nádherné, ale vzhledem k obsahu filmu... Platí to tak alespoň pro tu občasnou a krásně nasvícenou poetiku v nich. 75% ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Intímny pohľad do života mladej ženy, ktorá nechcene otehotnie a keďže by rada študovala a niečo v živote dokázala, stojí pred dilemou, čo ďalej. V 60tych rokoch minulého storočia boli interupcie nemysliteľné, a tak sa Anne snaží odbremeniť od dieťaťa inými spôsobmi, ktoré už hraničia s totálnym zúfalstvom. Celý dej pôsobí veľmi intímne a psychologicky, čo ešte viac zvyšuje intenzitu celového zážitku. Herecký výkon Anamarie Vartolomei bol vynikajúci a rozhodne odvážny! 4* Btw. Je až šialené, že v súčasnosti tu existujú skupiny katolibancov, ktorí bojujú za sprísnenie potratov (asi by boli radi, keby zúfalé ženy opäť riskovali vlastné životy tak ako Anne). ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Netušil jsem, že potraty ve Francii byly povoleny až od roku 1975 a do tý doby to musely holky riskovat na tajňačku. Šlo jim vždycky o kejhák, buď ze zbabranýho potratu, nebo jít do lochu, když to na ně někdo prásknul. Film je to pomalej až běda, ale pěkně systematicky tlačí hlavní hrdinku do extrému kvůli něčemu, co je dneska normální. Ženy film jistě ocení víc než chlapi, ale i tak dám slabší čtyřku. ()

zdarecsranec 

všechny recenze uživatele

Nemít žádná očekávání, neboť téma je velice neoriginální (i když bohužel i v dnešní době stále naléhavé), tedy si při sledování nelze nevzpomenout na 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny, kdy se ze začátku filmu zdá Událost jako softová verze Mungiova slavného filmu, ale nakonec tomu tak ovšem není. Ač filmy spolu sdílejí mnohé, tak dílo Audrey Diwan silně zapůsobí a přece úplně jinak, avšak stejně nepříjemně a tělesně, kdy sice velice realistický styl působí zároveň vyhroceně subjektivně, v čemž nám dává pocítit bezmoc hrdinky, odvrácené zraky a chlad okolí, přičemž divák stále pociťuje absurdno uvědomujíc si vlastně "jednoduché" možné řešení situace nebýt zbytečného a bezcitného staletí děděného společenského paradigmatu, jež za sebou i do moderní doby přitáhlo lpění na neaktuálních představách o světě, které byly zformovány skrze náboženské myšlení v pro nás tak vzdálené době. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Film sa natáčal v Paríži, Saint-Amant-de-Boixe, Saint-Palais-sur-Mer a Suresnes (Francúzsko). (Arsenal83)
  • Le Monde napísal: "Réžia zdôrazňuje ticho, ktoré pohlcuje Anne. Francúzsko-rumunská herečka Anamaria Vartolomei s naliehavosťou a zdržanlivosťou stelesňuje túto mladú ženu s dvojitým dnom, vážnu i rozkošnú, uzavretú, ale odhodlanú žiť svoj život." (Arsenal83)
  • Príbeh autorky Annie Ernaux je založený na skutočných udalostiach, ktoré zažila, keď v mladosti podstúpila potrat. (Arsenal83)

Související novinky

9. ročník Be2Can startuje už tuto středu!

9. ročník Be2Can startuje už tuto středu!

03.10.2022

Už tuto středu začíná Be2Can v 34 kinech po celém Česku! Zahajovacím filmem bude stejně jako v letošním Cannes zombie komedie Poslední střih od Michela Hazanaviciuse. 9. ročník přehlídky… (více)

Léa Seydoux bude Emmanuelle

Léa Seydoux bude Emmanuelle

18.05.2022

Stále více a více populární i obsazovaná francouzská herečka Léa Seydoux má napilno. V následujících dnech budou na právě probíhajícím festivalu v Cannes uvedeny rovnou dva její nové snímky, a to… (více)

Reklama

Reklama