Reklama

Reklama

More Miko

  • angličtina Citizen Miko
Trailer

Obsahy(1)

Jaroslav Miko je kamioňák, poloviční Rom, spoluzakladatel iniciativy Češi pomáhají a podle Jana Farského „svědomí národa“. Když Česká republika odmítla přijmout 40 sirotků z řeckých uprchlických táborů, rozhodl se jednat na vlastní pěst… Ve filmu More Miko mapuje režisér Robin Kvapil jeho sisyfovské úsilí, s nímž se snaží pomáhat dětským uprchlíkům. Prostá lidskost a buldočí neústupnost jsou Mikovy zbraně při vyjednávání s politiky, kteří jeho cílům stojí v cestě. Observační dokument je portrétem výjimečného člověka, který bojuje za ty, na které svět těch silnějších zapomíná. (Artcam Films)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (15)

topi80 odpad!

všechny recenze uživatele

Nevěděl jsem, jestli se při sledování tohoto díla smát, být v údivu nebo se vytočit. Jaroslav Miko je recidivista a kriminálník, za jehož problémy může vždy někdo jiný, tedy česká společnost. Té se tak rozhodl mstít tím, že se začal osobně angažovat v dovozu osob nesoucích si s sebou nenávistnou islámskou ideologii. K čemu to pak vede, můžeme dnes vidět v zemích, které s tímto "dovozem" začaly o pár desetiletí dříve, tudíž jde o velmi efektivní způsob, jak nenávratně škodit. Kromě toho publikuje na sociálních sítích nenávistné statusy, ve kterých napadá všechny kolem. V minulých letech stihl i vyhrožovat a několikrát být usvědčen ze lží. No, a tak o něm natočili oslavný dokument, kde vidíme lidumila :-) ()

Binne 

všechny recenze uživatele

U tohoto snímku se obávám zaujatého názoru. Pan Miko mi byl velmi sympatický lidsky, názorově i svými postoji ke světu. Dokument samotný už tolik ne, ačkoli několik zajímavých prvků ukazuje. Především pak v momentě, kdy se Jaroslav setkává s politiky. V momentě, kdy je mediální zájem směřován na jeho osobu, obestoupí jej řada politiků a každý z nich (včetně Jana Farského) jej opěvují, třesou si s ním a děkují mu. V momentě, kdy opadne první vlna tohoto zájmu, je pan Miko ten, kdo iniciuje jakékoli další schůze a jakoby naši čelní představitelé najednou vůbec netušili, že ještě nedávno si s ním tykali. Je patrné (respektive pro mě bylo) pokrytectví a pozérství, které se řídí spíše mediálním zájmem než vlastním svědomím. To je příznačné, neboť Jaroslav Miko je v dokumentu postaven na piedestal onoho svědomí národa, což já považuji za přehnané, zcestné a nadnesené. Protagonista si jde za něčím, čemu věří. Jde si za tím s vervou ale velkou laskavostí stejně s takovou, jakou věnuje lidem kolem sebe. Jako člověk je velmi sympatický a osobnostně půvabný. Ruku na srdce, je také kontrastní. Člověk, živící se tím, že jezdí v kamionu, poloviční Rom, který se stýká převážně s romskou komunitou se bije za lidská práva, založí iniciativu a tvrdě hájí přijmutí dětských uprchlíků - je to dokonalý námět na dokument. V závěru je to stejně pozérské, pokrytecké jako chování našich čelních představitelů v tomto snímku (nikoli pan Miko, ale důvod toho, proč snímek vznikl). ()

Reklama

MathLover 

všechny recenze uživatele

Tenhle film by se měl snad promítat povinně!        Začátek byl slabší, ale pak se to rozjelo v neuvěřitelně fascinující, v mnohém smutný, ale zato inspirativní příběh. Ta politická linka mi připomněla film Sláva (v tomto dokumentu jde ale bohužel o realitu, ve které žijeme...). ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Strašně mi vadí, že je česká společnost tak otevřeně rasistická a xenofobní, což bohužel potvrzuje nejen tento dokument, ale i celkový negativní postoj Čechů vůči cizincům tmavé pleti. V takové atmosféře se mi rozhodně nežije dobře... Řidič kamionu Jaroslav Miko každopádně patří u nás k těm nemnoha lidem s hlubokým humánním cítěním a touhou pomáhat všem potřebným. Klobouk dolů před jeho odhodláním a bezbřehou vytrvalostí, s jakou se neustále pouští do boje s větrnými mlýny. Často to vyžaduje pořádnou dávku odvahy a sebezapření. (70%) ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

More Miko je dost kontroverzní dokument z mnoha důvodů. Na začátku sledujeme prostou snahu jednoho člověka pomáhat. To je jistě chvályhodné a zaslouží si pochvalu. Nutno ale dodat, že on sám je jen polovičním Romem. A tak trochu jako by zapomněl, jaké problémy si Romové sami ve společnosti vytváří. Vždyť i on byl ve vězení a z jeho výpovědi pomalu vyplývá, že je to vlastně dobrá zkušenost, takže to nepovažuje za chybu. Skoro jako by ponoukal ostatní, aby si to taky zkusili. Jsou to právě romští obyvatelé naší země, kdo z větší části pobírají dávky, nepracují a končí ve věznicích. Možná by měl zkusit pomáhat v první řadě své komunitě a teprve pak v zahraniční. Taky mě docela pobavilo, jak na půdě EU zmiňuje slovní spojení: „velká část české společnosti“. On si dělal nějaké průzkumy? Nebo snad místa jeho bydliště automaticky patří do velké části? Vůbec nejtrapnější je pak jeho radost z prohry Andreje Babiše ve volbách a nadšení z toho, že teď se něco změní. A výsledek? Nová vláda, stejný přístup. Nevím, proč bychom zrovna my měli pomáhat uprchlíkům. Války s následnými důsledky migrace vyvolaly USA, proč nepřijímají oni? Proč nepřijímá Polsko, Maďarsko, Slovensko, Nizozemí. Belgie... A tak bych mohl pokračovat. Země, kde vláda tvrdí, že se musí šetřit a není ani na platy učitelů ani na zdravotnické ošetření (právě dnes oznámila FN v Ostravě, že se musí omezovat péče z důvodu nedostatku financí, které jim vláda nechce poskytnout, leč přiznávám, že nevím, zda to mají stejně i jiné nemocnice), nemůže pomáhat cizincům i kdyby sebevíc chtěla. To je pokrytectví. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Díky apelům iniciativy „Češi pomáhají“ na řeckou vládu našlo několik tisíc dětí nový bezpečný domov. (ČSFD.cz)
  • Štáb během natáčení nacestoval více než 20 000 kilometrů. (ČSFD.cz)
  • Režisér Robin Kvapil studoval v dílnách dokumentaristy Karla Vachka nebo divadelní režisérky a scenáristky Evy Tálské. (ČSFD.cz)

Reklama

Reklama