Reklama

Reklama

Planeta opic

Trailer
USA, 2001, 119 min

Obsahy(1)

V roce 2029 provádí vesmírná loď Oberon v kosmu pokusy. Během jednoho z nich vyšle ve vesmírném člunu do elektromagnetické bouře vycvičeného šimpanze Perikla. Perikles však s lodí ztratí spojení a kapitán Leo Davidson se rozhodne v dalším člunu Perikla hledat. V bouři se však přenese do daleké budoucnosti, ztratí s Oberonem spojení a ztroskotá na neznámé planetě. Brzy zjistí, že planeta je obývána polidštěnými opicemi, které si jako otroky drží lidi. Lidské klany se před opicemi skrývají v hlubokých lesích a opičí vojáci je loví. Při jednom opičím zátahu je Leo spolu s dalšími lidmi zajat a umístěn do klecí. Pozná tu nesmiřitelného generála gorilí armády Thadea i šimpanzí aktivistku Ari, dceru senátora Nada, která lidi brání. Generál Thade by moc rád Ari získal. Ari si vyprosí, aby si Lea mohla vzít do svého domu. Leovi se zanedlouho s dalšími lidmi podaří z domu utéct a putují na místo, kde ztroskotal. Jenže armáda se vydá v jejich stopách a lidé jsou brzy obklíčeni. Najde je však Ari a Leo ji požádá, aby jim pomohla k útěku. Ari spolu s bývalým opičím generálem Tivalem, kterého sesadil Thade, se s lidmi dávají na útěk. Leo najde svůj potopený člun a podle přístroje zjistí, že vesmírná loď Oberon je někde poblíž... Když senátor Nado vyhlásí stanné právo, generál Thade se stane neomezeným vůdcem a zmobilizuje celou armádu. Chce lidi na planetě vyhladit. Thade jde za svým umírajícím otcem, který mu svěří tajemství, které se na opičí planetě traduje z generace na generaci: v minulosti byly opice otroky a lidé jejich pány. Ukáže Thadeovi prastarou relikvii – lidskou zbraň a – zdůrazní, že lidská genialita jde ruku v ruce s krutostí. Leo se nesmí dostat do Zakázané zóny k posvátnému chrámu, kde je ukryto tajemství opičího světa, na jehož začátku byl bůh Samos... (TV Prima)

(více)

Recenze (678)

POMO 

všechny recenze uživatele

Všetci čakali seriózne sci-fi v duchu Schaffnerovho originálu a Tim Burton ich všetkých napálil, pretože si z námetu spravil prču. Najväčšími hvezdami filmu nie sú ľudia, ale opice a záver nie je šokujúci a úvahový, ale popcornovo zábavný. Iskrenie v milostnom trojuholníku medzi americkým hrdinom Markom Wahlbergom, šimpanzicou s krásnymi očami Helenou Bonham Carter a jednoduchou bárbie Estellou Warren je rovnako neodolateľné, ako je Tim Roth v roli generála Thadea odporný. Filmu nechýba brilantné technické prevedenie, dravosť a akčnosť ani dávka ironického nadhľadu. Pri závere som tlieskal a schuti sa smial. A do očí šimpanzice Carterovej som sa takmer zamiloval - po premiére mi niekoľko mesiacov zdobila desktop. Neberte tento film natoľko vážne. Časy sa menia a nie každý musí vidieť príbeh Planéty opíc tak, ako Schaffner. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Burtonovsky správně ujeté, kulisy a masky nemají chybu a Wahlberg je překvapivě nevýrazný. Celkově by se mi to líbilo, ale neuvěřitelně idiotská závěrečná půlhodina, včetně HODNĚ divného konce, vše zazdila. Podle ohlasů konec pochopil málokdo a já o to víc musím ocenit vyústění ve starší klasické verzi. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Skvělé masky a ... a pak už nic. Jenom příšerná slátanina, která nudí, je plná naprostých absurdit a s příšerným scénářem. I mistr Burton se někdy utne... ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Původní planeta opic je scenáristicky výtečná, ale vizuálně nepříliš působivá. Nová verze trpí zase několika základními nedostatky, ale ty jsou jakž takž vyváženy jinde. Chybou je kupříklad nepropracovanost lidských postav. Zato opičí mají charakterově velice silné zázemí. Dokonalé jsou jednoznačně masky, pod kterými bezesporu identifikujete známé herce. No a nakonec vizuální stránka, která je na Burtona sice umírněná, ale pořád celkem na úrovni... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Tim Burton není obyčejný režisér a jeho Planeta opic není obyčejným akčním spektáklem. Planeta opic Tima Burtona je docela jiným filmem než Planeta opic Franklina J. Schaffnera. V něčem lepším, v něčem horším, ale rozhodně pozoruhodným. Asi to bude znít přehnaně, ale hned začátek filmu ve mě probudil vzpomínky na Kubrickovu Vesmírnou odyseu – designem vesmírné lodi, vesmíru i samotnou myšlenkou. Vždyť Planeta opic by klidně mohla na Kubrickovo veledílo dějově navazovat. Má mít technologický rozkvět nějaké hranice? Existuje jiné východisko než sebedestrukce lidské rasy? Je to filozofické zamyšlení, dobrodružná akce i milostný trojúhelník v jednom, ale je to i dobrý film? Nevím, na to si odpovězte... každopádně je to film Tima Burtona a filmy Tima Burtona jsou prostě „jiné“ a já je mám rád. 80% Zajímavé komentáře: Vitason, PALINO , Zombo, lokol ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

V podstatě nevím, proč se kolem tohoto snímku dělá tolik humbuku. Musí být remake na stejné vlně jako originál? Jistě ne. Tenhle je prostě JINÝ. Taky lamentování nad pointou mi nějak nedochází. Pro oko lahodící, troška té ironie nad lidstvem tam taky je, hudba úchvatná... Několik vychytávek v podání Charltona Hestona anebo Lindy Harrison... ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně tristní scénář jenž se urputně drží jedné dějové linky, která si navíc sama o sobě nevystačí ani na 20 minut, nedokázal bohužel rozdýchat ani vizuální fajnšmejkr Tim Burton. Jakkoliv totiž film oslní velkolepou výpravou a dokonalými maskami, dějová prázdnota chtě nechtě uvrhává diváka do nudy. Výsostné klady, jakými je i krom zmíněného taky castingové obsazení, práce s kamerou a nebo taky výborná hudba Dannyho Elfmana, stále zůstane pocit, že 2 hodiny měly být prokráceny minimálně o dobrých 30 minut. Tak by zůstala audiovizuální hračička, ve které by ještě lépe vyniklo, že Burton to celé vzal s notně velkým nadhledem, kteréž jako důkaz slouží výborná poslední scéna a nebo závěrečné titulky v remixu DJ Paula Oakenfolda. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tenhle remake už nekopíruje knižní předlohu ani zdaleka tak dobře, jako původní filmová verze s Charltonem Hestonem. Pokud se nad ten fakt, že ona starší verze byla naprosto dokonalá, divák dokáže povznést a bude se dívat na tuhle Planetu opic jako na originál a ne jako na kopii, pak se dokáže alespoň částečně pobavit. Výprava filmu je skutečně kvalitní a nechybí ani okamžiky napětí. Co ale filmu evidentně schází, to jsou herecké osobnosti (při vší úctě zejména k Heleně Bonham Carter), jež by dokázaly svým výkonem strhnout ostatní a hlavně zaujmout diváky. To pak nepomohou ani sebelepší triky. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $100miliónovTržby USA $180,011,740Tržby Celosvetovo $362,211,740 ║ Masky, kulisy a triky na úrovni, kdež príbeh až tak nezaujal. Od Burtona sa čakalo určite viac než to čo naservíroval. /65%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Věrohodnější vůči knize než původní Planeta opic s Charletonem Hestonem, ale neoplývá jeho dokonalou atmosférou a výjimečností ve své době. Tim Burton film udělal hodně podle sebe a bohužel to není příliš ke kuprospěchu. Pod jeho rukama se propadá velký sen o trilogii navazující na knihu a vyprávějící trochu rozdílný příběh s koncem, který se možná v jistém slova smyslu překonává konec původního filmu a nalezení sochy svobody. I mistr tesař se utne a snad se ze své chyby dokáže poučit. Přesto je film zdařilý po vizuální stránce a také masky dělají čest předchozím filmům. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Myslím, že navzdory tolika záporných ohlasů ten film není žádná katastrofa. Děj je vyprávěn poměrně dynamicky, masky jsou skvělé - více dovolují hercům hrát než v původním díle. A mnozí hrají skutečně dobře, hlavně se mi líbil Tim Roth. A Wahlberga mám taky docela rád. Závěr sice není tak překvapivý, jak by chtěl být, ale je docela zajímavý. Překvapivý mi ovšem nepřišel závěr ani v původním filmu. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nová Planeta opic není sice nijak výrazně špatná, nudná, blbě zahraná, vizuálně nepřitažlivá či tak něco. Její problém prostě je, že není ani přesným opakem výše zmíněného. A navíc je iritující svou zbytečností. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Divím se tak nízkému hodnocení. Mně se příběh líbil, navíc k filmu dobře sednoucí hudba a masky samozřejmě výborné. A konec taky. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

tohle přece není remake! když se na to podívám z tohoto hlediska, tak je to docela dobrý! berme to jako pohádku o člověku, který přišel z nebe a změnil opičí svět (nebo jak to vlastně bylo?). nemá cenu se zamýšlet nad hláškami typu ,, sami si děláme horší věci" ,nebo ,, veškerá lidská kultura se odehrává od pasu dolů!" , protože to je (bohužel) pravda! nejen správným pohledem na věc, je pro mě tim burton génius a nechat ho natočit toto sci-fi je lepší nápad, než nechat kohokoliv jiného natočit remake čehokoliv. na timovi mám rád jeho úžasný pohled na svět. a to mi zde kolikrát chybělo. snad jen burtonprales byl vyjímečný. a samozřejmě masky. to je paráda!!! no a proto by mě zajímalo, jestli byla dřív opička Ari, nebo M. Jackson? ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Žádné vraždění originálu se nekoná. Wahlberg působí jako kapitán lodi sympaticky, triky fungují po celou stopáž a i zajímavá variace finální pointy potěší. Jen je to zkrátka "předělávka Planety opic" a to s sebou nese trochu vyšší očekávání. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Z akého si sveta? – „Z amerického letectva. A práve sa vraciam domov.“ Štúdio pochopilo, že po príšernej sérii (s výnimkou kultovej jednotky) bolo už v podstate nemysliteľné klesnúť ešte hlbšie a tak najalo Tima Burtona a maskéra Ricka Bakera na novú verziu a tváriť sa, že žiadne staré neexistujú. Scenár síce na predchádzajúce diely odkazuje (cameo Charltona Hestona v úlohe umierajúceho šimpanzieho otca, Nova, Zaius), ale nedrží sa ich za každú cenu a paradoxne kým v jednotke ma bavilo skôr úvodné a záverečné putovanie a prostredná časť v opičom meste ma nudila, u Burtona je to naopak. V jednotke ma tiež viac bavili ľudské, než opičie postavy, tu je to tiež naopak: Wahlberg, Kristofferson, Avari či Estella Warren sú hrozní, naopak pod prepracovanými maskami podávajú skvelé výkony Roth, Carter, Giamatti a Duncan. Opičie pohyby sú zvládnuté hrôzostrašne (čo myslím ako plus), výprava pôsobivá (opičie mesto, džungľa, Oberon, trosky v púšti, jazero) a záverečná pointa ostrá (ale úplne iná, ako u Schaffnera, viac sa prikláňa ku koncovému twistu knižky). Bohužiaľ, zbytočne dlhý film nemá osobnosť a vždy na mňa pôsobil veľmi tuctovo a suchopárne. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je rozhodne nejhorsi Burtonuv film. Ostatni filmy o planete opic me taky nak zvlast neberou, ale nastesti Burton to vzal jako popkornovou podivanou, takze to je aspon svizny, napinavy a zabavny. Ale stejne nechapu, proc tohle tocil. Co se tyce triku, tak vetsina je vcelku v pohode a hudba od Elfmana je tradicne super. Jinak Mark Wahlberg nehraje spatne, ale moc charismatickej neni. Co se tyce ostatnich hercu, tezko hodnotit, vetsina je narvana v kostymu opice a nektery kostymy pusobi zbytecne moc gumove nebo lidsky. Ale potesi sexy Estella. Takze nejhorsi Burtonuv film, ani tenhle film o planete opic nemusim, ale proste jako takova oddechovka to docela funguje, takze 4*. ()

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Michael Clarke Duncan zemřel ve věku 54 let

Michael Clarke Duncan zemřel ve věku 54 let

04.09.2012

Jeho nejvýraznější rolí byl bezesporu dobrácký obr Coffey ze Zelené míle, za jehož ztvárnění získal nominaci na Oscara. Jeho mohutná přítomnost (výška 196 cm) však byla nepřehlédnutelná v jakémkoli… (více)

Reklama

Reklama