Reklama

Reklama

Planeta opic

Trailer
USA, 2001, 119 min

Obsahy(1)

V roce 2029 provádí vesmírná loď Oberon v kosmu pokusy. Během jednoho z nich vyšle ve vesmírném člunu do elektromagnetické bouře vycvičeného šimpanze Perikla. Perikles však s lodí ztratí spojení a kapitán Leo Davidson se rozhodne v dalším člunu Perikla hledat. V bouři se však přenese do daleké budoucnosti, ztratí s Oberonem spojení a ztroskotá na neznámé planetě. Brzy zjistí, že planeta je obývána polidštěnými opicemi, které si jako otroky drží lidi. Lidské klany se před opicemi skrývají v hlubokých lesích a opičí vojáci je loví. Při jednom opičím zátahu je Leo spolu s dalšími lidmi zajat a umístěn do klecí. Pozná tu nesmiřitelného generála gorilí armády Thadea i šimpanzí aktivistku Ari, dceru senátora Nada, která lidi brání. Generál Thade by moc rád Ari získal. Ari si vyprosí, aby si Lea mohla vzít do svého domu. Leovi se zanedlouho s dalšími lidmi podaří z domu utéct a putují na místo, kde ztroskotal. Jenže armáda se vydá v jejich stopách a lidé jsou brzy obklíčeni. Najde je však Ari a Leo ji požádá, aby jim pomohla k útěku. Ari spolu s bývalým opičím generálem Tivalem, kterého sesadil Thade, se s lidmi dávají na útěk. Leo najde svůj potopený člun a podle přístroje zjistí, že vesmírná loď Oberon je někde poblíž... Když senátor Nado vyhlásí stanné právo, generál Thade se stane neomezeným vůdcem a zmobilizuje celou armádu. Chce lidi na planetě vyhladit. Thade jde za svým umírajícím otcem, který mu svěří tajemství, které se na opičí planetě traduje z generace na generaci: v minulosti byly opice otroky a lidé jejich pány. Ukáže Thadeovi prastarou relikvii – lidskou zbraň a – zdůrazní, že lidská genialita jde ruku v ruce s krutostí. Leo se nesmí dostat do Zakázané zóny k posvátnému chrámu, kde je ukryto tajemství opičího světa, na jehož začátku byl bůh Samos... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (678)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Pointa původního díla je profláklá a jiná smysluplně dosadit asi nejde, tvůrci se proto rozumně rozhodli pro změnu celého obsahu i zaměření filmu. Jen ten výsledný produkt dosti pokulhává. Jako první mě zarazil zbrklý úvod. Během několika minut stihne Leon proletět vesmírnou bouří, havarovat na cizí planetě, prchat džunglí před opicemi a nakonec skončit v kleci uprostřed opičího města. V tom fofru se ve mně naakumulovala slušná nedůvěřivost, která bohužel nevymizela ani později. Srovnávání obě Planety opic i přes odlišné pojetí samozřejmě neuniknou. Zatímco ve filmu z šedesátých let fungovalo spojení inteligentních lidoopů s lidstvem, které prošlo těžkou retardací a stanulo právě na pozici opic, tady mají opice pořád dost opičích vlastností (pohyb, skřeky) a lidstvo je inteligentní. Výsledkem jsou zábavné scény, kdy opice ve stresu skáčou na lustr, směšně vřeští, provádějí mnohametrové skoky a mají neuvěřitelnou sílu. Kontraproduktivně zábavný je i Tim Roth jako krutý Thade, jelikož ty permanentně zlé pózy dlouho vážně brát nejdou. Nakolik se ale bere vážně celý film, to mi nebylo úplně jasné až do konce; míra nadhledu není zřejmá a nevýraznost všeho je do očí bijící. Leonovi jako by bylo jedno, do čeho se namočil, chová se stejně flegmaticky od zajetí až po přijetí úlohy jakéhosi spasitele, Ari je hloupoučká nanynka, o Thadeovi už jsem se vyjádřil. Ostatní buď nemají prostor, nebo ho nevyužívají, což je velmi mrzuté u souboje dvou gorilích válečníků a zejména u naznačeného, trestuhodně nikdy nerozvinutého trojúhelníku Leon - Ari - Daena. Po technické stránce je tahle planeta rozhodně obyvatelná. Burton si maluje svoje obrázky a masky i triky jsou prvotřídní, jen je jich málo. Scénář patří také spíše ke kladům - přes všechna negativa se podařilo udržet slušné tempo a film i přes dvouhodinovou stopáž rychle uteče, až jsem se divil, jak k tomu mohlo při tak jednoduchém ději a absenci silných scén dojít. No a co tedy s tou pointou? Příběh je ucelený, docela předvídatelný od začátku, šokovat se pokouší až úplně poslední scénou. Neúspěšně. Plážový závěr staré Planety opic zůstává zdaleka nepokořen a divákovi je konečně jasné, že Burton přeci jen zpoza kamery šibalsky pomrkával. Což ovšem v tomhle případě na dobrý film nestačí. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Kdyby si Tim Burton rozmyslel, jestli chce točit trefnou satiru na mrzké lidské plémě nebo popkornový blockbuster, nemusel být výsledek takhle rozpačitý. Odklon od původní "Planety opic" mě překvapil spíše mile, všemožné logické kopance a samoúčelnosti v ději ovšem nepotěšily. Vizuální stránka filmu se povedla, Tim Roth se taky povedl, Michael Clarke Duncan svým zjevem hodně ulehčil práci maskérům a kdejaký zoofil nadšeně slintá nad Helenou Bonham Carter. Mark Wahlberg se teda moc nepovedl, ale to bylo dáno už tou patetickou rolí. Jeho blond stíhačka se taky nepovedla - na slečnu z primitivních podmínek byla nějak moc barbínoidně našlechtěná. To není na světě přirozeně hezká herečka (nebo prostě ženská, vždyť tohle nevyžadovalo žádné herecké umění), co by na sebe nemusela vyplácat tuny mejkapu, aby se z ní divákovi nezvedl kufr? Snesitelné scifko, ba i nějakou dobrou myšlenku to místy mělo... a hlavně to mělo na víc. 61% ()

Reklama

Anthony 

všechny recenze uživatele

Myslím, že navzdory tolika záporných ohlasů ten film není žádná katastrofa. Děj je vyprávěn poměrně dynamicky, masky jsou skvělé - více dovolují hercům hrát než v původním díle. A mnozí hrají skutečně dobře, hlavně se mi líbil Tim Roth. A Wahlberga mám taky docela rád. Závěr sice není tak překvapivý, jak by chtěl být, ale je docela zajímavý. Překvapivý mi ovšem nepřišel závěr ani v původním filmu. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Burtonovská planeta opic je dobře natočená, má úžasné kostýmy a je moderní, ale přeci jen nepřináší to něco, z čeho by tento snímek dokázal rozbourat myšlení diváka a utvrdit ho v to, že sleduje něco vyjímečného. Opičáckých filmů je mnoho a možná proto na to tento remake poněkud doplatil, ale fanoušci se spokojí s každým podobným filmem, který mají v oblibě že? ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Je mi velmi líto, že musím tohoto slovního spojení užít v souvislosti se jménem Tima Burtona, ale jinak to opravdu nejde. Tento film mi přišel jako blbost. Triky jsou docela povedené, herci jsou též velmi dobří, ale spousta scén, ve kterých figurovaly opice, mi přišly, chvílemi až lehce trapné. A to by se ve filmu osobnosti kalibru Tima Burtona stát nemělo. Byl to první film, který jsem od něj zhlédla, a po jeho dalších snímcích je zřejmé, že Planeta opic je jeho nejslabším a také nejméně Burtonovským počinem. Rozhodně ne špatná, ale toto prostě "nebyl" Burton. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (29)

  • Věta „Take your stinking hands off me, you damn dirty human!“, kterou pronese gorila Attar (Michael Clarke Duncan), odkazuje na původní Planetu opic (1968), v níž hlavní hrdina Taylor (Charlton Heston) pronese podobnou větu právě gorile: „Take your stinking hands off me, you damn dirty ape!“. (PaTeXx)
  • Natáčelo se od 6. listopadu 2000 do 1. dubna 2001 a od 19. do 30. června 2001 na Havaji, na lávových polích aktivní sopky Mt. Kilaueay, v Arizoně u jezera Powell a poblíž Údolí smrti. Opičí město vzniklo ve studiu. (HappySmile)
  • Mark Wahlberg (Leo Davidson) měl jednu podmínku na režiséra. Odmítl se ukazovat nahoře bez nebo jen s bederní pokrývkou. Nechtěl tak upozorňovat na časy, kdy předváděl spodní prádlo. (Aknah)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Michael Clarke Duncan zemřel ve věku 54 let

Michael Clarke Duncan zemřel ve věku 54 let

04.09.2012

Jeho nejvýraznější rolí byl bezesporu dobrácký obr Coffey ze Zelené míle, za jehož ztvárnění získal nominaci na Oscara. Jeho mohutná přítomnost (výška 196 cm) však byla nepřehlédnutelná v jakémkoli… (více)

Reklama

Reklama