Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Yessica a Miriam jsou dvě nerozlučné kamarádky, spolužačky z jedné lavice, které spolu sdílejí sešity, záliby, líčení i parfémy, stejně jako starosti a tajemství světa patnáctiletých v atmosféře anonymity velkoměsta. Miriam netuší, že bratr její kamarádky Jorge, člen Topiho bandy, nutí svou sestru pohrůžkami a násilím k prostituci. Poté, co Yessica svěří Miriam toto tajemství, ukradne na trhu lahvičku s fialkovým parfémem, který má zamaskovat zápach pronásledující ji od chvíle, kdy ji bratr nutí, aby byla po vůli klukům z celé čtvrti. S parfémem se jí podaří utéct, prodavačka však polapí Miriam, jejíž matka musí uhradit škodu. Miriam je potrestána domácím vězením, během něhož si krátí čas výrobou barevného náhrdelníku, rozhodnuta už nikdy s Yessikou nepromluvit. Pak však spatří, jak Yessiku opět unáší od školy Jorge s Topim, a rozhodne se svěřit své matce. Ta však zůstane k situaci Yessiky lhostejná. Miriam se rozhodne po vyučování od Yessiky získat parfém a mezi bývalými kamarádkami dochází k osudovému střetnutí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Po Uličce zázraků další vynikající zástupce mexické kinematografie. Drsný příběh dvou mladých dívek v současném mexickém velkoměstě je natočen podle skutečnosti. Jde o takové filmové poselství o lidském přístupu a lhostejnosti, které mohou ovlivnit něčí život zcela zásadním způsobem. ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších mexických filmů, které jsem měl možnost vidět, vedle Mexické jízdy nebo tarantinovského Amores Perros. Fialkový parfém je film o síle přátelství, ale i o nekonečné moci lidské zaslepenosti a sobectví. Tragický, všední příběh je líčen velmi naturalisticky a nechybí mu surová atmosféra odlidštěného (nebo snad naopak v tom nejhorším smyslu slova - přelidštěného?) světa mexické metropole, kde nic není jen černé nebo bílé a kde pouhý fialkový parfém rozhoduje o životě a smrti. /// ps. V každém jiném filmu, s trochou nadsázky, by to nebylo než klišé, ale Marisa Sistach svedla vzbudit tak vysokou míru autenticity, až povýšila pouhé banální klišé na závažné téma umělecky hodnotného filmu. (hodnoceno s velkým odstupem) ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Velice drsný příběh, tím smutnější, že je skutečný. Příběh dívky, která zažívá to nejkrutější mládí a jediný člověk, kterému se dokáže svěřit je kamarádka, která je bohužel ještě větší dítě, než ona sama. Příběh o tom, jak dospělí dokážou selhat, když je jich nejvíc potřeba, o sobeckosti a vlastním malém světě, kam nesmí nic ošklivého zvenku, o tom, jak snadné je od malého prohřešku přejít až ke zločinu. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

"NIKDO TĚ NEPOSLOUCHÁ: FIALKOVÝ PARFÉM" Ve všech zemích to mají děti "z úplné spodiny" společnosti těžké, ale tenhle příběh z Mexika mě dostal - byla to síla a přitom neuvěřitelně úvěřitelné a realistické.... ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Intimní pohled na dospívání dvou mexických dívek, jehož největší síla tkví v upřímnosti, chvílemi hraničící s krutostí. ()

Jakubisko 

všechny recenze uživatele

Film z velice drsného a nechutného mexického prostředí, při kterém mi na mysl nejčastěji přicházely slova jako "Tak tohle je fakt humus". Humus to je, ale podle zkušeností jedné kamarádky, která tam strávila 2 měsíce, během kterých se jí dvakrát pokusil někdo zabít, to není v Mexiku nic neobvyklého. Yessica je názorná ukázka toho, jak může v podobných končinách dopadnout člověk, jenž na "život v džungli" není přizpůsoben. Film působí jako celek velice mrazivě, ani chvilku nenudí a hořkosladký konec vše jen umocňuje. Brrr no ale podruhý bych to už vidět nemusel. :) ()

Terminus 

všechny recenze uživatele

Životem otloukaná, ale přesto překvapivě dětinsky bezstarostná Yessica se na nové škole skamarádí s Miriam. Její až příliš obezřetná matka ale nemá pro novou kamarádku své dcery pochopení. Stejně jako ho nemá nikdo jiný z dívčina okolí. Yessica je smýkána množstvím nedorozumění, jimž se však nedokáže bránit. Autenticky působící snímek, jehož největší zásluhy spočívají ve skvělém vypodobnění bolestných šrámů stále ještě dětských duší, spěje k tragédii, která bude završena nedorozuměním nejbolestnějším. Snímek prostupuje gradující atmosféra nepřátelského prostředí (děj se odehrává na předměstí Mexico City) – divák cítí, že katastrofa je nevyhnutelná. K nezkrášlené atmosféře filmu přispívá i takřka undergroundová hudební složka – uslyšíme punkery Intestino Grueso, dívčí punkovou kapelu Las Ultrasónicas i Von Magnet, kapelu, kterou proslavily především koncerty v bývalých továrních halách, kostelech i jatkách. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Nádherný a tragický příběh, o kterém si nemůžete říct: vždyť je to jen film, protože je to podle skutečné události. Film nám klepe na čelo a nutí nás uvažovat o vlastní lhostejnosti a házení viny na druhé. Yessica je holka, která na jednu stranu krade a nechává kámošku ve štychu, ale na druhou stranu se není čemu divit, když ji nevlastní brácha prodává pro pár nových tenisek. V příběhu se nám podává další důkaz, že když do přátelství začnou "kafrat" dospělí, co nic nechtěji chápat, může být po něm. Rozhodně se na film dodívejte do konce, vezme nečekaný obrat ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

90 % - Syrový příběh z reality, ze kterého mě mrazilo po těle. Výborně vystavěný scénář s výborně udělaným závěrem - jak matka Miriam zvedne už po stmívačce dlouze zvonící telefon a řekne jen "Prosím?", to je geniální. Amíci by se v tom jistě ještě deset minut nimrali a rozšlapali by veškerý pocit, který v divákovi nazrál. (Febiofest 2007) ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Docela silný příběh, který mě ovšem nechával po celou dobu chladným. Nevím, jestli je to nezáživným zpracováním, nebo nesympatickou hlavní hrdinkou, ale nebavilo mě to. Mexické filmy u mě obecně nedopadají moc dobře, a tenhle byl takový standardní žebříčkový podprůměr. 40% ()

1frida2 

všechny recenze uživatele

Tak něžný název, jako dívka, která po takové něze a vůni touží. Může mít jen flakón, který se stejně rozbil, jako její život ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Asi to nejlepší z mexické kinematografie. Ty holky jsou tak uvěřitelné, že lépe to nelze natočit. Hudba nemá chyb. Všichni ten příběh znáte ale neodpustím si připomenout 2 scény. Yesica je znásilněná , bratr ji prodal za nové tenisky. Píše trest ve škole " Musím každých 28 dní očekávat menstruaci". Yesica zabije svou nejlepší kamarádku a přesto se schovává v její posteli, aby naposled před zatčením cítila lásku její matky na svém těle. To je tak geniální, že ze všech 7500 filmů, keteré jsem za svůj dlouhý život viděl-nemá to asi obdoby. Ještě, že s tím námětem nepospíchala paní Sistach pár kilometrů severněji, tam by to ti hamburgerový idioti tak dokurvili, že by z toho byl akčák! ()

Bafo 

všechny recenze uživatele

Na tendle film sem se v televizi dival vazne nahodou a velmi mile me prekvapil... Syrovy, pravdivy, krasny... Sou privlastky ktere film vystihuji nejlepe.... Proste krasne mexicke drama o dvou kamaradkach... ()

Monka03 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděla v původním znění bez titulků a rozkouskovaný. Má znalost španělštiny není nijak valná, lepší je to s italštinou, ale to mi nevadilo, dokonce ani rozkouskování ne, spíše mi pomáhalo a dávalo čas do sebe vstřebat hromadící se nepokoj a zklidnit rozbouřené emoce. Myslím, že ani toho největšího flegmatika nemůže tento skvělý, i když hodně ponurý film, nechat v klidu. ()

Daweflip 

všechny recenze uživatele

Opravdu vynikající snímek. Viděl jsem ho před nějakým časem na čt2. To hlavní, co si po té době pamatuju, je to, že při závěrečné scéně se mi udělalo lehce nevolno (příčina ale není vizuální) - to se nepovedlo zatím žádnému jinému filmu. Pokud má v sobě člověk špetku empatie, musí ho film celkem silně zasáhnout. ()

Kochanski 

všechny recenze uživatele

skvele mrazivy pribeh! Libi se mi, ze nemuzete odsoudit ani jednu z hlavnich hrdinek(ani jejich ciny). Bohata nemuze do podrobna pochopit a pomoct chude. Chuda zase neni klasicky zaporna figura, zvazime-li, co zazila! ()

src 

všechny recenze uživatele

Tezko, pretezko hodnotit. Velice syrovy pribeh ze soucasneho Mexika o dvou patnactiletych divkach. Priznam se, ze jsem pri sledovani filmu mel primo fyzicky pocit nevolnosti a obcas jsem musel zastavit video a na chvili si odpocinout. ()

Mocoft 

všechny recenze uživatele

Z oblasti kolem latinské Ameriky k nám doráží hlavně filmy s přívlastkem "syrové, drsné, děsové". Tento není vyjímkou. Nevíte někdo o nějakém pěkném kousku, který by tuto kulturu spíše oslavoval? Prosim na mail... ()

Reklama

Reklama