Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na konci 18. století mladý newyorský konstábl Ichabod Crane trvá na důkladném vyšetřování zločinů a sám vymýšlí nové postupy. To se příliš nelíbí jeho nadřízeným a soudcům, proto se ho rozhodnou elegantně zbavit. Je poslán do vesnice Ospalá díra, kde došlo k sérii vražd. Údajně zde řádí bezhlavý hesenský jezdec, který svým obětem stíná hlavy, které si pak bere s sebou. Byl zde před dvaceti lety zabit a teď se prý mstí, protože hledá svou hlavu. Crane je racionální mladý muž, který na takové pověry rozhodně nevěří. Nestačí se ani ubytovat, když dojde k další vraždě. Syn zavražděného muže mu nabídne své služby a přes počáteční odmítnutí Crane nakonec souhlasí. Konstáblovi se snaží pomoci také krásná dcera místního boháče Katrina Van Tasselová, do níž se Crane zamiloval. Pomalu, ale jistě si Crane začíná dávat dohromady skládačku událostí a zjišťuje, že všichni mrtví měli nějaké společné tajemství… (TV Prima)

(více)

Recenze (1 251)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Pohádka pro dospělé, super dílko Tima Burtona a jeho dvorního skladatele Dannyho Elfmana. Po dlouhé době skvělá role pro Christophera Walkena, i když většinu filmu nemá hlavu. PS: Spravedlnost a dobro vítězí ve chvíli, kdy Casper VanDien zmírá k popukání potupnou smrtí;) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Tim Burton Ospalou dírou pouze potvrdil to, co už je dávno známo – že je sice mistrem obrazu, ale vyprávění příběhů mu příliš nejde. Krom silnějšího scénáře tomuto nevyrovnanému mixu hororu, komedie a romance chybí také skutečně děsivé scény. Místo skutečného děsu dokáže být film pouze nádherně napínavý. A výtvarně neotřelý. 75% Zajímavé komentáře: Marius, ScreamJay, Faidra, Shadwell, Vronsky, plagjoklas, MilesTeg, pjotr76 ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Pěkná "gotická pohádka". Vizuální stránka filmu je působivá, no dějová linka trochu pokulhává (závěrečné vysvětlování z úst záporné postavy nesnáším zrovna moc dobře). ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Najštýlovejší a u mňa najlepší Tim Burton vôbec. Mám z toho pocit, že pri nakrúcaní tejto pocty starým horrorom sa on sám excelentne zabával. Každá scéna je natočená s láskou a nadšením pre vec. Navyše Johnny Depp je tu úžasné trdlo. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tim Burton nezklamal. Jeden z jeho oblíbených herců, Johnny Depp zde předvádí další ze série výborných výkonů a potvrzuje svou pozici v absolutní herecké elitě současnosti. Mile překvapila Christina Ricci, Christopher Walken byl opravdu působivě démonickým ztělesněním zla, zbytek herců také dokázal i přes relativně malý prostor vtisknout svým postavám takřka až reálný základ. Přidá-li se samotná myšlenka mstitele ze záhrobí (pravda, nijak originální), doplní se hudba Dannyho Elfmana (mistrovská) a Burtonem vytvořená atmosféra (je to mistr svého řemesla), chybí k maximální známce jen málo - vlastně je to spíše na 4 a 1/2 hvězdičky. Snad jen těch detailů "chirurgických" zákroků mečem mohlo být o něco méně... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Sleepy Hollow je pojem, pro kluka, který žije filmy Tima Burtona je to pojem, který se ne ztrácí, ale stále objevuje. Stále otevírá nové dveře a stále dokola příjemně překvapuje. Ospalá díra je opět ten top, který Burton umí, temný, originální, zajímavý a hlavně vyprávějící o legendě tou nejčernější možnou formou jakou to jenom jde. Možná mě zaráží jen jedna věc, proč právě takový příběh se odehrává v neexistujícím městečku, které se nachází v Americe? Asi by mi líp seděla Anglie, ale to už je věc druhá a hlavu jsem si tím moc nelámal. Důležité bylo, že jsem se bavil. Herci opět nasadili laťku hodně vysoko. Johnny Depp zářil, a já byl spokojený blahem. Dlouhou dobu jsem si myslel, že právě Ospalá díra je nejlepším filmem, který Burton natočil, ale nakonec jsem poznal, že se to po každém filmu mění, a to se mi na něm tolik líbí. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Óda na imaginaci a filmařský styl. Tim Burton má dar neobyčejného rukopisu, který z jeho filmů dělá cosi nadpozemského, překypujícího fantazií v každém detailu, v každé barvě. Sleepy Hollow je bezesporu výtvarně nejdokonalejší horror, jaký jsem měl tu čest vidět, na každém jeho záběru je vidět nesmírná vizuální péče a z každého záběru je cítit kouzlo, jaké je vlastní jen skutečným mistrům imaginace. Možná namítnete, že „Sleepy Hollow“ není nic víc nežli docela strašidelný příběh z konce 18. století, namixovaný se slušnou detektivkou, jenže v mých očích je mnohem, mnohem víc. Stejně jako v doposud posledním Burtonově filmu „Velká ryba“ se v „Sleepy Hollow“ projevuje Burtonova fascinace světem racionality a imaginativního snění a jejich věčným střetáním. Ichabod Crane Johnnyho Deppa není jen roztomile nejistá figurka se sebevědomou maskou a grimasami herce ze starých horrorů, je to i další z Burtonových postav, které docházejí ke zjištění, že ne vše je osvětlitelné racionalitou a iracionalita je nedílnou součástí našeho světa, našeho života. Ale nač vlastně tyhle rozbory „Sleepy Hollow“ je film s dokonalou hororovou atmosférou a neodolatelně makabrózním smyslem pro humor, pastva pro oko i duši zároveň. Film, který narozdíl od thrillerů na jedno použití a la Šestý smysl neztrácí věčně uhrančivou magii pohyblivých obrázků. Vivat Buton! ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tim Burton je mistr atmosféry a pohádkových světů, které z jeho fantazie čerpají nepřeberné množství detailů a drobností, jenž musí být divákem obdivovány. Ospalá díra je legenda o bezhlavém jezdci, kterou perfektním způsobem přetvořil Burton do temně laděné pohádky, které i když v ní občas teče krev nejde upřít jistá naivita a podobnost s pohádkami, které nám za našich mladých let vyprávěli rodiče. Hereckému obsazení samozřejmě vévodí božský Johny Depp, který by dokázal zahrát i prkýnko u záchoda způsobem, nad kterým budou kritici kývat nechápavě hlavou. Další skvost do sbírky made by Tim Burton. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Film, ktery se mi od Burtona libil ze vsech nejvic. Efektne stupnovana atmosfera cini spolu s vykonem Johna Deppa z tohoto filmu hodne nadprumerny snimek. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Andrew Kevin Walker .. Nádherně stylová a atmosferická "pohádka"! Tak TO mám od Burtona rád. Kdyby za tím nestál právě Tim, asi by to byl dosti temný a drsný masakr. Tak jak je u scénářů od Walkera známo.. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době pravý Burton!Atmosféra Batmana 2,hrobový humor Beetljuice a dojemnost příběhu bezhlavého jezdce je podobná Střihorukému Edwardovi,když to dáte dohromady je z toho hororový klenot.Burton je bůh hororového a zároveň dojemného filmu. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Burton s pomocí kameramana, tvůrců výpravy a hudby vytváří super atmosféru - snad každý záběr by se dal zarámovat a dát na zeď. Napětí, které by se dalo krájet, cítíte, jen se projdete po vesnici nebo kolem hlubokého lesa, což teprve, když se něco začne dít - ano ono se opravdu NĚCO začně dít. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tim Burton je jeden z posledních skutečných velkých romantiků a nemyslím tím romantiku pokleslé hollywoodské produkce, ale ten skutečný literární a umělecký žánr představovaný Lordem Byronem či naším K. H. Máchou. Tim Burton je mistrem stylizace, a právě té romantické stylizace byronovské a máchovské. Je krásné sledovat příběh rozervanců v potemnělé romantické krajině (která evokuje náladu anglických romantických parků), sledovat příběh záměrně vnitřně tragický, nešťastný, v pravém slova smyslu romantický... Tim Burton je ten, kdo očistil tenhle kdysi nádherný literární žánr... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Přepracování legendy do hávu atmosférické kostýmní podívané. Herecky přesné, vizuálně burtonovsky pochmurně nádherné a hudebně dokonalé. Nebýt Eda Wooda, tak nejlepší Burtonův kousek. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem si nemyslel, že by tak ohrané a až dětinsky pohádkové a neškodné téma, jakým je legenda Sleepy Hollow mohlo být zpracováno tak grandiózním způsobem, jak se tomu stalo. Celému filmu vévodí dokonale promyšleně stavěná atmosféra a neuvěřitelně působivě typizované postavy. Pravdou je však, že ona doba je asi tou nejvhodnější pro díla tohoto stylu. Hlavní postava, ustrašený osvíceneček, kterému každou chvíli potřísní jeho sebevědomý obličej proud krve, bezchybně ztvárněný Johnnym Deppem, v sobě zahrnul snad všechny předpokládané i ty nejnečekanější rysy své postavy. Jedná se o jeden z mála filmů, v němž mně nevadilo závěrečné vysvětlování. Snad jen ten slovní humor tu trochu přečníval, úplně by byl stačil ten situační, neříkejte že vás bezhlavý jezdec nerozesmál k smrti! ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Burton má lepší věci, ale Johnny Depp je zde správnej ňouma a Christopher Walken předvádí opravdu velice sugestivní výkon, zvlášť když vezmeme v úvahu že 90% filmu nemá hlavu :D:D:D:D ()

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Další strašidla od Burtona?

Další strašidla od Burtona?

03.06.2008

Popravdě řečeno, už to začíná být trochu únavné. Trochu dost. Burton, Depp, pocta starým hororům, áčkově promakaná béčková atmosféra... znáte to. Ale Tima to asi nikdy neomrzí, přestože téma i styl… (více)

Burton a Carrey

Burton a Carrey

01.12.2005

Kreslíř Robert Ripley proslul ve 30. a 40. letech minulého století hlavně tím, že bral věci všedního lidského života a ve svých kreslených představách je převracel naruby. A právě tento výstřední… (více)

Reklama

Reklama