Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na konci 18. století mladý newyorský konstábl Ichabod Crane trvá na důkladném vyšetřování zločinů a sám vymýšlí nové postupy. To se příliš nelíbí jeho nadřízeným a soudcům, proto se ho rozhodnou elegantně zbavit. Je poslán do vesnice Ospalá díra, kde došlo k sérii vražd. Údajně zde řádí bezhlavý hesenský jezdec, který svým obětem stíná hlavy, které si pak bere s sebou. Byl zde před dvaceti lety zabit a teď se prý mstí, protože hledá svou hlavu. Crane je racionální mladý muž, který na takové pověry rozhodně nevěří. Nestačí se ani ubytovat, když dojde k další vraždě. Syn zavražděného muže mu nabídne své služby a přes počáteční odmítnutí Crane nakonec souhlasí. Konstáblovi se snaží pomoci také krásná dcera místního boháče Katrina Van Tasselová, do níž se Crane zamiloval. Pomalu, ale jistě si Crane začíná dávat dohromady skládačku událostí a zjišťuje, že všichni mrtví měli nějaké společné tajemství… (TV Prima)

(více)

Recenze (1 251)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Burton dokázal pouze s prostředím a dokonalým bubákem vykouzlit jeden z nejtemnějších filmů vůbec. Není to sice horor, jak se v popisku píše, protože to prostě je Burton a po Beetlejuice ho nikdo brát vážně nemůže, ale napětí a zaťaté pěsti při sledování jsou zcela na místě. Proč neměl Depp Oscara? A naposled se rozhodně neptám... 95% ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Zanrove vymezeni horor je v pripade Ospale diry trochu nadsazene. Je to spis strasidelna pohadka, nicmene porad pekna na koukani. JOhny Depp je fajn, stejne tak pekne pochmurne vizualni pozadi... ()

asinus 

všechny recenze uživatele

Asi moje nejoblíbenější role Johnnyho Deppa. Nežene to nijak do extrému, perfektně dokázal splynout s už tak geniálně vytvořeným filmem. A budu mluvit dál o hercích, protože kraťas Christophera Lee, dvě potterovská G - Gambon, Griffiths a hlavně vyšinutý Walken, to vše a ještě další jsou takové třešně na dortu, že je nelze opomenout, i když po prvním shlédnutí zanikly vedle Burtonovy vize Legendy o Ospalé díře. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Pro me velmi prijemny film, od ktereho jsem nic moc necekal. Ospala dira mela spad, vtip, pribeh a atmosferu. Ac moc Deppa nemusim, tady to zahral skutecne dobre. Ospalou diru bych doporucil i lidem, kterym horor a mysteriozni filmy nic nerikaji. ()

Andre3000 

všechny recenze uživatele

Johnny jako poměrně mladý muž, ale už s jeho typickými grimasami. Film měl spád, akci i atmosféru. Pouze pár detailů mi vadilo. Krev nevypadala vůbec opravdově a když ze stromu na Deppa stříkala, tak stříkala z vrchu rovným proudem, přičemž on sekal dolů a také mlýn si bouchal jak napěchovaný dynamitem. Ale ani tyhle drobnosti podívanou nezkazili. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Stejně jako většina ostatních filmů velkého Tima, je i Sleepy Hollow silně nadhodnocený nehoror/nefantasy. Ano, je v tom ta burtonovsko-gotická romantika, která je pro jeho tvorbu typická, ale po druhém, třetím shlédnutí to nefunguje. Stylizace tady má navrch nad detektivkou a vlastně celým příběhem. Vztah mezi Katrinou a Craneem je i díky neexistující chemií mezi Deppem a Ricci vyumělkovaný a nevěrohodný. Nějak nebyl čas je nechat se zamilovat. V Burtonově optice se prostě potkávají lidi, kteří k sobě patří a dál to není třeba rozebírat. Ale to by mi asi nevadilo, konec konců v mých patnácti jsem to vnímal podobně. Co mi ale chybělo, byl příběh, který by ve mě probudil nějaké emoce. Sleeping Hollow by byla pecka jako animák. Přetažený, s dobrou hudbou a podobně stylizovaný jako Mrtvá nevěsta. V tomto formátu na mě ale působí jako nadprůměrná epizoda nějakého hororově laděného seriálu. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Zábavne výstredná hororová rozprávka, ktorá obklopuje divákov snovou a krvavou nočnou morou. 8,5/10 ()

messiah 

všechny recenze uživatele

Tohle na mne náhodou baflo z televize a nestačil jsem se divit. Má to nádhernou ponurou a napjatou atmosféru, pěknou výpravu a krásný efekty i dobrý příběh. Hlavně jsem ale byl uzeměn famózním výkonem Johnnyho Deppa který z toho udělal něco víc. Díky němu je to snad jediný horor u kterého jsem chvílemi i řval smíchy protože to bylo opravdu vtipné (u některých hororů člověk řve smíchy protože je to blbé). Ono možná by bylo namístě označit to jako pohádku pro dospělé...a v téhle škatulce je to topka. ()

Ice123 

všechny recenze uživatele

Na Tima Burtona docela slabý, hlavně by jste ten film ani na Burtona netipovali. Ale pořád to má co dosebe, ikdyž dějová linie se točím jen kolem týpka bez hlavy co se prohání na svém oři a stíná hlavy zatím ještě živých lidí :D Jinak výkony Deppa, Ricci a v neposlední řadě i Walkena jsou prostě takové jako jejich postavy vždycky jsou... velice dobré... 70%. ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Úchvatný film, společně s Velkou rybou snad nejstylovější od Burtona. Tim opět natočil kouzelný film svým osobitým podivínstvím a vytvořil ponurý horor s napjatou atmosférou odehrávající se v úžasné romanticky potemnělé krajině, a kterému kraluje bezchybný Johnny Depp v hlavní roli, 4 hvězdy. ()

forsythia 

všechny recenze uživatele

Vynikající temně pohádková, atmosférická, a zároveň milá hororová lahůdka. Burtonův úžasně prokreslený svět fantazie mě nepřestává fascinovat. ()

animaxis 

všechny recenze uživatele

Tim Burton o tomto filmu řekl:"Pokud existuje film,který jakoby byl nakreslený štětcem je to Sleepy Hollow." Tato slova mě namotivovala k tomu,abych se na tento film podíval.Už od první vteřiny mi bylo jasné,že to bude stát za to.Skvělá hudba,skvělá krajina,skvělý Johny Depp a skvělý styl Tima Burtona.Když se film rozjíždí,tak začínáte být víc a víc napnutí a nakonec dostanete to co chcete vidět dál!Bezhlavý jezdec tu byl absolutně skvělý a jakákoli scéna s ním byla akční a napínavá.Film má temnou a především gotickou atmosféru,takže jsem se ho maximálně užíval v každé vteřině.Nemůžu tomu dát méně,než pět hvězdiček!Navíc když mi byli tři roky měli tento film dávat v televizi,ale já se na to dívat nemohl,protože mi to rodiče zakázali.Uprostřed filmu jsem poznal po několika letech,že je to ten film na který jsem se chtěl dívat a žasl jsem.Tento film je se mnou navíc tak nějak spojený,takže bych dal nejradši více,než pět hvězdiček. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

jeden z mála filmov kde mi nevadil taký "mix" hororu, krimi a mystična, snáď vďaka výbornému Deppovi ? alebo príbehu ? V každom prípade ma Faidra pravdu chce to hrnček dobrej kávy , pohodu pri telke, a film si možno bez ujmy z nudy pozriež aj druhy krát. ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se po 8 letech odhodlala podívat. Jeden z nejděsivějších hororů vůbec, strašná atmosféra.. Kdyby měl ten jezdec pořád hlavu Ch. Walkena, tak by mi asi tak nevadil :D). Časem bylo kapku předvídatelné, kdo ho ovládá ale stejně nějaká další překvapení přibyly. Perfektně provedený film, typická Burtonovka propracovaná od začátku do konce. ()

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Další strašidla od Burtona?

Další strašidla od Burtona?

03.06.2008

Popravdě řečeno, už to začíná být trochu únavné. Trochu dost. Burton, Depp, pocta starým hororům, áčkově promakaná béčková atmosféra... znáte to. Ale Tima to asi nikdy neomrzí, přestože téma i styl… (více)

Burton a Carrey

Burton a Carrey

01.12.2005

Kreslíř Robert Ripley proslul ve 30. a 40. letech minulého století hlavně tím, že bral věci všedního lidského života a ve svých kreslených představách je převracel naruby. A právě tento výstřední… (více)

Reklama

Reklama