Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na konci 18. století mladý newyorský konstábl Ichabod Crane trvá na důkladném vyšetřování zločinů a sám vymýšlí nové postupy. To se příliš nelíbí jeho nadřízeným a soudcům, proto se ho rozhodnou elegantně zbavit. Je poslán do vesnice Ospalá díra, kde došlo k sérii vražd. Údajně zde řádí bezhlavý hesenský jezdec, který svým obětem stíná hlavy, které si pak bere s sebou. Byl zde před dvaceti lety zabit a teď se prý mstí, protože hledá svou hlavu. Crane je racionální mladý muž, který na takové pověry rozhodně nevěří. Nestačí se ani ubytovat, když dojde k další vraždě. Syn zavražděného muže mu nabídne své služby a přes počáteční odmítnutí Crane nakonec souhlasí. Konstáblovi se snaží pomoci také krásná dcera místního boháče Katrina Van Tasselová, do níž se Crane zamiloval. Pomalu, ale jistě si Crane začíná dávat dohromady skládačku událostí a zjišťuje, že všichni mrtví měli nějaké společné tajemství… (TV Prima)

(více)

Recenze (1 251)

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Několik problémů: jalový děj štosuje vatu; periodická kadence stínaných hlav tlumí divákovu zainteresovanost; konstábl Johnny Depp, sic kulantní, docela bez hloubky, ke všemu nezapadá komediant Depp do ponuré scénografie; svůdná Katrina okatě a dramaturgicky nešťastně šroubovaná do příběhu; bezhlavý jezdec nevyprofilovaný; a křiklavé kulisy nenasvědčují pokusu o parodickou reminiscenci, nýbrž kramářskému morytátu. ()

May 

všechny recenze uživatele

Ponurost na každém kroku, tajemná atmosféra vtáhne do děje a člověk hltá každou nadcházející scénu. Úchvatně pohádkové exteriéry a jako vždy naprosto dokonalý Johnny Depp. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

od počátku je zde to, co umí snad jen T.Burton. tak nádherně ponurá atmosféra, ty krásně temné obrazy. a nechybí ani fantastické nástroje v rukou J.Deepa. může něco osvítilo tuto ponurost? ano! obrazy ze snů! ze snů, ve kterých se objevují věci, které už zapoměl a nemusím podotýkat, že jsou to výjevy přímo ďábelské a zároveň nádherné. a příběh? vše co se zde odehrává, velice dobře zapadá do výše popsané atmosféry. samí lidé s hlavou useknutou jako hlavičky pampelišek. ano, věřte vlastním očím! ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Danny Elfman: 1. Introduction ,2. Main Titles ,3. Young Ichabod ,4. The Story... ,5. Masbath's Terrible Death ,6. Sweet Dreams ,7. A Gift ,8. Into The Woods / The Witch ,9. More Dreams ,10. The Tree Of Death ,11. Bad Dream / Tender Moment ,12. Evil Eye ,13. The Church Battle ,14. Love Lost ,15. The Windmill ,16. The Chase ,17. The Final Confrontation ,18. A New Day! ,19. End Credits,, ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Pro mě jednoznačně nejstravitelnější a nejzábavnější Burton a Johny Depp. Ospalá díra má své pohádkové a atmosférické kouzlo. Štědrá produkce, působiví herci, krásná podkladová muzika, překrásné periodické scény a kostýmy a pečlivá pozornost detailům. Moc hezké. 85% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Čistě burtonovská záležitost s obvyklou kombinací rodinně-pohádkové atmosféry a děsivého prostředí. Na pozadí Elfmanových okouzlujících melodií tak divák dostává poctivou dávku sekání netopýřích i lidských hlav a s tím souvisejícím skvělým pocitem lezení mrazu po zádech, míchanou s místy odlehčenou atmosférou v popředí s výtečným neurotikem Deppem. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Fanúšikovia hororu vedia, že OSPALOU DIEROU vzdal Tim Burton (BATMAN, ED WOOD) poklonu starým Hammer hororom a minimálne kvalitným zlom (démonický Christopher Walken) a úchvatnou vizuálnou stránkou (pozoruhodná výprava schválne vyzerá ateliérovo) sa mu to nepochybne geniálne podarilo. Na tento brutálne čiernym humorom ohodený krvák je radosť pozerať, nevraviac o „páre zlých snov“ (ako ich sám nazval Johnny Depp) Christina Ricci/Depp. Scenár Andrewa Kevina Walkera (SEDEM!) je však príliš zamotaný, Burton sa v mäsito opulentnej audiovizuálnej stránke miestami predsa len stráca a celé toto inak obdivuhodné filmové cvičenie v žánri mierne stagnuje. Keď som OSPALÚ DIERU svojho času videl v kine, bol som trocha chorý a zo všetkých tých nechutností (krvácajúci strom) mi bolo toho dňa zle. Inak bomba. Rozpočet 7O miliónov, celosvetová tržba 2O6. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepsich Burtonovo filmu. Skvela temna hororova atmosfera, trochu romantiky, dokonaly Depp a bezhlavy rytir, vyborne zahrany Christopherem Walkenem, ktery ma, i presto, ze skoro celej film nema hlavu, velike charisma. Vyborna gradace napeti, skvela hudba, nadherna kamera, proste tomuto filmu neni co vytknout. Jeden z mych nejoblibenejsich filmu. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Ospalá díra je splněním touhy po dobrodružství, tajemnu, hodných i zlých postavách, romantice, prostě všeho, co bychom od filmu mohli očekávat. Kontrast humoru a hororu zasazený do burtonovské atmosféry podtržený výkonem Johnnyho Deppa a hudbou Dannyho Elfmana je silným atributem této pohádkové hříčky. Krystalická nádhera. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Typicky temnogroteskný Burton. Výtvarná stránka filmu je naozaj úchvatná, film je patrične strašidelný, ale stále máte pocit, že niekde za kamerou sa Burton dobre rehoce. Čo mi až tak nesadlo je príbeh. Na rozdiel od Burtonových najlepších filmov (Big Fish a Ed Wood) nie je príbeh nijako úderný a zaujímavý. Johnny Depp a Christina Ricci sú ako vždy excelentní, potešil ma Christopher Lee v šteku sudcu, ktorý Cranea pošle vyšetriť prípad a samozrejme ako vždy ľadovoľadový Christopher Walken. Toto si predstavujem pod pojmom oddychový film. 9/10 ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Zvláštní Burtonův krimi horor - konstáblovo vyšetřování série vražd v obci Ospalá díra, ze které je podezřelý legendární bezhlavý jezdec - a asi ne sám. Na mně to bylo trochu příliš drsné a místy málo přehledné, navíc Deppa vidět zrovna nemusím. Jedno ale Burtonovi musím pochválit: kvalitní typický svérázný styl plný zajímavých záběrů, který je velmi odlišný od ostatních tvůrců. Třeba ta čarodejnice s očima navrch hlavy byla báječná. A taky tu byl můj oblíbenec Christopher Walken v roli bezhlavého jezdce. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=nYHt8SdUj-U ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Sleepy Hollow je parádní vizuální žranicí. Pochmurné gotické městečko, temné lesy zahalené věčnou mlhou, Bezhlavý jezdec na koni, spousta usekaných hlav v detailu a surrealistický strom smrti. Pokud tomuhle hororu něco nechybí, je to rozhodně atmosféra. Pro mě poslední skvělý Burton. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

TIm Burton obsadil do svého mysteriózního hororu svého dvorního herce Johnny Deppa a výsledek je bombastický. Neuvěřitelně stylový horor s velmi zajímavým příběhem, precizní kamerou, hrůzostrašnou atmosférou a bezhlavým Christopherem Walkenem. Za zmínku určitě stojí i výkon Christiny Ricci. Podle mě nejlepší film jaký do této doby Tim Burton natočil..... ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Horor? Historický thriller? Detektivka? Psychologické drama? Fantasy? Parodie? Nevím a v případě Tima Burtona je třeba zříci se veškerého škatulkování, počkat si, až budete jednoho chmurného večera nebo deštivého odpoledne sami doma, uvařit si kotel černého čaje a sledovat, jak se tajemný přízrak bezhlavého (a vzhledem k těm zubům přibroušeným do špiček buďme rádi) německého vojáka prohání na přízračném oři temným lesem, v němž mají stromy podobu pravěkých ještěrů, mladého městského policistu, který zvládne praktikovat metody detektiva z Baker Street a prohlašovat, že je vše je věcí rozumu jen do té doby, kdy se na vlastní oči přesvědčí, že rozum je občas pěkně na...na nic, a křehkou krásku, jež rozhodně nemá ve zvyku reagovat na děsivé události zděšeným ječením a způsobným padáním do mdlob. A než se to celé vyřeší, zjistíme, že přinejmenším stejně podivná tajemství jako prokletý kraj skrývají obyvatelé Sleepy Hollow i detektiv sám... Bizarní atmosféru občas odlehčenou svérázným vtipem posiluje herecké obsazení: Depp si s chutí zahrál dalšího ze svých sympaticky potřeštěných vyděděnců, Katrina Christiny Ricci naproti tomu ztělesňuje půvabné, jemné, ale v rozhodujících okamžicích silné a vyzrálé ženství, a zapomínat bychom neměli ani na samotného bezhlavého jezdce Christophera Walkena. Vše ideálně doplňují herci ve vedlejších rolích. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Typický Burtonovský svět s nádhernými kulisami a atmosférou hutnou, jak by ji vytvořil snad jen Vincent Price. Démonická hudba, tajemný bezhlavý jezdec a osvědčená dvojka Burton & Depp jsou zárukou kvalitní zábavy. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Souboj novátorského policejního myšlení s týpkem, který intelekt ztratil současně s hlavou, má styl, duši i poetiku a tak si dovolím pouze vytahat za uši pana Elfmana, který mi jako zpestření rutinního hudebního doprovodu naservíroval i několik porcí pro mne nestravitelného hudebního hluchu. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Vizuálně naprosto dokonalé (ano, hammerácké horory mám rád stejně jako Tim), ale rozhodně to není strhující zážitek jako v případě nejlepších Burtonových filmů. Už kdysi dávno v kině mi vadil mírný chlad a dvojka Depp - Ricci mi k sobě prostě nepasuje. 70% ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Tim Burton nebere ohledy na žánrové škatulkování, netočil Ospalou díru jako horor, točil ji prostě jako typicky SVŮJ film, do kterého jen přimíchal trochu více strachu, než obvykle, rozstříknul pár cákanců krve a nakonec tomu useknul hlavu... Sleepy Hollow neoplývá zdlouhavým úvodem, ani pomalými scénami ala "budování" atmosféry, ta přijde sama spolu s precizní výpravou (zasloužený Oscar) a temnými lesy zahalenými do věčné mlhy, které dokáže prosvítit jen pořádný blýskanec. Vizuální estetika je dokonalá, omámí svou samostatnou krásou, obsáhne pohádkové pojetí a přitom neubírá na vážnosti v hutné řeži, tohle je prostě perfektní styl celého filmu. A Johnny Depp svou vědátorskou konfrontací s tajemným mýtem, osobitou nadsázkou i dětským strachem je nejvhodnějším doplňkem. 9/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších Burtonových filmů. Věřím, že až se na něj podívám někdy v noci, dám mu plný počet. Zatím si užívám spíš skvělý balanc strachu a humoru, než že bych se cítil celkově unešen. Ale to přijde. ()

Související novinky

Bezhlavý jezdec se vrátí

Bezhlavý jezdec se vrátí

dnes

Držte si klobouky, budou opět padat hlavy. Na plátna kin by se totiž měl vrátit hrůzyplný bezhlavý jezdec v nové adaptaci povídky „Legenda o Ospalé díře“ newyorského spisovatele Washingtona Irvinga … (více)

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Další strašidla od Burtona?

Další strašidla od Burtona?

03.06.2008

Popravdě řečeno, už to začíná být trochu únavné. Trochu dost. Burton, Depp, pocta starým hororům, áčkově promakaná béčková atmosféra... znáte to. Ale Tima to asi nikdy neomrzí, přestože téma i styl… (více)

Reklama

Reklama