Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na konci 18. století mladý newyorský konstábl Ichabod Crane trvá na důkladném vyšetřování zločinů a sám vymýšlí nové postupy. To se příliš nelíbí jeho nadřízeným a soudcům, proto se ho rozhodnou elegantně zbavit. Je poslán do vesnice Ospalá díra, kde došlo k sérii vražd. Údajně zde řádí bezhlavý hesenský jezdec, který svým obětem stíná hlavy, které si pak bere s sebou. Byl zde před dvaceti lety zabit a teď se prý mstí, protože hledá svou hlavu. Crane je racionální mladý muž, který na takové pověry rozhodně nevěří. Nestačí se ani ubytovat, když dojde k další vraždě. Syn zavražděného muže mu nabídne své služby a přes počáteční odmítnutí Crane nakonec souhlasí. Konstáblovi se snaží pomoci také krásná dcera místního boháče Katrina Van Tasselová, do níž se Crane zamiloval. Pomalu, ale jistě si Crane začíná dávat dohromady skládačku událostí a zjišťuje, že všichni mrtví měli nějaké společné tajemství… (TV Prima)

(více)

Recenze (1 251)

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Z vlny kostýmních velkofilmů, která horroru vládla v úpadkových 90. letech (Bram Stoker's Dracula, Mary Shelley's Frankenstein, Interview s upírem) se mi Sleepy Hollow líbí nejvíce. Tim Burton vsadil stejně jako ostatní hlavně na vizuální stránku věci, a dopřál divákovi skutečnou pastvu pro oči. (Tohle už jsou přímo vizuální orgie.) Ale na rozdíl od Coppolova Draculy, jehož jednotlivé obrazy jsou sice dokonalé, ale pohromadě už tak dobře nedrží, Burtonovi se podařilo bravurně sladit všechny ingredience do jednoho celku. Otěže mu vypadnou z rukou jen v závěrečné, zbytečně přehnané akční sekvenci, nad kterou se ale vzhledem ke všem těm úžasným předchozím dojmům dá přimhouřit oko. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

8 / 10 Ak celý svet vnímate ako zmes svetla a farieb, tak vás tento film určite očarí - temné a opustené lesy pretekajúce atmosférou ako z kníh Hansa Christiana Andersena, studený severský vietor varovne pískajúci v kmeňoch bútľavých stromov, šedé oblaky majestátne sa vznášajúce vo vzduchu - to všetko sú obrazy, ktoré dokážu každému rojkovi a romantikovi zahrať na tú správnu strunu. Dielo, ktoré stojí a padá na Burtonovej réžií a hereckom výkone Johnnyho Deppa - ak ale ani jedného z nich príliš nemusíte, do tejto diery by som radšej neliezol. Mohli by ste prísť o hlavu. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Opravdu strašidelný film, s neodolatelným Deppem, bezhlavým Christopherem Walkenem... práce s kamerou, atmosférou, nasvícení..všehno je naprosto brilantně zmáknuté a mě nezbývá nic jiného než 5 hvězdiček... ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

"... budou padat hlavy.".....Najlepší Burton! Najlepší Depp! Tak krásne štýlovo a brutálne hravý. Plný čierneho humoru a hororovej atmosféry. Toľko režisérových nápadov a toľko nadšenia po každom mojom dopozeraní. Spočiatku som tomu dal o hviezdu menej, ale sám seba som sa potom spýtal, aký mám vlastne dôvod nedať tomu plnú paľbu? Nedokázal som si odpovedať. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Výbornej film s vynikajícím výkonem Deppa, tohle nemůže dopadnout jinak než pětihvězdičkovým ohodnocením, sice jsem zprvu chtěl dát za čtyři, ale bezhlavý rytíř který usekává hlavy nemá chybu:-) ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Kostýmy, hudba, herci a nakonec temná ponurá atmosféra, vše je do posledního detailu skvělé. Johny Depp stejně jako ve Střihorukém Edvardovi ukázal , že mu tajemná atmosféra svědčí a znovu mě přesvědčil o svých kvalitách. 90% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Není díra jako díra. Některá naoko nabízí plno zábavy, ale přesto zůstanete nohama pevně na zemi, jiná na první pohled vypadá ospale a vy kvuli ní ztratíte hlavu. Do Burtonovy hororové romance jsem nešel po hlavě, a tak mi zůstal dojem vysoce stylizovaného průměrně odvyprávěného příběhu bez emocí. Prakticky ani jednou ve mě film nevyvolal napětí či úzkost. Hlav je nasekáno jak na 21.6.1621, ale nějaké soucítění diváka s lidmi na plátně nenastane. Většina lidí je ve filmu jen a pouze jako sword fodder, detektivní linie je vcelku nenapínavá a místy děravá, zásadní zjištění často proběhnou jaksi mimochodem. Asi by mi k příběhu vyhovoval úplně jiný styl, docela by mě zajímalo, co by s tím udělal třeba Fincher. Alespoň něco pozitivního: Christina Ricci, jíž náleží dvě ze tří hvězdiček, které jsem filmu udělil. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

"Je mrtvý?" "V tom je ten problém. Je mrtvý od začátku." Stydím se, že jsem ještě nenapsala komentář na míru. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Stylově vybroušená podívaná, z výtvarného hlediska snad nejzajímavější Burtonův kousek. Výběrem rekvizit a kulis ale i líčením herců a nasvícením scén záměrně vytváří téměř divadelní atmosféru a vzdává hold klasickým hororům 30. let. Skvělý John Deep, ďábelsky odpudivý Walken a sladce křehká Christina Ricci. Sympatické vtípky hanebně znevažují mé oblíbené racionální osvícenství a vzdávají hold světu mýtů a pohádek. Celkový dojem 95 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Roztomilá gotická hororová pohádka s okázalou výpravou a atmosférou, která tlačí spíš na styl než na strach. Jen bez toho Deppova šaškování bych se obešel. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

S tímhle filmem mám jeden problém; vzhledem k tomu, že jsem zde nebo na imdb v profilu filmu nikde nenašel žánr "fantasy" nebo "sci-fi", stavěl jsem se k dění v Ospalé díře stejně jako její hlavní hrdina-tedy racionálně a také jsem (naivně) předpokládal, že bude stejného rázu nakonec i závěrečná pointa (tedy, že to vše má ve skutečnosti podstatu rozumem vysvětlitelnou). Místo toho jsem ale dostal něco jiného a nadšení to ve mně zrovna moc nevyvolalo (btw, co měla ta scéna s čarodejnicí sakra znamenat?!). Což mě docela mrzí, protože atmosféra byla úžasná (společně s výbornou hudbou), nechybělo napětí a herecké osazenstvo věru nebylo špatné; hlavně Depp se sem moc hodil a jeho role dodala filmu špetku humoru (kterého jsem se v dostatečné míře dočkal na konci, který mi přišel vcelku směšný, ale to asi záměrem tvůrců tak úplně nebylo). Lepší 3*, jsem asi příliš racionální a přízemní nato, abych dokázal Sleepy Hollow plně docenit. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Watch your head!“ Hledá snad někdo v zapadlé vísce holandských osadníků zvané Sleepy Hollow vylučovacím způsobem Highlandera a nebo to jen vyjíždí z pekla na trestné výpravy Christopher Walken, jenž z principu odmítá nákupy v kloboučnictví? Vše přijíždí vyšetřit za pomoci moderních metod a především vlastní hlavy newyorkský inspektor Ichabod Crane, ale otázkou je, jak dlouho ji bude moci použít.. Tim Burton. Ten by o filmové výpravě mohl vyprávět hodiny a stejně by neřekl vše. Gotický, detektivní horror střižený špetkou parodie a poháněný strašidelnými smyčci Elfmana patří alespoň pro mě k jeho vrcholům a jen trpce lituji, že zatímco já jsem se musel v povinné četbě prokousávat Honzíkovou cestou a Bronzovým pokladem, tak si americké děti četli povídku Washingtona Irvinga o pekelném jezdci, co dvakrát ztratil hlavu. Mimochodem, pokud se vám zdálo, že se ohání mečem a sekyrou jako Ray Park, tak to bude tím, že ho hrál Ray Park.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Typická Burtonovská rozprávka. Zamotaná mysterióznosť sa niekedy hodí, inokedy je úplne nesvoja. Vážnosť situácií strieda netypické vtipy podobné ako v Edwardovi, kde sa to ale hodilo. Netypický bol aj výber rolí, hlavne Van Diena, Ricci, ktorá sa mi sem nehodila ako už dávnokto nie a samozrejme Walken, ktorý odviedol svoje. Exteriéry sú síce úžasné, rovnako aj pôvodná zápletka, no s prehnaným záverom a všetkým tým ostatným je to len škoda, že som to nemohol vidieť v kine. 75%. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, který nabízí divákům nevšední podívanou. Atmosféra je přímo skvělá a film diváka přímo vtahuje do děje. A když se k tomu přidá skvělý výkon Johnny Deppa nemá tento film skoro žádnou velkou chybu. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Temnota se vkrádá do našich obydlí, krok za krokem pohlcuje naší mysl a ovládá náš zrak. Osobité Burtovovo dílo je důkazem již dávno známého faktu, že jeho fantazie je tak nepředstavitelně obrovská, že běžný divák by jí neprošel za stovku svých životů. OSPALÁ DÍRA vykazuje jistou podobnost s Polanského Plesem upírů, čili karikaturní zobrazení depresivního prostředí s kupou bizardních figurek k tomu. Při pohledu do minulosti burtonovského díla stejně jako kupříkladu ve Střihorukém Edwardovi i zde využívá poetiku záběru doplněnou poetikou hudby jenž v rukou skladatele Danny Elfmana má na děj až pohádkový vliv. Ona zvláštní chůze po hranici a pak i krajinou fantazie s kamerou mapující každý krok této cesty jakoby si občas hrála s Pytofovou obrazovou vizí v nepříliš dějově zdařilém Fantomu Paříže. Morbidně depresivní atmosféra má tak u někoho za následek dostání názvu Ospalá díra, tudíž mírně ukolébává, ovšem jiného mrazí v zádech. S nepředstíranou surovostí stíná bezhlavý rytíř hlavu za hlavou a vybledlá těla vesničanů jsou zalévána krví. Vize hlavního hrdiny jsou goticky chladné, chladné jak kovy mučících nástrojů jichž hřeby pronikají slabou lidskou kůží. Ona zvláštní nit milostného vzplanutí Cranea a Katriny je jako plamínek svíčky v temném rohu prosáklém smrtí. Johny Depp je jako rockový démon v krajině přízraků, bílá pleť, ďábelský pohled svědčí o tom, že se s charakterem své postavy absolutně ztotožnil. Christina Ricci je sice morbidně půvabné stvoření, ale jako Deppova partnerka mi do příběhu příliš nezapadá, stejně jako špatně volené hlasy v českém dabingu. Kameo rolička Christophera Walkena tak nasazuje definitivní korunu dalšímu z nezapomenutelných filmů, kterým už od začátku kraluje Tim Burton. Pro mě jednoznačných 5 hvězdiček, protože ona temná poetika vyprávění ve mě vzbudila celou řadu mrazivě depresivních prožitků. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Tak jsem konečně zhlédl Ospalou díru. Trvalo mi to jen deset let od jejího uvedení v kinech a konečně mohu říct, že jsem viděl všechny celovečeráky Tima Burtona. (Edit: sakra, ještě Pee-Weeho velké dobrodružství!) Film je perfektní směsíci pohádky, hororu a detektivního vyšetřování, které jakoby vypadlo z knihy sira Conana Doyla, až na to, že se odehrává v Americe. Ostatně Washington Irving, ač Američan, byl ještě příliš ovlivněn starým kontinentem, než aby mohl napsat něco zcela amerického (a pro případné rejpaly: ano, vím, že Irving žil dřív, než Doyle). Johnny Depp je tradičně výborný, Elfman jakbysmet, celkově tomu není moc co vytknout. Díkybohu za odlehčený tón příběhu, protože horory nemám moc rád, ale Ospalá díra naštěstí nejde cestou prvoplánového děšení diváka. Atmosféru buduje Burton naprosto geniálně, občas si to zase krvavostí nezadá se Sweeney Toddem. A ještě chci zmínit velmi povedený casting, tolik hvězd pohromadě, to divácké oko vždy potěší:) ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

A zase Elfman,Depp a Burton.Samozřejmě že z mé strany je to nadšené "zase".Horory nemusím,ale tenhle má perfektní gotickou atmosféru,skvělé obsazení (pochvalu si zaslouží i Christina)a mě to neskonale bavilo a bavit bude:) ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Krásne obrazy na Burton servíruje. Naozaj film je umelecky natočený a je vidno ze si s tým niekto dal robotu. V globale mi film pripomínal taký mix medzi Vidoqom a From Hell. Možno keby som ho videl skôr... Ja to vidim na slabšie 4 hviezdy. Pekná legenda. ()

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Další strašidla od Burtona?

Další strašidla od Burtona?

03.06.2008

Popravdě řečeno, už to začíná být trochu únavné. Trochu dost. Burton, Depp, pocta starým hororům, áčkově promakaná béčková atmosféra... znáte to. Ale Tima to asi nikdy neomrzí, přestože téma i styl… (více)

Burton a Carrey

Burton a Carrey

01.12.2005

Kreslíř Robert Ripley proslul ve 30. a 40. letech minulého století hlavně tím, že bral věci všedního lidského života a ve svých kreslených představách je převracel naruby. A právě tento výstřední… (více)

Reklama

Reklama