Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na konci 18. století mladý newyorský konstábl Ichabod Crane trvá na důkladném vyšetřování zločinů a sám vymýšlí nové postupy. To se příliš nelíbí jeho nadřízeným a soudcům, proto se ho rozhodnou elegantně zbavit. Je poslán do vesnice Ospalá díra, kde došlo k sérii vražd. Údajně zde řádí bezhlavý hesenský jezdec, který svým obětem stíná hlavy, které si pak bere s sebou. Byl zde před dvaceti lety zabit a teď se prý mstí, protože hledá svou hlavu. Crane je racionální mladý muž, který na takové pověry rozhodně nevěří. Nestačí se ani ubytovat, když dojde k další vraždě. Syn zavražděného muže mu nabídne své služby a přes počáteční odmítnutí Crane nakonec souhlasí. Konstáblovi se snaží pomoci také krásná dcera místního boháče Katrina Van Tasselová, do níž se Crane zamiloval. Pomalu, ale jistě si Crane začíná dávat dohromady skládačku událostí a zjišťuje, že všichni mrtví měli nějaké společné tajemství… (TV Prima)

(více)

Recenze (1 251)

Lilloos 

všechny recenze uživatele

Příjemně civilní rozjezd (Burton držící svou úchylnou fantazii na uzdě, Depp zpodobňující další záhadnou postavu, Elfman...prostě Elfman) bohužel časem ztrácí na tempu a zápletka se začíná motat až příliš složitě. V závěru pak několik věcí zůstane navždy tajemstvím, protože na ně tvůrci jednoduše zapomněli. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Nádherná výprava, skvělé kostýmy i hudba. Krásně udělané. Co je pro mne velmi chabé, je příběh. Nebýt skvělého obsazení, tak by se to nedalo ani dokoukat. Nicméně díky Burtonovi z ničeho povstal Fénix. Za mne 70%. ()

Extrakritik 

všechny recenze uživatele

Škoda,že takovejch podobnejch filmů není víc.Ta ponurá atmosféra nevlídné a staré vesnice,na kterou je uvalena kletba.....dokonalost sama. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Nádherný film Tima Burtona, vůbec jeden z jeho nejlepší. Ospalá díra má svůj styl. V ponuré, zapomenuté vesnici daleko od New Yorku na konci 18. století dojde ke třem vraždám. Podle legendy vraždil bezhlavý jezdec (Christopher Walken). Vraždy jede vyřešit newyorský konstábl (Johnny Depp) se svými moderními metodami a bizarními aparáty. Do ponuré vesnice přichází doslova nezván, lidé zavírají okna, z vesnice je cítit něco strašného. Atmosféru už jen dotváří všude položené dýně. Legendě o bezhlavém jezdci nevěří, ale nakonec se s ním setká a změní své uvažování v řešení případu. Atmosféra filmu je mrazivá. Tu dokreslují vykopané rakve s mrtvými, pitvy a usekané hlavy. Po obrazové stránce je film doslova úchvatný. Vesnice, kostýmy a především bezhlavý jezdec, který když ještě žil, tak zuby byly zbroušeny tak, aby vypadal ještě hrůzostrašněji. V legendě je popisován, že sekal svým nepřátelům hlavy podobně jako Vlad Drácula napichoval své protivníky na kopí. Maska a kůň bezhlavého jezdce jsou překrásní. [49693. hodnocení, 1203. komentář, 83%, 706. nejlepší film, 168. nejoblíbenější film] ()

TostTom 

všechny recenze uživatele

No horor nevím, ale každopádně jsem se skvěle pobavil. Skvělá atmosféra, kostýmy, příběh a celá zápletka a naprosto neuvěřitelně skvělý Johny Depp v roli Ichaboda. A musím říct, že Johny byl to naprosto nejlepší v tomhle filmu, skvěle ztvárnil svou roli a zvládl bát velmi vtipný a zábavný a já se skvěle bavil pokaždé když byl na scéně. A pokud můžu doporučit, tak je lepší vidět film v originále, protože pak to stojí opravdu za to. ()

molcan2 

všechny recenze uživatele

Ichabod Crane je vyslaný do dediny Sleepy Hollow, kde bezhlavý jazdec zanecháva za sebou stopy bezhlavých tiel. Ichabodove vyšetrovacie metódy sú vystavené skúške, pretože príčinou zločinov môže byť nadprirodzená bytosť. Tim Burton je jeden z mojich najobľúbenejších režisérov a sledovanie jeho filmov je vždy zázrak, Ospalá diera je neuveriteľná, ten gotický nádych, ktorý má vo svojich filmoch, dokonale ladí s príbehom. Nedávno som dočítal knihu, podľa ktorej je film adaptovaný, je úplne verná. Johnny Depp a Christina Ricci majú medzi sebou neuveriteľnú chémiu, dobre vybudované a veľmi dobre zahrané postavy. Celkovo je to nádherný film, som podozrievavý, že to musím povedať, pretože som nadšený režisérovou tvorbou, film má neuveriteľné napätie od začiatku do konca, určite sa oplatí pozrieť. ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Řádně krvavá pohádka pro dospělé, ve které Tim Burton glorifikuje ty nejtemnější klišé v tom nejstylovějším kabátku. Fantastický casting hraje přesně podle Burtonových strašidelných not, díky čemuž lze celou Sleepy Hollow prosvištět, a to i přes všechny ty uťaté hlavy, s úsměvem na rtech. Pohlcující Lubezkiho kamera a pro temné uličky stvořená Elfmanova hudba dotvářejí estetickou a uměleckou dokonalost Burtonových myšlenek, a přestože jsem s ke Sleepy Hollow vrátil po 24 letech, tak jsem přesvědčen, že i v současnosti by si v kinech odnesl aplaus ve stoje. Vtip, nadhled a jemnocitné balancování na pokraji strašidelna a černohumoru z dílny Tima Burtona prostě nestárne. 95% ()

mls 

všechny recenze uživatele

Je ťažké obdivovať horor, pri ktorom po celý čas ani trochu nezneistíte. Iste, forma je očarujúca, Johny Depp hrá excelentne a celkovo vznikol veľmi osobitý snímok. Ani záver som neočakával taký ako bol. Áno prekvapilo ma to. Ale bohužial aj negatívne. Nielen réžia mohla za "hororovú" neschopnosť tohto filmu, ale aj divný scenár, ktorý akoby nedával režisérovi ani šancu na zreazlizovanie nejakej viac strašidelnej scény. A možno som to celé zle pochopil a vôbec to nemal byť horor. Ale potom už vážne neviem o čom. ()

Krojcek3 odpad!

všechny recenze uživatele

Kuli tomuto filmu jsem začal usilovat, abych se stal recenzentem na CSFD. Podle hodnocení a komentářů jsem totiž nabyl dojmu, že jde o kvalitní film, který stojí zato vidět. Byl sem o tom natolik přesvědčen, že anichž bych film viděl, pustil jsem ho svým kamarádům... to byla velká chyba, dlouhých, nudných spíše trapných 105minut.. Film je dobře natočen (KAMERA,STŘIH) ale SCÉNÁŘ je děsný. Každá situace dopadne nejhůř jak může, dialogy úplně o ničem, film je plný nesmyslností.. ODPAD!! ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se po dlouhé době opět podívala na tenhle snímek a musím se přřiznat, že se neřadí k výkvětu toho nejlepšího, co jsem kdy viděla. Atmosféra vynikající, herecké výkony přesvědčivé, hudba Dana Elfmana jako vždy úžasná, ale. Asi se film hodí jen na plátna kin, ale ne na menší obrazovku. Mám z toho rozpačité pocity, na jednu stranu jsem se bavila, bála, divila, jak se film vyvíjel, na stranu druhou mi tam cosi drhlo. ()

Adm.Nelson 

všechny recenze uživatele

Pekná detektívka s hustou atmosférou, vynikajúcou výpravou, Deppom, ktorý strieda jednu lepšiu grimasu za druhou, Walkenom, ktorého by som nerád stretol niekde za humnami, krásnou Kristínkou a s Burtonom, ktorý to celé tak zaujímavo namiešal. Strašidelné a miestami vtipné, pričom sa to neberie vážne, pozeralo sa to akosi samo od seba. 9/10 ()

sandis 

všechny recenze uživatele

Vizuálně působivé, jak je tomu u Tima Burtona zvykem. Tentokrát mne však příliš nenadchly některé scény. Sice s pohádkovým nádechem... nevím, nějak mi to nesedlo... 8/10... třeba ještě bodík přidám, až se mi to rozleží... ()

*Colorado 

všechny recenze uživatele

Mezi Burtonovými filmy jeden z největších skvostů. Atmosféra, to je to, co on prostě umí vytvořit. To, jak je legenda vyprávěna, to, do jakých barev se halí prostředí, skvělý Johnny Depp (konstábla Crana zahrál nezapomenutelně) a když se k tomu přičte hudba Danny Elfmana, vtáhne vás to do sebe a probudíte se až se závěrečnými titulky. Christopher Walken a'la bezhlavý jezdec je taky super, jde z něj hrůza a naopak co mi bylo sympatické, tak i když se objevoval bezhlavý, bylo poznat, že je to on. Ano, jde o detail, ale alespoň mě tyhle detaily těší. S přehledem 5*. ()

Pradlík 

všechny recenze uživatele

Spolu s Faunovým labyrintem je Ospalá díra mojí nejoblíbenější hororovou pohádkou. Tim Burton zde totiž vytahuje na obdiv veškeré své umění, a že se v těch duchách, přízracích a jiné pohádkové havěti, skutečně vyzná! Pak Johnny Depp jako konstábl Ichabold Crane a Christina Ricci jako Katrina Anne. Zde musím do nebe vychválit především atmosféru a exteriéry, stejně jako bezhlavého jezdce v podání Christophera Walkena. ...budou padat hlavy! Ichabod Crane: Doktor Lancaster, reverend Steenwyck, hm, notář Hardenbrook a soudce Philipse. Ten vzal nohy na ramena a ztratil hlavu. ()

Bohnice05 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější horor s jedním z mých nejoblíbenějších herců a od jednoho z mých nejoblíbenějších režisérů. Zpětně uznávám, že když je člověk starší, tak mu tam už neujdou drobné chybky, kterých se dalo vyvarovat, ale pro mě je tohle srdcovka! ()

amarth 

všechny recenze uživatele

Paráda! Tyto "gotické obleky" jsou šity Johnymu opravdu na míru. Ať je to Sweeney či Karlík, Piráti, Z pekla, Čokoláda až třeba Edward, kouzlo je tam.... ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Podmaňujúce dielo z dielne Tima Burtona. Nejde ani tak o horor ako historický thriller v dobových kostýmoch a ponurej atmosfére tých čias. Johnny Depp vo forme a bezhlavý jazdec k tomu, "co víc si pánové múžete přát" :) ()

JakeG 

všechny recenze uživatele

Varování!! Tento komentář je velice zaujatý. EHM, EHM! Jako horóór?! Ono je to asi o pohledu na věc. Burtonovi filmy jsou pravda poněkud morbidnější a krvavější, ale jedná spíše o pohádky pro dospělé. Nebo se snad pletu. Tenhto snímek nevybočuje ze autorovi stylizace a opět máme možnost obdivovat JD, tentokráte jako průkopnického vyšetřovatele. jde o velice zábavný (nezvedá-li se Vám žaludek u pohledu na krev) filmový zážitek se skvělými herci ve mém nejoblíbenjěším podivnostmi nabitém stylu. Díky Time! ()

PDcz 

všechny recenze uživatele

3*** body Hu hůůů.. tak viděl jsem to už nebo ne?? [X] minus 1* bod Tohle je těžké.. 10 let starý film, o kterém nevím jestli jsem ho viděl nebo ne. Hodnotnit jen podle jmen ho nechceme. Já se drobet nudil.. promiňte [X] Minus 1* bod Role Ichaboda Crane mi přišla malinko víc ulítlá než zbytek filmu. Zbytečně moc pitvořil postavu. Celkové pohádkové vyznění mne spíše zklamalo. [X] Ještě hodinu v práci..Ne, mám co dělat, ale musím uvolnit šedou kůru mozkovou, jinak přijdu o hlavu ()

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Další strašidla od Burtona?

Další strašidla od Burtona?

03.06.2008

Popravdě řečeno, už to začíná být trochu únavné. Trochu dost. Burton, Depp, pocta starým hororům, áčkově promakaná béčková atmosféra... znáte to. Ale Tima to asi nikdy neomrzí, přestože téma i styl… (více)

Burton a Carrey

Burton a Carrey

01.12.2005

Kreslíř Robert Ripley proslul ve 30. a 40. letech minulého století hlavně tím, že bral věci všedního lidského života a ve svých kreslených představách je převracel naruby. A právě tento výstřední… (více)

Reklama

Reklama