Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na konci 18. století mladý newyorský konstábl Ichabod Crane trvá na důkladném vyšetřování zločinů a sám vymýšlí nové postupy. To se příliš nelíbí jeho nadřízeným a soudcům, proto se ho rozhodnou elegantně zbavit. Je poslán do vesnice Ospalá díra, kde došlo k sérii vražd. Údajně zde řádí bezhlavý hesenský jezdec, který svým obětem stíná hlavy, které si pak bere s sebou. Byl zde před dvaceti lety zabit a teď se prý mstí, protože hledá svou hlavu. Crane je racionální mladý muž, který na takové pověry rozhodně nevěří. Nestačí se ani ubytovat, když dojde k další vraždě. Syn zavražděného muže mu nabídne své služby a přes počáteční odmítnutí Crane nakonec souhlasí. Konstáblovi se snaží pomoci také krásná dcera místního boháče Katrina Van Tasselová, do níž se Crane zamiloval. Pomalu, ale jistě si Crane začíná dávat dohromady skládačku událostí a zjišťuje, že všichni mrtví měli nějaké společné tajemství… (TV Prima)

(více)

Recenze (1 251)

kitano 

všechny recenze uživatele

Tim Burton, Johny Depp a Danny Elfman. Mnohym budu stacit len tieto tri slova, aby vedeli co maju od tohto filmu cakat a prave ti si film vychutnaju uplne po vsetkych strankach. Film uz od zaciatku vtiahne vdaka krasnym Burtonoviym obrazom a Elfmanovej hudbe. Vo svete kinemografie len tazko najdete lepsi priklad dokonalej suhry obrazu a zvuku. Skoro vsetky Burtonove filmy maju prvky fantasy a hroru a tu Burton co sa tyka tej hororovej stranky pritlacil na pilu (jedna sa predsa len o staru strasidelnu legendu) a nieje nudza o lietajuce hlavy, ruky a litre (no par litrov tam urcite bolo:)) krvi. Nemozem sa sice ubranit dojmu ze scenar (hlavne v strednej casti) mal slabsie miesta, ale nieje to zase take hrozne a to je asi to jedine co mozem filmu vytknut. (9/10) ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

A zase Elfman,Depp a Burton.Samozřejmě že z mé strany je to nadšené "zase".Horory nemusím,ale tenhle má perfektní gotickou atmosféru,skvělé obsazení (pochvalu si zaslouží i Christina)a mě to neskonale bavilo a bavit bude:) ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Na mne příliš studené a dějově neatraktivní. Kamera výborná, kostýmy parádní, atmosféra správě hustá, ale nesedlo tak jak by mělo. Je škoda že Burton je lepší vypravěč než režisér. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Super první půlka, o něco předvídatelnější ta druhá, ale celkově velice atmosférický gotický thriller, co rozhodně stojí za to... ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nejburtonovější Burton. Slavnou a mnohokrát profláknutou legendu Sleepy Hollow zpracoval zcela po svém. Výsledek je velmi svérázný a skromně řečeno úžasný. Nechá se nazývat hororem, ovšem nikoli smrtelně vážným. Nad hororovostí vítězí strašidelnost, černočerný morbidní humor a romantika. Do role Ichaboda Cranea si nemohl vybrat nikoho lepšího, nežli Johnnyho Deppa. Miranda Richardsonová zde nemá se svou cáklou královnou z Černé zmije II. společný ani vlas na hlavě. Její macecha je neuvěřitelně svůdná, zvrhlá a ďábelsky tajemná zároveň. A za zvláštní pozornost stojí hessenský žoldák Christopher Walken. Je snad tou nejdémoničtější hororovou postavou, ovšem nejde ho brát pouze jako odpornou zrůdu. V určitých chvílích je znát, že má srdce (má rád svého koně) a jeho postava je zahalena i určitou porcí tragiky (ostatně jako téměř všichni záporáci z Timových filmů). Ospalá díra je nejen na dobu vzniku neuvěřitelný film - snad ta nejlepší pocta gotickým hororům a černá komedie zároveň. 100%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Manieristický režisérov štýl sa opäť prejavil v kostýmovom spracovaní legendy o bezhlavom vraždiacom jazdcovi. Mestský vyšetrovateľ, predstavujúci racionalistu, s neomedzenou vierou vo výdobytky vedy je konfrontovaný so svetom kúziel, znamení a nevysvetliteľných javov. Príbeh samotný, najmä v druhej polovici, nie je veľmi originálny ale zároveň ani príliš dôležitý. Podstatné je omračujúce výtvarné riešenie a desivo-komická atmosféra počas celého filmu podporená napudrovanými tvárami skvelých hercov. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Nejoblíbenější Burton s ještě celkem "čerstvým" Johnnym a tak dokonalou atmosférou, jakou jsem u ničeho jiného nenašla. A když se k tomu přidá Christopher Walken se špičatýma zubama a vskutku šíleným výrazem, člověka zamrzí, že se tam většinu času pohybuje bez hlavy. Tady prostě není co řešit. Už mnoho let jeden z mých top filmů. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Tim Burton se zase jednou vytáhnul.Úžasná barevná stylizace a kamera,zábavný scénář a několik usekaných hlav.Prostě super. ()

psy.cho 

všechny recenze uživatele

Vizuálne veľmi pekný film ale to je asi tak všetko. Johnny Depp nič moc a tak isto ani ten dej, ktorý ma moc nezaujal. Ja proste Burtnovi asi nikdy neprídem na chuť. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Kolega z práce se nedávno ženil. Když nám pak ukazoval svatební fotky, kde stojí vedle sedící nevěsty, na všech neměl hlavu (ne, že bychom o něco přišli). Bezhlavý jezdec Christopher Walken, byl tím prvním, co mi přišlo na mysl. A tahle vymazlená Burtonovka mi teď naopak pokaždé připomene jednu jistou svatební fotografii. A jen tak mimochodem - je to pěkný film... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Legenda o vraždiacom bezhlavom prízraku je v zámorí hodne populárna. Ja som sa s týmto strašidelným príbehom prvý krat bližšie zoznámil v roku 1999 prostredníctvom snímku "Ospalá diera", ktorý natočil režisér Tim Burton. Túto horrorovú tému spracoval svojim jedinečným vizuálnym štýlom. Do hlavnej úlohy newyorkského inšpektora Ichaboda Cranea obsadil overeného Johnnyho Deppa. Ten predviedol geniálne kreatívny herecký výkon. Pre mňa je snímok "Ospalá diera" vrcholom spolupráce dua Burton a Depp. ***** ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Možná to může vzhledem k negativnímu hodnocení vypadat, že jsem zklamán, ale není tomu tak. Atmosféra je stylová, je okouzlující, ale já jsem si ji vůbec neužil. Musel jsem stále myslet na to, jak je to takové vyumělkované, nepříjemné, předvídatelné, uff, možná i trapné. Na horror jsem byl snad až příliš netečný. Jako pohádka pro dospělé to fungovat může, ale v té mám rád zase roztomilost a tu jsem zde nenašel. Když se k tomu připočte fakt, že nesdílím současnou mánii okolo Johnnyho Deppa a Christině Ricci role takové echt dobračky nesluší, musím jít dolů, i když mě to trochu mrzí. Hudba je velmi dobrá a Elfman stoupá v mém zájmu hodně vysoko a je spolu s atmosférou ( i když počítačovou) to nejznamenitější na celém filmu. Byl bych býval dal tři, ale jsem dneska nějaký zlý, sorry :-) ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Zbožňuju Burtonovu charakteristickou výtvarnost a bojím se, že kdyby tomu tak nebylo, asi by ode mne Sleepy Hollow dostala v nejlepším tři hvězdičky. Dojem z překrásného a promakaného vizuálu, tradičně dobrého Johnnyho Deppa a pohádkově-hororové atmosféry mi totiž na moha místech kazila scénaristická klišé. Tolik jsem se chtěl nechat filmem pohltit, ale prostě to nešlo, protože se co chvíli stalo něco, nad čím jsem jen musel zakroutit hlavou a přemýšlet kolikrát jsem už podobný "nečekaný zvrat" viděl. KDyž se rozdávala fantazie, Burton si šel asi dvakrát...A na Walkera mnoho nezbylo. Dodatek po několika týdnech: Vzhldem ke kritizované triviálnosti děje má Sleepy Hollow až neuvěřitelně silný a trvanlivý dozvuk. Už se tedy těším na další projekci, doufám, že tentokrát v širokoúhlém podání, protože nyní je ta pátá hvězdička na spadnutí. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Film , ktorý ma absolútne nepresvedčil o proklamovaných kvalitách. Do zaradenia filmu ku Horror / Mysteriózny , by som ešte zaradil i Paródia a Komédia. V niektorých momentoch som si myslel, že Tim Burton si zo mňa robí prdel .... Nekonečná dekapitačná naháňačka s niekoľkými nelogičnosťami v deji . Záhadne rýchlo horiaci a vybuchujúci mlyn, meč, ktorý presekne ako nič porisko od lopaty, resp. rozpolí pozdĺžne chlapa si "vyláme zuby" na obyčajnej koženej taške atď. atď. Nie, páni, toto dielko ma nijakovsky neoslovilo dejom , ani spracovaním. Takýchto tém (pomstiace sa zombie) tu už bolo mnoho a Burtonova Ospalá diera spadla do jamy s množstvom iných filmov podobného razenia. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Takovou ponurou atmosféru dokáže vytvořit snad jen Tim Burton, připadáte si jako v naprosto jiném světě. Trochu pohádkovém a hodně tajuplném, až vás z toho mrazí. Johnny Depp byl jako vždy skvělý a Miranda Richardson neměla sice velký prostor, ale postava zlé macechy jí sedla dokonale. Bezhlavý jezdec byl dost strašidelný a dokázal precizně usekávat hlavy. Takový kat ze záhrobí. Prostě hodně drsná pohádka pro dospělé. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nejlepší Burtonovka vůbec.Toto zůstane jeho nejlepším filmem.At si natočí co chce Ospalou díru už nikdy nepřekoná.Vynikající atmosféra do které výborně zapadají i Deppovi vtípky,které tento flim ještě okořenují.Depp je vlastně sám o sobě jeden tahoun film a jenom se potrvrzuje,že když na filmu pracuje duo Burton-Depp,tak je to vždycky super.Ostatní herci jsou taky v poho i ty epizodní postavy (Lee a skvělý Walken).Akorát se mě trochu zklamal konec typu a žili štastně až do smrti.Ale i tak se nemá Burton za co stydět ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Timovi se asi zdál děsivý sen, který se nám rozhodl naservírovat formou "mlha-pára-bububu". Tohle na něm ale miluju. Člověk s fantazií větší než New York, zkrátka nemůže zůstat v kutlochu a psát na psacím stroji. Ty svoje kreatury musí filtovat ven a to se Burtonovi daří grandiozním způsobem. Do Ospalé díry naverboval ty nejlepší herce současnosti, kterým vévodí jako vždy okouzlující Depp, a kouzlení může začít. Pro někoho je ve filmu až moc utnutých hlav, krve a nervydrásajících scén, jenže bez toho se Timovo filmu neobejdou. Hlavní aktér toho všeho není jistý ještě pět minut před koncem, což je skvělé a váš mozek běží na plné otáčky.... Na Ichaboda Cranea je i Kriminálka Las Vegas krátká... ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Krásně stylizovaný horor, plný usekaných hlav, černého humoru, groteskního Deppa, démonické Mirandy Richardson a řádně ujetých Burtonovských nápadů. Filmu sice ke konci trochu dochází dech, i tak se ale jedná o jeden z nejpovedenějších hororů devadesátých let. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

V roce 1999 mi jméno Tim Burton nic neříkalo a nevěděla jsem tedy, co od tohoto filmu očekávat. Nechala jsem se zlákat označením horror... a on tam byl akorát věčně komicky omdlévající Johnny Depp. Tehdy pro mě byl tento film zklamáním. Horror? Kdepak, absurdní komedie. Ale docela ráda bych se na "Sleepy Hollow" podívala v dnešní době a jsem přesvědčená, že by si přinejmenším o hvězdičku vyšší hodnocení vysloužil. EDIT 8/2011: Tak jsem se po dlouhých letech podívala znovu a musím přehodnotit svá někdejší slova. "Sleepy Hollow" obsahuje nějaké ty komické prvky, ale primárně jde o (pohádkový) horror s naprosto lahůdkovou atmosférou - s kulisami a nasvícením scény se Burton vyřádil a efekty jsou na svou dobu taky více než slušné. Díky dějové jednoduchosti, předvídatelnosti a podivným dedukčním schopnostem Ichaboda Cranea se trochu zdráhám udělit čtvrtou hvězdici, ale... vzal to bezhlavý Walken, tak parádní atmosféra a sympatické herecké obsazení si zaslouží ocenit! Stejně jako skutečnost, že Casper Van Dien jednou hrál v kvalitním filmu a vůbec to nekazil! 71% ()

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Další strašidla od Burtona?

Další strašidla od Burtona?

03.06.2008

Popravdě řečeno, už to začíná být trochu únavné. Trochu dost. Burton, Depp, pocta starým hororům, áčkově promakaná béčková atmosféra... znáte to. Ale Tima to asi nikdy neomrzí, přestože téma i styl… (více)

Burton a Carrey

Burton a Carrey

01.12.2005

Kreslíř Robert Ripley proslul ve 30. a 40. letech minulého století hlavně tím, že bral věci všedního lidského života a ve svých kreslených představách je převracel naruby. A právě tento výstřední… (více)

Reklama

Reklama