Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harry Melchior (Heino Ferch) už má s despotickou východonemeckou tajnou službou STASI svoje skúsenosti. Ako plavecký majster sa zo všetkých síl usiluje dostať tam, odkiaľ sa už dlhší čas šíri neprehliadnuteľný závan slobody. Píše sa trok 1961 a uprostred Berlína vyrastá kolosálna stavba z kameňa a betónu známa ako berlínsky múr. Jediná cesta, ako sa pri úteku vyhnúť takmer istej smrti, je uskutočniť útek pod zemou. Práce na tuneli však nepokračujú tak rýchlo, akoby si Harry a jeho spojenci mohli želať. Naviac, stále viac hrozí ich prezradenie. V časoch neslobody sa môže stať zradcom aj váš najlepší priateľ... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No musím říct, že na konci jsem ani nedutal. Vůbec, problém jsem měl snad jen v prostřední části, kdy jsem si říkal, že o tom tunelu musí vědět snad i křováci v Africe. Po tom příliš nevěřím tomu jak se na konci zachoval dederonskej plukovníček, víc bohužel kvůli spoileru prozradit nejde, ale byl to nesmysl, ale ani tohle nezmění nic na faktu že se jednalo o dobrej dobovej drasťáček. V jednom záberu jsem poznal ulici Kubelíkova u nás Žižkově, ale pak už nic, tak nevím. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Oslava lidského hrdinství, tvrdohlavosti a boje za svobodu ..německý opus, který je prost typické topornosti s býčí šíjí germánského Willise, dlouhou stopáží, která vám uteče stejně rychle jako uprchlíci tunelem pod rozestavěnou Berlínskou zdí, napětím, které se přehazuje lopatou a vynáší po kýblech a uvěřitelnými hereckými výkony. ()

Reklama

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

Němčouři se občas taky umí dokopat k dobrému filmu a skoro vždycky jde o nějaký ten režim.Hele ale zas prej byl levnější chleba nebo co.I v Německu je Bruce Willis sympoš,ale kdyby si někdy dal oraz a slezl aspon' na chvilku z kříže mohl být i lepší.Taky pěknou němku mu našli,a že najít nějakou asi nebude žádná sranda.Scéna u zdi je skvělá a ke konci to celé pěkně graduje i když film moc nepřekvapí.Kdyby tady kluci a holky nešprechali a já místy nepřemýšlel nad tím,že na to kolik let sem se učil německy umím pěkné hovno,měl bych podezření na nějakého amerického divotvůrce.No a ti borci s minibusem podle mě byli o dost lepší.Nenudil sem se,ale mohli kopat trochu rychleji.PS:Spojení akční drama je snad to nejzákladnější žánrové spojení ze všech.To je snad každý třetí film vole.Tolik zas k těm bodovaným. ()

dANo 

všechny recenze uživatele

[prvá časť] Zatiaľ to hodnotím len po zhliadnutí prvej časti (STV1 11.9.2007) a som milo prekvapený z výborného spracovania, príbeh je takisto veľmi pútavý a teším sa na druhú, záverečnú časť. Verím, že nebudem sklamaný... [druhá časť] ...sklamaný veru nie som, priam naopak. Výborné gradovanie napätia pri samotnom uskutočnení prevodu ľudí cez tunel bolo na vysokej úrovni a tým pádom označenie thriller je absolútne na mieste. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Jak je první polovina filmu depresivní, realistická a celkově velmi povedená, tak je druhá půlka hollywoodská, filmová (tzn. nerealistická) a pitomá. Škoda, že film natočený celkem věrně na motivy skutečných událostí, je možné proměnit v takovou filmovou limonádu, kde stále větší roli hrají patetické milostné trojúhelníky a podobně. Za zmínku ještě stojí, že plukovník Kröger (Uwe Kockischze) ze Stasi, který má na starost útěky z Republiky, vyniká dedukčními schopnostmi na úrovni chytřejšího bratra Sherlocka Holmese. A pokud si pamatujete Pád třetí říše, tak si všimnete, že tady v hlavních rolích vystupuje Albert Speer a Hitlerova sekretářka Traudl. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Postavení Berlínské zdi předcházelo uzavření východního Berlína. Bylo natolik utajené, nečekané a rychlé, že zůstaly rozdělené rodiny, kde si např. rodiče vyrazili večer na ples do západního sektoru a děti spaly ve východním. Problém s návratem měli i východoněmecké krávy, uvězněné na západních pastvinách.
    Únikový tunel byl stavěn ze západního Berlína do východního. Na stavbě se podílel tehdejší uprchlík z NDR, student Hasso Herschel, dále Domenico Sesta a Luigi Spina, oba Italové. V průběhu prací se vyskytly problémy s financemi. Tunel bylo potřeba vyztužit, větrat, odvodňovat, osvětlit a hlavně utajit. Ke spolupráci byla přizvána americká televizní společnost NBC, která koupila autorská práva na příběh mimo Německo a Itálii. NBC nasadila do terénu dva kameramany. Spina a Sesta obdrželi po 15 000 markách a zůstala jim práva pro Německo a Itálii. Herschelovi šlo v první řadě o to, aby dostal z východního bloku sestru a rodinu. Na celém projektu pracovalo více lidí, údajně až třicet. Sedmnáct z nich se po zveřejnění od tunelu distancovalo, aby neohrozili své příbuzné na východě. NBC měla poté ve Státech drobnou nepříjemnost. Musela federálním orgánům vysvětlit, proč staví podzemní dílo, když nemá ke stavbě tunelů licenci. (ČSFD)

Reklama

Reklama