Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harry Melchior (Heino Ferch) už má s despotickou východonemeckou tajnou službou STASI svoje skúsenosti. Ako plavecký majster sa zo všetkých síl usiluje dostať tam, odkiaľ sa už dlhší čas šíri neprehliadnuteľný závan slobody. Píše sa trok 1961 a uprostred Berlína vyrastá kolosálna stavba z kameňa a betónu známa ako berlínsky múr. Jediná cesta, ako sa pri úteku vyhnúť takmer istej smrti, je uskutočniť útek pod zemou. Práce na tuneli však nepokračujú tak rýchlo, akoby si Harry a jeho spojenci mohli želať. Naviac, stále viac hrozí ich prezradenie. V časoch neslobody sa môže stať zradcom aj váš najlepší priateľ... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

emma53 

všechny recenze uživatele

Tak to byla nezkrášlená připomínka smutné minulosti, která se nás svým způsobem taky v tom našem komunistickém bloku týkala. Drama, které bylo z velké části podle skutečné události, ale hlavně o skutečných lidech, kde jsem jejich odvahu a houževnatost s jakou se pustili do tak náročné akce, musela hluboce obdivovat. O to víc, když jsem viděla, čím vším si museli projít. Od hrozeb, závalů, zrady, velkých obětí, přes obrovský stres s kterým se museli potýkat vzhledem k okolnostem, které tuto akci provázely. Silně dojemné momenty se střídaly s těmi, kde mně hladina adrenalinu stoupla na maximum, obzvlášť pak v té finální části. Nebudu vyzdvihovat zvlášť žádného herce, protože všichni byli výborní a co je podstatné, já jim to věřila. Výborný film a já ho určitě doporučuji. 4,5* ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Velice působivě natočené akční drama (je tohle spojení vůbec možné?), ještě k tomu podle skutečné události...tímhle způsobem ani dnešní mládeži neuškodí připomenout si něco z historie, nemám pravdu?:) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No musím říct, že na konci jsem ani nedutal. Vůbec, problém jsem měl snad jen v prostřední části, kdy jsem si říkal, že o tom tunelu musí vědět snad i křováci v Africe. Po tom příliš nevěřím tomu jak se na konci zachoval dederonskej plukovníček, víc bohužel kvůli spoileru prozradit nejde, ale byl to nesmysl, ale ani tohle nezmění nic na faktu že se jednalo o dobrej dobovej drasťáček. V jednom záberu jsem poznal ulici Kubelíkova u nás Žižkově, ale pak už nic, tak nevím. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JMENUJI SE HARRY MELCHIOR. TOTO JE MŮJ PŘÍBĚH. PRAVDIVÝ PŘÍBĚH......“ /// Film o pokoření ,,MISTROVSKÉHO DÍLA“ soudruhů z NDR (omlouvám se všem, kteří si doposud mysleli, že to byly lžičky…) a pokus o přiblížení reality ,,těch“ dní. Film plnej Státní bezpečnosti, jejích praktik a dramatický dobrodružství, jehož vyvrcholení je věnován dostatek času, takže by mohli bejt spokojení všichni antikomunistický diverzanti. Snaží se ,,Oni“, snaží se taky ,,oni“ a na pěkný drámo je zdařile zaděláno. Kam se serou útěky z vězení! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Čumím jen na filmy založený na reálným základě. (Harry Melchior je ve skutečnosti ,,Hasso Herschel“ 2.) Jsem obdivovatel staveb postavenejch ,,na černo“. 3.) Zajímaj mě ,,Životy těch druhých“. 4.) Thx za titule ,,therescka“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Jak je první polovina filmu depresivní, realistická a celkově velmi povedená, tak je druhá půlka hollywoodská, filmová (tzn. nerealistická) a pitomá. Škoda, že film natočený celkem věrně na motivy skutečných událostí, je možné proměnit v takovou filmovou limonádu, kde stále větší roli hrají patetické milostné trojúhelníky a podobně. Za zmínku ještě stojí, že plukovník Kröger (Uwe Kockischze) ze Stasi, který má na starost útěky z Republiky, vyniká dedukčními schopnostmi na úrovni chytřejšího bratra Sherlocka Holmese. A pokud si pamatujete Pád třetí říše, tak si všimnete, že tady v hlavních rolích vystupuje Albert Speer a Hitlerova sekretářka Traudl. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Veľký útek pre 20. storočie. Musím uznať, že Nemci takéto historické thrillery vedia (či už zobrazujú osudy ľudí skutočných alebo fiktívnych). Filmy ako Pád Tretej ríše, Životy tých druhých atď. sú toho skvelým príkladom. Tunel hodnotím nižšie, pretože, aj napriek tomu všadeprítomnému prislaďovaniu mi prišli práve Životy tých druhých režijne lepšie zvládnuté. Po hereckej a scenáristickej stránke sa však všetky tieto filmy vyrovnajú (a nie je to len tým, že Tunel s nimi zdieľa Sebastiana Kocha a Alexandru Mariu Laru). Príbeh ľudí utekajúcich z východného Berlína za Múr je jednoducho skvelý. Scéna s prebúraním autobusom mi vyrazila dych. 85% ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Oslava lidského hrdinství, tvrdohlavosti a boje za svobodu ..německý opus, který je prost typické topornosti s býčí šíjí germánského Willise, dlouhou stopáží, která vám uteče stejně rychle jako uprchlíci tunelem pod rozestavěnou Berlínskou zdí, napětím, které se přehazuje lopatou a vynáší po kýblech a uvěřitelnými hereckými výkony. ()

Rimmer100 

všechny recenze uživatele

Vynikající film. Tento film jsem viděl, když ho vysílala ČT (jako 2 díly) a byl jsem překvapen, že tím tunelem prošlo spousta lidí. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Nejdramatičtější z celého tohohle dramatu "na motivy skutečných událostí" je jeho stopáž. Koukat většinu jejího času na to, kterak nějací chlápci a ženské kopou tunel a prožívají své rodinné a vztahové peripetie, přičemž je vám celou dobu jasné, jak to nakonec všechno zhruba dopadne (zákonitě musí dopadnout), je únavné. Ostalgická telenovelická nuda. Ale body za skvělou výpravu, exteriéry, interiéry a naštěstí i několik slušně dramatických scén ve druhé polovině, které byly zhruba takové, jakých jsem původně ve filmu čekal víc. Být to o hoďku kratší, dám určitě třetí. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

V podobných případech u mě vítězí obsah nad formou. Je mi jedno, že je film zbytečně dlouhý a v druhé polovině hraje účelově na city. Já se prostě strašně rád dívám na to, jak těm komunistickejm sviním někdo vypaluje rybník. Obrovský respekt ke všem, kteří se na útěcích přes Berlínskou zeď podíleli. Ať už úspěšně, či neúspěšně. Jako pocta těmto, většinou bezejmenným, hrdinům Tunel funguje skvěle. 90% ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Drama, které si lze v dnešní době představi snad jen v KLDR, skvělý film, který ani na minutu nenudí a napne víc, než kdejaký hollywoodský trhák. Prostě skvělé drama o hrozné době, která se má připomínat. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Filmy odehravajici se v Berline behem studene valky mam moc rad. Atmosfera te doby je nepopsatelna a pokud ji umi filmovi tvurci zachytit a maji v ruce kvalitni scenar... Uspech alespon u me je zaruceny. A Tunel neni vyjimkou. Vyborne a napinave drama, ktere tezi mj. i ze skutecneho pribehu. ()

dANo 

všechny recenze uživatele

[prvá časť] Zatiaľ to hodnotím len po zhliadnutí prvej časti (STV1 11.9.2007) a som milo prekvapený z výborného spracovania, príbeh je takisto veľmi pútavý a teším sa na druhú, záverečnú časť. Verím, že nebudem sklamaný... [druhá časť] ...sklamaný veru nie som, priam naopak. Výborné gradovanie napätia pri samotnom uskutočnení prevodu ľudí cez tunel bolo na vysokej úrovni a tým pádom označenie thriller je absolútne na mieste. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Povedený film na téma útěku za železnou oponu, oceňuju hlavně dobré zachycení atmosféry a charakteru lidí. Příběh je víceméně obehraný. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Vysoce atraktivní historické téma kopání tunelu pod čerstvě (z)budovanou Berlínskou zdí udrželo v pozornosti i ve chvílích, kdy se vypjaté emoce režisérovi nedařilo úplně prodat a děj lehce stagnoval (tzn. zejména ve 2. třetině) – o čemž svědčí i fakt, že masivní délka 160 minut jinak nepředstavovala problém. ()

Shakeus 

všechny recenze uživatele

Zdařilé drama, navíc podle skutečných událostí. Rozhodně ale nic těžkého, děj odsýpá a hlavní hrdiny si každý hned oblíbí. ()

Reklama

Reklama