Reklama

Reklama

Prosím o slovo

  • Sovětský svaz Proshu slova (více)

Obsahy(1)

Vrchol tvorby Gleba Panfilova a jeden z nejpozoruhodnějších ruských filmů sedmdesátých let. Film Prosím o slovo představuje výpověď o moderní ambiciózní ženě, která se snaží skloubit kariéru a práci pro tzv. veřejné blaho s rodinným životem. Jelizavetu Uvarovu sledujeme jak ve chvílích její veřejné činnosti, tak ve chvílích nejsoukromějších. Pro Panfilova typický dramaturgický skok z oficiální sféry do nejbolestivější intimity zaangažuje diváka a vyprovokuje zájem o hrdinku, která hned po pohřbu dítěte dokáže jít do práce. Metoda šoku v úvodu je přitom zvolena úmyslně, protože vnější tlak se později zeslabuje a divák může konečně vydechnout a spolu s hrdinkou přemýšlet. Z galerie Panfilovových protagonistek byla živelnému temperamentu Inny Čurikové vážná Jelizaveta emocionálně nejvzdálenější, ale o to více oceníme její úsporný herecký projev. Režisér nejprve uvažoval ukončit Uvarové náročný zápas s pragmatismem doby totálním fyzickým vyčerpáním, svědčícím o naprosté bezmoci idealisty tváří v tvář skutečnosti. Nakonec si však vzpomněl na Janu z Arku, která je vlastně mottem jeho tvorby, a dal i této provinční funkcionářce novou šanci. (NFA)

(více)

Recenze (5)

TomasKotlant odpad!

všechny recenze uživatele

Asi prvních deset minut vypadalo zajímavě, pak mě sled několika zcela nezajímavých dialogů absolutně nezajímavých postav donutil v necelé polovině filmu opustit kino. [Ponrepo, 35 mm] ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Инна Чурикова v dalsim sovetskem flaku ktery trva pres dve hodiny, a da se na nej pritom uplne krasne koukat. Zena - fukcionarka a jeji problemy nejen s budovanim mesta: Scena pohrbu na zacatku a nebo oslava narozenin leziciho dedy mi asi na chvili zustanou v pameti. ()

Reklama

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(SSSR II) Neumím rusky, ale pokud mám věřit zahraničním - anglickým - zdrojům, tak překlad PROSHU SLOVA jako PROSÍM O SLOVO je sice správný, ale příliš doslovný, jelikož také může znamenat CHCI PROMLUVIT. Takový název by byl vhodnější, protože mnohem více odpovídá jak bodu vyprávění, ve kterém se vše zlomí a ke kterému se retrospektivou vracíme, tak i jedné z významových rovin, která je kritikou systému stejně jako precizním ukázání toho, co na něm kdo viděl a proč mohl tak dlouhou dobu fungovat. Některé filmy se navíc hodnotí samy, protože obsahují sebereflexivní část, kterou lze vztáhnout na celek, a tento není výjimkou. Dramatikovi hlavní postava - typicky panfilovsky silná ženská hrdinka - sdělí, že téma je zajímavé, ale je s ním ještě něco třeba udělat, protože tato pasáž může pobuřovat a byla by příliš západní, jiná zase obsahuje humor a poukazuje na problémy, ale nenabízí řešení - východisko z nich. Nemyslím si, že by bylo nutné přicházet se zlepšovacími nápady, které pomohou produktivitě a efektivitě výroby/tvorby, ale že by umění samo o sobě mělo poukázat na to, jak z onoho systému ven, protože takhle se ukazuje pouze systém fungování. A to systém, který drží pospolitost, možnost výhod při dobře odvedené práci a umanutost, jež mu umožňuje jít dál, i když práce vykonávaná na 110% snižuje procentuální úspěšnost v osobní sféře. Inna Čurikova je správná svazačka, díky níž se systém nikdy nezhroutí do sebe (alespoň to tvrdí film)... a Gleb Panfilov ji jako herečku po Marfuše rehabilitoval, i když je nutné spíš ocenit nápaditý casting a kostýmy než herecký výkon samotný. ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Naprosty formalni rozstrel, at uz jde o dlouhe dialogy snimane na jeden zaber anebo detailni vychytavky - manzel kouri a na pozadi obraz doutnajicich tovarnich kominu, pisnicky od Beatles a do toho zaber na vlajecky NDR a RSFSR apod. Ovsem to tema - Muz na radnici v suknich. Cele mesto zalit do betonu. A pak jeste nabehnout doma s kyblem a mydlit podlahu... Takze ucebnicovy agitacni prototyp socialisticke zeny, propaganda jako remen. Jenze mistrovsky natocena. Stekly, Brynych, Matula a spol. se meli co ucit. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Soudruh Bavor a Pláteník v sukních. Inna Čurikova nechává Marfušu za sebou na sověty daleko. A já jsem pohlcena ještě po pěti měsících. Kdepak Inna-Gleb, to jsou velkofilmy. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama