Reklama

Reklama

Ohněm se nepřebrodíš

  • Sovětský svaz V ogně broda nět (více)

Obsahy(1)

Spolu s filmem Alexandra Mitty Sviť, sviť, má hvězdo (1970) představuje Panfilovův debut další originální pohled na období ruské občanské války. Režisérova pozornost je zde soustředěna na ústřední postavu negramotné zdravotnice z lazaretního vlaku Táňu, pro niž se převratná doba a láska k jednomu vojákovi stanou podnětem k umělecké tvorbě. Své zážitky, pocity a dojmy začne Táňa vyjadřovat v naivních, ale velmi výstižných kresbách, které pak v jejím příběhu představují malá dokumentární intermezza a ve filmu vnitřní interpunkci, která naznačuje další významy, vedoucí diváka až do strhujícího finále. (NFA)

(více)

Recenze (3)

kwietitze 

všechny recenze uživatele

Gleb Panfilov ve svém prvním celovečerním filmu zobrazuje občanskou válku v Rusku originálnějším a svobodnějším (!) způsobem, než jak byla vždy notoricky známa – skrze příběh jediné postavy. Tanja Tjotkina, hlavní postava filmu je kompletně neheroická, nepohledná mladá dívka, pracující jako mladší sestra v nemocničním vlaku. Způli působí jako postižená, způli jako mlčenlivá světice, jejíž oči jsou zhypnotizované něčím v dáli (vzhled herečky Inny Čurikové udělal zase své). Jedinou cestou, kterou dokáže reflektovat dění kolem sebe jsou její expresivní, ale částečně primitivní malby. Nerozumí důvodům, jenže vedly k revoluci, ale spojuje si ji s nutnou cestou ke světovému míru (odtud - ohněm se nepřebrodíš). Se svými otázkami se často obrací na svého mentora, intelektuálního komisaře Ignatiče, jehož mnohdy nechápe, ale cítí, že i on není spokojen s tím, co očekával a co chce. Stejně nechápavý je vůči ní její milý, mladý vojáček, zmítající se společně s ní v návalech nezralé lásky. Teprve jejích loučení ukazuje pravděpodobnost silné(?) lásky, která mezi nimi vznikla. Mezi stylisticky nejzajímavější patří fakt, že Panfilov často nenavazuje scénami přímo na sebe, nechává diváka nejprve zorientovat se v ději, o což je pak divákovo prozření děsivější – závěrečný výslech navazuje na optimistickou scénu a díky nekarikovaném chování bělogvardějce lze jen z jemných náznaků vytušit napjatost a vážnost situace. ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Asi len pre fajnšmekrov sovietskej kinematografie. Ruské duše, ľudský príbeh motivovaný skutočným príbehom Ruskej insitnej maliarky s čistým srdcom, spontánnosťou, veľkou dušou a bohatou imagináciou jej obrazov. Temer žiadna politická agitka, skôr vybalansovaná na dobu občianskej vojny. Jednoduchá a priama komunikáciou bežných ľudí tejto doby. A veľmi dobré herecké výkony vtedy začínajúcich hercov z ktorých sa neskôr stali pojmy sovietskej a Ruskej kinematografie. ()

Reklama

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Opet fantasticka Инна Чурикова v cernobilem filmu o obcanske valce. Expresivni, prijemne sledovatelny film o vaznych vecech. ()

Galerie (39)

Reklama

Reklama