Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Při psaní scénáře Vassy vyšel Panfilov z druhé verze předlohy, kterou Maxim Gorkij přepsal na základě první varianty z roku 1910. Snažil se přitom o původnější obraz doby a její protagonistky, zbavený konvenčního ideologického nánosu. Vassu tak můžeme vnímat nikoliv jen coby představitelku třídy poražené Říjnovou revolucí, ale zároveň jako moderní, emancipovanou ženu, která se ocitla v nezáviděníhodné roli oběti a zároveň spolutvůrce tvrdých životních zákonů. V rodinném „provozu“ Železnovových se odráží atmosféra předrevolučního Ruska s jeho konflikty i půvabem, dravostí i únavou. V centru příběhu je však sama Vassa, ve své rozporuplnosti jedna z nejsilnějších postav matky v dramatickém umění minulého století. (NFA)

(více)

Recenze (7)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Vice nez dvouhodinova komorni podivana, ktera se temer kompletne odehrava v interierech. Presto dokaze zaujmout svoji podivnou tizivou atmosferou. Film se odehrava v roce 1913 v Niznem Novgorodu, a vypravi pribeh ovdovele manzelky bohateho obchodnika Vassy. ()

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděla snímek před dávnými roky coby studentka, uchovala jsem si v paměti jen dusivou, patologickou atmosféru a strhující výkon Inny Čurikovy. Nyní po novém zhlédnutí přidávám obdiv nad čistým režijním pojetím, které nenásilně uchovalo "divadelní" formu Gorkého drtivého komorního dramatu (s minimem exteriérových scén), avšak dokonale využilo možnosti filmového obrazu. Vassa tak nemusí mluvit k publiku, stačí se dívat na její kamennou tvář, po které sem tam přeběhne záchvěv citu, aby v nás vzbudil pochyby, empatii, otázky... Závěrečná scéna Vassy s manželem v pracovně bere dech. Postavy, de facto vesměs morálně a citově pochroumané, jsou díky své rozpornosti opravdu živé. Mohou nám být odporné, protivné, dokonce nemusíme souhlasit ani s "revolucionářkou" Rachel (i když já s ní souhlasím), ale všem rozumíme. Chápeme, co činí a proč to činí. Gorkého drama za těch zhruba sto let nezestárlo snad ani o den (bohužel, Vassy stále vládnou světem), stejně tak za těch skoro třicet let nezestárl ani Panfilovův vynikající film. ()

wito 

všechny recenze uživatele

ulet asi v strede filmu, ked sa hlavna hrdinka, prisna teta z mrazika vypari je nezabudnutelny a sokujuci! a jej herecky prejav tiez. ()

Reklama

Reklama