Reklama

Reklama

Václav II. - cesta ze stínu

(TV film)

Obsahy(1)

Byl prý bázlivý a nerytířský, ale přesto dokázal z rozvrácené země vytvořit ambiciózní a respektovanou středoevropskou velmoc... Dne 27. září 2021 uplyne přesně 750 let od narození Václava II., předposledního českého krále z rodu Přemyslovců. Skutečný obraz tohoto panovníka zůstává dodnes značně zkreslený a zjednodušený. Václav je ke své újmě stavěn do kontrastu se svým slavným otcem Přemyslem Otakarem II. i se svým vnukem, velkým státníkem císařem Karlem IV. Tradice říká, že Václav byl spíše slabý vládce sužovaný nemocemi, jimž na sklonku svého života podlehl. Byl psychicky labilní, prchlivý, svárlivý, přehnaně zbožný a neoplýval rytířskými ctnostmi, jak doba žádala. Ale je možné, že by tak nevýrazný panovník vytvořil z českého státu mocnou středoevropskou říši, získal pod kontrolu polskou i uherskou korunu a promyšlenou hospodářskou politikou nastolil výrazný ekonomický růst? Ve spolupráci s předními odborníky se pokusíme postavu tohoto výjimečného přemyslovského vladaře rehabilitovat a vyvézt jej z nezaslouženého stínu. Zjistíme, že i přesto, že bývá Václav II. dodnes terčem posměšků, patří bezesporu k největším osobnostem našeho středověku. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

Marze 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument na České televizi. Také asi patřím k těm ovlivněným zbraslavskými kronikáři o králových fóbiích. Když jsem byl na podzimním listopadovém deštivém dobrovolnickém víkendu na zřícenině hradu Žebrák, říkalo se, že se zde Václav II. upil, až zešílel. Nevěděl jsem, že byl rvní polský král a že se bál koček a bouřky. Nebylo vysvtleno proč a jak ho oláci vymazaly. Wikipedie: https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1clav_II. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

O velikosti Přemyslova syna nemůže být pochyb. To tento pořad prokazuje naprosto přesvědčivě. Jedna věc je však u tohoto děda Karla IV. opomenuta - jeho snaha založit pražské vysoké učení. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý dokument o trochu opomenutom panovníkovi a je dobré, že do toho zaangažovali aj profesora Žemličku, ktorý je špičkový odborník na české dejiny. Človek sa veľa dozvie o danej dobe, hoci dokument je ladený aj tak moderne a hrané pasáže neboli extra dobré. A pochopí aj to stredoveké zmýšľanie, ako viera ovplyvňovala rozhodnutia a aj na smrteľnej posteli sa napríklad Václav rýchlo ešte snažil napraviť isté krivdy, aby šiel pred tvár Božiu s lepším štítom. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Muselo dát docela fušku tohle dát dohromady, scénářem počínaje, přes sehnání odborníků a návštěvy daných míst, až po ty jako hrané ilustrační scénky. Nic kontroverzního, pokud se člověk zajímá o Václava II. blíže, se divák nedozví, spíše různé nové pohledy (někdy i domněnky a spekulace) a trochu mi vadí, že zde chybí v knize Deník Václava II. rozvedený případný motiv nenávisti Václava ke své matce a jejímu milenci Závišovi, že nešlo o obdiv. Ale jinak je přehled úplný, nic nechybí, dostane se na všechny i teorie, líbily se mi návštěvy některých míst (Krakov, hledání domu, kde Václav II. zemřel), a střihač se hodně snažil, aby nešlo jen o mluvící hlavy, a obraz naopak svým švihem upoutal, což se povedlo. Vcelku příjemný osvětový dokument, jehož snaha dostat VII. ze stínu KIV. je velmi sympatická. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Ach jo, já fakt u takových historických dokumentů nemám rád ty vložené hrané pasáže, které uměleckou hodnotu snímku, jenž je i přesto nabit zajímavými informacemi, sráží totálně dolů. K tomu kýčovitá hymnická hudba a je to v řiti. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Pravdou je, že mýty o Václavu II. by mohly být tímto dokumentem zbořeny. Není to špatný dokument, odborníci jsou umístěni do různých prostředí a nepůsobí nezáživně. Ani celý dokument. Dal bych i pět hvězd, ale ty hrané scény jsou opravdu jak z dokumentů stanice CS Film a prospěl by i výraznější a charismatičtější průvodce. Taktéž hlas vypravěče. ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

U tohoto typu dokumentů mi neskonale vadí ty hrané pasáže - hvězdička dolů. Jinak mě překvapilo závěrečné hodnocení: Václav II - nejúspěšnější přemyslovský panovník. Doposud jsem si myslel, že jím byl Př. Otakar II... ()

patron01 

všechny recenze uživatele

Televize chce (musi)  naplnit své veřejnoprávní  poslání, a tak si objedná dokument o dané osobnosti... A ta zakázka je v tom cítit od začátku do konce. Není to špatný dokument, jen nemám v dokumentech rád hrané scény, málo kdy to má opodstatnění, většinou jde o nezkrocené chutě dokumentaristů dělat hraný film. ()

Reklama

Reklama