Reklama

Reklama

Peklo

(seriál)
Trailer 1

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Na Zemi se zničehonic začnou zjevovat bytosti z jiného světa, které posílají lidi do pekla, a jedna náboženská skupina hlásá, že jde o boží spravedlnost. (Netflix)

Recenze uživatele MickeyStuma k tomuto seriálu (7)

Peklo (2021) 

Jak je to tedy s tím peklem? Pro děti si chodí čerti. A pro dospělé? Na tuto otázku se snaží, skutečně děsivým a brutálním způsobem, odpovědět tento seriál z jihokorejské produkce. Není tajemstvím, že v tom má prsty anděl smrti. Není od věci, že v tom je samozřejmě náboženství, dle kterého by motto seriálu mohlo znít asi takto. ´Žij spravedlivě, nebo tě zasáhne Boží hněv.´ Ale to samozřejmě není všechno. K tomu slouží také něco jako vládnoucí sekta, která toho zneužívá a ve svůj prospěch manipuluje strachem a zastrašováním. Z toho tak vzniká jediná otázka: Pochází stvoření posledního skutku opravdu od Boha? Námět seriálu především vzhlíží ke stavu věci a poukazuje na typické chování různých vrstev obyvatelstva. Dává najevo, jak se mění společnost, jak falešní proroci zneužívají danou hrozbu ke své moci v oblasti náboženství, a jak hlavně vzniká hrozba strachu a teroru, jehož jedinou legitimitou je něco, čemu málo kdo dává nějakou váhu. Zpracování je však docela těžkopádným artiklem. Převažují především dlouhé konverzační etudy, čímž jsou děsivé scény o to víc brutálnější, ale také z toho číší dojem, jakoby byly do sebe zapleteny dva námětově podobné filmy. Postavy v prvních epizodách jsou najednou v těch prostředních zaměněny za jiné, aby se do těch posledních zase vrátily. Logika? Ale jo, ta v tom je, jen je potřeba dějový vývoj opravdu pozorně sledovat. V těch konverzacích, pro mnohé značně nudných, je jedinečnost v informační hodnotě. Moralizační aspekt příběhu je jednoznačný. Poukazuje na nebezpečí náboženského fundamentalismu  se zaměřením na holá fakt, jak lehce se dá manipulovat s lidmi. Pochybnosti jednotlivců o svém místě na tomto světě je tak plně na místě. ()

Epizoda 1 (2021) (E01) 

Během prvních záběrů se nestačíme ani rozkoukat a hned nám je naservírovaná děsivá akce, po které se prudce šlápne na brzdu a moralizační atmosférou se to pomalinku sune k poslední minutě této úvodní části. Dozvíme se o špatnostech lidstva a jejich důsledcích v rámci náboženských skutků a hluboké teologie. Dějová síla je tedy především v hloubce dialogů než v činech. ()

Epizoda 2 (2021) (E02) 

Několik zajímavých událostí budující atmosféru a napětí, ale bohužel také určitou omšelost. Děj o vině a trestu se line dál v kontrastu lidských a náboženských zákonů. Dialogy jsou opět dlouhé a některé skutky po divácké stránce hůř uchopitelné. ()

Epizoda 3 (2021) (E03) 

Temná stránka věci se zase o něco povýšila. Pro někoho se naplnil osud, někdo si to zvraceně užívá, pro všechny se čára osudu pomalu sune dál. Příznivá je naprostá nepředvídatelnost každého dějového kroku a to jak v oblasti konverzačních etud, u kterých se napětí taktéž zvýšilo, tak i u akčnějších scén přetékající brutálním násilím. ()

Epizoda 4 (2021) (E04) 

Krapet to vede do zmatečnosti o čem že to vlastně je. Posun v čase a další dějová etuda. Svým způsobem to vypadá, že začala nová série. Ne, jsme stále v první. Opět v konverzacích rozvláčné, ale o děsivou scénu nepřijdeme. ()

Epizoda 5 (2021) (E05) 

Násilností, a obzvlášť brutálních, v tomto seriálu nikdy není dost. Temná stránka věci zase o něco stoupla na intenzitě a to i v děsivých scén v oblasti mučení. Nic pro slabé povahy. ()

Epizoda 6 (2021) (E06) 

Úchvatně zpracované finále s využitím ohrožení dítěte, neboť tento lidský aspekt  po emoční stránce vždy cíleně zasáhne. Atmosféra děsu by se dala doslova krájet. Nad některými rozhodnutími by se sice dalo diskutovat, ale dejme tomu. V asijských zemích určité věci prostě řeší jinak. Závěrečná scéna vyobrazuje ohromný otazník, co že se to zase děje nového. Dočkáme se druhé sezóny? ()

Reklama

Reklama