Reklama

Reklama

Vincent

Krátkometrážní / Animovaný / Loutkový
USA, 1982, 6 min

Režie:

Tim Burton

Scénář:

Tim Burton

Hrají:

Vincent Price

Obsahy(1)

Vincent Malloy je sedemročný chlapec, ktorý fanaticky obdivuje hororvú legendu Vincenta Pricea. Dokonca si myslí, že on sám je týmto slávnym hercom a svoj život vidí ako sled morbídností páchaných najmä na jeho matke... Krátkometrážny animovaný film VINCENT je oficiálnym debutom slávneho Tima Burtona. K bábkovému príbehu nahovoril komentár Burtonov obľúbený herec, a to sám Vincent Price. (Avathar)

(více)

Recenze (342)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ač takřka úplná prvotina Tima Burtona, Vincent je skvělou ochutnávkou a předzvěstí toho, co nám pan pohádkář zatím dal (a snad ještě mnohem více dá). Je mým oblíbeným kouskem hrůzy a upomínkou na to, že dětské fantazie se nemají brát na lehkou váhu, stejně jako ukázkou toho, jak lze poctít své hrdiny. A k tomu všemu je i libozvučný, svůj a - krásný. Stovka jako bič. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pro fanoušky Tima Burtona je Vincent povinnost, která rozhodně potěší tím, jak se za tu dobu samotný režisér vlastně...nezměnil. Nebo tak nějak to vynikne mně. Ale i tak z toho mám radost, že dokázal z mála udělat regulérní Burtonovskou pohádku s tajuplným hlasem a děsuplnou atmosférou. On to prostě umí. Proto u mě stojí na prvním místě mezi nejoblíbenějšími režiséry. --- 100 % --- ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nádherná vizuální poéma v dekadentně zvrhlém stylu maestra Burtona. Perfektní střídání rovin normálna a nadnormálna, skvěle zrýmované, fantasticky nakreslené a plné báječné záhrobní atmosféry. Burtonovský bujón... ()

May 

všechny recenze uživatele

Jedna z prvotin Tima Burtna... už tady je patrný jeho budoucí styl, kterého se naštěstí stále drží. Jak už podotkl Lokutus, Vincent je příliš krátký, nedosahuje ani délky průměrného večerníčku, takže si ho člověk nestihne pořádně vychutnat, ale i přesto je to nezapomenutelná "pohádka". ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Označit Vincenta jako Burtonův nejlepší film nechci, protože bych nerad znevážil autorova životní díla, kterými pro mě jsou Edward a Velká ryba. Přesto ale z tohoto geniálního kraťasu nemám slov. Večerníček pro všechny, kteří mají rádi několikeré změny nálad a žánrů na ploše sotva pár filmových políček. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Nádherný krátkometrážny príbeh o malom Vincentovi Malloyovi. Až príliš túžil byť ako Vincent Price (ktorý sa predstaví ako Rozprávač) na to, aby sa to zaobišlo bez dôsledkov. Vitajte v pôsobivej hlave Tima Burtona a Edgara Allana Poea. Never more. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvnich Burtonovych filmu ma stylovou animaci, je hodne temny, ale zaroven i vtipny. Celej "film" je vlasne jedna basnicka ve ktere se misi "realny" svet s predstavivosti Vincenta. A ze ma pekne drsny predstavy. Burton uz na tomhle snimku, presto, ze ma jen necelych 6 minut ukazal, ze je vyborny reziser, ktery umi skvele skombinovat humor s hororem a vytvorit paradni atmosferu. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Oficiální debut, na kterém Tim Burton ukázal svůj budoucí filmařský styl, kterého se díky bohu drží dodnes...... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nevadí mu se svou sestrou, psem a kočkami bydlet, i když chce raději domov s pavouky a netopýry sdílet." Ach ti zlí rodiče - posílat sedmileté dítě hrát si o slunečném dni ven, když vevnitř se dá tak krásně depresivně snít? To je nelidské! Jenže já mám raději pozitivní věci a deprese mě nebaví, takže tady mohu ocenit snad jen ten rýmovaný text a trochu atmosféry. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Tim Burton a jeho animovaný kraťas VINCENT je krásnou hříčkou, která potěší obrazem a nadchne textem/veršem. Krátký příběh o malém Vincentovi a jeho bohatém a potemnělém vnitřním světě, který si v hlavě opečovává jako babička zahrádku. Potemnělé, mírně schizoidní (nikoliv však přespříliš a nezdravě depresivní) a především zábavné. Není verše, u něhož bych nebyl natěšen na to, jak s ním bude nakonec naloženo. A věřte, že ony verše přes celkově potemnělou vizuální atmosféru jsou nakonec nejen krásné, ale v kombinaci s obrazem především úsměvné. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Je velmi zajímavé pozorovat, jak naši velikáni dnešní filmové doby začínali a jak mnoho z nich, včetně Tima Burtona, už ve svých debutech přesně označili, kterým směrěm se budou v budoucnu ubírat. Vincent je filmek o délce večerníčku, který bych dětem před spaním rozhodně nepustil... I když... Jako klasicky u Burtona je hororový jen základ a pohlíží se na něj až s pohádkovou nadsázkou, takže se nikdo doopravdy nebojí, ale všichni se cítí bezpečně uzavřeni uvnitř velmi hutné atmosféry... K tomu výborné vyprávění, které se podařilo uspořádat do rýmů a každý, kdo má rád animáče si k mému hodnocení může ještě puntík v klidu přidat. 8/10 ()

Melies 

všechny recenze uživatele

10 / 10 Poetická, vo veršoch prerozprávaná óda na naše súkromné obsesie, tajné priania a nočné mory a zároveň pocta filmovému mágovi Vincentovi Priceovi je Burtonovým razantným krokom vstriec režisérskemu Olympu, na ktorom si dnes spokojne hovie. Čierno-čierna nádhera. ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Temný krátkometrážní film v kterém Tim Burton dokonale ukazuje svůj budoucí filmařský styl. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Úžasná pohádka, večerníček, který se nikdy neomrzí. Naprosto vykřikózní vizuál, film plný vychytávek a nápadů. Plus citace Havrana. Plus božský hlas Vincenta Price. A ještě je to vlastně takový můj životopis. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

"Vincent Malloy is seven years old, he's always polite and does what he's told. For a boy his age he's considerate and nice, but he wants to be just like Vincent Price. He doesn't mind living with his sister, dog and cats, though he'd rather share a home with spiders and bats. There he could reflect on the horrors he's invented, and wander dark allways alone and tormented. Vincent is nice when his aunt comes to see him, but imagines dipping her in wax for his wax museum. He likes to experiment on his dog Abacrombie, in the hopes of creating a horrible zombie. So he and his horrible zombie dog, could go searching for victims in the London fog. His thoughts though aren't only of ghoulish crime, he likes to paint and read to pass some of the time. While other kids read books like *Go Jane Go*, Vincent's favorite author is Edgar Allan Poe. One night while reading a gruesome tale, he read a passage that made him turn pale. Such horrible news he could not survive, for his beautiful wife had been buried alive. He dug out her grave to make sure she was dead, unaware that her grave was his mother's flower bed. His mother sent Vincent off to his room, he knew he'd been banished to the tower of doom. Where he was sentenced to spend the rest of his life, alone with a portrait of his beautiful wife. While alone and insane, encased in his tomb, Vincent's mother burst suddenly into the room. She said: "If you want to, you can go out and play. It's sunny outside and a beautiful day." Vincent tried to talk, but he just couldn't speak, the years of isolation had made him quite weak. So he took out some paper, and scrawled with a pen: "I am possessed by this house, and can never leave it again." His mother said: "You're not possessed, and you're not almost dead. These games that you play are all in your head. You're not Vincent Price, you're Vincent Malloy. You're not tormented, or insane, you're just a young boy. You're seven years old, and you are my son, I want you to get outside and have some real fun." Her anger now spent, she walked out through the hall, while Vincent backed slowly against the wall. The room started to sway, to shiver and creak. His horrid insanity had reached its peak. He saw Abacrombie his zombie slave, and heard his wife call from beyond the grave. She spoke from her coffin, and made ghoulish demands. While through cracking walls reached skeleton hands. Every horror in his life that had crept through his dreams, swept his mad laughter to terrified screams. To escape the madness, he reached for the door, but fell limp and lifeless down on the floor. His voice was soft and very slow, as he quoted The Raven from Edgar Allan Poe. "And my soul from out that shadow that lies floating on the floor, shall be lifted nevermore!" ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Klasická burtonovská atmosféra, jen v malém podání. Čím větší délka, tím lepší film. Ale i tak to stojí za to. Burton animovat uměl a když připočtu skvělou hudbu a konec, je to velmi dobrý snímek. ()

Reklama

Reklama