Reklama

Reklama

Heike monogatari

(seriál)
Trailer 2
Japonsko, 2021, 4 h 13 min (Minutáž: 23 min)

Scénář:

Reiko Jošida

Kamera:

Kazuto Izumida

Hudba:

Kensuke Ušio

Hrají:

Aoi Júki, Teššó Genda, Takahiro Sakurai, Saori Hajami, Kendži Sugimura, Šigeru Čiba, Miju Irino, Jumiko Kobajaši, Kikuko Inoue, Jutaka Aojama, Masaja Fukuniši (více)
(další profese)

Epizody(11)

Obsahy(1)

Heike Monogatari je příběh z konce dvanáctého století, který vypráví o válce mezi klany Taira a Minamoto o kontrolu nad Japonskem. Anime vypráví příběh z pohledu Biwy, mladé dívky, která se živí jako potulná hudebnice a díky vládnoucímu režimu přišla o svého otce. Přestože je dívka z části slepá, má zvláštní schopnost vidět do budoucnosti. Když se jednoho dne Biwa potká s významným členem klanu Taira Šigemorim, tak mu sdělí proroctví o tragickém osudu, který jeho rod čeká. Muž dívce uvěří a rozhodne se ji vzít do opatrovnictví, protože věří, že by mu její dar mohl pomoci toto proroctví zvrátit. (Jeoffrey)

(více)

Recenze (3)

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

Heike Monogatari je hodně zvláštní anime seriál, který mě zaujal svojí estetikou, stylem animace i hudbou. Skoro jsem z toho měl občas dojem, že se dívám na podivnou kombinaci seriálu a divadelního představení. Je tu hodně japonské mystiky a tradic, několik zajímavých historických postav a poměrně zjednodušený příběh pádu jednoho velkého rodu v boji o moc, vše vyprávěné z pohledu mladé dívky. Za sebe to beru jako snahu, jak přiblížit více lidem japonskou knižní klasiku, což mi vysvětluje, proč je spousta té politiky a pletich tak zjednodušená a působí lehce osekaně, aby se v tom divák lépe a snadněji vyznal. Ale má to své nesporné kouzlo a dost jsem si užíval výkon Aoi Júki v hlavní roli a obdivoval především její zpěv. Byl to zvláštní zážitek - hodně zajímavá podívaná, ale asi jen na jedno shlédnutí, která mě snad trošku vzdělala, kulturně obohatila a určitě nenudila. Na druhou stranu si říkám, jestli je to seriál, který bych doporučil běžnému konzumentovi anime a něco mi říká, že pro spoustu z těch, které znám, by to byl seriál až moc divný, nebo nudný... Prostě tohle určitě nebude pro každého, i když já si to docela užil. 6,9/10 ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

S těmi adaptacemi pra(ch)starých děl japonské literatury je to holt těžké. Oceňuji každou snahu o jejich atraktivní zpřístupnění modernímu divákovi, jenže jakákoli moderní adaptace v podstatě stojí před tím samým problémem: jak zpřístupnit mladší generaci těžké, nepřístupné a nepříliš záživné dílo, aniž bychom jeho ducha přitom nemilosrdně znásilnili? Heike monogatari v tomto, podobně jako ostatní adepti, skončilo někde na půli cesty. Na jednu stranu v něm postavy používají moderní japonštinu, do toho tam míchají starou japonštinu, zpívají pasáže z původního díla a řeší ne zrovna dvakrát zábavné politické a rodinné intriky, které mladší generace jen těžko osloví. Ve výsledku tedy opět těžko říci, komu je anime vlastně určeno. Pro dospělého diváka je to místy až moc infantilní a nevážné, mladšího diváka zas politické kecy a hromada podobných postav a jmen budou nudit a dobrá, leč velmi zvláštně napasovaná hudba tuto nevyhraněnost jen podtrhuje. Kdo si to tedy užije? Ve výsledku možná jen učitelky národního jazyka, které to budou pouštět ve škole zpruzené mládeži při rozboru původního díla, a samotní studenti, kteří uvítají možnost našprtat se vybrané pasáže skrze trochu poutavější médium než učebnice. Anebo si to nakonec užije zahraniční divák, kterému stačí vidět něco z tradičního Japonska s poutavým vizuálním zpracováním. Hromino si to užil tak napůl: vizuální styl fajn, ale neustále jej iritovala protivná hlavní hrdinka. Prosté 3*. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Rozprávka o tom čo sa deje v živote jedného klanu Heike, kde sa ocitne Biwa jedno dievča so zaujímavými mysterióznymi schopnosťami a je pomenovaná po hudobnom nástroji. Spočiatku je Biwa len takou návštevníčkou v príbehu až sa zmení v podstate na rozprávačku a tak isto na trpiteľa, lebo sa len môže prizerať na osud tohto klanu. Štylizácia príbehu je ťažká a divák si naozaj ťažko zvyká na niektoré postavy, keďže sú na scéne krátko a všetky udalosti sa za sebou dejú veľmi rýchlo. Nehovorím ani o tom, že postavy rastú a niektoré aj menia svoju podstatu a dokonca nehovorím o tom, že niektoré postavy sú si podobné zovňajškom a tak keď sa nesústredíte môžete si ich zameniť. Heike Monogatari Vám teda nedá zaručený zážitok a ani Vám nedá to, že si užijete nejaký dobrý koniec, dokonca Vám nedá ani nejakú silnú gradáciu deja a to ani nehovorím o tom, že Vám nedá ani nejaké dobré súboje. Je to skôr rozprávaný dokument o osude ľudí v klane, vynikajúco rozprávaný, so zaujímavými postavami. Bohužiaľ toto nebude väčšine ľudí stačiť, lebo toto nie je tradičné anime a naozaj vybočuje z väčšiny diel, občas môže niekoho znamenite nudiť. Odporúčam len ľudom čo majú napozerané viac anime a nevadí im hlavne pozerať príbeh, ktorý je len o príbehu a osude klanu ak nie budete naozaj sklamaný. Anime ale rozhodne kvalitu má, len treba prekonať jeho netradičnosť. ()

Reklama

Reklama