Reklama

Reklama

Kameraman: Život a dílo Jacka Cardiffa

  • Velká Británie Cameraman: The Life and Work of Jack Cardiff
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Život britského kameramana Jacka Cardiffa, označovaného za „malíře světlem“, byl neoddělitelně spjat s historií kinematografie, a to v průběhu kariéry, která trvala devět desetiletí prvního století existence filmu. Výraz „legenda“ se v Hollywoodu používá až příliš často, příběh Jacka Cardiffa však jasně dokazuje, že si toto označení zaslouží. V tomto jedinečném seznámení s Jackovým životem a dílem sám mistr líčí, jak pomáhal kinematografii pozvednout, vytvořit z ní uměleckou formu a díky své průkopnické vizi a technické genialitě se zapsat do historie. Mezi mnoha fascinujícími odhaleními a historkami Jack v pořadu vypráví, jaké to bylo pracovat s největšími osobnostmi Hollywoodu - Marilyn Monroe, Audrey Hepburnovou, Humphreym Bogartem, Kirkem Douglasem a Sophií Lorenovou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (8)

bassator

všechny recenze uživatele

45th KVIFF 2010 - TRIBUTE TO MICHAEL POWELL & EMERIC PRESSBURGER - Pocta Michaelu Powellovi a Emericu Pressburgerovi (Cameraman: The Life and Work of Jack Cardiff / CAMERAMAN: THE LIFE AND WORK OF JACK CARDIFF / Kameraman: Život a dílo Jacka Cardiffa) ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Přehled práce Jacka Cardiffa jako kameramana i jako režiséra. Věnoval se malování, filmování i fotografii. Scény z filmů, které nasnímal jsou působivé. Povídání o nich a o jejich technickém provedení je velmi zajímavé. Škoda, že právě tohoto ve filmu není více. Tak a teď už jenom zhlédnout všechny ty filmy. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o jednom z nejlepších filmových kameramanů vůbec. Jack Cardiff točil snad se všemi největšími hvězdami a nikdy nechtěl odejít do důchodu, protože ho práce stále bavila. Jeho filmografie sahá od baletních Červených střevíčků přes dobrodružnou Africkou královnu až po akčního Ramba II. Prostě bral odlišné filmy jako výzvu. Technika mu sice nic neříkala, ale zato se zajímal o všemožné světové malíře. Co z jejich pláten okoukal, to dodnes kopírují kameramané pro Scorseseho, Coppolu i Spielberga. A Craig McCall ho stihl natočit, ještě než první Angličan, co kdy točil na Technicolor, stihl zemřít. Za to mu patří díky a čtyři poctivé hvězdičky. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Osmdesát minut pění ód na Jacka Cardiffa, které je prokládané pěknými obrázky. Od dokumentu věnovanému technické profesi a navíc dokumentu, na němž se podíleli osobnosti jako Scorsese nebo Schoonmakerová, bych čekal méně vzpomínek na to, kdo byl jakým člověkem a více náhledů do zákulisí, více pronikavějších rozborů Cardiffova vizuálního stylu, zejména jeho práce s barvami (v tomhle je mnohem poučnější Writing with Light o práci Vittoria Storara). Je to hezké a povrchní, trochu dojemné - ideální k přesvědčování těch, kdo by si snad náhodou mysleli, že nejlepším kameramanem všech dob byl/je někdo jiný než Cardiff. ()

Vignette 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o velice zajímavé postavě filmového světa, pro mě ještě působivější tím, že v něm vystupovala například Thelma Shoonmaker, kterou jsem měla možnost vidět ve Varech naživo a krásně se mi to spojilo i s projekcí The Red Shoes, Michaelem Powellem, Martinem Scorsesem... Říkala jsem si, že kdybych dokázala to, co Cardiff, umíralo by se mi krásně : ). (Ale jeho je škoda.) ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Materiál na tento dokument se formoval sedmnáct let. Jack Cardiff už se už jeho uvedení nedožil. (Terva)

Reklama

Reklama