Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hodný chlapec Ron se dostane do věznice za obchod s marihuanou. Bere si ho pod křídlo Earl Copan, který je za mřížemi už osmnáct let a snaží se Rona naučit pravidla života ve vězení... Vyfasovat v jednadvaceti pár let naostro za šíření marihuany - to je pořádná noční můra. Když ale Ron (Edward Furlong) vstoupil poprvé do své cely, pochopil, že jeho špatné sny ještě ani pořádně nezačaly. Jeho spolubydlící (Mickey Rourke) je populární místní "děvče" a Ron brzy zjistí, že i jeho vlastní mladá kůže představuje pro vyhládlé kriminálníky velké lákadlo. Naštěstí vzbudí brzy zájem místní autority Earla Copana (Willem Dafoe), vězně, který už strávil za mřížemi takovou dobu, že si ani nepamatuje jaké to bylo na svobodě. Pro Earla se mladík stane náhradou za všechno, co nikdy neměl - za rodinu, přátele, syna - a na oplátku Ron získá ochranu i zasvěcení do nelítostných pravidel světa uvnitř věznice. I Earl má ale své nepřátele a atmosféra ve věznici začíná houstnout. Snímek vznikl podle románu známého scénáristy Edwarda Bunkera (Na svobodě s Dustinem Hoffmanen), který se předtím odseděl ve vězení řadu let. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (211)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Protože jsem čekala nějaký drsný "maso", otálela jsem s tím do té správné nálady. Ta se nakonec dostavila, ale "maso" to nebylo. Naopak mě překvapila pohoda, jaká ve vězení panovala, Earl to tam měl div ne na povel a o "malýho terminátora" Furlonga se postaral jak vlastní máma ne. Od Buscemiho to chtělo trochu přišponovat, protože, ač byli oba chlapi v hlavních rolích více než ok, jen to vlažný děj neutáhlo. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Tohle nenápadné drama z vězeňského prostředí režírované Stevem Buscemim na mě hodně zapůsobilo. Obě ústřední postavy, mladík zvárněný Edem Furlongem i protřelý vězeň v podání Willema Dafoa jsou tak výborně napsané i zahrané, že se díky nim zcela ponoříte do příběhu. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Mladík v podání Furlonga je zavřen za prodej marihuany a ve vězení se citově zblíží se zkušeným muklem Willemem Dafoem, který nad ním vezme ochrannou ruku, aby se z mladíka nestala něčí děvka. Že by to hrozilo, je jasný, protože mladická vizáž Furlonga je jako magnet pro nadržený mukly a různý úchyláky, kterých je v lochu plno. Příběh nikterak originální, ale prostředí věznice je naprosto dokonalý, atmosféra správně hustá a hlavně - můj oblíbenec Willem Dafoe jako holohlavý Earl má charismatu na rozdávání. Dusnou náladu snímku podporuje i zajímavý soundtrack. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3,6miliónaTržby USA $43,805Tržby Celosvetovo $900,000▐ Obsadenie na prvý pohľad moc dobré ale príbeh je strašne nehybný, takmer nemá čo pestrejšie ponúknuť. Zamrzí že v danej téme je úplne neviditeľný aj taká tlama ako je Danny Trejo. Steve Buscemi na stoličke režiséra dosť nevýrazný. /40%/ ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Kdo chce žít ve vězení, musí mít ty správný kontakty a kdo chce přežít jako elév, musí mít něčí ochranou ruku... „mladý muž s vaší vizáží a bez vězeňských zkušeností se snadno ocitne v úzkých. potřebuješ kámoše. Když je nemáš, tak musíš být buď neskutečný drsňák nebo něčí děvka.“ Průměrný, ničím nevybočující film z vězeňského prostředí. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Trochu netypická žánrovka, neboť ostřílený Steve Buscemi v ní skloubil hned několik subžánrů vězeňských dramat - drama o nacházení charakterních rozměrů odsouzených (legendární předobraz Shawshank se přímo nabízí), útěkový film, jakož i klasické vězeňské drama. Autentická mizanscéna, vynikající casting i herecké výkony, absolutně charismatický Willem Dafoe, rutinní režie... Věznice je skutečně komplexně povedený film, kromě scenáristické složky, pakliže od ní čekáte klasicky schématický příběh, z mého pohledu ale naštěstí autoru předlohy Edwardu Bunkerovi šlo více než o drsné svědectví o drsných poměrech v amerických věznicích o něco jiného, neboť chtěl sdělit cosi o síle přátelství a rozměru osobnosti a charakteru, které ani vězení nemůže potlačit... ,,Je lepší šéfovat v pekle než sloužit v nebi..." ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Existujou i lepší vězeňský filmy, ale tenhle má rozhodně něco do sebe. Buscemiho režie na mě působí trošku lajdácky, ale obsazení je perfektní. Přišlo mi že bachaři vězňům vůbec nedávaj čočku. Mickey Rourke je tu fakt pervert one. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,KURVA, TOHLE JE MOJE BASA, TO TI ŘEKNE KAŽDEJ“... /// Život v lochu na americkej způsob. Hned dodám, že ten Polskej a Dánskej jsou drsnější, ale všichni maj společný to, že ten život tam, vás změní. Tohle je taková Hollywoodská limonáda o hošíkovi, kterýmu nenatrhli prdel, páč měl (asi) kliku. Chybí mi větší drama, nějaká nadstavba k příběhu ze světa ohraničenýho ostnatým drátem. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou napsal Edward Bunker Heward v roce 1977 jsem nečetl. 2.) Zjistím, jaká je záruka kvalitního sexu v americký věznici. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Teprve dnes jsem schopná napsat, proč jsem dala Věznici čtverec. Za prvé - Willem Dafoe z kterého jsem nemohla spustit oči jak skvěle se téhle role ujal. Za druhé - to byl fakt, že Steve tak jako v jiných vězeňských filmech netlačil tolik na maxi drsnou násilnickou strunu a za třetí - mně ten nevyřčený "kamarádský" podmaz vážně bavil. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Asi nejrealističtější "vezeňský" snímek co jsem viděl, který vznikl podle knihy bývalého mukla Edwarda Bunkera (RESERVOIR DOGS) a naprosto výtečně ho natočil Steve Buscemi... Snad všichni tu odvádějí skvělé herecké výkony, především pak Dafoe, Furlong, Trejo a Boone Junior, a velmi příjemný je i režisér Buscemi v malé roličce ředitele věznice! ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Pokud máte rádi pasívní anální sex, plno buzerantů, nože v zádech, fety a střílející přihlouplé dozorce, pustili jste si správný film. Já ne... Myslím, že originální název Animal Factory - Továrna na zvířata - filmu slušel více. Jediné, co mne zaujalo, byl charismaticky zahraný vězeň Willema Dafoea, ale jinak byl scénář nudný, muklové odporní a do Shawshanku hooodně daleko. Trailer: http://www.metacafe.com/watch/4200474/animal_factory_movie_trailer/ ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Buscemi si (s kumpány :-) natočil >nezávislý< vězeňský film! Řekl bych ale, že měl zůstat spíše ve svých >nejmilejších barech< a ne se snažit >cosi závažného< sdělit přes tohle muklovské drama... Protože tahle story je plytká a falešná, jako ty vztahy a city v ní prezentované. A je to velká škoda, protože se tu na tomhle >kolektivním< dílku sešla škála skvělých herců, kterým ovšem chyběl více dotažený scénář a méně >blazeovaná< Buscemiho režie. Za zvláštní zmínku snad stojí hudba pánů Johna Lurieho (saxofonisty, skladatele a herce) a Jakea La Botze (skladatele a herce - který si ve filmu i zahrál). Ano, je to taková dobrá, leč zbytečně moc příjemná a nepřesvědčivá filmová procházka po jednom kriminálu (se snahou o poselství, co nic nesděluje), kterou navíc bohužel pro našince dobíjí tradičně neuvěřitelně zmrvený český dabing, suveréně ničící atmosféru filmu. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Po pár letech se sešlo "jádro" z filmu Můj nejmilejší bar a natočili něco jako Můj nejmilejší kriminál. Zmiňovanej Buscemiho debut z baru se mi hodně líbil, ale tohle drama z kriminálu nijak nevybočuje z průměru. Sem tam nějaká bitka, pár zabodanejch nožů v zádech a nováček, kterej se bojí o svůj anální otvor. Ale má kliku, protože nad nim z nějakýho poněkud nejasnýho důvodu drží ochranou ruku hlavní kápo. Jinak hlavní kápo (Willem Defoe) byl takovej vyhublej sráč a všichni z něho měli strašnej respekt a poslouchali ho na slovo (dokonce i některý dozorci). Když se začalo mluvit o útěku, těšil jsem se konečně na nějaký napětí, ale byl jsem zklamanej. Útěk byl jednoduchej jako facka. 50% ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Takovej slabší výcuc Shawshank redemption, ale pořád se jedná o solidní vězeňskej film, ale hodně postrádá nějaký silnější momenty a drsnější atmosféru, krom toho pro Furlonga to tam nebylo žadný peklo, jak by se dalo předpokládat, ale docela taková pohodička. Nicméně herci super, Dafoe, Furlong parádní, k nim několik skvělejch vedlejších postav v podání Treja nebo Arnolda a Mickey Rourke jako buznič neuvěřitelnej, já si fakt celou dobu myslel, že je to nějakej pravej buzerant. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V subžánru vězeňských dramat je v americké kinematografii slušná konkurence a k proniknutí do nejužší špičky Věznici leccos schází, především pak více vygradovaný závěr a celkově vybroušenější scénář. Plusem je nicméně silné obsazení v čele se zkušeným Willemem Dafoe a typově přesnými herci ve vedlejších rolích (Trejo). Celkový dojem: 70 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Hry, koncerty, rauše, empatičtí a pozorní vychovatelé - pokud by jste velkoryse přehlédli tu občasnou anální penetraci a kudlu v zádech, řeknete si, že to je docela zábavný skautský tábor, nicméně neodvážím se zpochybňovat autentičnost novel Eddieho Bunkera, protože ten pán zjevně věděl, o čem píše.. Film těží se zajímavého hereckého obsazení (Dafoe si ponechal image Maxe Schrecka z natáčení Ve stínu upíra, Rourke zase přijal vzhled T.Curtise z Někdo to rád horké, Furlong zůstal věrný své škatulce křehkých rebelantů) a pod taktovkou Buscemiho se všichni snaží ze všech sil, leč samotný příběh zůstal někde v cele předběžného zadržení.. Člověk si nakonec odnese tristní ponaučení, že americký vězeňský systém rozhodně nemá za cíl nováčky za mřížemi napravovat, ale jen je odklízí ze společnosti. Továrna na zvířata z nich už udělá kvalitní mukly, kteří se pak spolehlivě vrátí do normálního života jako vyměnění.. ()

TeeAge

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Edward Bunker (novel and screenplay) and John Steppling | Hudba: John Lurie | Produkcia: Steve Buscemi, Julie Yorn | Distribúcia: Franchise Pictures | Tržby: 43,805 $ || ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Věznice přináší poněkud mírnější, klidnější a jaksi pohodovější náhled do komunity drsných, potetovaných chlapíků za ostnatým drátem. Animal Factory rozhodně nepůsobí dojmem, že by se jednalo zrovna o "věznici s maximální ostrahou." Žádná extrémně brutální, drsná a násilnická ukázka ze života za mřížemi. Příběh mi přišel jako docela přátelská, oddechová verze amerického vězeňského prostředí. Vypadalo to, že obyvatelé tohoto zařízení si nemají nač stěžovat. Pěvecká vystoupení, dostatečná zásoba cigaret, holičství, pohodová a přístupná ostraha a víceméně volná zábava a přístup k mnohým věcem. Až na pár drsných scén se jednalo o celkem nenáročný děj. O to však více působivější a poutavý. Především díky hereckému obsazení a jejich charakterům. Willem Dafoe opět vsadil na svůj osobitý a výrazný ksichtík, Edwarda Furlonga je mi líto, že mrhá svým talentem na podřadné filmy a jen poskromnu se objevuje v těch kvalitních. Vypadá to, že tento snímek patří mezi poslední z jeho čtyř nejlepších počinů vůbec. Poté už zůstal "uvězněn" převážně v průměrných či slabých projektech. Danny Trejo je zase v base a dává mi tušit, že si dokážu představit, jak by asi naložil s těmi, co by si až příliš pozdě uvědomili, že "vyjebali s nesprávným Mexikáncem." Přemýšlela jsem nad tím, jak by tento chlapík asi vypadal, kdyby, coby starostlivý otec rodiny předčítal svým dětem pohádku na dobrou noc, či kdyby s květinami a milostnými projevy vyznával ženě lásku:) A za zmínku rozhodně stojí i k nepoznání zmalovaný Mickey Rourke jako transvestita. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak som sa čudoval, že prečo je tento filmík tak neopozeraný, keď pohltil toľko hereckých es a odpovedi som sa dočkal. Kvoli patrne slabej dejovej línii, nepremyslenej zápletke a dosť nevyváženej hudbe, ktorá mi vadila snáď najviac. Dráma sa k 'Shawshank' sa ani nepriblížila, ako niekto spomína. Za to však nemôžu herci, ale slabý scenár. Veľmi ma potešil Mickey Rourke a jeho travesty rola. A zdalo sa, že aj Furlongovi začne svitať na lepši časy po úspešnej dvojročnici, no keď sa na to pozerám dnes, Buscemiho šancu nevyužil. 60%. ()

maxi6 

všechny recenze uživatele

Přátelství v kriminálu může být nevyzpytatelné, zrádné, ale i na život a na smrt. Steve měl úžasnou trefu na herce, příběh a scénář. Stylová režie, perfektně vložený podkres hudby, Dafoe a Furlong pevně svírají nad vším otěže, celou dobu je toto psychodrama udržováno v napětí a okázalém, nenásilném kouzlu. Vlastní závěr má překvapivé a neočekávané rozuzlení. Pravdivost života ve vězení scénárista v plné své síle líčí svým vlastním, stráveném v cele............... ()

Reklama

Reklama