Reklama

Reklama

Komi neumí komunikovat

(seriál)
  • Japonsko Komi-san wa, Komjušó desu. (více)
Trailer 3

VOD (1)

Série(2) / Epizody(24)

Na střední škole se spoustou zvláštních postaviček pomůže Tadano nesmělé a nespolečenské spolužačce Komi najít si sto kamarádů, aby si splnila velký cíl. (Netflix)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (12)

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Mluviti stříbro, mlčeti zlato? Komi-san by mě přesvědčila, bohužel, o opaku. Série krátkých sketchů ze života spanilé, ale za to stydlivoučké a verbálně nekomunikativní středoškolačky přináší mix legrácek a "wholesome" situací, které by pro běžného teenagera nepředstavovaly obtížnou překážku.. ale pro ostýchavou Komi je každá doslova životní zkouškou. V tomto ohledu je anime originální a komunikace Komi s okolním světem mi zábavně připomnělo sympatickou Celty z Durarary. Úvodní díl navíc má vyloženě hvězdný rozjezd překrásně poetickou scénou ústřední dvojice u tabule a moc se mi líbil nápad (i když je teda takový "facebookový") o nalezení 100 kamarádů. Tenhle záblesk žel nevytrval moc dlouho a Komi kvapně sklouzne do velmi klišoidních šablon anime ze středních škol, který nad vodou drží jediná proměnná - postava Najimi (kterou si užila výborně přehrávající seiyuu Rie Murakawa). Nejsem vyloženě kritický k páru Komi a až nesnesitelně obyčejného Tadana, ale překvapivě to nejsou oni, kdo žene děj kupředu, protože být to na nich, tak se za celou stopáž nikam nedostaneme. Jsou to postavy milé, ale strašlivě pasivní. Dobrosrdečné, ale šíleně nekreativní; vývoj jejich vztahu bez vnějšího načipovaného leteckého turbodmychadla Najimiho by byl na hranici mezi ospalostí a umíráčku. Uvítal bych jako znak posunu a pokroku, kdybych neustále nedostával popisky, co se s Komi děje, když je nervózní - aspoň trochu zainteresovaný divák to po úvodním seznámení pozná! Nápodobně mi nebylo dvakrát po chuti, když se Komi velmi záhy sympaticky snaží o mluvenou konverzaci, aby děj následně podobné pokusy absolutně vzdal. I když po 2 dílech smutně nikdy neuslyšíme jakoukoliv zmínku o hledání stovky kamarádů a teskně nostalgicky zavzpomínáme na nedosažitelnou romanci tabulového seznamování, Najimiho ztřeštěnost, vypočítavost, excentričnost, duchapřítomnost a komediální potenciál tunu neduhů vyžehlí. V tomhle je forma sketchů jedna z největších výher a dává prostor Najimiho postavě neustále vymýšlet nové a nové scénáře drobných nesnází a patálií pro nebohou Komi k překonání. Není to ale málo, Antone Pavloviči? Pro mě je. Vtipu je tam tak akorát, ale romantické náznaky nabývají spíše vizuálních upozornění než těch atmosférických. Absurdnost přijímání Komi jejím okolí rychle přestane bavit a zbytek postav je dost neoriginální, přetáhlý a lehce zapomenutelný. I když Komi nepředstavuje žádný klenot, jsem rád, že studio OLM konečně nalezlo předlohu k slušnému anime. Lehký nadprůměr a nevyslovené "díky". ()

RigorMortis 

všechny recenze uživatele

Prvá séria bola vtipná, svieža a neopozeraná. Škola plná podivínov a jedna spolužiačka, z ktorej sú všetci unesení, ona má však problém prehodiť jediné slovo. Pri druhej sérii som mal pocit, že scenár písal niekto úplne iný. Miestami slušné WTF, miestami to malo švih, celkovo mi to ale prišlo akési nekonzistentné. A Ren bola až nezdravo úchylná. Vadilo aj postupné pribúdanie nových postáv; vo väčšine prípadov síce sympatických, ale po čase som sa v tom množstve už začínal strácať. Ak bude tretia séria, dúfam, že bude o niečo lepšia, než druhá. ()

Reklama

Elerrina 

všechny recenze uživatele

Především je nutné podotknout, že název je zavádějící - tenhle seriál není o tom, že Komi neumí komunikovat, ale o tom, že to prostě nedokáže (ta její sociální porucha je zjevně psychosomatického původu). Čekala jsem, že smyslem všech těch příhod a rádoby vtipných gagů bude snaha její problém nějak vyřešit, ale nic takového se (kupodivu) nestane. Průměrný sitcom, který sice zprvu mile pobaví, protože je ale postavený na variacích jen té jedné jediné zápletky, začne postupně nudit a ke konci už vyloženě uspává. ()

ricmont 

všechny recenze uživatele

Komi, neumí komunikovat bylo pro mě obrovské překvapení které jsem si zprvu pustil jen tak když jsem projížděl Netflix. A byl jsem překvapen jak mě to od první epizody chytlo a samotnou Komi i ostatní postavy zamiloval. Občas mi přišlo že vývoj postav se čas od času zastavil a seriál v tom případě zůstal stát na jednom bodě. Ovšem není to nic co by mi seriál jako takový kazilo. ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Co jsem si objednal z Wishe: komediální, ale zároveň hřejivé anime o nemluvné středoškolačce a jejím začleňování do kolektivu. Co jsem dostal: ukrutně nudnou kokotinu o bizarní střední škole plné ještě bizarnějších retardů, u které jsem se ani jednou nepousmál a nezahřál. Problém anime o nekomunikativní Komi vidím především v tom, že neví, čím chce být, a tak chce být vlastně vším. Jednou se to snaží být tupou absurdní komedií, k jejímuž pochopení postačí skromný počet mozkových buněk, přičemž najednou přepne do vážného módu, rozezní se tklivá klavírní melodie a hrdinové smrtelně vážně pronáší životní moudra a srdceryvné výroky. Ani jedno nefunguje, notabene takto společně. Postavy dostávají a zase pozbývají mozek podle toho, jak se to zrovna hodí, stejně jako Komi mluví či nemluví podle toho, jak se to zkrátka líbí scenáristům, nahodilá absurdita se střídá se snahou o uvěřitelné chování postav a… výsledkem je jakýsi guláš podivné konzistence smíchaný ze všeho možného, který i přes mou snahu vydržet a pokračovat v konzumaci vedl už po pěti dílech k tomu, že jsem hodil šavli a raději to trápení ukončil. Sledování anime o nekomunikativní Komi pro mě bylo však v jedné věci unikátní. Jde o historicky první anime, u nějž jsem litoval toho, že umím japonsky a že rozumím tomu, o jak trapné jazykové hříčky se v originále snaží – ať už šlo o jména postav či rádoby vtipné přeřeky a nedorozumění, jazykový humor tam byl takřka na úrovni základní školy a po nakouknutí na anglický překlad na Netflixu jsem byl rád, že jej překladatelé povětšinou ignorovali. Jednu hvězdu dávám alespoň za zajímavý vizuální styl (i když podobně jako u Bakemonogatari mi tohle čtení „obrazovkových románů“ nebylo zcela po chuti) a kvalitu animace. Nečekal bych, že to anime kdy vyzdvihnu, ale zlaté Watamote oproti tomuhle. ()

Galerie (390)

Reklama

Reklama