Reklama

Reklama

Uznávaný umělec Daniel (Dawid Ogrodnik) žije ve své rodné vesnici na polském venkově. Je silně věřící, svůj vliv využívá k boji za zájmy místních zemědělců a sousedy se cítí přijímán. Daniel je také gay a věří, že LGBT+ komunita a katolická víra nemusí stát v opozici. Bigotnost a strach z jinakosti jsou ale mezi místními stále silně přítomné a jednoho dne vygradují v nečekanou tragédii. Šokovaný umělec chce vesnici umožnit kolektivně truchlit, dovést ji ke smíření a zajistit, aby se podobná událost nikdy neopakovala. Místní komunita se k němu ale obrátí zády a Daniel se propadá do čím dál větší samoty. Bezútěšná situace ho vyburcuje k radikálnímu a kontroverznímu uměleckému gestu, které k němu a jeho vesnici připoutá pozornost celé země. Drama natočené podle skutečného příběhu umělce Daniela Rycharského vyniká vysokou mírou autenticity, se kterou upozorňuje na bolestivě aktuální témata. (Queer Kino)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (15)

Don Martini 

všechny recenze uživatele

drama / Polsko / 2021 / 90 min Jeden z nejúspěšnějších polských filmů posledních let. Film je oceněný hlavní cenou na Festivalu v Gdyni, je natočený podle skutečného příběhu gay umělce a aktivisty Daniela Rycharského. Datum konání: 29. 1. 2023 začátek od 17:00 Místo konání: Kulturní dům, Postřelmov Typ akce: kino-film Organizátor: Kulturní dům Postřelmov Plné vstupné: 110 Kč ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Snímek Strachy v nás inspirovaný skutečným příběhem konceptuálního umělce Daniela Rycharského má značně tíživé téma, výborné herce, téměř dokumentární styl a je velmi aktuální, tedy minimálně v Polsku. Hlavní hrdina skvěle ztvárněný Dawidem Ogrodnikem se jako silně věřící katolík a zároveň gay nutně potýká s intolerancí většiny obyvatel polského venkova, kde žije a vytváří svá kontroverzní díla. V jeho tvorbě se zrcadlí nejenom hřích a přijetí, ale i konečnost pozemského bytí a znovuzrození, což zde ovšem přerůstá v syrově naléhavou výpověď o touze po důstojnosti lidské existence oproštěné od předsudků. (75%) ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

(LFŠ 2022) (Možný výskyt spoilerů!) LGBT filmů vzniká každý rok nemálo, Strachy v nás se mezi nimi však neztratí, už jen kvůli hlavní postavě Daniela - věřícího gay-umělce, vesničana a Poláka v jednom. Ve filmu tak dochází ke střetům na více rovinách, z nichž nejvíce vyniká ta náboženská a kolektivní. Osud Jagody je jen smutnou, ale dosti reálnou připomínkou stále aktuálního problému s nesmyslnou nenávisti vůči sexuálním menšinám. Bylo zajímavé sledovat, jakým způsobem selektují média "senzační příběhy z vesnice". I přes vážné téma se ve filmu vyskytl nejeden humorný moment, o který se postarala zejména rázná Danielova babička. Přesto bylo člověku z chování nejedné postavy dost nanic. Na tento snímek by se mělo v Polsku povinně chodit do kina. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Každý má svůj kříž. A ona ten svůj nezvedla.“ Jenže to by musela mít skutečnou možnost ho zvednout, že…Být umělcem na konzervativním polském venkově je jedna věc. Ale být k tomu zároveň ještě věřícím gayem, to už si člověk vyloženě koleduje o malér. Pak stačí ještě jedna taková vyděděná „individualita“, která navíc dle křesťanských hodnot „zhřeší“, a hněv obyvatel se může rázem otočit vůči pravověrnému, který ovšem vybočuje a tím všechny dráždí…Ostře tepající kritika pokrytectví, která začíná v podstatě nenápadně, ale po přenesení „viny“ postupně graduje. Stigma a odmítání sílí, vyloučení z (nejen) křesťanské obce je na spadnutí, a díky troufalé až kacířské snaze vykonat cestu vykoupení (která provokuje o to víc, že je zamýšlena kolektivně) se může lehce schylovat k tragédii…Osobnost Daniela Rycharského mi před projekcí nic neříkala, ale přinesla mi některé zajímavé myšlenky (stejně jako tu se „strašáky“), děj dokáže diváka správně emočně vyprovokovat, takže nemám větších výhrad a hodnotím slušnými 4*. ()

cinemafil 

všechny recenze uživatele

Film se  mi líbil. Poláci většinově katolíci se nebojí kontroverzních témat (Corpus dei).  Gay z katolické komunity  v pohodě,  máš tam i svýho kluka. Ale když  se kvůli šikaně oběsí lesbická dívka, je všechno jinak.   Jsi vyvrhel a  na pokraji lynče. Syrový pohled na  polský venkov a  morálku věřících.  Kněz jen rozdmychává nenávist.  4**** ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Film sa natáčal v Puńsku a Varšave (Poľsko). (Arsenal83)
  • Názov filmu odkazuje na názov výstavy "Daniel Rycharski: Strachy" (2019) v Múzeu moderného umenia vo Varšave. (Arsenal83)

Reklama

Reklama