Reklama

Reklama

VOD (1)

V roce 1870 utíkají novopečení manželé – pistolník a karbaník John Devlin (J. Wayne) se svou okouzlující ženou Sandrou (V. Hrubá Ralston) z domu jejího otce, majitele železnice Marka Poliho (H. Haas), který se sňatkem nesouhlasil a je jim nyní v patách. Sandra Johna přesvědčí, aby odjeli do Dakoty, kde si mohou založit svou zemědělskou usedlost a zbohatnout. Na cestě jsou ale o své úspory okradeni bandou vedenou místním velkostatkářem Jimem Benderem (W. Bond), jenž terorizuje místní farmáře za účelem levného odkupu jejich půdy, přes kterou má vést železnice. John se nakonec rozhodne pomoci místním farmářům a postavit se proti Benderovi. Tím ale vystavuje riziku nejen sebe, ale i Sandru… (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Wayneove filmy z 20. a 30. rokov boli naivne, Wayne hral casto roly drsnych kovbojov /tu musim napisat, velmi dolezitu vec - Wayne -ova drsnost je skutocna chlapska drsnost, jeden uzivatel menom Mr. Apache tu tiez mele svoje radobydrsne reci - lenze kym Wayne - ova drsnost je uveritelna, u Mr. Apache -ho je  smiesna. Skoda, ze sa tu najde kopa postihnutych ludi ktori su ochotni po nom s radostou upratat kadejake hovno - to na okraj/. Tuna Wayne si kupil podu, ma sa stavat zeleznica, lenze do toho sa zaplietli banditi - takyto ma byt pravy western, ne nejaka obycajna kradez koni    :  85 % ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Dakota nepatří mezi ty staré, zidealizované a naivní westerny s primitivní zápletkou, jaké John Wayne točil ve 30. letech. Ikona Divokého západu, John Wayne, tu hraje v podstatě obyčejného člověka, který se oženil a chce si koupit pozemky, čímž se dostane do svárů s bandity a musí chránit své úspory, ženu a své životy. Dakota nabízí řadu výborných scén, např. parník na řece, nebo konečná gradace. S přivřeným okem dávám 5*. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Starý western poznamenaný časem, který se nemůže rozhodnout, jestli chce být dramatem nebo komedií. Ne, že by to byl mix žánrů, opravdu působí dojmem, že se nemůže rozhodnout. Nejzajímavější je v něm Hugo Haas a mladý John Wayne.. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

V podstate vtipný a nenáročný western, nie je hlúpy, pištole prekliate nízko až tak neboli, ale herecky naozaj super ma všetkých poliach, no záporáci sa mi páčili než nenútený Wayne. Nefeministické ženy sú tiež príjemnou spomienkou aj v čierno-bielom a je až zvláštne, že v dobe natáčania niekde na druhom konci sveta ešte žil Hitler. Teda už skapínal. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Okrem hodnotných snímkov bral John Wayne aj nenáročné a jednoduché filmy, ktoré získali časom hodnotu len tým, že v nich hral. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Oko českého diváka jistě potěší scéna, kdy Hugo Haas, coby rozhořčený otec, střílí na Johna Wayna! ____ Pak už ale následuje chumel různých motivů a dějových zvratů, které k sobě příliš nejdou, a kde mi jako hlavní utkvělo, že Wayne tráví svatební cestu raději řešením sporů mezi místními farmáři a gangstery, místo aby se věnoval svojí novomanželce. Vzhledem k tomu, jak protivný, zhýčkaný a sebestředný charakter ta žena má, se není vůbec co divit. /3. 9. 14./ ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Kdy budeme v St. Louis ??" - "St. Louis ?? Jedině že bychom sjeli z kolejí.." ;) Hugo Haas, Věra Hrubá a John Wayne v jednom westernu ?! Neskutečnej pozapomenutej bizár.. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Klasický John Wayne ve své klasické poloze (té jedné z mála, co má :-)) Nebylo to špatné, ale tak nějak jsem u toho usnul a dokoukal to napodruhé a celkový výsledný dojem nebyl úplně na ty čtyři :-) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Hezké, roztomilé, na svou dobu prostě pěkné. John Wayne zde není ještě takový chlapák jako později, ale i jako romantický hrdina je docela dobrý, hlavně když je celý film odlehčený. Dobře se na to kouká a vzhledem k tomu, že je to celkem krátké, dá se to docela dobře snést i v dnešní době, kdy už lidi na černobílé kousky moc nekoukají. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

John Wayne opět v roli pistolníka. Drsnej chlap kterej rozdává rány a my to milujeme. Většinou se v těhlech filmech ženský chovaj strašně hloupě a i když i tady Sandy udělá pár hloupostí, vždycky jí to prominete, protože to prostě umí podat. Závěrečná akce s hořícími poli a přestřelkou ve městě je krása nesmírná a fakt, že si tady zahrála Češka je ještě víc spektakulární. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Tam choť její ochotný k tokání s koltem, když půdu pod nohama kutat chtějí. Za laciný peníz. Rozkutálet chléb jejich, věno drahé dráhy. ()

MacGuffin 

všechny recenze uživatele

John Devlin chce zkoncovat se svou hráčskou minulostí a plánuje se svou ženou koupit pozemek v Severní Dakotě. Počítá s tím, že půda získá s rozrůstající se stavbou železnice rychle na hodnotě. To vědí i gangsteři Bender a Collins a terorizují se svou bandou farmáře, aby levně získali jejich pozemky. Když přijdou Sandy a John o své úspory, spojí se s ostatnímí farmáři a chtějí s bandity jednou pro vždy zkoncovat... ()

RedDuck 

všechny recenze uživatele

Na začátku se mi to líbilo, John Wayne jsou tu s českou Věrou takoví uličníci a vypadá to, že střetnutí s protivníky bude hlavně o výřečnosti. Tomu napomáhá zdánlivé džentlmenství lupičů a kvalitní český dabig. Bohužel se děj v průběhu zvrhává, humor jde do situační demence, přichází mrtví a elementální logika jde do hapru. Je aspoň osvěžující, že John Wayne se tu jen pere a nikoho nestřelí. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Dakota je western, kdy John Wayne měl to nejlepší teprve před sebou, ale nutno říct, že slavný herec už nebyl nejmladší. Z českého pohledu jsou zde zajímaví dva čeští herci, přičemž Věra Ralston-Hrubá dostane mnohem více prostoru, Hugo Haase lze najít hned na začátku. Wayne ještě nehraje žádného ikonického hrdinu. Naopak, dostává dost na frak a film se často pohybuje na hranici komedie. Vzhledem k pozdějším rolím slavného amerického ikonického herce westernů dávám za tři. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

První u nás uvedený film poměrně neznámého režiséra Josepha Kanea ,který byl ve třicátých letech (již v éře zvukového filmu) schopen za jeden rok natočit deset (10 !) celovečeráků. Schématický scénář, ale dobrý výkon mladého Johna Wayna jako rychlého pistolníka a dobrodruha (J.W.:"A když už mluvíme o politice, tam, kam jdeme, jsou jen dvě strany: rychlí a mrtví"). Hugo Haas v menší roli železničního magnáta ()

huzgi 

všechny recenze uživatele

V roce 1945 byl film vlastně ještě v plenkách, boj dobra a zla se odehrával spíše v reálném světě, John Wayne byl neokoukaný a neohraný, filmu mnohdy schází větší logická propracovanost, ale ta čistota a poctivost vše převáží. ()

Cascabel

všechny recenze uživatele

Celé jsem neviděl, takže nehodnotím, ale připadalo mi to jako strašně nevyrovnaný film - i dramatický závěr byl propleten nejapným situačním humorem Waltera Brennana. Příjemným překvapením však byla Věra Hrubá. Čekal jsem nějaké afektované neherectví, ale hrála civilně, a vůbec tak mezi rutinéry, kteří v tomto westernu hrají, nezpadala. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Jeden z najhlúpejších westernov. Príšerný a naivný príbeh, vôbec sa nečudujem že o tieto westerny diváci stratili záujem. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Tento film je bláznivou zmesou romantickej komédie a westernu. Romantické peripetie mladomanželov Devlinových sprevádzané komickými situáciami od prenasledovania svokrom po plavbu parníkom s tak trochu bláznivým kapitánom Bounceom však nevydržia dlho a John Wayne bude musieť ukázať ako vie narábať koltom aj päsťami. Žiaľ westernová linka je veľmi naivná a hoci zločinci sú zákerní a všetkými masťami mazaní Johnovi Devlinovi nikdy nejde o život a komická linka neustále vystrkuje rožky. Zakaždým príde Sandy, kapitán Bounce alebo jeho lodník Nicodemus s nejakou vtipnou replikou. Film by som tak prirovnal k Limonádovému Joeovi. Herci aj produkcia svoje roly zvládajú na jednotku a tak tento svojský mix považujem za celkom dobrú komédiu. 70% ()

Reklama

Reklama