Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Osmidílný detektivní seriál, ve kterém je hlavní postavou Emil (Štěpán Benoni) jako vyšetřovatel v elitní jednotce Národní centrály proti organizovanému zločinu. Není to ale typický policista, je nenápadný a introvert. Je sice přátelský, ale nikdo z kolegů moc nestojí o přátelství s ním. Emil nevyniká ve fyzických akcích, zkoušky ze střelby dělává na spodní hranici a s kondičkou je na tom obdobně. „Jak jste si všimli, tak se hodně potí. To ale není můj pot, je umělý. Emil je takový spíš analytik, který pracuje na kriminálce – na ústředí proti organizovanému zločinu – a není zvyklý chodit do terénu. Vlivem nějakých okolností se dostane do akce, a ta dopadne všelijak. K Emilovi se totiž přidá takový pomocník, který mu změní život,“ prozrazuje Štěpán Benoni, který bude mít po svém boku nejen záhadného pomocníka, ale i parťačku Radku (Marta Dancingerová). (TV Prima)

(více)

Recenze (44)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Duch má zajímavý námět - pochopitelně ne originální, a taky skvělého Predraga Bjelace, ale tím klady více méně končí. Záporů je bezpočet. Od rušícího faktu že hlavní hrdina působí jako hňup - dojem podpořil stylem oblékáním i jednáním, přes celkovou trapnost scenáře, až po vyloženě lacinou výpravu. Projednávají se vcelku důležité případy které by v reálu zaměstnaly několik oddělení a desítky lidí, ale v představách producentů má působit důvěryhodně, že si tahle jednotka vystačila s půltuctem tváří. Policie obývá obrovský prázdný barák, a vypadá tak jako krachující firma. Pak si věřte, že to není "jen jako". ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouhá léta jsem tvrdil, že Nova nebo Prima neumí (a možná ani nechce) natočit nějaký seriál, který by měl alespoň nějaké ty kvality evropského formátu. Duch se mi sice víceméně líbil (na tři odpočinkové hvězdy vysloveně akorát), ale myslím si to furt. Největší deviza tohoto seriálu je totiž jednoznačně Predrag Bjelac. Ten svojí živelnou postavou mafiána celý příběh neuvěřitelně pozvednul. Štěpán Benoni a Marta Dancingerová, sic je mám sebevíc rád, tu byly spíš coby vyšetřovatelé k smíchu. To takový německý Big Ben je třeba taky k smíchu, ale pořád víte, že se v ději něco alespoň řeší a děje. Tady vlastně ani ne, a aby si to scénárista ještě víc usnadnil, tak tu vymyslel různé nelogické výkruty a berličky, jenom aby děj vlastně žil a jakž takž fungoval. Jako odpočinková záležitost s kriminálními prvky ale, uznávám, v pohodě. Poslední díl navíc vysloveně dobrý. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Role ducha je napsána výborně. 1) Ostatní postavy nepřekračují běžnou úroveň českých dvouhvězdičkových kriminálních seriálů. Vlastně jsou tam víceméně jen pro to, aby Bjelac mohl hláškovat a předvádět své někdy vtipné jindy méně vtipné bonmoty._____ 2) Především se mi nelíbil Emil. 38letému Štěpánu Benonimu s rozložitou podsaditou postavou bych možná uvěřil, že dříve boxoval, ale jeho finální výkon na opičí dráze vypadal, jakoby ho točili Monthy Pythonové. Přerod z kancelářského analytika v akčního hrdinu se nepovedl. Emil se chová na konci stejně jako na začátku snad jen s vyjímkou faktu, že přítomnosti ducha přivykl. Když už tu je duch mafiána, proč by se ve jménu stejné logiky a filosofie neměl Emil přeměnit na policejního supermana, který zvládne, co dříve neuměl a co neumějí ani ostatní? To se ovšem nestalo. Jediné, co vidíme, je trvalé podezření ze strany šéfa a parťačky, které je ovšem stejně plonkové jako celé dílo._____ 3) Šest scenáristů a dva režiséři na necelých osm hodin a osm dílů očividně nestačí._____ 4) Doslova hvězdou seriálu se stal charismatický 60letý Predrag Bjelac (mrtvý mafián Darko). Narozen v Bělehradě, jeho otec Srb z Chorvatska, matka Chorvatka z Bosny. Do Čech přišel v roce 1992. Válka mě donutila utéct. Probíhala rozsáhlá mobilizace a já jsem se s tím nemohl smířit, pro mě bylo absurdní válčit na jakékoli straně... Navíc pro mě byl můj stát Bělehrad, žádné Srbsko, Chorvatsko nebo nevím co. Já jsem míchanej... Babička byla napůl Češka, prababička, kterou jsem nepoznal, stoprocentní Češka Anna Novotny._____ S manželkou se usadil v Praze a začal podnikat. Založil videodistribuční společnost, po vstupu Novy na trh... nikdo už neměl zájem o půjčování filmů, protože na komerční televizi to šlo zadarmo. Chvilku vedl obchod s oblečením a kabelkami. Začalo nejisté období mého života, kdy jsem konečně živ jen herectvím, které je ale absolutně nevyzpytatelné..._____ 5) Závěrečná scéna zve na pokračování, pičku materinu. Ani nevím, jestli o ně stojím... ()

darius1706 

všechny recenze uživatele

Hele, nebyla to kvantovka, ale na tu si seriál vlastně ani sekundu nehrál. O tom, jak to dopadne, do toho jsem se taky trefil, byť jsem měl dvě variantu, jednu hodně jednoduchou a jasně naznačenou a tu druhou, která se nakonec potvrdila. Jako oddechový seriál na sobotu mě to nijak neuráželo, spíše naopak, bavil jsem se, Prdrag Bjelac super, bylo vidět, jak si každý záběr užívá a zároveň bylo vidět, že to je člověk, který hrát opravdu umí. Pavel Nečas taky super, Štěpána Benoni jsem dosud neznal, ale zvládl to také velmi dobře. Vlastně se mi líbili všichni. Za mě to byl dobrý seriál. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Duch měl potenciál stát se výjimečným seriálovým počinem. Mezi vážně míněnými kriminálkami mohla vyhrát originalita a vtip. Je obrovská škoda, že ji tvůrci nevyužili. Jde totiž o to, že buď mohl seriál hrát na notu nadpřirozena absolutně a toto absurdno započítat i do děje anebo si hrát na seriózní kriminálku s nadpřirozeným jevem. Bohužel tvůrci zvolili to druhé. Místo vtipů a trapasů Emilových sledujeme nejvýš to, kterak se jeho neúspěchům chechtá duch mafiána. Proč kupříkladu není víc využita linka s Emilovou tragickou střelbou? Umím si představit desítky věcí, které by se mu mohly stát a působily by fakt zábavně. Jenže on jde a za pár minut - jinak celý díl, se střílet naučí. A tak je to i s jeho fyzičkou aj. Seriál tak zůstal rozkročen mezi napůl komediálním a napůl seriózně míněným, což dost dobře nejde, když máte kolem sebe mrtvého s kterým komunikujete. Takže Duch je jistě originální v našem českém rybníčku, ale je škoda, že tvůrci nevyužili potenciál a nešli více na dřeň nápadů a neudělali ze seriálu ještě více parodizující a ironickou zábavu. Jinak se mi líbila úvodní znělka, ale naopak dialogy místy trochu vázly a to se týká i spádu děje nebo logiky toho, jak vůbec kriminalisté uvažují. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (6)

  • Epizodu vidělo v den vysílání po 20:00 hodině přes 940 tisíc diváků (15+). (Leopard105)
  • Když se Václav (Pavel Batěk) dívá do logů do počítače z důvodu podezření a kontroluje, co si Emil (Štěpán Benoni) prohlížel v policejní databázi, je vidět, že webové stránky jsou uložené v počítači. (Leopard105)
  • Lokace kanceláří policie, stejně tak chodby nemocnice jsou točené v bývalé Ústřední telekomunikační budově (ÚTB) na Žižkově, která sloužila i pro exteriérové záběry. (formelin)

Reklama

Reklama