Reklama

Reklama

Dobrodružství Robinsona Crusoe

  • Mexiko Robinson Crusoe (více)
Trailer

Obsahy(1)

Robinson se narodil do dobré rodiny, brzy mu ale Anglie začala být malá. Proto utekl z domova a vydal se přes moře. Jeho loď ale ztroskotala a on se ocitl na neznámém ostrově pouze s kočkou a věrným psem. Člověk ale v nouzi dokáže víc, než by do sebe sám řekl, a tak se brzy naučil, jak v divočině přežít. Rok za rokem ubíhal a jemu na mysli stále palčivěji vyvstávala jediná otázka: Zachrání ho vůbec někdy někdo? (Estrellita)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (26)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý, silný a především zábavný snímek, jenž je zdánlivě věrnou, ve skutečnosti však dost kritickou adaptací slavného románu o vítězství lidského ducha a schopností. Sice tu nenajdeme až tolik odchylek, celkové vyznění je ale nečekaně absurdní, kritické a krutě ironické. Dan O'Herlihy tu představuje Robinsona mnohem zranitelnějšího, osamělejšího a více trápeného nedostatkem společnosti a běžných lidských potřeb, než jak si ho obvykle představujeme. Jedná se tak o zvláštní směs reality, surreality a víry v přirozenost dobrého člověka. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Slávny román Robinson Crusoe a Luis Buñuel je určite netradičné spojenie. Surealistické videnie sveta renomovaného režiséra išlo bokom a vznikol dobrodružný príbeh, ktorý pozná každé dieťa. Lenže od tohto režiséra som čakal niečo viac, ako len vernú adaptáciu Defoevho románu, niekedy som si pripadal, akoby som sledoval príbeh z produkcie Walta Disneyho. Niektoré scény boli príliš zrýchlené ( zabývanie sa na ostrove ), iné boli naopak veľmi zábavné ( náboženská rozprava o Bohovi ), v konečnom dôsledku je táto zmes len lepším priemerom. ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Robinson Crusoe je na Bunuela hodne nezvykly kousek bez jeho typickeho surrealismu, ktery ma ale hned 3 velke vyhody. a] je to jeho uplne prvni barevny film a barvy mu, jak ukazala jeho pozdni tvorba, velmi svedci. b] Je to jeho jediny film napsany v anglictine, coz vnimam jako hodne zasadni pozitivni faktor. a c] Je to zatim jediny film u ktereho jsem si vsiml, ze extenzivne vyuziva hudbu, opet hodne zasadni bod. Kdyby se techhle 3 bodu drzel v kariere casteji, mohl to byt muj oblibeny reziser. Koncept opusteneho ostrova zde navic jako skoro vzdy pusobi velmi atrkativne a zabavne, takze je to dobre zradlo. 8/10 ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Robinson Crusoe je naprosto netypický Buńuelův film, jako adaptace Defoeova románu je ale vynikající. Tenhle snímek je tak někde v půli cesty mezi Andaluským psem a Nenápadným půvabem buržoazie, od každého má ale něco. Buńuel je bytostný surrealista a ve snových scénách tyhle svoje choutky rozhodně nezapře. Dále jeho kritický odstup k civilizaci potažmo náboženství je zde taky určitým způsobem zastoupen i když trochu jinak než později v jeho mnohem slavnějších filmech. Nepřekonatelná je zejména teologická vložka v rozhovoru mezi Robinsonem a Pátkem, ve které se divošský klučina bezelstně ptá, proč Bůh nezabije ďábla... Film je plný krásných obrázků (kamera je opravdu velice dobrá), navíc tenhle Španěl má úžasnou schopnost vyprávět, takže když pominu pár malililinkatých nelogičností, řekl bych, že tenhle první Buńuelův barevný a navíc anglicky mluvený film rozhodně stojí za to. Škoda, že je tak málo známý. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Byl jsem zvědavý, jak Buñuel zvládne žánr, který je pro jeho tvorbu naprosto netypický. A nakonec z toho vypadla celkem zajímavá, ale víceméně standartní adaptace, ve které Buñuel skoro ani není poznat. Ale bylo mi jasné, do čeho jdu, takže jsem to od toho tak nějak čekal. A popravdě to bylo celkem povedené, některé scény mi dost líbily, po filmařské stránce (a většinou i herecké) je to hodně povedené a dobrodružný žánr to vystihuje skutečně dobře. Jak moc je to věrné předloze sice netuším, ale špatné to skutečně nebylo. Jen je to prostě takové obyčejné, nepřekvapivé a ani nijak zvlášť zapamatovatelné, spíš to funguje jako příjemná jednohubka než jako něco, co si člověk zamiluje. Vyloženě fanda těchto příběhů ale zas tak moc nejsem, takže jsou ty moje dojmy nejspíš ovlivněné i tím. Ale za zhlédnutí to stojí určitě. Silné 3* ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Scenár napísali Philip Ansell Roll a Buñuel. (Svadbos)
  • Natáčení trvalo tři měsíce a probíhalo v Mexiku u Manzanilla na pobřeží Tichého oceánu. (raininface)

Reklama

Reklama