Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Súdobá satira pranieruje karierizmus, diktátorské spôsoby, podlizovanie sa a servilnosť. Nenápadný úradník Javorník (IVAN MISTRÍK) predstiera, že zachránil riaditeľa podniku pred utopením, vďaka svojim vlastnostiam si získa jeho priazeň a stúpa vo funkciách. Dokonca sa stane riaditeľovým švagrom a napokon ho vystrieda vo funkcii. dostáva do pracovného postavenia, na ktoré vôbec nemá primerané schopnosti. Javorníkov pracovný a úradný vzostup sprevádza jeho morálny úpadok. V jeho blízkosti sa však objaví opäť nenápadný úradník a zdá sa, že kolotoč sa bude opakovať... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Komunální satira. 1)  Hezký nápad je podivně transformován do jakéhosi pokusu o dobovou komunální satiru, bezzubou, těžkopádnou a vcelku i nevtipnou. Jako kdybyste smíchali okurkový salát s banánovou zmrzlinou, netušíte, co jíte, respektive na co se vlastně díváte. Výsledkem je nudný celek s občasnými vtipnými okamžiky._____ 2)  Navíc náběhy ke grotesce mi nevyhovují._____ 3)  Ale viděl jsem i pěkné věci. Nechtěná (možná chtěná, čert ví) satira na příjezd delegace z Peru mě docela potěšila. Ani komise pro přijetí do kursu plavání nezklamala. Monitorovať! Skonzultovať! Vyhodnotiť! Nečekané chvílemi až surrealistické vtípky mě překvapily. Fantástičné! 4)  Asi nezamýšleným efektem je účast špičkových českých herců mluvících slovensky (!). No kde jinde je takto uslyšíte? Činí tak 35letý Vladimír Menšík, 44letý Jiří Sovák, 42letá Stella Zázvorková, 57letý František Filipovský, ze slovenských mě zaujal 48letý František Dibarbora._____ 5)  Co dodat? Pumpami za krásu života! ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Tak rád bych dal více! Zřejmě jeden z prvních filmů, který na svou dobu ostrou satirou pranýřoval pracovní a politické poměry. Dle mého byl i inspirací dalších pokračovatelů, protože jsou patrné mírné vykrádačky nápadů, následně použité v mnohem slavnějších filmech, jako třeba v Bílé paní (bazén - drž hubu a plav) nebo Kdo chce zabít Jessii (pojedete do Košic - do Chuchle). Problémem filmu je, že na rozdíl od výše jmenovaných, které jsou natočeny skutečně profesionálně, Archimédův zákon vypadá, jako by ho natočil režisérský elév, který si místy (hlavně v závěru) vůbec neví rady. Ani strih nie je bohvie čo. (Abych trochu podráždil ty, které nejvíce konsternovala slovenčina u českých herců.) Mně jako Čechoslovákovi nevadila. Taky poznám přízvuk u Slováků v českém filmu, ale aby to stálo za řeč...? Spíš jsem cítil a viděl určitou rozpačitost a pimprlovitost českých herců, která se mi pak promítla do toho, že herecky ve filmu dávám na první místa Mistríka s Dibarborou. V českém filmu by je Sovák s Menšíkem převálcovali, ale tady mi přišli slabší. Asi to bude tím střetem hereckých škol. Buď jak buď, přišlo mi, že místo zdařilé československé satirické komedie, která měla určitě našlápnuto, z toho vyšel spíše maďarský guláš. *** s odreným chrbátom. ()

Reklama

GIK 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od podobného Případ Barnabáš Kos dobrá komedie. Proměna úředníčka na vedoucího uvěřitelná. Výborný Mistrík i ostatní. Sovák ani jiní čeští herci nepředabovaní. Půvabná jak dcera riaditela tak i její kamarádka. Pěkná hudba. Hlášky: „Moj otec bol ateista.“ „Výborně.“ // „Díky nám pumpuje celý globus.“ 20:42 – nějaký typ skryté ruky; ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Hlavním záporem tohoto satirického pokusu je jeho tichost. Tuto kvalitu zpravidla ve filmech oceňuji, ale v satiře je zcela nefunkční, protože se zde proměňuje v krotkost. Tichem se začíná, šepotem, snem, a končí se mdlou, předvídanou pointou – poté, co jsme byli provedeni mátožně snímaným lidovědemokratickým universem. Celý děj nasákl nesmělostí hlavní postavy: tam, kde by se více hodila prudká grimasa, zachvěl se slabě její stín, i výkřiky zněly přidušeně a smálo se jen šeptem; ba i Menšíkův zpěv byl jen svou vlastní ozvěnou. Nevýraznost postihla nejen výraz, ale i děj, a dokonce i herectví mistrů, z nichž ti čeští (Sovák, Zázvorková, Filipovský, Menšík) hráli své role slovensky (i to mělo patrně svůj podíl). Přesto se na několika místech ta šeď několikrát protrhla a uskutečněný gag či jen hříčka celek projasnily. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

"Tady nerozhoduje zdravý rozum, tady rozhodujem ja...!" Vynikající Jiří Sovák a jeho vlastní slovenčina v doprovodu dalších českých kolegů, kterým jazyk bratrský také velmi sluší, je jedním ze skvělých perliček filmu. Sovákův opilecký monolog ve vinném baru je přímo fantastický. Súdruh Javorník, ponořený do kapaliny budovatelské byrokracie, je nadlehčován protekční silou, podpořenou cizím peřím, které také skvěle nadnáší. To vše se rovná síle byrokratické kapaliny, kterou súdruh Javorský vytlačí zpět. Zapojen do funkcionářského kolovrátku, stává se z ustrašeného človíčka sebevědomý člověk s mocí. Jak jí využít? Mít pořád hlavu nad vodou. I tam, kde se nenamočíš. Skvělá satirická komedie s krásně sedící hudbou Svetozára Stračiny a díky přítomným krásným slečnám i nádhernou šedesátkovou atmosférou. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama