Epizody(6)
Na místě brutální vraždy se najde figurka z kaštanů a na základě téhle stopy pak dvojice detektivů pátrá po vrahovi, který má prsty ve zmizení dcery známé političky. (Netflix)
tusim som videla uplne iny serial. takuto kolosalnu blbost som si radsej mohla nechat ujst. neverim, ze clovek, ktory ma napozeranych a precitanych dost krimi, by toto vobec dopozeral. a okrem toho, ked vam je z celeho osadenstva najsympatickejsi alkoholicky otec, asi je nieco zle. detektivne duo Yamaha mi sposobovalo mozgovu smrt. dakujem, nie. neodporucam. ()
Tohle mě bavilo víc než Most. Atmosféra i odsýpání děje je prostě mnohem svižnější - dejme tomu trochu na úkor uvěřitelnosti - ale na druhou stranu - pochybuju, že příběhy (skutečný příběhy) natočený přesně tak, jak se při vyšetřování postupuje, by někoho bavily. Jinak mě se naopak hlavní herci líbili - nezmiňuju až zase tolik logiku jejich počínání. Ale příjemný, civilní výkony dejme tomu normálních lidí. Už mi lezou krkem všichni ty excentrický freaks, který jsou jakože děsně cool a geniální, ale člověk by je nejradši zabil. Poslední epizoda to trochu srazila. Byla natahovaná, ale vyvrcholení to neprospělo a určitě se to dalo pojmout trochu chytřeji. Jinak ale doporučuju, moc fajn. ()
Můj největší problém s Kaštánkem je ten, že jsem četl knihu dávno předtím, než vznikl seriál a chtě nechtě to moje hodnocení ovlivňuje. Jak známo, člověk si prostě představuje, jak má adaptace vypadat, co by mělo být natočeno lépe a hlavně - zná předem pachatele. Takže oprostit se od toho je mnohem těžší, než kriticky hodnotit například nevýraznost hlavní dvojice anebo dost pozvolné tempo vyprávění. Ale opravdu, pokud zvládnete cca jeden a půl dílu, kdy se toho moc neděje, čeká vás sever takový, jak ho máte rádi. A jako třešnička na dortu čestná role pro Bjarne Henriksena! 70%. ()
Kaštaňák má všechny atributy plnotučného skandinávského napínače, tedy nevkusné interiéry z IKEA, hnusné počasí, řádně úchylného masouna, rozmazlování dětí z funkčních rodin, píchání dětí z dysfunkčních rodin a chladně až upjatě přitroublé chování všech zúčastněných Nordicků, plné zjevných komunikačních poruch. Jelikož však autorem předlohy není brutálně přeceňovaný grafoman a vyhlášený uspávač hadů Nesbo, roztomile to i odsejpá a je to dostatečně surové a syrové. Jen možná trošku škoda toho hevyendu. Taková pořádná mísa dětských karbošů by za tím udělala daleko masitější tečku. ()
Hodně kvalitní detektivní minisérie, ze které mluví především Skandinávie a až pak skutečnost, že série spadá pod Netflix. Konečně něco, co připomíná kinematografii Skandinávie před deseti lety. Neskutečně ponurá, ale přesto výrazně výpravná záležitost od scénáristů Mostu, kteří měli dobrý knižní základ pro to, aby se Kaštánek stal jednou z nejvýraznějších detektivních událostí posledních let. ()
- Minisérie je založena na stejnojmenném románu od Søren Sveistrup. (Axarus)
- Herec Anders Hove, jenž ztvárnil dědu Aksela, je ve skutečnosti otcem Elliotta Crosseta Hovea, který hraje uvězněného Linuse Bekkera. (Axarus)
Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD
Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)