Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Na místě brutální vraždy se najde figurka z kaštanů a na základě téhle stopy pak dvojice detektivů pátrá po vrahovi, který má prsty ve zmizení dcery známé političky. (Netflix)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (7)

Kaštánek (2021) 

Když jsem s Kaštánkem začínal, nějak moc jsem se rozradostnil a k pilotní epizodě jsem byl docela štědrý. Další díly už mě postupně vracely do reality, začalo mi vadit, že si tvůrci nedělají velkou hlavu s logikou (či jejím ignorováním) a z hlavních vyšetřovatelů i z ostatních policistů začali dělat zoufalé figurky. Pátá epizoda tak pro mě byla malým zázrakem, ale už ta následující přinesla znovu všechno to, co mi vadilo. Pokud mohu něco bez pochybností pochválit, je to dokonalá temně- tísnivá atmosféra, kterou se Dánům dařilo držet po všech šest epizod. Seriál mě tedy nenaplnil nadšením, ale určitě nelituji toho, že jsem ho viděl. 4*- ()

Epizoda 1 (2021) (E01) 

První epizoda Kaštánka mi dnes vylepšila náladu. Ne, že bych měl takovou radost z brutálních vražd, těšily mě smysluplné, kvalitní dialogy, nesourodá dvojice vyšetřovatelů a hlavně pochmurná atmosféra, která prostoupila veškeré dění. To, že seriál vznikl pod taktovkou Netflixu, bylo ovšem opět patrné. Dánsko bylo plné Tmavodánů, ve všech důležitých funkcích (hlavní vyšetřovatelka, ministryně, předsedkyně vlády) vystupovaly ženy (ne, že bych jim to nepřál, jen to bylo příliš okaté). Takže co nebo kdo nám ještě chybí? Ano, správně, ale já myslím, že i na ně dojde, protože kvóty se maj plnit nejen o Vánocích. ()

Epizoda 2 (2021) (E02) 

I druhá epizoda si zachovala původní tísnivou atmosféru, tu a tam došlo i na nějaké to napětí a případ se vyvíjel zajímavým způsobem. Je tedy jasné, že jsem byl opět spokojen, už jsem si celkem zvykl i na nové Dány, slušně jsem se bavil a všechno směřovalo k dalšímu čtyřhvězdičkovému hodnocení, pak ale přišel závěr dílu a... Scénáristé se na dvojici vyšetřovatelů vyřádil takovým způsobem, že z nich v mých očích udělali jen směšné figurky, a já jsem se rozhodl, že tři kousky postačí. ()

Epizoda 3 (2021) (E03) 

Po třetím setkání s Kaštánkem mám ještě více rozporuplné pocity, než tomu bylo v předchozím případě. I tentokrát můžu s klidným svědomím pochválit atmosféru i napětí, obojí se tvůrcům daří udržovat už od pilotní epizody. Jen ten příběh už u mě začíná dost haprovat. Dánové se po minulém ztrapnění obou vyšetřovatelů zjevně rozhodli, že to nestačí a že je potřeba udělat neschopné panáky z celé policie. Zvláštní přístup. Že by zase nějaká netflixová levičárna? 3*- ()

Epizoda 4 (2021) (E04) 

Tak kromě policie už v seriálu selhala i tajná služba a já mám jasno. Pokud bych se někdy rozhodl pustit se na kriminální dráhu, rozhodně to udělám v Dánsku. Vzhledem k tomu, že nejsem schopen běhu a spíš se jen tak pinožím, jsou dánské bezpečnostní složky těmi jedinými, kterým bych dokázal bez problémů uniknout. S epizodou jako takovou jsem byl každopádně spokojen o něco více, než s tou předchozí. ()

Epizoda 5 (2021) (E05) 

Banda dánská, nezvedená! Nejdříve klamou tělem, předstírají částečnou neschopnost, po čtyři díly podávají nevýrazný výkon (řeč je samozřejmě o scénáristech), a pak takhle vyšvihnou pátou epizodu. Děj byl skvělý, atmosféra byla ještě temnější, než jsem byl zvyklý a i napětí pěkně gradovalo. Jako úhlavní podezřelý byl navíc vygenerován přesně ten člověk, kterého jsem si pro jeho podivné chování vytipoval už po druhém dílu, což bylo už jen bonusem k mé celkové spokojenosti. Obávám se, že závěr už tohle nepřekoná, ale pokud se mýlím, budu jedině rád. ()

Epizoda 6 (2021) (E06) 

Mrzí mě to, ale mé tušení bylo správné, nejlepší epizodu jsem už viděl minule, tvůrci se totiž rozhodli vrátit k dřívějším praktikám a pro zvýšení dramatičnosti opět udělali z obou vyšetřovatelů dva omezence. Klidně bych se obešel i bez mnohých nelogičností a záchran na poslední chvíli, ale na druhou stranu je fakt, že celá záležitost mohla dopadnout i mnohem hůř, takže to hodím do průměru. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama