Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co nastane, když se ředitelem orchestru stane hudební diletant? Katastrofa! Barnabáš Kos (J. Kemr) je člen symfonického orchestru hrající na ten nejméně podstatný nástroj – triangl. Svému okolí je známý svou uvědomělostí a často jezdí na brigády, konference a další akce, kvůli kterým ale pak zanedbává své hraní. Jednoho dne mu přijde oznámení, že se stal ředitelem orchestru. To považuje za evidentní omyl do doby, než mu samotné vedení sdělí, že pro ně je přesně tím pravým člověkem. I přesto, že je Barnabáš přesvědčen o své nekompetentnosti, nemá na vybranou, neboť proti rozhodnutí vedení jít nelze. I když Barnabáš získal novou funkci, v níž se jen horko těžko orientuje, stále hraje s orchestrem. Zde přichází na to, že mu s novou pozicí jdou všichni na ruku a ve všem mu vyhovují. Dříve nenápadný trianglista se naráz stává sebevědomým a neústupným inovátorem a opilý mocí začíná přetvářet orchestr podle svého, hodlaje uskutečnit svůj velký sen – sólo pro triangl… Satirickou komedii z roku 1964 podle povídky Petera Karvaše natočil režisér Peter Solan. Zcela otevřeně z ní zaznívá kritika tehdejších praktik socialistického Československa, ale také kritika lidského pokrytectví a pochlebování jako takového. Nemluvě o tom, jak dokáže moc změnit člověka. (Česká televize)

(více)

Recenze (61)

Trevor 

všechny recenze uživatele

Ani po 57 rokoch, aj keď sa progresívne zmýšľajúcu politici snažia tvrdiť niečo iné, nič nezmenilo. Občas sa ministrom financií stane finančný analfabet, občas ministrom zdravotníctva vojenský generál, občas ministrom školstva spievajúci kaderník. Na vrcholné miesta nielen v manažmente dôležitých firiem či dokonca rádií a televízii sa vždy budú dostávať Barnabášovia Kosovia ten kto si myslí že práve jeho strana to zmení je na obrovskom omyle. Ide o to že niekedy konkrétna vláda aj keď má za sebou podobné prešľapy ako Barnabáš spraví aspoň niečo pre ľudí. Kým tí, ktorí ich vystriedajú robia všetko proti nim. Cynizmus tohto príbehu v čase koronakrízy, v ktorom som ho pozrel ja však nemal svoj vrchol v momente keď sa stal cap záhradníkom (nemýliť si s generálnym riaditeľom RTVS) ale v čase, keď stáli Barnabášovi oponenti pred nápisom Čistota pol života a predstavenstvo, ktoré Kosa za riaditeľa orchestru zvolilo sedelo v miestnosti v rozostupoch a za sklom. Ten paradox že prešlo takmer 60 rokov a až teraz ten film svojou satirou zabodoval v tomto momente nemá chybu. Nehovoriac o ich reakcii, ako by sme teraz my vyzerali keby sme Barnabáša odvolali, keď sme ho tam dosadili. Veru, ako by náš parlament vyzeral, keby odvolal nekompetentných ľudí, ktorých tam sám dosadil.Socializmus priniesol mnoho skvelých filmov ktoré boli výsmechom vtedajšiemu fungovaniu štátu, avšak oni sú ešte väčším výsmechom tomu čo sa deje teraz, pod záštitou demokracie. ()

LenkaAK 

všechny recenze uživatele

Do slovenštiny předabovaný Josef Kemr (rušivé) jako ctižádostivý hráč na triangl. Dej blbovi moc a uvidíš, co se bude dít. Skromný, kádrově čistý hlavní hrdina dostane funkci v socialistickém zřízení. Scény zobrazují s kafkovskou přesností absurditu doby (perfektní scéna z pošty a chodby úřadu). ()

sator 

všechny recenze uživatele

Předabování Kemra mi vadilo...dobrá kavkarna...rozhovor s dveřmi od koupelny geniální... Scéna na poště skvělá,na svou dobu velmi statečnný počin.. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Kdo by byl proti trianglu, byl by proti všemu krásném, co jsme tady vytvořili..." O triangl tu samozřejmě vůbec nejde. Spíš je to poměrně zdařilá absurdní satira na politické poměry (možná nejen) v socialistickém Československu. Může se to zdát až k smíchu, kdyby to tedy nebylo spíš k pláči…"Soudruh Kos je, pouze teoreticky, neschopný. Ale co jsme potom my, kteří jsme ho navrhli a schválili..." :D Jediná věc, která mi na tom nesedla, byl do slovenštiny předabovaný Josef Kemr. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Začátek byl velmi rozpačitý, něco jako Wimmer, co žere uherák při koncertu. Kemr, největší blb ač angažovaný,  je trianglista, čili zcela zbytečný. Teprve až se stane riaditelom, vymyslí projekt koncertu pro triangl. Nakonec z těch blbostí, co natočili Slováci v šedesátkách je to jediný dívatelný film. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(157/2016) / Odvážny zásah do mentality súdruhov. Solan si touto absurdnou satirou isto zavaril do budúcna. Josef Kemr ako Barnabáš vyťahuje film do nadpriemeru, pretože napriek odvážnej myšlienke a náročnejšiemu spracovaniu je film emočne slabší. (7/10) ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Óda na triangel vo forme komunistického hudobného artu, kde sa dokonca objavujú prvky kritiky papaláštva a protekcie. Výsmech neschopnému riaditeľovi s obrovskými ambíciami prerastá až do celospoločenskej kritiky. Napriek tomu to veľmi záživné nie je a dabing všetkých hercov, nielen Kemra, to celkom kazí. Film sa nestal trezorovým asi iba kvôli svojej nevýraznosti. –––– Triangel nie je o nič horší nástroj ako husle alebo klavír. –––– Triangel je nástroj netušených možností. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Peter Solan sa pustil do závažnej problematiky : Aj neschopní ľudia, keď majú niekoho za sebou nás môžu viesť k lepším zajtrajškom. Fantasticky takéhoto človeka si zahral Josef Kemr. 65%. ()

Piri 

všechny recenze uživatele

Trezorový film, sa vôbec čudujem, že ho uviedli do kín. Skvelá a pokroková satira. Neviem prečo niekomu vadí predabovanie Kemra, bežná prax tej doby, daboval sa každý herec, ak nevedel dostatočne jazyk alebo nejako inak nevyhovoval režisérovi. Je dosť slovenských filmov, kde boli predabovaní aj samotní slovenskí herci a takisto aj slovenskí herci v českých filmoch. Krivosudský nadaboval Kemra perfektne, keby som Kemra nepoznal, tak by som povedal, že je to jeho hlas ;) ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Pochopitelně tenhle film nemohl zůstat bez odezvy tehdejších cenzorů. Je jedním z řady podobně koncipovaných filmů 60. let, tentokrát slovenské produkce. Satira na řadu tehdejších nešvarů od nekompetečnosti až k patolízalství je zde zřejmá a ani se nezakrývá, že vedení hudebního tělesa neschopným člověkem skrývá v sobě jakoukoliv instituci, v níž se děly věci ne příliš odlišné. Vše ještě umocněno všudypřítomnými frázemi reálného socialismu; film zároveň předznamenává období uvolnění 60. let vrcholící bohužel nezdařeným pokusem o socialismus s lidskou tváří. Poněkud mě mrzelo, že byl Josef Kemr, mluvený projev k jeho herectví nerozlučně patřil. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Film má ťarbavý námet s milovníkom trianglu, ktorý chce za každú cenu presadiť jeho sólo, teda z veľkej časti je absurdný. Diváka však pobaví vopred odpísaná misia, lebo v hlavnej roli hrá Kemr a hrá dobre. Čo film, sčasti nezaujímavý predvídateľným dejom, ťahá do priemeru je Solanova réžia a kamera. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Prosim Vás, tu sa vracajú listy, ktoré človek omylom dostal? .. Tu sa čaká na listy, ktoré človek omylom nedostal!" A ode mne dostává tohle komediální drama hvězdu navrch za ve své době opravdu silně míněnou satiru o myšlení soudruhů. "Ale čo sme potom my, ktorí sme ho navrhli a schválili?" ()

GIK 

všechny recenze uživatele

„Koncert pre triangel je predsa uplný nesmysel.“ – že si to neřekli filmaři před natáčením! Některé repliky se opakují: „Soudruh Kos je neschopný? Co jsme potom my, ktorý jsme ho navrhli?“ Jak se z uťáplého nešiky stane arogantní vládce je totální umělotina, bez nejmenší vazby na realitu. „Apropos, hlásili, že vyletěla nová družice.“ – tak to tam ještě chybělo! Můžou hlásit, že vyletělo třeba padesát družic denně. ()

Reklama

Reklama